Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: botwinka

czwartek, 26 maja 2016

 

Ostatnio mało gotuję, mam nadzieję, że w najbliższych dniach się poprawię. A tymczasem zrobiłam na obiad smakowity makaron z kurczakiem, botwinką, mozzarellą, czosnkiem i płatkami migdałów. Pyszny i zdrowy. Zapraszam!

 

Tagliatelle z botwinką, kurczakiem, mozzarellą i migdałami

Przepis własny.

Składniki (3-4 porcje):

  • 200 g makaronu tagliatelle
  • 2 pęczki botwinki z buraczkami
  • 500 g filetów z piersi kurczaka
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 1 kula mozzarelli
  • 3 łyżki płatków migdałowych, podprażonych

Makaron ugotować, odcedzić. W między czasie kurczaka oczyścić, posolić i popieprzyć. Pokroić na kawałki. Wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyć do zrumienienia (kilka minut). Buraczki z botwinki obrać, pokroić w plasterki. Dodać na patelnię. Łodyżki i liście dokładnie umyć, pokroić i też dodać na patelnię. Wymieszać, smażyć, aż botwinka zmięknie i zmniejszy objętość. Dodać zmiażdżony czosnek, smażyć jeszcze chwilę.

Zawartość patelni wymieszać z makaronem, doprawić do smaku. Wymieszać z poszarpaną mozzarellą, podawać posypane migdałami.

 

Smacznego!

 

poniedziałek, 09 maja 2016

 

Dzisiejszym wpisem zaczynam na blogu tydzień młodych warzyw, jako że zaplanowałam przygotować trzy wiosenne dania z nimi właśnie w roli głównej ;). Na pierwszy ogień idzie pyszna tarta botwinkowa. Kruchy maślany spód, botwinka (liście, łodyżki, buraczki), feta, śmietana, dużo koperku, czosnek i pieprz. Pyszności! Polecam więc serdecznie :)

 

Tarta z botwinką, koperkiem, fetą i śmietaną

Przepis autorski.

Kruchy spód maślany (tartownica ok. 25 cm):

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła, zimnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • kilka łyżek zimnej wody

W misce wymieszać mąkę, sól i posiekane masło. Następnie siekać nożem, a potem krótko palcami formować „kruszonkę”. Zagnieść gładką kulę ciasta, dodając zimnej wody w razie potrzeby. Schłodzić kulę przez 30 minut w lodówce. Następnie wylepić ciastem natłuszczoną tartownicę, schłodzić kolejną godzinę. Ponakłuwać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekać przez ok. 20 minut (połowę czasu z obciążeniem).

Farsz botwinkowy:

  • 2 pęczki botwinki (z buraczkami)
  • 1 łyżka masła
  • 200 g śmietany 12 %
  • 1 jajko
  • 100 g sera feta
  • 1/2 dużego pęczka koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Buraczki cienko obrać. Pokroić w zapałkę. Wrzucić na rozgrzane masło i smażyć kilka minut na niedużym ogniu. Botwinkę umyć i pokroić w 1 cm kawałki (zarówno liście, jak i łodyżki), dorzucić na patelnię. Dodać 3 łyżki wody i podgrzewać ok. 10 minut, aż liście i łodyżki zmiękną. Odparować dokładnie. Pod koniec dodać zmiażdżony czosnek oraz pocięty nożyczkami koperek.

Jajko wymieszać ze śmietaną i pokruszoną fetą. Doprawić dużą ilością pieprzu. Wymieszać z botwinką. Farsz doprawić do smaku solą, wyłożyć na podpieczony spód i piec jeszcze ok. 30 minut.

 

Smacznego!!!

 

piątek, 29 maja 2015

 

Ten obiad był bardzo spontaniczny. Wybrałam się do sklepu w poszukiwaniu czegoś zupełnie innego, lecz nie zastałam tego, co chciałam. Mój wzrok spoczął wtedy na pięknej, dorodnej botwince. Pomyślałam, że razem z burakiem, serem feta, prażonym słonecznikiem i dużą ilością koperku będzie stanowić wspaniałe danie z kaszą gryczaną w roli głównej. Do dania oczywiście, oprócz liści i buraczków, dodałam również łodyżki botwinki - są pyszne!

Ale zanim podam przepis, chcę powiedzieć słów kilka na inny nieco temat.

Mnóstwo się teraz mówi o zdrowym żywieniu, co jest akurat dobre - niestety, często popada się przy tym w przesadę i paranoję, co już niestety nie jest dobre. Szczególnie zaciekawił mnie jeden pogląd, propagowany na przykład na kilku bardzo znanych kulinarnych blogach, a mianowicie: nie dawaj dziecku żadnych (!) słodyczy, nawet sklepowych jogurtów od święta (sic!), a wtedy przyzwyczai się do domowego jedzenia i nie będzie chciało jeść "niezdrowych" rzeczy.

Oczywiście, takie teksty wynikają z elementarnego braku wiedzy. Otóż pogląd, że człowiek jest czystą kartą, którą można uwarunkować w jaki sposób się chce, upadł dobre kilkadziesiąt lat temu. Człowiek posiada wrodzoną, ludzką NATURĘ - i w naturze tej leży umiłowanie do słodkiego, tłustego czy innych pysznych rzeczy. A więc ok, to super, że ktoś chce karmić swoje dzieci tylko zdrowymi eko potrawami, jednak jeśli naprawdę myśli, że w przypadku, gdy spróbuje ono np. u kolegi w szkole czekolady lub chipsów, nie będzie mu to smakować - to jest to zwyczajnie śmieszne. Otóż będzie, i jeśli dziecku całe życie nie pokazuje się lub zabrania jeść "zakazanych przyjemności", to zapewne po ich odkryciu będzie do nich lgnąć dwa razy bardziej. Kolejny raz więc apel - wszystko z umiarem. I trochę więcej wiedzy, zanim zacznie szerzyć się nieuzasadnione poglądy.

A tymczasem, przewrotnie, zapraszam na bardzo zdrowe, i pyszne przy tym danie. :)

 

Kasza gryczana z botwinką, buraczkami, fetą, musztardą i koperkiem

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 1 pęczek botwinki z buraczkami
  • 2 nieduże buraki
  • 250 g sera feta
  • 5 łyżek oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 szklanki bulionu
  • 1/2 pęczka koperku
  • 4 łyżki ziaren słonecznika, uprażonych
  • sól, pieprz 

Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić.

Buraki i buraczki od botwinki obrać, pokroić na małe plasterki (buraki – na małe kawałki). Wrzucić na głęboką patelnię, dodać połowę bulionu, przykryć i dusić ok. 25 minut, aż staną się miękkie (al dente). W międzyczasie dodać następne 1/4 szklanki bulionu, jeśli go ubędzie. Odkryć, odparować.

Listki i łodyżki botwinki pokroić i dodać na patelnię. Wlać resztę bulionu, wymieszać i dusić jeszcze kilka minut pod przykryciem. Odkryć, odparować. Dodać łyżkę oliwy i zmiażdżony czosnek. Smażyć chwilę.

Dodać na patelnię kaszę, wymieszać i podgrzewać chwilę. W miseczce wymieszać resztę oliwy z musztardą i wmieszać do dania. Wmieszać również pokruszoną fetę. Całość wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Na koniec dodać słonecznik oraz koperek.

 

Smacznego! :))

 

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji: