Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: Oreo

sobota, 06 lipca 2013

 

Tak właściwie, krem ten jest połączeniem rzeczy, które uwielbiam, i tych, których nawet nie lubię. Uwielbiam wszystko, co kremowe, maślano-śmietankowe i tłuste (w dobrym tego słowa znaczeniu ;)), nie przepadam za zbytnio puszystymi i piankowymi deserami. Uwielbiam desery, które są bardziej kremowo-delikatne niż wściekle słodkie, lecz nie lubię tych tak delikatnych, które po wzięciu w usta zamieniają się w chmurę powietrza. Nie lubię zbytnio ciastek Oreo, ale przepadam za nimi w różniastych deserach.

Ale od dawna wiedziałam już, że prędzej czy później muszę zrobić oryginalny krem bawarski - czyli francuski bavarois. Oczywiście, skorzystałam z najlepszego możliwego źródła, bowiem z receptury samego mistrza Herme - i jak zwykle się nie zawiodłam. Wykonałam go w najprostszej wersji, śmietankowej. A tradycyjny bavarian składa się z: kremu angielskiego, bazującego na mleku i żółtkach, żelatyny oraz ubitej śmietanki. Od siebie dodałam słodkie Oreo, które ślicznie przełamują biały kolor deseru i bardzo delikatny, mało słodki smak. Pyszna propozycja, na lato idealna ;) Polecam gorąco!

 

Przepis na krem bawarski autorstwa P. Herme z Deserów. Krem jest mało słodki, puszysty i lekki. Moim pomysłem było dodanie pokruszonych ciasteczek, które dodają deserowi słodyczy.

 

Składniki (4 porcje)

Krem angielski:

  • 75 ml mleka
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 %
  • 50 g cukru
  • 2 żółtka

Mleko i śmietankę wymieszać w rondelku, doprowadzić do wrzenia i wyłączyć. Żółtka ubić z cukrem na gęsty, puszysty krem. Następnie powoli wlewać strumieniem gorące mleko ze śmietanką, wciąż miksując. Miksturę przelać z powrotem do rondla i podgrzewać, wciąż mieszając, aż krem zgęstnieje –nie można jednak absolutnie dopuścić do zagotowania, żeby nie wyszła nam jajecznica. Krem jest gotowy, gdy po przejechaniu palcem po zanurzonej w nim łyżce zostanie wyraźna smuga.

Ponadto:

  • 1 łyżeczka żelatyny + kilka łyżek wody
  • 250 g śmietanki kremówki 36 %
  • 100 g ciasteczek Oreo

Żelatynę rozpuścić dokładnie w kilku łyżkach wrzątku, a następnie dodać do gorącego kremu angielskiego. Zmiksować i wstawić do miski z lodowatą wodą, aby całość lekko zgęstniała. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywną pianę. Dodać ją do przestudzonego kremu i wymieszać dokładnie szpatułką. Oreo pokroić na kawałki lub pokruszyć i wmieszać w krem. Tężejący deser rozlać do pucharków i wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.

Smacznego! *_*

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

czwartek, 06 czerwca 2013

 

Jak byłam mała, nie przepadałam za lodami. Ale dobrze wiem, dlaczego - bo po prostu nie było w.  wtedy w Polsce (zwłaszcza w małych miasteczku) takich naprawdę dobrych :) Nigdy nie zapomnę swojego zachwytu nad przepysznymi lodami w chorwackim Supetarze, w kilkunastu wymyślnych smakach. Albo tych w pewnej znanej krakowskiej lodziarni, z ogromnymi gałkami wypełnionymi wspaniałymi dodatkami.

Teraz już więcej miejsc oferuje naprawdę dobre lody. Ale cóż, są drogie, naprawdę drogie. Jako dziecko pamiętam gałki za 1 zł, teraz - w prawie każdej słabej kawiarni kosztują co najmniej 2,50. To oraz szereg innych rzeczy: chęć tworzenia swoich ulubionych smaków, dokładnie takich, jakie chcę; oraz ogromna pasja do tworzenia w kuchni domowych odpowiedników, zadecydowały o tym, że wreszcie postanowiłam ukręcić swoje pierwsze lody!

I wyszły przepyszne! Na pierwszy ogień poszły te najprostsze, bo bez kręcenia kremu custard  - lody śmietankowe: bez dodatku mleka, na samej kremówce i jajkach. A w kremowej masie zatopione kawałki ciasteczek Oreo. Proste i pyszne! Na pewno będę robić domowych lodów coraz więcej ;). Polecam gorąco!

 

Przepis na bazę śmietankową od Cukrowej Wróżki (klik), dodatek Oreo – pomysł powszechnie znany.

 

Składniki (malutkie pudełeczko lodów):

  • 1 jajko
  • 60 g cukru pudru
  • 150 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 %
  • 6 ciasteczek Oreo, pokrojonych na kawałki

Żółtko oddzielić od białka. Białko ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając 30 g cukru pudru. Żółtko ukręcić na puszysty krem z resztą cukru pudru, a schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Następnie delikatnie, lecz dokładnie połączyć zawartość wszystkich naczyń. Lody przełożyć do zamrażarki na 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć, wymieszać gęstniejącą mieszankę i dokładnie wmieszać do niej ciasteczka Oreo. Schować z powrotem do zamrażarki i zamrażać kilka godzin, a najlepiej całą noc, przez pierwsze 4 godziny mieszając dokładnie co jakiś czas, aby nie formowały się kryształki lodu. I tyle ;).



Smacznego!!! :)

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

wtorek, 15 listopada 2011

 

Krótko i zwięźle (na dłuższe komentarze przyjdzie jeszcze czas:)) witam wszystkich na moim blogu :) Po męczących zmaganiach z edycją css`a (ale udało się, jestem z siebie dumna!), wreszcie mogę rozpocząć pisanie. Jak się nietrudno domyślić, notki poświęcać będę gotowaniu, pieczeniu, jedzeniu..., umieszczać przepisy na swoje ulubione, ale nie tylko ulubione dania. Głównie skupię się na deserach i słodkościach, jednak na coś wytrawnego również znajdzie się miejsce :) A więc, serdecznie zapraszam do czytania!

Choć bloga założyłam dopiero teraz, moja kuchenna pasja trwa już znacznie dłuższy czas. W związku z tym, na dysku czeka już sporo zdjęć moich wytworów z niedalekiej przeszłości. Długo zastanawiałam się, jaki przepis umieścić w pierwszym wpisie. W końcu zdecydowałam się na ten niebiański sernik na zimno, z przepisu jednej z moich największych idolek kulinarnej blogosfery, Cukrowej Wróżki. Sernik jest przepyszny, kremowy i słodki, z pokruszonymi Oreo i cudownym aromatem mleka w proszku. Przepis podaję z bloga ciasteczkowepotwory.blox.pl, z moimi drobniutkimi modyfikacjami.

 

Składniki na spód:

  • 170 g ciasteczek digestive
  • 4 łyżki masła

Tortownicę 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka przerabiamy na okruchy i mieszamy z roztopionym masłem, wciskamy w formę i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

 

Składniki na masę serową:

  • 500 g twarożku śmietankowego ("wiaderkowy" będzie odpowiedni)
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • 16 ciasteczek Oreo, pokruszonych

Żelatynę podgrzewamy w wodzie do rozpuszczenia, odstawiamy.

Masło ucieramy z cukrem, a następnie stopniowo wbijamy jajko i żółtka. Do masy dodajemy ser i przesiane mleko w proszku, wciąż miksując. Łączymy z żelatyną i Oreo, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy masę do tortownicy i chowamy do lodówki minimum na dwie godziny.

 

Smacznego!