Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: kukurydza

środa, 23 listopada 2016

 

Bardzo zdrowe danie z kaszy pęczak. Z brokułami, kukurydzą, migdałami, fetą oraz sosem miodowo-musztardowym. Na początku planowałam zrobić tę potrawę z komosy ryżowej, ale jest ona bardzo droga, dlatego zdecydowałam się na tańszy rodzaj kaszy. Jednak sądzę, że z komosą może wyjść jeszcze lepsze - spróbujcie. Polecam i zapraszam.

 

Pęczak z brokułem, kukurydzą, fetą, migdałami i sosem miodowo-musztardowym

Przepis własny.

Składniki (4 porcje):

  • 200 g kaszy pęczak (lub innej – bardziej polecam np. komosę czy jaglaną)
  • 450 g brokułów (użyłam mrożonych)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 50 g płatków migdałowych
  • 150 g sera feta
  • sól, pieprz, cukier
  • 5 łyżek dobrego oleju
  • 2 płaskie łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku

Kaszę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Brokuła podzielonego na różyczki ugotować w osolonej i posłodzonej wodzie – tak, aby był al dente. Odcedzić. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Kaszę, brokuła i kukurydzę wymieszać w garnku. Dodać pokruszoną fetę. Olej wymieszać z miodem, musztardą, sokiem z cytryny i zmiażdżonym czosnkiem, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z zawartością garnka, doprawić całość do smaku solą i pieprzem. Migdały podprażyć i wymieszać z potrawą. Podawać ciepłe.

 

Smacznego!

 

sobota, 10 września 2016

 

Dziś zapraszam na pieczone pierogi z tuńczykiem, kukurydzą, pietruszką i cebulką. Dla nieliczących kalorie - można je również usmażyć w głębokim tłuszczu :). Jako, że wyjeżdżam na wakacje, nie wiem, kiedy będzie następny wpis, ale może upiekę coś w międzyczasie. Zobaczymy. Zapraszam :)

 

Pieczone pierogi z tuńczykiem, kukurydzą, cebulą i pietruszką

Inspiracja: ten przepis, jednak zmodyfikowałam go mocno – ciasto przygotowane wg oryginału nie ma prawa wyjść, jest całkowicie płynne; sypnęłam w efekcie chyba dwa razy więcej mąki, przez co pierogi były twardawe. Proponuję więc postąpić tak, jak opisałam poniżej. Zmodyfikowałam też farsz.

Składniki na ciasto:

  • 50 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 ml białego wina
  • woda

Masło roztopić, dodać wino, sól i mąkę. Następnie zagniatać, dolewając wody do tego momentu, aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć do miski, przykryć i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Farsz:

  • 2 małe cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 4 płaskie łyżki bułki tartej, woda, olej

Cebule posiekać, podsmażyć na oleju. Włożyć do miski. Tuńczyka i kukurydzę dokładnie odsączyć i dodać również do miski. Dodać pietruszkę i bułkę tartą, wymieszać, dolać nieco wody – tak, aby masa nie była zbyt sypka. Doprawić solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkowywać dość cienko, wycinać duże kółka (lub odrywać kawałki ciasta i rozpłaszczać w dłoniach. Na środku kłaść sporą porcję farszu, formować duże pierogi. Smarować olejem z obu stron i kłaść na natłuszczonej blasze. Piec w 200 stopniach ok. 45 minut – lub mniej/więcej, zależy od wielkości pierogów i grubości ciasta – aż ciasto się zrumieni. Można również smażyć pierogi na głębokim tłuszczu. Podawać z ulubionym sosem.

 

Smacznego!

 

czwartek, 25 sierpnia 2016

 

Dziś prezentuję przepyszne naleśniki, które nadziałam pulled pork pieczonym w sosie pomidorowym z papryczką chili i czosnkiem oraz kukurydzą, żółtym wyrazistym serem i świeżym szczypiorkiem. Nie trzeba ich reklamować, wyszły naprawdę przepyszne. Polecam, polecam!

 

Naleśniki z pulled pork, sosem pomidorowym z chili, kukurydzą i żółtym serem

Przepis autorski.

Składniki na naleśniki (10 sztuk):

  • 3 duże jajka
  • 195 g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 480 ml mleka wymieszanego z wodą (dowolnie)
  • olej

Wszystkie składniki prócz oleju zmiksować blenderem na gładką masę. Zostawić na 30 minut, następnie przemieszać. Patelnię do naleśników natłuszczać papierkiem zwilżonym olejem i smażyć cienkie naleśniki z obu stron.

Pulled pork w sosie pomidorowym z chili:

  • 500 g mięsa wieprzowego, np. łopatki (ale z szynki również wychodzi)
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki dobrego ketchupu
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 ostrej papryczki chili (bez pestek lub z pestkami, jeśli lubimy bardzo ostre)
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, słodka papryka w proszku, pieprz

Mięso pokroić w kostkę, umieścić w naczyniu żaroodpornym (niedużym). Passatę wymieszać z wodą, ketchupem, cukrem, drobno posiekanym chili i czosnkiem, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Wymieszać z mięsem w naczyniu. Nakryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zmniejszyć od razu do 160. Piec godzinę, następnie odkryć i piec następnie 4 godziny bez przykrycia, aż mięso będzie bardzo miękkie. Następnie porozdzielać włókna mięsa widelcami i włożyć z powrotem do wytworzonego sosu.

Ponadto:

  • 150 g żółtego sera o wyrazistym smaku, np. cheddar
  • 200 g kukurydzy (waga po odsączeniu)
  • szczypiorek, ostra papryka

Naleśniki smarować na środku porcją mięsa, sypać kukurydzą, serem, posiekanym szczypiorkiem i ostrą papryką. Zawijać w rulony.

 

Smacznego!!!

 

wtorek, 19 kwietnia 2016

 

Jako, że dawno nie robiłam wege placków ani kotletów, postanowiłam ostatnio zrobić pyszne placuszki z kukurydzy. Z żółtym serem, cebulką i przyprawami. Lekkie, pyszne i trochę niecodzienne ;). Polecam!

 

Placki z kukurydzy z cebulką i żółtym serem

Przepis własny.

Składniki (ok. 25 placuszków):

  • 2 puszki kukurydzy (570 g po odsączeniu)
  • 1 nieduża cebula
  • 100 g żółtego sera, startego
  • 5 dużych jajek
  • 70 g mąki pszennej
  • sól, pieprz, bazylia, słodka i ostra papryka
  • olej

Kukurydzę odsączyć. Wymieszać z posiekaną cebulką i startym serem. Dodać jajka, wymieszać dokładnie. Dodać mąkę. Doprawić do smaku (sporo soli). Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Podawać z ulubionymi sosami lub ketchupem.

 

Smacznego!

 

sobota, 12 marca 2016

 

Ulubiona sałatka mojej Siostry, przynajmniej w przeszłości. Najprostsza, jaka może być - makaron, kukurydza, tuńczyk i majonez, ot, cała filozofia. Ale naprawdę smaczna, klasyczne połączenie. Zapraszam więc!

 

Sałatka makaronowa z tuńczykiem, kukurydzą i majonezem

Przepis od mojej Mamy.

Składniki:

  • 240 g krótkiego makaronu (użyłam fusilli)
  • 2 puszki tuńczyka (260 g po odsączeniu)
  • 1 puszka kukurydzy (285 g po odsączeniu)
  • 150 g majonezu (lub do smaku)
  • sól, pieprz

Makaron ugotować, odcedzić, wystudzić. Wymieszać z odsączonym tuńczykiem i kukurydzą. Wymieszać z majonezem, doprawić do smaku.

 

Smacznego!

 

sobota, 23 stycznia 2016

 

A dziś zapraszam na krewetkowe curry! Z pomidorami, śmietanką i kukurydzą. Kremowe, łagodne, ale i wyraziste - pyszne. Najlepsze ze świeżą bagietką lub ryżem :) Polecam!

 

Krewetki w kremowym sosie curry z pomidorami i kukurydzą

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 250 g dużych krewetek
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 puszka pomidorów
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 1 czubata łyżka curry
  • 1/2 dużej puszki kukurydzy
  • sól, pieprz, czosnek

Pomidory rozgnieść blenderem (zgrubnie). Krewetki oczyścić, usunąć jelita i ogonki. Wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć po minucie z każdej strony. Dodać pomidory, wymieszać, zagotować. Wmieszać śmietankę i gotować kilka minut bez przykrycia, do zgęstnienia sosu. Wmieszać curry, doprawić. Podawać z bagietką lub ryżem.

 

Smacznego!

 

poniedziałek, 31 sierpnia 2015

 

Parę dni temu upiekłam łososia. Nie chciałam jednak, żeby była to zwykła pieczona ryba, dlatego nasmarowałam ją papryką w proszku i podałam w towarzystwie jeżynowego chutneyu. A do tego - puree z kukurydzy i ziemniaków. Wyszło naprawdę pysznie, prosto i niebanalnie. Gorąco polecam!

 

Łosoś w papryce z chutneyem jeżynowym

Przepis inspirowany tym, wykorzystanie jeżyn i finalna wersja – autorska.

Składniki (2 porcje):

  • 260 g filetu z łososia, podzielonego na 2 równe porcje
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, słodka i ostra papryka

Łososia osuszyć, nasmarować oliwą, natrzeć solą, odrobiną ostrej papryki i sporą ilością słodkiej. Ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Piec 15-20 minut w 200 stopniach.

Chutney jeżynowy:

  • 150 g jeżyn
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej rozrobiona w 2 łyżkach wody
  • sól, ostra papryka

Jeżyny wrzucić do rondla, dodać 3 łyżki wody i dusić kilka minut, rozgniatając owoce widelcem (jednak nie do końca, mają pozostać duże kawałki jeżyn). Dodać cukier i cytrynę, podgrzewać do zgęstnienia. Dodać skrobię i gotować chwilę do uzyskania gęstego sosu. Doprawić papryką i niewielką ilością soli. Podawać do łososia.

 

 

 

Puree ziemniaczano-kukurydziane ze słodką papryką

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 120 g ziemniaków, ugotowanych
  • 200 g kukurydzy z puszki, odsączonej z zalewy
  • 1 pełna łyżka masła
  • sól, słodka papryka

Kukurydzę i ziemniaki oraz masło zblendować na puree, zostawiajać gdzieniegdzie ziarnka kukurydzy. Doprawić do smaku solą i odrobiną papryki. Podawać posypane papryką.

 

Smacznego! :)

 

niedziela, 15 marca 2015

 

Dziś bez zbędnych wstępów. To niesłychane, jak mało można mieć czasu, pracując głównie w domu. I to będąc bardzo zorganizowanym.

A że ostatnio gotuję stosunkowo sporo, żeby przepisy nie piętrzyły się na dysku, publikuję dziś kolejną potrawę.

Jest to zdrowy, nietuzinkowy i smakowity sposób na obiad lub ciepłą kolację. Podduszona cukinia, słodka kukurydza i podsmażona na chrupiąco salami w pysznym, aromatycznym, słodkawym sosie pomidorowym. Danie podać można z ryżem, makaronem lub pieczywem albo jeść samo w sobie jako mniejsze danie. Naprawdę smakowite. Polecam serdecznie :)

 

Jednogarnkowiec z cukinią, kukurydzą i chrupiącym salami w sosie pomidorowym

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 100 g salami (w małych plasterkach)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 średnia cukinia
  • 1 puszka kukurydzy (340 g)
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka 

Cukinię umyć, pokroić w niezbyt grube plastry, a następnie każdy plaster na pół.

Salami włożyć na patelnię i smażyć, aż tłuszcz się wytopi, a salami zrumieni i stanie się lekko chrupka (w międzyczasie zamieszać). Przełożyć do innego naczynia. Do tłuszczu wytopionego z salami dodać oliwę, wrzucić cukinie i smażyć, aż zmiękną. Dodać passatę, zagotować, wrzucić kukurydzę. Wymieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu kilkanaście minut. Odkryć i gotować chwilę, aż sos zgęstnieje (woda odparuje). Następnie wmieszać cukier. Dodać salami, doprawić do smaku. Skrobię rozmieszać w 2 łyżkach wody, dodać do sosu i gotować chwilę, mieszając, do zgęstnienia. Podawać danie w towarzystwie ryżu lub makaronu lub samo w sobie.

 

Smacznego! :)

 

środa, 25 lutego 2015

 

Dziś publikuję przepis na prosty, tani i szybki makaron. Nic wykwintnego ani specjalnego, ot - usłyszeć od Drugiej Osoby, na co ma ochotę, szybko kupić składniki i zmontować z nich danie. Na boga, bez żadnego przepisu. Można.

 

Penne z tuńczykiem, kukurydzą, cebulą i beszamelem

Przepis własny.

Składniki (4 porcje):

  • 300 g makaronu penne
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 2 puszki tuńczyka
  • 1 puszka kukurydzy (340 g)
  • sól, pieprz

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Na łyżce oliwy zeszklić posiekaną cebulę, a następnie przełożyć do miseczki. Na patelnię zaś wlać resztę oliwy, dodać mąkę i zasmażyć krótko, mieszając trzepaczką. Następnie stopniowo wlewać mleko, wciąż mieszając, aż do uzyskania gładkiego, gęstego sosu. Doprawić go solą i pieprzem. Dorzucić makaron, wymieszać. Dodać cebulę, odsączoną kukurydzę i odsączonego tuńczyka. Wszystko dobrze wymieszać i podgrzać, aż całość ponownie zgęstnieje. Doprawić do smaku. Rozkładać na talerze.

 

Smacznego!

 

środa, 07 maja 2014

 

Dziś przedstawiam pyszną sałatkę. Pyszną - w takim stylu, jak lubię - oczywiście z majonezem ;), z białkiem w postaci mięsa kurczaka, słodkimi akcentami i dobrze doprawioną.

Jest tu wędzona pierś z kurczaka, kukurydza, marynowany seler, ananas, majonez i prażone płatki migdałów. Prosta, a taka pyszna! Wędzony kurczak dodaje jej specyficznego smaku, nie do zastąpienia przez pieczonego czy gotowanego. Polecam gorąco!

 

Sałatka z wędzonym kurczakiem, selerem, ananasem, kukurydzą i migdałami

Luźna inspiracja: stąd, ja jednak pominęłam jajka, dodałam migdały i wykonałam wg własnych proporcji. Podaję po zmianach.

Składniki:

  • 500 g wędzonej piersi z kurczaka
  • 1 niecała duża puszka kukurydzy
  • 1,5 słoika marynowanego selera
  • 1 puszka ananasa
  • 4-5 łyżek majonezu
  • sól, pieprz, cukier
  • 3 łyżki płatków migdałowych

Kurczaka porwać na kawałki, umieścić w misce. Kukurydzę, selera i ananasa odsączyć na sicie, ananasa pokroić na kawałki i wszystko dodać do miski z kurczakiem. Dodać majonez, wymieszać. Doprawić do smaku.

Płatki uprażyć na suchej patelni. Większość wmieszać do sałatki. Przełożyć sałatkę do miski, w której będziemy ją podawać, wyrównać, oprószyć resztą płatków. Schować do lodówki do przegryzienia się smaków.



Smacznego! *_*

 

 
1 , 2