Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: granaty

środa, 08 października 2014

 

Staram się widzieć trochę więcej słońca... Chciałabym, żeby znów nie skończyło się tak samo.

************

Dziś, w przerwie między swojskimi i domowymi potrawami, zapraszam na kolejne danie z moim ulubionym bakłażanem w roli głównej. Tym razem przygotowałam danie z kuchni gruzińskiej: roladki ze smażonych plastrów bakłażana z masą z włoskich orzechów, posypane pestkami granata. Do tego nieco ziarenek kolendry... Pyszna i elegancka przystawka lub przekąska do wina lub na przyjęcie. Gorąco polecam!

 

Roladki z bakłażana z farszem z orzechów i granatami

Przepis stąd, oryginalnie pochodzi z magazynu Kukbuk; ja jednak zamiast octu dodałam kwaskowaty sok z granata, nie dodałam kurkumy i liści kolendry, postawiłam za to na smak papryczki chilli, zmieniłam też nieco proporcje. Podaję po zmianach.

Składniki (ok. 8 roladek):

  • 1 bakłażan
  • sól
  • 1/2 granata
  • ostra papryka w proszku
  • olej z pestek winogron

Bakłażana pokroić wzdłuż na plastry (odcinając brzegi ze skórką), starając się, aby były równej grubości, ok. 0,5 cm. Następnie oprószyć solą i zostawić na kilkanaście minut. Po tym czasie dokładnie wytrzeć ręcznikiem papierowym i usmażyć na niewielkiej ilości oleju z obu stron, aby zmiękły i lekko się zrumieniły. Zdjąć z patelni.

Pasta z orzechów włoskich:

  • 70 g orzechów włoskich
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki ziarenek kolendry
  • 1 łyżeczka soku z granata
  • ok. 3 łyżki wrzątku
  • sól
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku

Orzechy zmielić w moździerzu. Dodać przyprawy i sok z granata i dolewając wodę mielić blenderem do uzyskania gęstej pasty z wyczuwalnymi kawałkami orzeszków – nie mają być zmielone na proszek. Doprawić do smaku solą.

Plastry bakłażana smarować z jednej strony pastą orzechową, następnie posypać 2-3 ziarenkami granata i zawijać roladki. Kłaść je na talerzu, posypać ziarenkami wyłuskanymi z granata i lekko - ostrą papryką w proszku. Podawać na zimno.



Smacznego! :)

 

niedziela, 09 września 2012

 

Uwielbiam wszelkiego rodzaju wytrawne tarty - za przepyszne, maślane ciasto i morze dodatków - które mogę skomponować tak, jak tylko chcę: w zależności od okazji, upodobania i pasujących do siebie smaków. Teraz nie robię już raczej tart czy quiche`ów z gotowych przepisów, zdecydowanie wolę własne eksperymenty ;). Ale nie, nigdy nie robię w kuchni tak, że rzucam na ciasto wszystko, co tylko znajdę w lodówce. Moje receptury są raczej przemyślane, skomponowane smakowo, z moimi ulubionymi produktami i uzupełniającymi się zestawieniami.

Taka tarta chodziła już za mną od jakiegoś czasu - dawno nie robiłam niczego w tym stylu, z kurczakiem, warzywami i kremowym wypełnieniem - oj, jak ja uwielbiam wszystko, co kremowe, śmietankowe, maślane itp... *_* Jeśli chodzi o tarty, rzadko decyduję się na klasyczny quiche. A quiche, jakby ktoś nie wiedział, jest rodzajem tarty, która zalewana jest tą charakterystyczną, jajeczną masą. Mnie ta masa nie podchodzi, to dla mnie taka trochę "jajecznica".

No ale dobra, koniec wstępu, przechodzę do opisu tej obłędnej tarty. Jest tu więc oczywiście pyszne, maślane ciasto (tym razem jednak trochę zmieniłam recepturę - zamiast tego, które zwykle robię - mąka i masło 2:1 - zmniejszyłam nieco ilość masła i dodałam jajko. Również było bardzo dobre, jednak tamto chyba smakuje mi bardziej), kilka łyżek bazyliowego pesto, mój ulubiony kurczak w korzenno-miodowej marynacie (z własnego pomysłu, uwielbiam), grillowana papryka (już dawno chciałam ją przyrządzić - jest pyszna, aromatyczna i na pewno nie raz jeszcze zagości na mym stole), kremowa ricotta oraz, ciekawy i przyjemnie kwaśny, przełamujący kremowość dania dodatek - ziarenka granatu. I było przepysznie! Tarta smakowała wszystkim domownikom, mnie również - coś wybornego. Serdecznie polecam!

Przepis autorski.

 

Składniki na spód (na formę 24-26 cm):

  • 200 g mąki pszennej
  • 80 g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • odrobina wody

Mąkę wymieszać z solą, dodać pokrojone na kawałki masło i posiekać nożem. Wbić jajko, zagnieść szybko gładkie ciasto - w razie potrzeby dodając odrobinę wody. Ciastem wylepić natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia formę na tartę. Ponakłuwać widelcem oraz obciążyć fasolkami i podpiekać 15 minut w 180 stopniach.

Składniki na wypełnienie:

  • 120 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżki miodu (polecam spadziowy bądź gryczany)
  • 1/2 łyżeczki garam masali
  • spora szczypta słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • 2 niewielkie czerwone papryki
  • 150 g serka ricotta
  • 3 łyżki pesto bazyliowego
  • sól, pieprz
  • nasionka wydłubane z 1/2 granata

Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w niewielką kostkę. W misce wymieszać składniki marynaty: oliwę, miód, garam masalę, paprykę słodką, doprawić solą i pieprzem. Włożyć do marynaty mięso, wymieszać i odstawić na 30 minut. Po tym czasie usmażyć na złotobrązowy kolor na patelni.

Papryki przekroić na pół. Piec w 250 stopniach na najwyższej półce piekarnika przez ok. 25 minut, w trakcie obracając warzywa. Skórka powinna sczernieć w kilku miejscach. Następnie papryki wyjąć z piekarnika i przełożyć do szczelnej foliowej torebki na kilka minut. Po tym czasie wyjąć z woreczka, obrać ze skórki (będzie łatwo odchodzić) i pokroić w kostkę.

Ricottę umieścić w miseczce, rozgnieść widelcem, doprawić solą i pieprzem.

Na podpieczonym spodzie rozsmarować bazyliowe pesto, rozłożyć równomiernie kawałki kurczaka i papryki, a także ricottę. Piec ok. 10 minut w 180 stopniach. Po tym czasie tartę wysunąć, posypać równomiernie pestkami granata i piec jeszcze 10-15 minut. Niebo w gębie *__*

 

Smacznego!!!