Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: kminek

niedziela, 04 września 2016

 

Jako dziecko zawsze lubiłam smażony ser z kminkiem, w okrągłych plastikowych opakowaniach w pomarańczowe paski. Zapomniałam o nim na kilka lat. Ale smażony ser przypomniał mi się kilka dni temu, gdy zobaczyłam w lodówce pół opakowania białego twarogu, który zapewne by się zepsuł. Postanowiłam więc po raz pierwszy wykonać smażony ser samodzielnie - najpierw zostawiłam twaróg do zgliwienia, następnie usmażyłam na niewielkiej ilości masła i dodałam dużo kminku, który uwielbiam :). Wyszedł taki jak sklepowy!

A ponadto prezentuję szybką, pyszną i sycącą zapiekankę z cukinią, suszonymi pomidorami, żółtym serem i słonecznikiem. Sprawdzi się zarówno jako drugie śniadanie, jak i, na ciepło z dodatkiem surówki, smakowity lunch. Zapraszam!

 

Zapiekanka z cukinii z serem żółtym, suszonymi pomidorami i słonecznikiem

Przepis stąd, podaję po zmianach.

Składniki (standardowa keksówka):

  • 250 g cukinii, startej na grubych oczkach
  • 70 ml dobrego oleju
  • 100 g suszonych pomidorów, posiekanych
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 160 g sera żółtego o wyrazistym smaku, startego
  • 100 ml mleka
  • sól, pieprz zioła prowansalskie, garść pestek słonecznika

Startą cukinię wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, dodać pomidory, ser, rozbełtane jajka, olej i mleko. Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać do masy i wymieszać dokładnie. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posypać słonecznikiem. Piec w 180 stopniach ok. 1-1,5 godziny (zależy od wysokości formy). Wystudzić. Kroić wystudzone.

 

 

 

Ser smażony z kminkiem

Przepis stąd, podaję po zmianach.

Składniki (1 nieduża miseczka):

  • 250 g twarogu (nie chudego)
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka kminku (lub do smaku)
  • 1 małe jajko
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, sól

Twaróg rozdrobnić, wymieszać z sodą. Przykryć niedokładnie ściereczką i odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce, aż zgliwieje – zajmie to 2-5 dni w zależności od temperatury. Gotowy twaróg stanie się gładki i będzie wyglądem przypominać ser topiony. Następnie na patelni rozpuścić masło, dodać ser i stopić go przez kilka minut, mieszając. Zdjąć z ognia, dodać jajko i dokładnie roztrzepać. Dodać kminek i sól do smaku. Poczekać do stężenia, schłodzić w lodówce.

 

Smacznego!!!

 

piątek, 28 czerwca 2013

 

Doprawdy nie wiem, czym usprawiedliwić mam ten idiotyczny tytuł notki. Jedyne, co przychodzi mi do głowy to fakt, że dzisiaj po raz ostatni w życiu przekroczyłam progi swojej "ukochanej" szkoły... Aby odebrać świadectwo maturalne.

I powiem tylko... że jestem z siebie bardzo zadowolona! :D Moja praca nie poszła na marne. Teraz tylko czekać na wyniki rekrutacji... Ale mam nadzieję, że wszystko pójdzie po mojej myśli... A jak na razie - idę świętować! A Was zostawiam z trzema przepisami, które w sumie komponują się na pyszne, pełnowartościowe i zdrowie śniadanie lub kolację.

Razowe, pachnące bułeczki z orzechami włoskimi i słonecznikiem oraz moim ulubionym kminkiem. A do tego - dwie pyszne pasty jajeczne: jedna klasyczna, kremowa i delikatna, z ulubioną zieleniną; druga zaś - pomidorowa, z dodatkiem suszonych pomidorów. Pysznie! Polecam gorąco!

 

Bułki razowe z orzechami, słonecznikiem i kminkiem

Przepis bazowy Liski (klik), ja jednak od siebie dodałam kminek i orzechy, podaję zmianach.

 

Składniki (6 bułeczek):

  • 1 szklanka mąki pszennej 500 + do podsypania
  • 1 szklanka mąki razowej 2000
  • 3/4 szklanki wody
  • 10 g świeżych drożdży (nie z lodówki!)
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 garstki orzechów włoskich, posiekanych grubo
  • 1-1,5 łyżki kminku
  • 2-3 łyżki pestek słonecznika

Do 1/4 szklanki ciepłej wody dodać cukier i wkruszyć drożdże, zostawić rozczyn pod ściereczką w ciepłym miejscu na ok. 15-20 minut. Po tym czasie powinny one wyraźnie się spienić – jeśli tak się nie stanie, krok należy powtórzyć z nową porcją drożdży.

W misce wymieszać mąki, sól, cukier, orzechy i kminek. Dodać gotowy rozczyn, a następnie stopniowo dolewać wodę z olejem, zagniatając gładkie ciasto. Ciasto wyrabiać przez ok. 10 minut, aż będzie elastycznie, w razie potrzeby podsypując mąką. Uwaga: ciasto to należy do klejących, nie jest zbyt przyjemne w wyrabianiu, ale tak ma być, nie wolno na siłę dosypywać mąki, bo bułki nie wyjdą dobre.

Gotowe ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut, aż podwoi objętość. Po tym czasie ciasto podzielić na 6 części. Z każdej uformować kulkę, obtoczyć w pestkach słonecznika i umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Uformowane bułki na blaszce ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na pół godziny.

Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Piec bułeczki ok. 15 minut, a następnie 3-5 minut z termoobiegiem, aż leciutko się zarumienią – te bułki należą jednak do tych bladych. Wyjąć z piekarnika, wystudzić (choć ja i tak zawsze jem jeszcze ciepłe).

 

Pasty jajeczne - przepisy autorskie.

 

Pasta jajeczna, kremowa i delikatna (średnia miseczka):

  • 3 jajka
  • 3-4 pełne łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki posiekanej zieleniny (najlepiej pasuje szczypiorek, ja dodałam domową rzeżuchę, również sprawdziła się świetnie)

Jajka ugotować na twardo. Aby uzyskać perfekcyjnie ugotowane jajka, należy włożyć je do letniej wody tak, aby woda zakrywała jajka. Przykryć pokrywką, zagotować, następnie odkryć, posolić wodę i gotować od momentu zawrzenia 8 minut. Następnie jajka zalać zimną wodą, po 2 minutach obrać ze skorupek. Rozgnieść widelcem lub blenderem na małe kawałeczki. Następnie dodać majonez, wszystko dobrze wymieszać, doprawić pieprzem oraz solą (niezbyt mocno, pasta ma być delikatna). Jeśli trzeba, dodać nieco octu winnego lub oleju (zależy od użytego majonezu). Dodać zieleninę, wymieszać. Przechowywać w lodówce.

 

Pasta jajeczna pomidorowa z suszonymi pomidorami (średnia miseczka)

  • 3 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 1-2 łyżeczki octu z białego wina
  • sól, bazylia
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru
  • 6 suszonych pomidorów z oleju
  • 2 łyżki oleju spod suszonych pomidorów

Jajka ugotować na twardo. Aby uzyskać perfekcyjnie ugotowane jajka, należy włożyć je do letniej wody tak, aby woda zakrywała jajka. Przykryć pokrywką, zagotować, następnie odkryć, posolić wodę i gotować od momentu zawrzenia 8 minut. Następnie jajka zalać zimną wodą, po 2 minutach obrać ze skorupek. Rozgnieść widelcem lub blenderem na małe kawałeczki. Pomidory również zblendować (nie osączać ich), dodać do jajek. Dodać majonez, ocet, olej spod pomidorów, koncentrat, wszystko wymieszać. Doprawić cukrem, solą i bazylią. Przechowywać pastę w lodówce.



Smacznego!!! :)