Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: jogurt/maślanka/kefir

wtorek, 23 sierpnia 2016

 

Aż dziwne, że na blogu dotychczas nie pojawiły się klasyczne placki ziemniaczane, które przecieżuwielbiam. Ostatnio usmażyłam więc placki, a żeby nie było nudno, podałam je z nie tak bardzo typowymi dodatkami: gęstym jogurtem greckim, łososiem wędzonym na gorąco i świeżym koperkiem. Wszystko komponowało się pysznie i smakowało świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mmm, polecam!

 

Placki ziemniaczane, klasyczne

Przepis własny.

Składniki (ok. 10 placków):

  • 500 g ziemniaków
  • ew. 1 mała cebula
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz, olej do smażenia

Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przełożyć na durszlak. Zostawić na kilkanaście minut, aż woda wydzieli się z ziemniaków i odcieknie. Odcisnąć, aby uzyskać jak najbardziej suchą masę. Przełożyć ją do miski, dodać roztrzepane jajko, mąkę, startą cebulę jeśli używamy. Doprawić solą i pieprzem. Z masy formować nie za duże i dość płaskie placki i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia (kilka minut). Odsączać z tłuszczu na papierowym ręczniczku. Podawać z ulubionymi dodatkami, na słodko lub na słono.

 

 

 

Placki ziemniaczane z jogurtem greckim, wędzonym łososiem i koperkiem

Przepis własny.

Składniki na placki (ok. 10 placków):

  • 500 g ziemniaków
  • ew. 1 mała cebula
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz, olej do smażenia

Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przełożyć na durszlak. Zostawić na kilkanaście minut, aż woda wydzieli się z ziemniaków i odcieknie. Odcisnąć, aby uzyskać jak najbardziej suchą masę. Przełożyć ją do miski, dodać roztrzepane jajko, mąkę, startą cebulę jeśli używamy. Doprawić solą i pieprzem. Z masy formować nie za duże i dość płaskie placki i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia (kilka minut). Odsączać z tłuszczu na papierowym ręczniczku.

Podanie:

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 100 g wędzonego łososia (lub dowolna ilość, użyłam wędzonego na gorąco)
  • szczypta soli, świeży koperek

Placki podawać z jogurtem, kawałkami łososia i koperkiem.

 

Smacznego!!!

 

niedziela, 07 sierpnia 2016

 

Dziś na blogu wreszcie coś bardziej skomplikowanego i wysublimowanego niż krążki cebulowe, ale nadal prosto i szybko: puszysty jogurtowy mus z sosem brzoskwiniowym. Do wykonania tego deseru zainspirował mnie jogurt Fantassia Mousse. Oczywiście, nie wyszło identycznie, bo tamten deser spulchniany jest azotem czy Bóg wie czym, w każdym razie czymś, do czego ja nie mam dostępu, ale miało być po prostu podobnie i smakowicie - i tak właśnie wyszło. Polecam na leniwy niedzielny deser :)

 

Mus jogurtowy z sosem brzoskwiniowym

Przepis na mus z MW, pomysł podania deseru – własny.

Składniki na mus jogurtowy (ok. 4 pucharki):

  • 250 g jogurtu greckiego
  • 250 g kremówki 30 lub 36 %
  • 9 g żelatyny + 3 łyżki wody
  • 40 g cukru pudru, wanilia

Żelatynę namoczyć w wodzie. 100 g jogurtu podgrzać, dodać namoczoną żelatynę i podgrzewać do rozpuszczenia (nie gotować). Przestudzić. Następnie wymieszać z resztą jogurtu. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając puder i wanilię. Wymieszać w trzech turach z jogurtem. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Następnie rozłożyć do pucharków.

Sos brzoskwiniowy:

  • 300 g puree z brzoskwiń
  • 2 łyżki cukru pudru lub do smaku
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny

Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody. Puree z brzoskwiń zagotować, dodać cukier. Do gorącego puree dodać żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia (nie gotować). Wystudzić całkowicie. Gdy sos zacznie tężeć, wyłożyć na jogurtowy mus.

 

Smacznego!

 

piątek, 15 kwietnia 2016

 

Dziś mam dla Was naprawdę pyszne wegetariańskie danie. Inspiracją do jego wykonania był dhal makhani, czyli maślany dal - aromatyczne wschodnie danie z warzyw strączkowych. Do swojej wersji użyłam ciecierzycy, czerwonej soczewicy i czerwonej fasoli, do tego pomidory, jogurt naturalny dużo przypraw i duużo masła :). Oraz pyszna posypka ze smażonej z curry cebulki. Co tu więcej mówić, niebo w gębie! Serdecznie polecam! (p.s. najlepiej smakuje na drugi dzień!)

 

Dal makhani (maślany) z ciecierzycą, soczewicą, czerwoną fasolą, pomidorami i cebulką

Przepis jest inspirowany kilkoma znalezionymi w necie na maślany dal, wersja finalna – autorska.

Składniki (4 porcje):

  • 60 g soczewicy czerwonej, suchej
  • 60 g ciecierzycy, suchej
  • 1 puszka (400 g) fasoli czerwonej
  • 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych
  • 80 g masła
  • 240 g jogurtu naturalnego
  • po 1 łyżeczce curry, cynamonu, kuminu; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, imbiru, pieprzu czarnego; kilka ziarenek kolendry; ew. garam masala (zamiast powyższych)
  • sól

Ciecierzycę namoczyć przez noc w zimnej wodzie. Odsączyć, przełożyć do garnka, zalać 2 szklankami wody i gotować  pod przykryciem 1,5 godziny, w razie potrzeby dolewając nieco więcej płynu. Dodać soczewicę i pomidory i gotować ponownie ok. 20 minut, aż soczewica będzie miękka. Dodać fasolę z całą zalewą, wymieszać. Dodać jogurt. Całość lekko rozdrobnić blenderem (gdzieniegdzie). Dodać masło w kawałkach, zagotować i mieszać do rozpuszczenia. Pogotować chwilę, jeśli całość jest zbyt rzadka. Dodać przyprawy, doprawić do smaku solą.

Ponadto:

  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka curry
  • jogurt

Cebulę drobno posiekać, wrzucić na olej i smażyć, aż stanie się chrupka i złocista. Dodać curry, oprószyć solą.

Danie podawać z chlebem, posypką cebulową i jogurtem.

 

Smacznego!!!

 

poniedziałek, 09 listopada 2015

 

Przez cały zeszły tydzień nic nie ugotowałam, obdarzona w mamine zapasy. Całkowicie skłamałabym, gdybym powiedziała, że z radością wróciłam do garów, ale cóż, jeść coś trzeba. Dlatego zapraszam na jedną z wielu wersji angielskiego klasyka z indyjskimi korzeniami: kurczaka tikka masala. Mocno aromatyczny, dobrze przyprawiony. Ta wersja nie zawiera w sobie kremowej śmietanki, być może kiedyś spróbuję potrawy i z nią. Naprawdę smakowita. Polecam!

 

Kurczak tikka masala

Przepis stąd, zmiany i doprawienie – własne (podane w przepisie jest zdecydowanie za mało wyraziste).

Składniki na mięso (4 porcje):

  • 550 g filetów z kurczaka
  • 160 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy
  • po 1 łyżeczce cynamonu, kuminu, garam masali, po ½ łyżeczki imbiru, gałki, ostrej papryki, sól, pieprz

Mięso oczyścić, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Jogurt wymieszać z przyprawami i obtoczyć mięso w marynacie. Wstawić na kilka godzin do lodówki, następnie wraz z całą marynatą przełożyć na patelnię z oliwą i podsmażyć.

Sos tikka masala:

  • 500 g passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki kremówki
  • po 1 łyżeczce cynamonu, kuminu, garam masali, po ½ łyżeczki imbiru, gałki, ostrej papryki, sól, pieprz

Na patelni rozgrzać masło, zeszklić zmiażdżony czosnek, dodać przyprawy i krótko przesmażyć. Dodać pomidory i cukier, zagotować, włożyć mięso. Dolać trochę wody, przykryć patelnię i dusić 20 minut. Następnie odkryć, wmieszać jogurt i kremówkę, pogotować trochę do zredukowania sosu (lecz ma pozostać niemocno gęsty). Jeśli trzeba, doprawić do smaku. Podawać z ryżą lub chlebkiem pita.

 

Smacznego!

 

wtorek, 08 września 2015

 

Wczoraj miałam dość poważny zabieg w jamie ustnej. Nie byłoby to istotne dla bloga, gdyby nie fakt, że przez najbliższe 1-2 tygodnie mogę żywić się jedynie papkami, dlatego też trochę takich przepisów pojawi się na blogu ;). Dziś zapraszam na pyszne i proste mango lassi. Dojrzałe mango, jogurt grecki, miód... I pyszny, zimny, słodki napój gotowy. Egzotyczny smak na nieco już jesienną aurę. Polecam!

 

Mango lassi

Składniki (2-3 porcje):

  • 1 bardzo duże mango, dojrzałe
  • 1 szklanka jogurtu greckiego 10 %
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 czubata łyżka płynnego miodu, jasnego lub bursztynowego (np. lipowy, wielokwiatowy – nie ciemny) 

Wszystkie składniki zmiksować blenderem na bardzo gładki, gęsty napój. Mocno schłodzić w lodówce.

 

Smacznego! :)

 

poniedziałek, 06 kwietnia 2015

 

Zawsze, kiedy kończą się Święta, zastanawiam się, po co było to wszystko. Tym razem może zwłaszcza zważając na fakt, że drugi ich dzień w pewnym sensie przechorowałam. Ale nie jestm dobrą osobą do odpowiadania na takie pytania.

Prezentuję więc Wam dwa pyszne mazurki, które poczyniłam w tym roku. Zupełnie inne, lecz oba baaardzo udane. Moje autorskie wymysły :). Zachęcam gorąco do zrobienia nie tylko na Wielkanoc, smakować będą genialnie również w formie kruchej tarty.

Pierwszy - to mazurek z kremem ganache z mlecznej czekolady i prażonymi orzechami laskowymi na lekko orzechowym spodzie. Smakuje nieco jak Nutella, nieco jak krem gianduja - słodki, aromatyczny, pyszny. Drugi zaś - to mazurek na kruchym cieście maślanym z jogurtowym kremem z białą czekoladą i z frużeliną z owoców leśnych. Słodko-kwaśny, owocowo-kremowy. Oba naprawdę udane. Gorąco polecam!

 

Mazurek z ganache z mlecznej czekolady i prażonymi orzechami laskowymi

Przepis autorski.

Kruchy spód maślany z orzechami:

  • 50 g cukru
  • 100 g masła
  • 110 g mąki pszennej
  • 60 g orzechów laskowych, zmielonych
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

W misce wymieszać mąkę, orzechy, sól i cukier. Dodać żółtko i pokrojone na kawałki masło i siekać całość nożem, a potem palcami formować kruszonkę. Zagnieść szybko gładką kulę ciasta, schłodzić przez 30 minut w lodówce. Następnie rozwałkować na pożądany kształt i przełożyć do natłuszczonej formy. Ponakłuwać widelcem. Piec ok. 15-20 minut w 180 stopniach, do lekkiego zrumienienia. Całkowicie wystudzić.

Ganache z mlecznej czekolady:

  • 200 g mlecznej czekolady
  • 180 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 1 łyżka masła 

Śmietankę z masłem zagotować, dodać połamaną czekoladę i mieszać aż się roztopi, do uzyskania gładkiego, jednolitego kremu. Wystudzić. Włożyć do lodówki, aby masa nieco stężała.

Wierzch:

  • całe orzechy laskowe bez łupin, ok. 100 g

Orzechy podprażyć, wystudzić. Na zimnym spodzie ułożyć gęstą masę i posypać orzechami, lekko je wtykając. Zostawić, aż masa zgęstnieje.

 

 

 

Mazurek z kremem jogurtowym i frużeliną z owoców leśnych

Przepis autorski.

Kruchy spód maślany (mała blacha prostokątna):

  • 50 g cukru
  • 100 g masła, zimnego
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

W misce wymieszać mąkę, sól i cukier. Dodać żółtko i pokrojone na kawałki masło i siekać całość nożem, a potem palcami formować kruszonkę. Zagnieść szybko gładką kulę ciasta, schłodzić przez 30 minut w lodówce. Następnie rozwałkować na pożądany kształt i przełożyć do natłuszczonej formy. Ponakłuwać widelcem. Piec ok. 15-20 minut w 180 stopniach, do lekkiego zrumienienia. Całkowicie wystudzić.

Masa:

  • duży jogurt grecki (ok. 400 g, użyłam marki Pilos)
  • 200 g białej czekolady

Dzień wcześniej jogurt wyłożyć na sitko wyłożone cienką chusteczką, sitko ułożyć na garnuszku, przykryć i wstawić do lodówki. Zostawić na 8-10 godzin do odcedzenia. Następnie odlać zgromadzoną w garnku wodę, a jogurt przełożyć do miski i wyjąć z lodówki, aby się ogrzał.

Czekoladę ostrożnie roztopić nad kąpielą wodną, przestudzić.

W misie miksera umieścić odcedzony jogurt. Czekoladę zahartować łyżką jogurtu, a następnie stopniowo dodawać całą czekoladę do jogurtu, miksując, do uzyskania gładkiej masy.

Frużelina (przepis z Moich Wypieków):

  • 250 g owoców, świeżych lub mrożonych (truskawki albo leśne albo maliny)
  • 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody

Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia.

W małym garnuszku wymieszać owoce z cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru (owoce puszczą sporo soku). Gotować chwilę. Dodać cytrynę, wodę z mąką, dobrze wymieszać, zagotować, zdjąć z palnika.

Napęczniałą żelatynę dodać do gorących owoców, wymieszać. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia! Zdjąć z palnika, pozostawić do wystudzenia. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu.

Na spód wyłożyć krem jogurtowy, a następnie przykryć całkowicie zimną frużeliną. Przechowywać w lodówce.

 

Smacznego!!! *_*

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

czwartek, 05 czerwca 2014

 

W następnych dniach dużo będzie zbiorów przepisów na błyskawiczne, proste dania - idealne na letnie dni, gdy nikomu nie chce się stać w kuchni; poza tym - zdrowe, pełne warzyw i witamin.

Dziś zapraszam na pyszny, cienki omlet ziołowy - aromatyczny, wyrazisty, ze wskazówkami, jak zrobić taki idealny omlet, nie tworząc przy tym jajecznicy :). Oraz - pyszna sałatka brokułowa, z sosem czosnkowym, prażonym słonecznikiem i fetą. Polecam serdecznie!

 

Omlet ziołowy

Przepis z książki Jajka autorstwa Jodi Liano, ja jedynie zastąpiłam świeże zioła suszonymi.

Składniki (1 duży omlet):

  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka wody
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • po 1/2 łyżeczki bazylii, oregano, czosnku
  • sól, pieprz

Jajka wbić do miski, dodać wodę i roztrzepać dokładnie trzepaczką, aż jajka się napuszą i nie będzie widocznych cząstek żółtka i białka. Dodać zioła, doprawić do smaku. Na dużej patelni rozgrzać masło. Wlać równomiernie masę (cienka warstwa) i smażyć, nie mieszając, aż omlet się zetnie.  W międzyczasie lekko podważać łopatką brzegi omletu, tak, aby surowa masa spływała na dno. Chwilę smażyć pod przykryciem. Następnie omlet złożyć na trzy części, smażyć jeszcze chwileczkę i zsunąć na talerz.

 

 

Sałatka z brokułami, fetą, słonecznikiem i sosem czosnkowym

Przepis autorski.

Składniki (1 duża porcja):

  • 1 mały brokuł (naprawdę niewielki)
  • 80 g fety
  • 100 g jogurtu naturalnego, gęstego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka cukru + więcej
  • sól
  • 2 łyżki ziaren słonecznika

Brokuły oczyścić, umyć, podzielić na różyczki. W garnku zagotować posoloną i osłodzoną wodę, wrzucić brokuły i gotować kilka minut, aż będą miękkie, lecz wciąż jędrne. Odcedzić, przestudzić.

Słonecznik uprażyć na suchej patelni, wystudzić. Fetę pokroić w kosteczkę. Wymieszać składniki sosu: majonez, jogurt, czosnek i cukier, doprawić solą (lecz sos ma być słodkawy).

Na talerzu rozłożyć brokuły, polać sosem czosnkowym. Posypać fetą i słonecznikiem.

 

Smacznego! :))

 

środa, 19 marca 2014

 

Dla wielbicieli ciast bananowych i serkowych kremów.... Ciasto może nie na eleganckie przyjęcie, ale pyszne i proste, mięciutkie i delikatne. W cieście zatopiłam kawałki mlecznej czekolady, a całość przełożyłam pysznym kremem z kremowego serka. Polecam!

 

Ciasto bananowe z czekoladą i kremem z serka

Przepis na ciasto stąd, podaję po modyfikacjach; na krem – własny.

Składniki (tortownica 18 cm):

  • 160 g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 60 g masła, miękkiego
  • 170 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 banany, rozgniecione widelcem
  • 80 ml maślanki
  • 70 g czekolady mlecznej, posiekanej

W misce wymieszać mąkę, sól i sodę. W innym naczyniu umieścić masło i cukier i utrzeć mikserem, aż masa stanie się biała i puszysta. Następnie wbić jajko, zmiksować. Dodać rozgniecione widelcem banany, ponownie zmiksować. Następnie dodawać partiami naprzemiennie mąkę i maślankę, wciąż ucierając. Na koniec wmieszać posiekaną czekoladę. Ciasto przelać do natłuszczonej tortownicy i piec ok. 50-60 minut w 180 stopniach. Gdyby ciasto zbytnio przypiekało się od góry, należy nakryć je folią aluminiową. Wystudzić. Uwaga: ciasto smakuje genialnie na ciepło, z odrobiną masła. Można jednak, tak jak ja, zrobić do niego serkowy krem. W tym wypadku należy ciasto całkowicie wystudzić, a następnie wyrównać nożem i przekroić na dwa blaty.

Krem z serka kremowego:

  • 250 g serka kremowego (np. Philadelphia, Twój Smak)
  • 1 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g masła, miękkiego

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Następnie po łyżce dodawać serek, wciąż miksując. Na koniec wmiksować ekstrakt waniliowy. Pierwszy blat ciasta umieścić na talerzu, posmarować go warstwą kremu. Przykryć drugim blatem. Resztą kremu posmarować wierzch oraz boki ciasta. Przechowywać w lodówce.

 

Smacznego! :)

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

wtorek, 18 lutego 2014

 

Dziś wpis może nieco banalny - ale bądź co bądź, na blogu jeszcze nie było.

Pancakes. Klasyczne, amerykańskie, grube "naleśniki" - w cudzysłowie, bo raczej są to swego rodzaju placuszki. I choć na wielu blogach można znaleźć przepisy na "klasyczne pancakes" - w wielu przypadkach osoby te mocno naginają przepis, zmieniając tym nie tylko smak (na gorsze), ale również sens całej potrawy. Dlaczego? A to dlatego, że w wielu miejscach "pancakes" figurują jako "placki bez dodatku tłuszczu". Racja - prawdziwe pankejki smaży się bez tłuszczu na teflonowej patelni - jednak olej, oliwę lub masło dodaje się bezpośrednio do ciasta! Dlatego właśnie jest ono tak smaczne i mięciutkie. Ponadto, klasyczne pancakes mają w swoim składzie maślankę - a nie mleko! Zapraszam i polecam ;).

 

Pancakes, klasyczne

Przepis stąd, zamieniłam oliwę na olej (oliwa ma moim zdaniem zbyt intensywny smak), od siebie dodałam sól.

Składniki (2 talerze placuszków):

  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 i 1/4 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować blenderem na gładkie, gęste ciasto. Patelnię teflonową dobrze rozgrzać. Łyżką nakładać na patelnię porcje ciasta i smażyć po kilka minut z obu stron, do zrumienienia. Podawać z ulubionymi dodatkami – u mnie był to dżem i golden syrup. Wyśmienicie smakują również na słono – np. klasyczne: z bekonem i syropem klonowym lub też z żółtym serem i ketchupem.

Uwaga, moja ulubiona wersja: to gorące pancakes podane z dużą ilością masełka, które pysznie się roztapia... I cukrem pudrem lub sosem karmelowym :)

 

Smacznego! :)

 

wtorek, 27 sierpnia 2013

 

Uwielbiam placki warzywne. Ziemniaczane - przede wszystkim: mięsiste i chrupiące, z cebulką i przyprawami, na słono z gulaszem i na słodko, z cukrem i śmietanką. Placki z dyni, z kukurydzy, i te wielowarzywne... Dlatego też, kiedy dostałam w prezencie trzykilową, ogromną cukinię, wiedziałam od razu, że placuszki będą jedną z rzeczy, które na pewno z niej wyczaruję.

I tak też zrobiłam. Nie lubię jednak mocno puszystych racuchów z dużą ilością mąki. Nie. Wiedziałam, że moje placki będą bardzo mocno cukiniowe, z niewielką ilością mąki i aromatycznymi przyprawami: cebulą, czosnkiem, cząbrem... Wyszły po prostu przepyszne. Niesamowicie delikatne, wręcz rozpływające się w ustach... Tak pyszne, że przygotowywałam je dwa razy pod rząd, a to nie zdarza mi się prawie w ogóle. Znakomite zarówno w wersji saute, jak i podane z jakimś pysznym sosem: domowym pomidorowym, czosnkowym... albo też domowym ketchupem.

Chłodnik zaś robiłam już dawno temu, wtedy, kiedy jeszcze panowały u nas te okrutne upały. Nie chciałam jednak klasycznego chłodnika z botwiny. Postawiłam na biały, jogurtowo-kefirowy z dużą ilością warzyw: startym świeżym ogórkiem, rzodkiewkami, podsmażoną na oliwie cukinią, orzechami włoskimi, szczypiorkiem, koperkiem, czosnkiem... Podany z młodymi ziemniaczkami z koperkiem. Zdrowo, lekko, na lato idealnie ;).

Polecam więc gorąco i zapraszam!

 

 

Placki z cukinii z cebulką i cząbrem

Przepis autorski.

Składniki (ok. 16-18 placków):

  • 600 g cukinii
  • 1 cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki suszonego cząbru
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki
  • sól, pieprz
  • olej+oliwa

Cukinię i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i odstawić, aby puściła sok. Następnie dokładnie odcisnąć, dodać zmiażdżony czosnek, cząber, roztrzepane jajka, mąkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem (sporo). Na patelni rozgrzewać partiami olej z oliwą i smażyć niewielkie placuszki, z każdej strony, do zrumienienia. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. z sosem pomidorowym lub czosnkowym, bądź też z wędzonym łososiem i koperkiem.

Moje pomysły na różne sosy do placuszków znajdziecie tutaj, klik. Idealnie smakować będą również z domowym ketchupem – przepis tutaj.



 

Chłodnik ogórkowy z cukinią, rzodkiewkami i zieleniną

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 350 g kefiru lub zsiadłego mleka
  • 3 duże ogórki gruntowe
  • 1/2 dużej cukinii
  • 4 rzodkiewki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 pęczka koperku
  • 4 łyżki szczypiorku, posiekanego
  • 2 łyżki orzechów włoskich, posiekanych
  • 2 duże ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Ogórki i rzodkiewki umyć, odciąć końcówki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i oprószyć solą. Odstawić, aby puściły sok, a następnie go odlać. Cukinię umyć, również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić cukinię i przesmażyć przez kilka minut, aby zmiękła. Dobrze wystudzić, a następnie wymieszać z ogórkami i rzodkiewkami. Wmieszać szczypiorek, zmiażdżony czosnek i część posiekanego koperku.

Jogurt i kefir wymieszać, dodać do warzyw. Wszystko dokładnie połączyć. Dodać resztę oliwy, orzechy, doprawić cukrem pudrem, solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce. Rozlewać do miseczek, dekorując resztą koperku. Podawać z młodymi ziemniaczkami w mundurkach z koperkiem.

 

Smacznego! :)

 

 
1 , 2 , 3