Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: porzeczki

czwartek, 06 sierpnia 2015

 

Uwielbiam mordercze upały. Podczas takich dni lubię nawet wczesne poranki, kiedy słońce już przypieka, ale powietrze jest jeszcze nieco rześkie od nocy. Uwielbiam potwornie gorące dni, ale najbardziej kocham letnie wieczory i noce. Mogłabym żyć tylko i tylko w nich. Ale jak wiadomo, jest to niemożliwe.

Za to upiekłam smakowity torcik. Warstwy czekoladowego wilgotnego biszkoptu z masłem, do tego góóóra letnich owoców - porzeczek, czereśni, borówek... I serowo-śmietankowy krem. Chciałam z początku użyć mascarpone, ale w pobliskim sklepie opakowanie kosztuje aż 6,50, zamiast tego więc postanowiłam wykorzystać kremowy serek. Krem wyszedł pyszny, lekki i sztywny. Zapraszam więc na torcik i pozdrawiam gorąco :) 

 

Tort Czekoladowa Leśna Polana

Przepis na ciasto stąd, cała reszta – przepis autorski.

Składniki na ciasto czekoladowe (tortownica 18 cm):

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 30 g kakao
  • 60 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g masła, stopionego i wystudzonego

Jajka ubić z cukrem na gęstą masę, aż potroją objętość. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia i wmieszać w 3 turach do jajek. Następnie wmieszać roztopione masło. Masę przełożyć do natłuszczonej tortownicy. Piec w 180 stopniach ok. 35 minut. Wystudzić. Wyjąć z obręczy, ściąć górkę i przekroić na dwa blaty.

Owoce:

  • 1 większe opakowanie mieszanych owoców – porzeczek, czereśni, borówek

Owoce umyć, osuszyć, odszypułkować.

Krem serowo-śmietankowy:

  • 200 g twarożku śmietankowego (zmielonego 3-krotnie lub serka kremowego), schłodzonego
  • 200 g śmietanki kremówki 30 lub 36 %, mocno schłodzonej
  • 100 g cukru pudru (lub do smaku, w zależności od rodzaju twarogu)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Serek zmiksować z cukrem. Dodać śmietankę i miksować całość kilka minut do uzyskania sztywnego, puszystego kremu – należy uważać, aby masa się nie zwarzyła.

Na talerzu umieścić pierwszy blat ciasta. Wyłożyć nieco mniej niż połowę kremu i warstwę owoców. Przykryć drugim ciastem, wyłożyć resztę kremu, formując pośrodku kopczyk. Wyłożyć owoce, formując górkę na kopczyku z kremu – aby wyglądało jak góra owoców. Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.

 

Smacznego!!!

 

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

poniedziałek, 03 sierpnia 2015

 

Here it ends,

no one`s gonna shed a tear

no need to shout

just to stand the silence

****************

Wróciłam, tym razem już na dobre. Na razie muszę wbić się w rutynę, a może załatwić sobie nową rutynę, dlatego nie mam czasu na refleksję. W zamian przedstawiam Wam szybki i elegancki letni deser - gęsty krem czekoladowy ganache podany z czerwonymi porzeczkami. Prezentuje się pięknie, a mała porcja całkowicie zaspokaja apetyt na czekoladę. Polecam!

 

Krem czekoladowy z porzeczkami

Przepis Jamiego Olivera, sposób podania i dodatek cukru - mój.

Składniki (2-3 porcje):

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 125 ml śmietanki kremówki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka masła
  • czerwone porzeczki

Śmietankę zagotować z cukrem, dodać połamaną czekoladę i mieszać do uzyskania gęstej, gładkiej masy. Dodać masło i żółtko. Przestudzić. Przełożyć krem do pucharków i schłodzić całkowicie w lodówce do stężenia (kilka godzin). Podawać udekorowane sporą ilością porzeczek.

 

Smacznego!

 

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji: