Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: cytrusy

wtorek, 27 grudnia 2016

 

Witam po Świętach bez zbędnych refleksji i zapraszam na pyszny sernik. Najbardziej tradycyjny jaki może być, ciężki, z masłem, żółtkami, rodzynkami i skórką pomarańczową. Słodki, wykwintny i pyszny. Mój sernik wyszedł niestety zbyt niski, bo użyłam za dużej formy, polecam Wam więc użyć formy małej. Zapraszam!

 

Sernik z rodzynkami i skórką cytrynową; ciężki i tradycyjny z masłem

Przepis stąd, podaję po zmianach.

Składniki (nieduża foremka):

  • herbatniki lub upieczone kruche ciasto na spód
  • 1 kg twarogu tłustego, trzykrotnie zmielonego
  • 200 g masła, miękkiego
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 białko
  • 1 jajko
  • 7 żółtek
  • 1,5 torebki budyniu waniliowego
  • kandyzowana skórka pomarańczowa, rodzynki

Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajko i żółtka, twaróg i budyń, zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Wmieszać ubite białko oraz dowolną ilość rodzynek i skórki. Masę wylać na spód i piec w 170 stopniach ok. godzinę. Wystudzić, schłodzić.

Polewa:

  • 100 g czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 70 ml mleka

Stopić wszystko w kąpieli wodnej, polać sernik, udekorować dowolnie.

 

Smacznego!

 

piątek, 23 grudnia 2016

 

Na ostatnią chwilę przed Wigilią zapraszam na dwa rodzaje smakowitych kruchych ciasteczek - limonkowe ze skórką i sokiem z limonki oraz kawowe z kawą rozpuszczalną.

A wszystkim Wam życzę wesołych, udanych Świąt :)

 

Ciasteczka kruche kawowe

Przepis własny.

Składniki (2 blachy ciastek):

  • 125 g masła
  • 125 g cukru
  • 230 g mąki pszennej
  • 1 lekko czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 jajko

Cukier wymieszać z mąką i kawą. Dodać pokrojone na kawałeczki masło i formować w palcach kruszonkę, a następnie dodać jajko i szybko zagnieść gładką kulę ciasta. Włożyć do lodówki do schłodzenia. Następnie między dwoma kawałkami folii przezroczystej wałkować ciasto. Wycinać foremkami ciasteczka. Układać na dużej blasze i piec w 180 stopniach ok. 15 minut.

 

 

Ciasteczka kruche limonkowe

Przepis własny.

Składniki (2 blachy ciastek):

  • 125 g masła
  • 140 g cukru
  • 240 g mąki pszennej
  • sok z 1 małej limonki
  • skórka otarta z 2 limonek

Cukier wymieszać z mąką i skórką z limonki. Dodać pokrojone na kawałeczki masło i formować w palcach kruszonkę, a następnie dodać sok z limonki i szybko zagnieść gładką kulę ciasta, w razie potrzeby dodając nieco wody lub mąki. Włożyć do lodówki do schłodzenia. Następnie między dwoma kawałkami folii przezroczystej wałkować ciasto. Wycinać foremkami ciasteczka. Układać na dużej blasze i piec w 180 stopniach ok. 15 minut.

 

Smacznego!

czwartek, 08 grudnia 2016

 

Szybkie danie z kaszy kuskus z cytryną, kurczakiem, rodzynkami, migdałami i liśćmi szpinaku. Ważne aby a) nie przesuszyć mięsa podczas smażenia b) przygotować odpowiednio kuskus, aby nie był bez smaku. Zapraszam!

 

Kuskus cytrynowy z kurczakiem, rodzynkami, migdałami i świeżym szpinakiem

Przepis inspirowany tym.

Składniki (4 porcje):

  • 250 g kuskusu
  • 450 ml bulionu drobiowego
  • sok z 1/2 niedużej cytryny
  • 500 g filetów z piersi kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 2 garści świeżego szpinaku, umytego
  • sól, pieprz, słodka papryka

Bulion zagotować z sokiem z cytryny, zalać nim kuskus, przykryć i odstawić na 5 minut. Następnie przemieszać widelcem i dodać oliwę. Kurczaka oczyścić z błonek, pokroić, oprószyć solą i usmażyć na oleju. Następnie wymieszać ze słodką papryką i dodać do kuskusu.

Rodzynki sparzyć, odcedzić i wmieszać do dania. Dodać porwany szpinak, doprawić do smaku. Podawać posypane uprażonymi migdałami.

 

Smacznego!

 

czwartek, 17 listopada 2016

 

Dziś ciasto, bo ciasta piec lubię. Proste, ucierane i pyszne, bo na takie własnie miałam ochotę.

Z imbirem. Zainspirował mnie Kortez, rzecz jasna. Do tego nieco cytryny i cytrynowy lukier. Jako, że ostatnio rozpisałam się więcej, dziś to będzie na tyle. Ale upieczcie ciasto, bo warto.

 

Ciasto imbirowo-cytrynowe z lukrem

Przepis stąd, zmieniłam jednak nieco recepturę i zrezygnowałam z białego pieprzu. Podaję po zmianach.

Składniki (keksówka):

  • 110 g miękkiego masła
  • 225 g mąki pszennej
  • niecałe 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • niecałe 0,5 łyżeczki sody
  • 90 g cukru
  • 2 małe jajka (lub 1,5 dużego)
  • 1/2 szklanki kefiru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżka startego imbiru (lub suszonego)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło utrzeć z cukrem na puch, a następnie dodawać jajka, miksując chwilę po każdym. Miksować jakieś 2 minuty. Dodać skórkę z cytryny. Mąkę wymieszać z proszkiem, solą i sodą, wmieszać delikatnie do masy. Dodać kefir, sok z cytryny, imbir. Zmiksować. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec w 160 stopniach ok. 60-70 minut. Wystudzić całkowicie.

Lukier:

  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • sok z cytryny
  • szczypta imbiru

Puder wymieszać z imbirem, dodać nieco soku z cytryny i ucierać do uzyskania mocno gęstego lukru, w razie potrzeby dodając nieco więcej soku z cytryny lub wody. Polukrować wystudzone ciasto. Posypać imbirem dla ozdoby.

 

Smacznego!

 

czwartek, 01 września 2016

 

Pad Thai to jedno z moich ulubionych dań. Prawie zawsze zamawiam je w azjatyckich knajpach, z różnym skutkiem, aż wreszcie postanowiłam wykonać to danie w domu. Może nie wyszło idealne, ale nadal bardzo dobre. Może będę ćwiczyć aż dopracuję je do perfekcji :). Uwaga: pasta z tamaryndu i sos rybny to dwa chyba najważniejsze składniki Pad Thaia, decydujące o jego charakterystycznym smaku. Jak je pominiecie, to już absolutnie nie będzie to danie. Zapraszam!

 

Pad thai z kurczakiem, klasyczny

Posiłkowałam się tym przepisem, podaję po modyfikacjach.

Składniki (3-4 porcje):

  • 200 g makaronu ryżowego wstążki
  • 4 łyżki oleju
  • 500 g filetów z piersi kurczaka (lub tofu lub krewetek)
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 2 dymki, sól, pieprz

Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, przepłukać zimną wodą.

Kurczaka pokroić w paski, nieco popieprzyć i posolić. Cebulki z dymek posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i dymki i smażyć, aż kurczak przestanie być surowy. Dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek, smażyć 30 sekund. Wbić rozbełtane jajka i smażyć chwilę, aż się zetną. Dodać makaron, dobrze wymieszać, smażyć chwilę.

Sos:

  • 10 łyżek sosu rybnego
  • 5 łyżek soku z limonki
  • 5 łyżek pasty z tamaryndu
  • 7 łyżek cukru
  • 1/2-1 łyżki płatków chili

Składniki wymieszać, dodać na patelnię, wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Smażyć kilka minut. Dodać garść posiekanego szczypiorku z dymki, posolić do smaku, wymieszać.

Do podania:

  • 1 limonka pokrojona w cząstki
  • 1 miseczka orzeszków ziemnych, utłuczonych grubo w moździerzu
  • 1 miseczka posiekanego szczypiorku z dymki
  • płatki chili, kiełki fasoli mung

Makaron nakładać na talerze. Podawać z dodatkami (nie miałam kiełków).

 

Smacznego!

 

czwartek, 02 czerwca 2016

 

Niebanalny chłodnik dla wielbicieli awokado - i tylko dla nich, bo awokado gra tu zdecydowanie pierwsze skrzypce ;). Ja za awokado przepadam, także bardzo mi smakował - choć ważne, aby awokado, które wybierzemy, było naprawdę smaczne. Do tego czosnek, śmietanka, lekki bulion i limonka. Polecam :)

 

Chłodnik z awokado ze śmietanką, limonką i czosnkiem

Inspiracja: przepis z KS (klik), podaję własną wersję.

Składniki (2-3 porcje):

  • 2 duże awokado, dojrzałe
  • 440 ml lekkiego bulionu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 200 ml śmietanki 12 %
  • sok z 1 sporej limonki
  • sól, pieprz, cukier

Bulion wlać do garnka, ostudzić. Czosnek podsmażyć na oliwie, wymieszać z bulionem. Całość ochłodzić. Awokado wydrążyć, dodać do garnka. Dodać śmietankę i sok z limonki, zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem, cukrem. Schłodzić przez 30 minut w lodówce. Podawać z bagietką lub innym wybranym dodatkiem.

 

Smacznego!

 

poniedziałek, 30 maja 2016

 

Letni pyszny obiad - młode ziemniaczki i ryba w najprostszej postaci, bez przyćmiewania ich naturalnego smaku ;). Małe ziemniaki pieczone w maśle i oliwie z czosnkiem i rozmarynem, z chrupiącą skórką oraz dorsz pieczony w masełku  z koperkiem i cytryną. Pysznie! Polecam :)

 

 

Dorsz pieczony w maśle z koperkiem i cytryną

Przepis własny.

Składniki (2-4 porcje):

  • 500 g filetów z dorsza
  • 1 łyżka oliwy
  • 30 g masła
  • 1 pęczek koperku, sól, pieprz
  • sok z 1/2 małej cytryny

Rybę osuszyć, pokroić na porcje, ułożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (skórką do dołu). Masło stopić z oliwą, polać rybę. Posypać solą, pieprzem i koperkiem, polać sokiem z cytryny. Piec w 200 stopniach ok. 15 minut (lub mniej/więcej, zależy od grubości filetów).

 

 

 

 

Młode ziemniaki pieczone z czosnkiem, rozmarynem, masłem i oliwą

Przepis stąd, podaję po zmianach.

Składniki:

  • 750 g młodych małych ziemniaczków
  • 2 łyżki oliwy
  • 30 g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, świeży lub suszony rozmaryn

Ziemniaki umyć, lekko oskrobać (ja lubię młode ziemniaczki w skórkach), osuszyć. Umieścić w naczyniu żaroodpornym lub w głębokiej blasze, na papierze do pieczenia. Masło stopić z oliwą, wymieszać z ziemniakami. Dodać obrane ząbki czosnku, posypać solą, pieprzem i rozmarynem. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Piec w 200 stopniach ok. 40 minut. Następnie odkryć, zwiększyć temperaturę do 220 stopni i piec kolejne 20 minut, aż ziemniaki się zrumienią.

 

Smacznego!!!

 

czwartek, 07 kwietnia 2016

 

Ostatnio kupiłam po raz pierwszy kaszę bulgur. Chciałam sprawdzić, jak smakuje, poza tym jest podobno bardzo zdrowa, także postanowiłam wkomponować ją w tygodniowe menu. Wrażenia? Generalnie nic specjalnego, kasza jak to kasza, gryczana czy jaglana smakuje mi o wiele bardziej ;). Ale z dodatkami za to smakowała naprawdę pysznie. Słodka i miękka smażona papryka, maślane awokado, chrupiące pestki, mozzarella i dużo przypraw. Dużo smaku, zdrowia i koloru. Polecam więc serdecznie!

 

Kasza bulgur z awokado, papryką, pestkami, sosem sojowym i mozzarellą

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 200 g kaszy bulgur
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 duże awokado, dojrzałe
  • 5 łyżek ulubionego oleju
  • 50 g pestek dyni, słonecznika itp.
  • 1 kulka mozzarelli (125 g)
  • oregano, bazylia, świeża kolendra
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 cytryny lub 1 limonka
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • sól, pieprz

Bulgur ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotowaną kaszę przemieszać widelcem, wymieszać z łyżką oleju i sosem sojowym.

Paprykę pokroić (usunąć gniazdo), wrzucić na resztę tłuszczu i usmażyć na małym ogniu, aż zmięknie. Awokado wydrążyć, pokroić w kostkę, dodać na patelnię z papryką. Całość skropić sokiem z 1/2 dużej cytryny lub 1 limonki. Dodać zmiażdżony czosnek, podsmażyć. Dodać dużą ilość ziół (oregano, bazylii, kolendry) – najlepiej świeżych, wymieszać. Pestki podprażyć, wmieszać do warzyw na patelni. Dodać kaszę, wymieszać dokładnie i smażyć krótko razem.

Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać porwaną mozzarellę.

 

Smacznego!!!

 

piątek, 01 kwietnia 2016

 

Dziś jeszcze jedna propozycja z naszego wielkanocnego stołu, która idealnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezach. Dwa rodzaje faszerowanych jajek, w nieco zdrowszych i mniej sztampowych wydaniach!

Pierwsza propozycja to jajka faszerowane pastą z awokado, z zielonym pieprzem, cytryną, majonezem z trawą cytrynową, czosnkiem niedźwiedzim... Dobrze doprawione i naprawdę pyszne.

Drugie jajka nafaszerowałam pastą z suszonych pomidorów z bazylią, a ozdobiłam połówkami zielonych oliwek.

Obydwa rodzaje bardzo smakowały domownikom, dlatego też serdecznie Wam je polecam!

 

 

Jajka faszerowane awokado z czosnkiem, cytryną i zielonym pieprzem

Przepis własny.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1/2 dużego awokado, dojrzałego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 płaskie łyżki majonezu (użyłam takiego z zielonym pieprzem i trawą cytrynową)
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • sól, pieprz, zielony pieprz, natka pietruszki

Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki. Żółtka włożyć do miseczki, dodać wydrążone awokado i cytrynę, rozgnieść widelcem na gładką masę. Dodać majonez i czosnek, wymieszać. Doprawić do smaku. Nadziać masą białka. Udekorować natką pietruszki.

 

 

 

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i bazylią

Przepis własny.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 8 połówek suszonych pomidorów z oleju
  • 1 łyżeczka koncentratu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz, bazylia
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 4 oliwki zielone

Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki. Żółtka wydrążyć, włożyć do miseczki, rozetrzeć z majonezem. Pomidory pokroić drobno, dodać do masy. Dodać koncentrat i cukier, wymieszać na gładką pastę. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Nadziać białka. Udekorować połówkami oliwek.

 

Smacznego!

czwartek, 04 lutego 2016

 

Żeby nie było - uwielbiam pączki i zjadłam już dziś najlepszego na świecie, rozpływającego się w ustach pączka. Ale może nie wszyscy je lubią, dlatego też prezentuję przepis na pyszne, kruche, maślane ciasteczka wycinane, które upiekłam parę dni temu. W trzech smakach, do wyboru: waniliowe, mocno kakaowe i herbaciane z cytryną. Pyszne! Mojej mamie przynajmniej smakowały bardzo. Polecam więc, zapraszam i życzę wesołego tłustego czwartku ;).

 

 

 

Ciasteczka kruche waniliowe

Przepis autorski.

Składniki (3 blaszki ciastek):

  • 30 g cukru pudru
  • 80 g drobnego cukru z wanilią lub cukru + ziarenka wanilii
  • 200 g masła, zimnego
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • duża szczypta soli

Mąkę, cukry i sól wymieszać w misce, dodać pokrojone na kawałki masło i siekać nożem, a następnie krótko wyrabiać palcami do uzyskania „kruszonki”. Dodać jajko, zagnieść gładką kulę ciasta. Schłodzić 30 minut w lodówce. Następnie rozwałkowywać (nie za cienko) i foremkami wycinać ciasteczka. Uwaga: wałkować ciasto należy między dwoma kawałkami folii spożywczej, bez podsypywania mąką – niszczy ona smak ciastek. Przekładać je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Schłodzić ponownie. Piec w 180 stopniach przez ok. 12 minut, do leciutkiego zrumienienia.

 

 

 

Ciasteczka kruche mocno kakaowe

Przepis autorski.

Składniki (3 blaszki ciastek):

  • 140 g cukru pudru
  • 200 g masła, zimnego
  • 260 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 1 duże jajko
  • duża szczypta soli

Mąkę, cukier, kakao i sól wymieszać w misce, dodać pokrojone na kawałki masło i siekać nożem, a następnie krótko wyrabiać palcami do uzyskania „kruszonki”. Dodać jajko, zagnieść gładką kulę ciasta. Schłodzić 30 minut w lodówce. Następnie rozwałkowywać (nie za cienko) i foremkami wycinać ciasteczka. Uwaga: wałkować ciasto należy między dwoma kawałkami folii spożywczej, bez podsypywania mąką – niszczy ona smak ciastek. Przekładać je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Schłodzić ponownie. Piec w 180 stopniach przez ok. 12 minut.

 

 

Ciasteczka kruche herbata z cytryną

Przepis autorski.

Składniki (3 blaszki ciastek):

  • 110 g cukru pudru
  • 200 g masła, zimnego
  • 290 g mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • duża szczypta soli
  • skórka starta z 1 dużej cytryny
  • 3-4 torebki herbaty czarnej (użyłam lipton)

Mąkę, cukier, herbatę i sól wymieszać w misce, dodać pokrojone na kawałki masło i siekać nożem, a następnie krótko wyrabiać palcami do uzyskania „kruszonki”. Dodać jajko i cytrynę, zagnieść gładką kulę ciasta. Schłodzić 30 minut w lodówce. Następnie rozwałkowywać (nie za cienko) i foremkami wycinać ciasteczka. Uwaga: wałkować ciasto należy między dwoma kawałkami folii spożywczej, bez podsypywania mąką – niszczy ona smak ciastek. Przekładać je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Schłodzić ponownie. Piec w 180 stopniach przez ok. 12 minut, do leciutkiego zrumienienia.

 

Smacznego!

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5