Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: lemon curd

sobota, 26 kwietnia 2014

 

A dziś szybko prezentuję moje dwa tegoroczne wielkanocne mazurki ;). Dopiero teraz, ale wcześniej jakoś byłam mocno zajęta.

Oba z nich wykonałam na przepysznym, maślanym cieście kruchym pâte sablée - autorstwa Michela Roux. Pierwszy z mazurków posmarowałam domowym lemon curd, posypałam płatkami migdałów i zapiekłam z dodatkiem bezowej czapy. Drugi - posmarowałam domowym kremem malinowym - raspberry curd i udekorowałam małymi, białymi bezikami. Słodko-kwaśne, orzeźwiające, pyszne! Serdecznie polecam - świetnie sprawdzą się również jako wiosenne tarty ;).

 

Mazurek z lemon curd, płatkami migdałowymi i bezą

Przepis autorski.

Pâte sablée – (ciasto kruche, słodkie, maślane) M. Roux – malutka blaszka:

  • 125 g mąki pszennej
  • 100 g masła, zimnego
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 żółtko

Uwaga: nie wykorzystałam całego ciasta (choć znaczną większość).

W misce wymieszać przesianą mąkę z przesianym cukrem pudrem oraz solą. Dodać pokrojone na kawałeczki masło oraz żółtko i całość siekać nożem, a następnie krótko wyrabiać palcami aż do wytworzenia się „kruszonki”. Całość szybko zagnieść na gładką kulę ciasta (nie dodawać ani trochę wody czy dodatkowej mąki! Ciasto będzie mieć idealną konsystencję tylko z podanej wyżej składników). Następnie kulę zawinąć w folię i schować do lodówki na około godzinę.

Po tym czasie ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami przezroczystej folii (nie podsypujemy mąką! To zniszczy smak i strukturę ciasta). Ciasto przełożyć wałkiem do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy. Następnie ponakłuwać widelcem. Przykryć kawałkami folii i obciążyć fasolkami, kamyczkami itp. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut, a następnie usunąć obciążenie i piec jeszcze ok. 5-10 minut, aż ciasto lekko się zezłoci. Wyjąć z piekarnika.

Lemon curd (cytrynowy krem) – przepis z Moich Wypieków:

  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 80 g cukru
  • 40 g masła
  • skórka otarta i sok wyciśnięty z 1 cytryny

Lemon curd należy przygotować dzień wcześniej, aby zdążył zgęstnieć w lodówce.

W rondelku porządnie rozkłócić jajko, żółtko i cukier (najlepiej zrobić to trzepaczką). Następnie postawić rondelek na palniku, dodać masło, sok i skórkę z cytryny. Całość dobrze wymieszać i podgrzewać na niewielkim ogniu, wciąż mieszając, aż całość się zagotuje, a następnie zgęstnieje. Należy bardzo przy tym uważać, aby jajka nie ścięły się na jajecznicę. Następnie zdjąć z ognia, wystudzić, mieszając co jakiś czas. Włożyć do lodówki na całą noc, aby krem stężał.

Beza:

  • 1 białko
  • 60 g drobnego cukru

Białko ubić na sztywno, a następnie partiami dodawać cukier, wciąż ubijając, do uzyskania gładkiej, lśniącej i bardzo sztywnej piany (będzie to trwać dobre kilkanaście minut).

Ponadto:

  • 4 łyżki płatków migdałowych

Na podpieczonym spodzie rozsmarować warstwę lemon curd, posypać płatkami migdałowymi. Na to szprycą lub łyżką wyłożyć bezę i oprószyć raz jeszcze migdałami. Zapiekać w 180 stopniach ok. 15 minut, aż beza stwardnieje. Następnie całkowicie wystudzić. Przechowywać w lodówce.

 

 

Mazurek z raspberry curd i bezikami

Przepis autorski.

Pâte sablée – (ciasto kruche, słodkie, maślane) M. Roux – malutka blaszka:

  • 125 g mąki pszennej
  • 100 g masła, zimnego
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 żółtko

Uwaga: nie wykorzystałam całego ciasta (choć znaczną większość).

W misce wymieszać przesianą mąkę z przesianym cukrem pudrem oraz solą. Dodać pokrojone na kawałeczki masło oraz żółtko i całość siekać nożem, a następnie krótko wyrabiać palcami aż do wytworzenia się „kruszonki”. Całość szybko zagnieść na gładką kulę ciasta (nie dodawać ani trochę wody czy dodatkowej mąki! Ciasto będzie mieć idealną konsystencję tylko z podanej wyżej składników). Następnie kulę zawinąć w folię i schować do lodówki na około godzinę.

Po tym czasie ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami przezroczystej folii (nie podsypujemy mąką! To zniszczy smak i strukturę ciasta). Ciasto przełożyć wałkiem do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy. Następnie ponakłuwać widelcem. Przykryć kawałkami folii i obciążyć fasolkami, kamyczkami itp. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut, a następnie usunąć obciążenie i piec jeszcze ok. 10 minut, aż ciasto lekko się zezłoci. Wyjąć z piekarnika.

Raspberry curd (malinowy krem) - przepis autorski:

  • 250 g malin, mrożonych
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2-3/4 szklanki cukru

Maliny rozmrozić, zblendować. Ja nie przecierałam ich przez sito, chciałam mieć w kremie wyczuwalne pesteczki malin i to też polecam.

W niedużym garnuszku roztrzepać jajka, żółtka i cukier (przy pomocy trzepaczki), do połączenia.

Dodać masło, mus malinowy i sok z cytryny. Mieszać, do zagotowania (krem powinien 'zabulgotać') i zgęstnienia kremu. Należy bardzo uważać, żeby zbyt nie podgrzać kremu, bo zrobi się jajecznica. Ostudzić. Następnie przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc, aby krem odpowiednio zgęstniał.

Zimnym kremem posmarować podpieczony spód.

Ponadto:

  • 9 małych bezików

W ciasto powtykać małe beziki. Przechowywać w lodówce.

 

Smacznego!!! :))

 

czwartek, 23 maja 2013

 

Uwielbiam robić torty. Uwielbiam wymyślać je, planować dokładnie wszystkie warstwy i detale, a później spędzać w kuchni długie godziny, skrupulatnie i sumiennie wykonując wszystkie kroki. Osobiście jestem fanką tradycyjnych, luksusowych, idealnych tortów z kremem maślanym, bakaliami, masami. Ale torty przecież robi się głównie dla innych, nie dla siebie - dlatego też niedawno, z okazji urodzin siostry, wykonałam ten oto lekki, owocowy, rześki przysmak.

Tort Cytrynowo-Zielony. Taką śmieszną nazwę sobie wymyśliłam. Aż cztery warstwy lekkiego, jasnego biszkoptu, nasączonego cytrynowym ponczem. Przekładane kolejno: cytrynowym kremem mascarpone, klasycznym lemon curdem oraz lekką, zieloną pianką z galaretki i bitej śmietanki - do tego winogrona,  brzoskwinie. I było pysznie! Polecam gorąco!!!

 

Przepis na lemon curd z Moich Wypieków, cała reszta oraz koncepcja tortu – autorskie.



Biszkopt (tortownica ok. 18 cm):

  • 4 małe jajka
  • 95 g mąki pszennej
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 130 g cukru

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec dodając cukier i ubijając do uzyskania lśniącej, sztywnej masy. Następnie dodawać po jednym żółtku, wciąż miksując. Mąki wymieszać w misce i przesiać w trzech partiach do masy jajecznej, delikatnie, lecz dokładnie mieszając drewnianą szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach – tak, aby jak najmniej uszkodzić pianę. Dno tortownicy natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać do niej nieco ponad połowę masy. Piec ok. 35 minut w 160 stopniach. Gotowy biszkopt upuścić na ziemię z ok. 0,5 metra wysokości. Następnie wyjąć z formy i zostawić do wystudzenia.

Tymczasem dno formy ponownie natłuścić i wylać do niej resztę masy. Piec ok. 30 minut w 160 stopniach, dalej postępować tak samo jak w wypadku pierwszego biszkoptu. Każdy z wystudzonych biszkoptów przekroić na dwa blaty (w efekcie powstaną cztery blaty – dwa grubsze z pierwszej partii i dwa cieńsze z drugiej).

 

Lemon curd:

  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 80 g cukru
  • 40 g masła
  • skórka otarta i sok wyciśnięty z 1 cytryny

Lemon curd należy przygotować dzień wcześniej, aby zdążył zgęstnieć w lodówce.

W rondelku porządnie rozkłócić jajko, żółtko i cukier (najlepiej zrobić to trzepaczką). Następnie postawić rondelek na palniku, dodać masło, sok i skórkę z cytryny. Całość dobrze wymieszać i podgrzewać na niewielkim ogniu, wciąż mieszając, aż całość się zagotuje, a następnie zgęstnieje. Należy bardzo przy tym uważać, aby jajka nie ścięły się na jajecznicę. Następnie zdjąć z ognia, wystudzić, mieszając co jakiś czas. Włożyć do lodówki na całą noc, aby krem stężał.

Krem cytrynowy mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone
  • 150 ml śmietanki kremówki 36 %
  • 1 łyżka lemon curdu
  • sok i skórka z 1/2 cytryny
  • 6 czubatych łyżek cukru pudru

Mascarpone ukręcić krótko w misce na gładką masę wraz z lemon curdem, skórką i sokiem z cytryny. Schłodzoną kremówkę ubić na bardzo sztywno, pod koniec ubijania dodając połowę cukru pudru. Następnie dodać ją do mascarpone, wsypać również resztę cukru i całość delikatnie, lecz dokładnie zmiksować na najniższych obrotach miksera na gładki krem. Włożyć do lodówki.

Jedną łyżkę kremu wymieszać z wcześniej przygotowanym lemon curdem.

Poncz:

  • 1 szklanka wody posłodzonej 1 łyżką cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Wszystkie składniki ponczu wymieszać, wystudzić.

Zielony krem piankowy:

  • 1 zielona galaretka (np. kiwi, agrest)
  • 1 szklanka wrzątku
  • 160 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 %

Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, wystudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na półsztywno, wstawić do lodówki. Gdy galaretka zacznie tężeć, zmiksować ją ze schłodzoną śmietanką. Teraz należy działać szybko, gdyż masa bardzo szybko stężeje. Należy więc zabrać się za składanie tortu.

Ponadto:

  • 2 szklanki bezpestkowych zielonych winogron
  • 2 brzoskwinie

W tortownicy umieścić jeden z grubszych blatów biszkoptowych. Nasączyć go dobrze ponczem. Na nim poukładać poprzekrawane na pół winogrona (ok. 1 szklanki). Zamknąć tortownicę obudową – to ważne, w przeciwnym razie pianka wyleci. Na biszkopt z winogronami wylać tężejącą masę piankowo-galaretkową i przykryć jednym z cieńszych biszkoptów. Wyrównać i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Gdy masa stężeje, ciasto wyjąć z formy i ostrożnie przełożyć na ozdobny talerz bądź paterę. Górny biszkopt nasączyć ponczem i rozsmarować na nim warstwę lemon curdu (wymieszanego z łyżką kremu mascarpone). Przykryć drugim cienkim biszkoptem, nasączyć go ponczem. Na to wyłożyć warstwę kremu mascarpone. Przykryć ostatnim, grubszym blatem. Naponczować go. Wierzch pokryć gładką warstwą pozostałego lemon curdu, boki zaś obsmarować resztą kremu mascarpone – część kremu wyciskając dekoracyjnie na wierzch tortu. Całość ozdobić resztą całych bądź pokrojonych winogron oraz umytymi, obranymi i pokrojonymi w kosteczkę brzoskwiniami. Tort wstawić do lodówki i przechowywać w lodówce.



Smacznego!!! *_*

 

środa, 23 listopada 2011

 

Przez ostatnie (i następne) parę dni myślę i będę myśleć już tylko o tym, żeby wreszcie był grudzień. Chcę oglądać świąteczne lampki na ulicach, słuchać kolęd i kiczowatych, amerykańskich piosenek. Chcę, żeby świat ogarnęła jakaś atmosfera, jakaś magia, bo tej pustej szarości mam już powyżej uszu. A pomyśleć, że zawsze lubiłam późną jesień...

Dzisiaj krótko: pyszne, rozpływające się w ustach maślane ciasteczka z słodko-kwaśnym lemon curd. Inspiracją dla mnie były oczywiście Lemon dimples z Moich Wypieków, jednak ciasto zmodyfikowałam. Lemon dimples były bowiem na mojej liście "do upieczenia" już od dawna, ale wprost ubóstwiam wszelkie ciasteczka maślane. Żeby więc było podwójnie pysznie, połączyłam te przepisy: tradycyjne maślane z przepisu krążącego w rodzinie i oczka z lemon curd, na który przepis podaję z bloga Moje Wypieki. Poza tym, będą to chyba ostatnie moje "zwykłe" ciasteczka przed sezonem korzenno-imbirowo-piernikowym, który zamierzam zacząć jakoś na początku grudnia ;) (zapewne upiekę jeszcze coś do tego czasu, ale raczej nie ciasteczka). A więc - już podaję przepis. Ciasteczka - idealne do szkoły, pracy, do ciepłej herbatki.

 

Składniki (na ok. 25-30 małych ciasteczek):

  • 200 g masła
  • 220 g mąki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3, 4 kropelki aromatu cytrynowego

Składniki na lemon curd (ilość wystarczająca na ciasteczka):

  • sok wyciśnięty i skórka otarta z 2 cytryn
  • 2 duże żółtka
  • 120 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka oliwy

Składniki na lemon curd (oprócz oliwy) umieścić w garnuszku. Zagotować, mieszając i pogotować jeszcze ok. minuty. Następnie dolać oliwę i pogotować kolejną minutę. Ostawić do ostygnięcia.

Masło posiekać z mąką i cukrem, dodać aromat. Wszystko zagnieść. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formować małe kuleczki, w środku każdej z nich robić palcem małe wgłębienie. Piec 9-10 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Po tym czasie wyjąć ciasteczka, poprawić wgłębienia i nałożyć lemon curd. Piec jeszcze ok. 8-9 minut.

 

Smacznego :)