Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: kukurydza

środa, 23 listopada 2016

 

Bardzo zdrowe danie z kaszy pęczak. Z brokułami, kukurydzą, migdałami, fetą oraz sosem miodowo-musztardowym. Na początku planowałam zrobić tę potrawę z komosy ryżowej, ale jest ona bardzo droga, dlatego zdecydowałam się na tańszy rodzaj kaszy. Jednak sądzę, że z komosą może wyjść jeszcze lepsze - spróbujcie. Polecam i zapraszam.

 

Pęczak z brokułem, kukurydzą, fetą, migdałami i sosem miodowo-musztardowym

Przepis własny.

Składniki (4 porcje):

  • 200 g kaszy pęczak (lub innej – bardziej polecam np. komosę czy jaglaną)
  • 450 g brokułów (użyłam mrożonych)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 50 g płatków migdałowych
  • 150 g sera feta
  • sól, pieprz, cukier
  • 5 łyżek dobrego oleju
  • 2 płaskie łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku

Kaszę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Brokuła podzielonego na różyczki ugotować w osolonej i posłodzonej wodzie – tak, aby był al dente. Odcedzić. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Kaszę, brokuła i kukurydzę wymieszać w garnku. Dodać pokruszoną fetę. Olej wymieszać z miodem, musztardą, sokiem z cytryny i zmiażdżonym czosnkiem, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z zawartością garnka, doprawić całość do smaku solą i pieprzem. Migdały podprażyć i wymieszać z potrawą. Podawać ciepłe.

 

Smacznego!

 

sobota, 10 września 2016

 

Dziś zapraszam na pieczone pierogi z tuńczykiem, kukurydzą, pietruszką i cebulką. Dla nieliczących kalorie - można je również usmażyć w głębokim tłuszczu :). Jako, że wyjeżdżam na wakacje, nie wiem, kiedy będzie następny wpis, ale może upiekę coś w międzyczasie. Zobaczymy. Zapraszam :)

 

Pieczone pierogi z tuńczykiem, kukurydzą, cebulą i pietruszką

Inspiracja: ten przepis, jednak zmodyfikowałam go mocno – ciasto przygotowane wg oryginału nie ma prawa wyjść, jest całkowicie płynne; sypnęłam w efekcie chyba dwa razy więcej mąki, przez co pierogi były twardawe. Proponuję więc postąpić tak, jak opisałam poniżej. Zmodyfikowałam też farsz.

Składniki na ciasto:

  • 50 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 ml białego wina
  • woda

Masło roztopić, dodać wino, sól i mąkę. Następnie zagniatać, dolewając wody do tego momentu, aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć do miski, przykryć i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Farsz:

  • 2 małe cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 4 płaskie łyżki bułki tartej, woda, olej

Cebule posiekać, podsmażyć na oleju. Włożyć do miski. Tuńczyka i kukurydzę dokładnie odsączyć i dodać również do miski. Dodać pietruszkę i bułkę tartą, wymieszać, dolać nieco wody – tak, aby masa nie była zbyt sypka. Doprawić solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkowywać dość cienko, wycinać duże kółka (lub odrywać kawałki ciasta i rozpłaszczać w dłoniach. Na środku kłaść sporą porcję farszu, formować duże pierogi. Smarować olejem z obu stron i kłaść na natłuszczonej blasze. Piec w 200 stopniach ok. 45 minut – lub mniej/więcej, zależy od wielkości pierogów i grubości ciasta – aż ciasto się zrumieni. Można również smażyć pierogi na głębokim tłuszczu. Podawać z ulubionym sosem.

 

Smacznego!

 

czwartek, 25 sierpnia 2016

 

Dziś prezentuję przepyszne naleśniki, które nadziałam pulled pork pieczonym w sosie pomidorowym z papryczką chili i czosnkiem oraz kukurydzą, żółtym wyrazistym serem i świeżym szczypiorkiem. Nie trzeba ich reklamować, wyszły naprawdę przepyszne. Polecam, polecam!

 

Naleśniki z pulled pork, sosem pomidorowym z chili, kukurydzą i żółtym serem

Przepis autorski.

Składniki na naleśniki (10 sztuk):

  • 3 duże jajka
  • 195 g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 480 ml mleka wymieszanego z wodą (dowolnie)
  • olej

Wszystkie składniki prócz oleju zmiksować blenderem na gładką masę. Zostawić na 30 minut, następnie przemieszać. Patelnię do naleśników natłuszczać papierkiem zwilżonym olejem i smażyć cienkie naleśniki z obu stron.

Pulled pork w sosie pomidorowym z chili:

  • 500 g mięsa wieprzowego, np. łopatki (ale z szynki również wychodzi)
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki dobrego ketchupu
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 ostrej papryczki chili (bez pestek lub z pestkami, jeśli lubimy bardzo ostre)
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, słodka papryka w proszku, pieprz

Mięso pokroić w kostkę, umieścić w naczyniu żaroodpornym (niedużym). Passatę wymieszać z wodą, ketchupem, cukrem, drobno posiekanym chili i czosnkiem, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Wymieszać z mięsem w naczyniu. Nakryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zmniejszyć od razu do 160. Piec godzinę, następnie odkryć i piec następnie 4 godziny bez przykrycia, aż mięso będzie bardzo miękkie. Następnie porozdzielać włókna mięsa widelcami i włożyć z powrotem do wytworzonego sosu.

Ponadto:

  • 150 g żółtego sera o wyrazistym smaku, np. cheddar
  • 200 g kukurydzy (waga po odsączeniu)
  • szczypiorek, ostra papryka

Naleśniki smarować na środku porcją mięsa, sypać kukurydzą, serem, posiekanym szczypiorkiem i ostrą papryką. Zawijać w rulony.

 

Smacznego!!!

 

wtorek, 19 kwietnia 2016

 

Jako, że dawno nie robiłam wege placków ani kotletów, postanowiłam ostatnio zrobić pyszne placuszki z kukurydzy. Z żółtym serem, cebulką i przyprawami. Lekkie, pyszne i trochę niecodzienne ;). Polecam!

 

Placki z kukurydzy z cebulką i żółtym serem

Przepis własny.

Składniki (ok. 25 placuszków):

  • 2 puszki kukurydzy (570 g po odsączeniu)
  • 1 nieduża cebula
  • 100 g żółtego sera, startego
  • 5 dużych jajek
  • 70 g mąki pszennej
  • sól, pieprz, bazylia, słodka i ostra papryka
  • olej

Kukurydzę odsączyć. Wymieszać z posiekaną cebulką i startym serem. Dodać jajka, wymieszać dokładnie. Dodać mąkę. Doprawić do smaku (sporo soli). Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Podawać z ulubionymi sosami lub ketchupem.

 

Smacznego!

 

sobota, 12 marca 2016

 

Ulubiona sałatka mojej Siostry, przynajmniej w przeszłości. Najprostsza, jaka może być - makaron, kukurydza, tuńczyk i majonez, ot, cała filozofia. Ale naprawdę smaczna, klasyczne połączenie. Zapraszam więc!

 

Sałatka makaronowa z tuńczykiem, kukurydzą i majonezem

Przepis od mojej Mamy.

Składniki:

  • 240 g krótkiego makaronu (użyłam fusilli)
  • 2 puszki tuńczyka (260 g po odsączeniu)
  • 1 puszka kukurydzy (285 g po odsączeniu)
  • 150 g majonezu (lub do smaku)
  • sól, pieprz

Makaron ugotować, odcedzić, wystudzić. Wymieszać z odsączonym tuńczykiem i kukurydzą. Wymieszać z majonezem, doprawić do smaku.

 

Smacznego!

 

sobota, 23 stycznia 2016

 

A dziś zapraszam na krewetkowe curry! Z pomidorami, śmietanką i kukurydzą. Kremowe, łagodne, ale i wyraziste - pyszne. Najlepsze ze świeżą bagietką lub ryżem :) Polecam!

 

Krewetki w kremowym sosie curry z pomidorami i kukurydzą

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 250 g dużych krewetek
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 puszka pomidorów
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 1 czubata łyżka curry
  • 1/2 dużej puszki kukurydzy
  • sól, pieprz, czosnek

Pomidory rozgnieść blenderem (zgrubnie). Krewetki oczyścić, usunąć jelita i ogonki. Wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć po minucie z każdej strony. Dodać pomidory, wymieszać, zagotować. Wmieszać śmietankę i gotować kilka minut bez przykrycia, do zgęstnienia sosu. Wmieszać curry, doprawić. Podawać z bagietką lub ryżem.

 

Smacznego!

 

poniedziałek, 31 sierpnia 2015

 

Parę dni temu upiekłam łososia. Nie chciałam jednak, żeby była to zwykła pieczona ryba, dlatego nasmarowałam ją papryką w proszku i podałam w towarzystwie jeżynowego chutneyu. A do tego - puree z kukurydzy i ziemniaków. Wyszło naprawdę pysznie, prosto i niebanalnie. Gorąco polecam!

 

Łosoś w papryce z chutneyem jeżynowym

Przepis inspirowany tym, wykorzystanie jeżyn i finalna wersja – autorska.

Składniki (2 porcje):

  • 260 g filetu z łososia, podzielonego na 2 równe porcje
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, słodka i ostra papryka

Łososia osuszyć, nasmarować oliwą, natrzeć solą, odrobiną ostrej papryki i sporą ilością słodkiej. Ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Piec 15-20 minut w 200 stopniach.

Chutney jeżynowy:

  • 150 g jeżyn
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej rozrobiona w 2 łyżkach wody
  • sól, ostra papryka

Jeżyny wrzucić do rondla, dodać 3 łyżki wody i dusić kilka minut, rozgniatając owoce widelcem (jednak nie do końca, mają pozostać duże kawałki jeżyn). Dodać cukier i cytrynę, podgrzewać do zgęstnienia. Dodać skrobię i gotować chwilę do uzyskania gęstego sosu. Doprawić papryką i niewielką ilością soli. Podawać do łososia.

 

 

 

Puree ziemniaczano-kukurydziane ze słodką papryką

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 120 g ziemniaków, ugotowanych
  • 200 g kukurydzy z puszki, odsączonej z zalewy
  • 1 pełna łyżka masła
  • sól, słodka papryka

Kukurydzę i ziemniaki oraz masło zblendować na puree, zostawiajać gdzieniegdzie ziarnka kukurydzy. Doprawić do smaku solą i odrobiną papryki. Podawać posypane papryką.

 

Smacznego! :)

 

niedziela, 15 marca 2015

 

Dziś bez zbędnych wstępów. To niesłychane, jak mało można mieć czasu, pracując głównie w domu. I to będąc bardzo zorganizowanym.

A że ostatnio gotuję stosunkowo sporo, żeby przepisy nie piętrzyły się na dysku, publikuję dziś kolejną potrawę.

Jest to zdrowy, nietuzinkowy i smakowity sposób na obiad lub ciepłą kolację. Podduszona cukinia, słodka kukurydza i podsmażona na chrupiąco salami w pysznym, aromatycznym, słodkawym sosie pomidorowym. Danie podać można z ryżem, makaronem lub pieczywem albo jeść samo w sobie jako mniejsze danie. Naprawdę smakowite. Polecam serdecznie :)

 

Jednogarnkowiec z cukinią, kukurydzą i chrupiącym salami w sosie pomidorowym

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 100 g salami (w małych plasterkach)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 średnia cukinia
  • 1 puszka kukurydzy (340 g)
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka 

Cukinię umyć, pokroić w niezbyt grube plastry, a następnie każdy plaster na pół.

Salami włożyć na patelnię i smażyć, aż tłuszcz się wytopi, a salami zrumieni i stanie się lekko chrupka (w międzyczasie zamieszać). Przełożyć do innego naczynia. Do tłuszczu wytopionego z salami dodać oliwę, wrzucić cukinie i smażyć, aż zmiękną. Dodać passatę, zagotować, wrzucić kukurydzę. Wymieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu kilkanaście minut. Odkryć i gotować chwilę, aż sos zgęstnieje (woda odparuje). Następnie wmieszać cukier. Dodać salami, doprawić do smaku. Skrobię rozmieszać w 2 łyżkach wody, dodać do sosu i gotować chwilę, mieszając, do zgęstnienia. Podawać danie w towarzystwie ryżu lub makaronu lub samo w sobie.

 

Smacznego! :)

 

środa, 25 lutego 2015

 

Przeglądając ostatnio zestawienia najlepszych blogów kulinarnych, głównie na bloxie, dopadła mnie refleksja. Otóż na jednych z wyższych pozycji (nie najwyższych, ale zaraz po nich) znajdują się strony, które naprawdę nie mam pojęcia dlaczego się tam znalazły. Nie oczekuję perfekcyjnych zdjęć od blogów kulinarnych - wręcz przeciwnie, uważam, że setki (!) bloggerów publikujących identyczne zdjęcia potraw i sądzących, że to nadal oryginalność i artyzm, to rzecz nieco śmieszna. Ale bez przesady - zdjęcie powinno być przynajmniej schludne, tak, to dobre słowo. A wiele blogów o wysokich pozycjach w rankingach zwyczajnie tego nie ma... No i przede wszystkim - przepisy. Na ilu witrynach znajdują się TYLKO i wyłącznie przepisy żywcem ściągnięte z najpopularniejszych stron kulinarnych, no po prostu: tylko to, zero kreatywności - tego nie potrafię zrozumieć. No chyba, że przy przepisie na kotleta schabowego... Pytam się więc, co takiego powoduje, że zupełny brak kreatywności i przeciętność są tak popularne? Może właśnie to jest odpowiedź. Że przeciętność jest najatrakcyjniejsza dla wielu. Cóż, dla mnie nie. Ale może to ja jestem "inna"...

Tymczasem publikuję przepis na prosty, tani i szybki makaron. Nic wykwintnego ani specjalnego, ot - usłyszeć od Drugiej Osoby, na co ma ochotę, szybko kupić składniki i zmontować z nich danie. Na boga, bez żadnego przepisu. Można.

 

Penne z tuńczykiem, kukurydzą, cebulą i beszamelem

Przepis własny.

Składniki (4 porcje):

  • 300 g makaronu penne
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 2 puszki tuńczyka
  • 1 puszka kukurydzy (340 g)
  • sól, pieprz

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Na łyżce oliwy zeszklić posiekaną cebulę, a następnie przełożyć do miseczki. Na patelnię zaś wlać resztę oliwy, dodać mąkę i zasmażyć krótko, mieszając trzepaczką. Następnie stopniowo wlewać mleko, wciąż mieszając, aż do uzyskania gładkiego, gęstego sosu. Doprawić go solą i pieprzem. Dorzucić makaron, wymieszać. Dodać cebulę, odsączoną kukurydzę i odsączonego tuńczyka. Wszystko dobrze wymieszać i podgrzać, aż całość ponownie zgęstnieje. Doprawić do smaku. Rozkładać na talerze.

 

Smacznego!

 

środa, 07 maja 2014

 

Dziś przedstawiam pyszną sałatkę. Pyszną - w takim stylu, jak lubię - oczywiście z majonezem ;), z białkiem w postaci mięsa kurczaka, słodkimi akcentami i dobrze doprawioną.

Jest tu wędzona pierś z kurczaka, kukurydza, marynowany seler, ananas, majonez i prażone płatki migdałów. Prosta, a taka pyszna! Wędzony kurczak dodaje jej specyficznego smaku, nie do zastąpienia przez pieczonego czy gotowanego. Polecam gorąco!

 

Sałatka z wędzonym kurczakiem, selerem, ananasem, kukurydzą i migdałami

Luźna inspiracja: stąd, ja jednak pominęłam jajka, dodałam migdały i wykonałam wg własnych proporcji. Podaję po zmianach.

Składniki:

  • 500 g wędzonej piersi z kurczaka
  • 1 niecała duża puszka kukurydzy
  • 1,5 słoika marynowanego selera
  • 1 puszka ananasa
  • 4-5 łyżek majonezu
  • sól, pieprz, cukier
  • 3 łyżki płatków migdałowych

Kurczaka porwać na kawałki, umieścić w misce. Kukurydzę, selera i ananasa odsączyć na sicie, ananasa pokroić na kawałki i wszystko dodać do miski z kurczakiem. Dodać majonez, wymieszać. Doprawić do smaku.

Płatki uprażyć na suchej patelni. Większość wmieszać do sałatki. Przełożyć sałatkę do miski, w której będziemy ją podawać, wyrównać, oprószyć resztą płatków. Schować do lodówki do przegryzienia się smaków.



Smacznego! *_*

 

 
1 , 2