Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: bób

poniedziałek, 27 czerwca 2016

 

Dzisiaj mam dla Was dwa letnie przepisy, jako że czas płynie, a ja muszę zabrać się za coś bardzo ważnego - mam jednak nadzieję, że moja sytuacja życiowa niedługo się ustabilizuje i będę mogła zaplanować, jak tym razem nie zmarnować tych letnich trzech miesięcy. To by mi się bardzo przydało.

Tymczasem zapraszam na pyszne danie z bobu: bób smażony w dużej ilości masła z szalotkami, kiełbaską, majerankiem i cząbrem. Nie powiem, żeby łuskanie kilograma bobu należało do moich ulubionych czynności, no ale czego się nie robi dla smaku.

Oraz - relish pomidorowy z cebulą, curry i octem balsamicznym - również pyszny, a za beznadziejne zdjęcie przepraszam, ale próbowałam w różnych miejscach mieszkania je zrobić i za każdym razem wychodziło tak samo źle.

Zapraszam więc i korzystajcie z lata!

 

 

Bób z kiełbasą, szalotkami i masłem

Przepis stąd, podaję po zmianach.

Składniki:

  • 1 kg bobu
  • 300 g kiełbasy
  • 100 g masła
  • 250 g szalotek
  • sól, pieprz, cząber, majeranek

Bób wrzucić na osolony wrzątek i gotować 3 minuty od ponownego zawrzenia. Odcedzić, obrać z łupinek.

Kiełbasę pokroić, cebulki obrać. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić cebulki i kiełbasę i smażyć, aż kiełbasa się wytopi i zrumieni, a cebulki zmiękną. Dodać bób, dusić po przykryciem kilka minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i cząbrem.

 

 

 

Relish pomidorowy z cebulą i curry

Przepis z bloga Mirabelki (klik), podaję po niewielkich zmianach.

Składniki:

  • 500 g mięsistych, smacznych pomidorów
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 90 ml octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki musztardy, 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 80 g cukru

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Usunąć pesteczki i gniazdo nasienne, a miąższ pokroić w kostkę. Dodać do garnka. Dorzucić też posiekaną drobno cebulę i czosnek, wymieszać z olejem, octem i solą. Zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu ok. 25 minut. Następnie całość rozgnieść lekko tłuczkiem. Dodać cukier, wymieszać i gotować kilkanaście minut, aż całość uzyska konsystencję ketchupu. Doprawić curry, musztardą, papryką, a jeśli trzeba, to dodatkowo solą lub cukrem – zależy od smaku naszych pomidorów. Przechowywać w lodówce lub pasteryzować.

 

Smacznego!

poniedziałek, 20 czerwca 2016

 

Letni obiad po raz kolejny. Dziś proponuję makaron tagliatelle z kremowym puree z bobu ze śmietanką, oliwą, czosnkiem i oregano, a do tego - wysmażony na chrupiąco boczek. Bardzo lubię to połączenie. Pyszności :)

 

Tagliatelle w kremowym sosie z bobu z chrupiącym boczkiem

Przepis stąd, podaję po zmianach.

Składniki (3-4 porcje):

  • 210 g makaronu tagliatelle lub innych szerokich wstążek
  • 500 g bobu
  • 100 g wędzonego boczku w cienkich plastrach
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • sól, pieprz, oregano

Makaron ugotować, odcedzić, przelać wodą. Plastry boczku wytopić na suchej patelni. Gdy będą chrupiące, zdjąć z patelni, a na patelnię z wytopionym tłuszczem włożyć makaron, wymieszać.

Bób wrzucić na wrzątek, blanszować 3 minuty i odcedzić. Obrać z łupinek. Garść zostawić do dekoracji, a resztę następnie znów wrzucić na wrzątek i gotować ok. 15 minut lub do czasu aż będzie bardzo miękki. Odcedzić. Dodać zmiażdżony czosnek, oliwę, śmietankę, zmiksować na puree. Doprawić do smaku. Wymieszać z makaronem, podgrzać. Podawać z plastrami chrupiącego boczku, udekorowane odłożonym bobem.

 

Smacznego!

 

czwartek, 28 kwietnia 2016

 

Zdrowo i smacznie, czyli kolejny raz danie z kaszy - tym razem znów bulgur, z bazyliowym pesto, bobem, zielonymi szparagami, chrupiącym boczkiem i zrumienioną bułką tartą. Pysznie, zielono, wiosennie, co tu więcej mówić. Polecam :)

 

Kasza bulgur z pesto, bobem, szparagami, boczkiem i bułką tartą

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 240 g kaszy bulgur
  • 150 g pesto bazyliowego
  • 450 g bobu
  • 10 szparagów zielonych
  • 100 g boczku wędzonego w plastrach
  • 1 łyżka oliwy
  • 40 g bułki tartej
  • sól, pieprz, czosnek

Kaszę przyrządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu, wymieszać z pesto, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Boczek pokroić w paski, wytopić na suchej patelni.

Bób ugotować, obrać. Szparagi: odłamać końcówki, ugotować (3 minuty), pokroić w kawałki. Bób i szparagi dodać na patelnię z boczkiem, dodać też kaszę, wymieszać. Doprawić do smaku. Bułkę tartą zrumienić na oliwie. Posypać danie.

 

Smacznego!!!

 

wtorek, 21 lipca 2015

 

Dziś chciałam zawrzeć w jednym dwa przepisy na smakowity obiad - swoją drogą, świetnie sprawdzą się w formie jednego obiadu razem: dania i dodatku. Obie potrawy są letnie i słoneczne, chcę jak najwięcej wycisnąć smakowo z tego lata.

Pierwsza propozycja to pyszna i niebanalna sałatka z sałatą, bobem, twarogiem, czerwoną cebulką, kaparami i miodowo-cytrynowym winegretem. Skomponowałam ją trochę na "smak", trochę inspirując się innymi przepisami i wyszła naprawdę super :).

Drugi przepis to chrupiący, wielki placek ziemniaczany z żółtym serem - ja usmażyłam go na patelni, jednak polecam usmażyć go na jednej stronie, a następnie wsadzić do piekarnika aby zrumienił się z wierzchu - gdyż przewracanie takiego wielkiego placka jest dość sporym problemem. A pieczenia w piekarniku całego placka nie polecam, bo nie równa się on moim zdaniem do smażonego :). Polecam więc i zapraszam :)

 

Sałatka z bobem, twarogiem, cebulką, kaparami i miodowym winegretem

Przepis własny.

Składniki:

  • 1 mała główka sałaty masłowej
  • 350 g bobu (waga po wyłuskaniu)
  • 200 g półtłustego twarogu
  • 3 łyżki kaparów
  • 1 mała czerwona cebulka

Miodowy sos winegret:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Bób ugotować w osolonej wodzie, wyłuskać. Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Wymieszać w misce z bobem. Dodać kapary, pokrojoną w paski cebulkę i pokruszony twaróg. Posolić. W miseczce wymieszać oliwę, sok z cytryny i miód, doprawić solą i pieprzem. Sos wymieszać z sałatką.

 

 

Prażynka ziemniaczana (placek) z serem

Składniki:

  • 500 g ziemniaków (waga po obraniu)
  • 1 duże jajko
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 40 g tartego parmezanu
  • 2 plastry żółtego sera o wyrazistym smaku
  • sól, pieprz, olej

Ziemniaki zetrzeć na grubych oczkach, osączyć z nadmiaru płynu. Wymieszać z jajkiem, mąką, parmezanem i doprawić do smaku. Na dużej patelni rozgrzać olej. Wyłożyć na nią masę ziemniaczaną, dociskając. Smażyć do zrumienienia od spodu, a następnie delikatnie przewrócić na drugą stronę, pomagając sobie dużym talerzem. Na wierzchu smażyć kolejne 10 minut, następnie posypać podartym serem żółtym. Można również nie przewracać placka tylko dopiec go w piekarniku, aby zrumienił się z wierzchu. Podawać gorące, kroić na kawałki.

 

Smacznego!!!

 

poniedziałek, 07 lipca 2014

 

Dziś zapraszam na pyszne, proste przekąski ze świeżego bobu.

Najpierw - bób zapiekany w maśle i czosnku, z tartym parmezanem. Potem - puree z bobu z czosnkiem i chrupkim bekonem. Dodatki nie dominują, zostawiając główną rolę dla pysznego smaku zielonego bobu. Polecam gorąco!

A tymczasem wybieram się na ważną misję... Kolejną...

 

 

Puree z bobu z czosnkiem i bekonem

Przepis inspirowany tym, ja jednak zrobiłam puree wg własnego uznania.

Składniki (2 porcje):

  • 500 g bobu
  • sól, pieprz, cukier
  • 2 czubate łyżki masła
  • kilka łyżek słodkiej śmietanki
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 cieniutkich plastrów boczku (ew. szynki w typie szwarcwaldzkiej)

Boczek zrumienić na suchej patelni, aby był chrupiący.

Bób ugotować w osolonym i pocukrzonym wrzątku do miękkości, następnie odcedzić i obrać. Dodać masło i rozgnieść blenderem na gładką masę (kilka ziarenek odłożyć do dekoracji). Czosnek zmiażdżyć, dodać do puree. Dodać śmietankę, tak, aby uzyskać kremową konsystencję. Doprawić do smaku odrobiną cukru, solą i pieprzem. Podgrzać i rozłożyć na talerze. Podawać z chrupiącymi plastrami boczku.

 

 

Bób zapiekany w maśle z czosnkiem i parmezanem

Przepis inspirowany tym, ja jednak dodałam więcej masła (a jakże by inaczej :)) i parmezan.

Składniki:

  • 500 g bobu
  • 2 czubate łyżki masła
  • sól, pieprz, cukier
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tartego parmezanu

Bób ugotować w osolonym i pocukrzonym wrzątku – tak, aby nie był zbyt miękki. Następnie odcedzić i wyłuskać, uważając, aby nie uszkodzić ziaren. Umieścić w naczyniu żaroodpornym. W międzyczasie czosnek obrać, zmiażdżyć i podsmażyć na maśle. Wylać całość do naczynia z bobem, obtaczając ziarenka w tłuszczu. Posypać serem, oprószyć lekko solą i pieprzem i zapiekać ok. 10 minut w 180 stopniach.



Smacznego!!! :)

 

piątek, 31 maja 2013

 

I'm in the city you hated
My eyes are falling
Counting the clicks with the living dead
My eyes are red

I keep coming back here where everything

slipped

************

Dziś, na zakończenie Akcji Szparagowej, prezentuję kolejną moją propozycję na wykorzystanie tego przepysznego warzywa. Kolejną - ale chyba najlepszą ze wszystkich ;). Zapiekanka z makaronu lasagne, z kremowym sosem beszamelowym z dodatkiem puree z bobu i gałki muszkatołowej. Do tego duszone na maśle warzywa - szparagi, cukinia, bób i cebulka oraz suszone pomidory. Wszystko dodatkowo podkręcone serem feta i doprawione estragonem (wpasował się idealnie - dobry miałam pomysł :D), a także kuminem i bazylią. Przepyszne danie, kremowe, zdrowe, lekkie, wiosenne... Bardzo gorąco polecam!

 

Przepis inspirowany kilkoma znalezionymi w sieci i książkach, ostateczna wersja - autorska.

 

Składniki (3 porcje)

Warzywa:

  • 1 duża cukinia
  • 1 mała, młoda cebulka
  • 400 g bobu (świeżego lub mrożonego)
  • 1/2 pęczka szparagów
  • 4 suszone pomidory z oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 malutki ząbek czosnku
  • sól, szczypta cukru
  • estragon, kumin

Bób ugotować w osolonej wodzie przez ok. 15-25 minut (należy sprawdzać, czy już jest gotowy). Odcedzić, zostawić do lekkiego przestudzenia, a następnie obrać. Odłożyć 1/2 szklanki bobu i rozgnieść na puree, resztę pozostawić w całości.

Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, a następnie wrzucić na osolony i posłodzony wrzątek i podgotować przez 2 minuty. Pokroić na kawałki.

Cukinię umyć, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić na nie cukinię, podsmażać przez kilka minut na niewielkim ogniu. Dodać posiekaną cebulkę, smażyć kolejne 3 minuty, a następnie wrzucić szparagi, bób oraz zmiażdżony czosnek. Wymieszać delikatnie i smażyć warzywa jeszcze ok. 4 minuty. Po tym czasie doprawić solą, estragonem i kuminem, wmieszać posiekane suszone pomidory.

Sos beszamelowy z puree z bobu:

  • 20 g masła
  • 20 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • sól, gałka muszkatołowa
  • puree z bobu przygotowane punkt wcześniej

W rondelku roztopić masło, dodać mąkę i leciutko zasmażyć. Następnie stopniowo wlewać mleko, wciąż mieszając, na niewielkim ogniu, aż do uformowania gładkiego, gęstego sosu. Dodać puree z bobu, dokładnie wszystko wymieszać na jednolitą masę. Doprawić lekko solą oraz gałką muszkatołową.

Ponadto:

  • 9 płatów makaronu lasagne
  • 100 g sera feta, pokruszonego
  • estragon, bazylia

Makaron podgotować przez 3 minuty w osolonym wrzątku, a następnie rozłożyć osobno na blacie, tak aby się nie posklejał.

W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym rozłożyć 3 pierwsze płaty lasagne, przykryć warstwą sosu beszamelowo-bobowego. Na to wyłożyć połowę warzyw i posypać 1/3 sera. Przykryć trzema kolejnymi płatami, posmarować następną warstwą sosu. Na to wyłożyć resztę warzyw i posypać serem. Następnie wyłożyć ostatnie płaty makaronu i przykryć resztą beszamelu. Posypać resztą fety, a także estragonem oraz bazylią. Piec w 190 stopniach przez ok. 25 minut.



Smacznego! *__*

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

poniedziałek, 23 kwietnia 2012

 

Sernika nie ma, trufli nie ma, oczywiście żadnych innych domowych słodkości też. Są kupne czekoladki i batoniki - nie powiem, że mi nie smakują, o nie, haha. Ale przecież wiadomo, że samo przygotowywanie to ogromna przyjemność. Sztuka! To nie to, że nie mam weny - chyba właśnie mam jej za wiele, ale już niedługo zabiorę się za jakieś pyszne ciasto.

A tymczasem - mój ostatni obiad - przepyszny kurczak w kremowym sosie ze śmietanki, bobu i pesto bazyliowego, doprawiony tymiankiem. Inspirację czerpałam z Kwestii Smaków (klik), lecz zmieniłam niektóre składowe przepisu. Danie pokochałam za dwie rzeczy, które, żeby było śmieszne, były właśnie moimi modyfikacjami. Po pierwsze, za to, że mocno doprawiłam kurczaka, nacierając go solą i przyprawami. Po drugie zaś - rozgniotłam część bobu na puree, dzięki czemu utworzył się przepyszny, gęsty sos. Podałam kurczaka za to tak, jak polecają w oryginale: z ziemniaczkami z wody, z dodatkiem koperku. Voila :)

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 560 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • 5 łyżek pesto bazyliowego, domowego lub kupnego
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • niecałe 2 szklanki bobu, świeżego lub mrożonego
  • czarny pieprz, sól, bazylia

Mięso opłukać, oczyścić i pokroić na mniejsze płaty. Następnie natrzeć solą i pieprzem i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać oliwę, usmażyć piersi do miękkości, dodać łyżkę pesto, chwilę posmażyć.

Bób ugotować w osolonej wodzie, obrać. 1/3 szklanki rozgnieść na puree. Następnie na patelnię z kurczakami dodać pesto i dokładnie połączyć. Kolejno wlać śmietankę, zamieszać i doprowadzić do zagotowania. Wmieszać rozgnieciony bób. Zmniejszyć ogień i dorzucić bób, a następnie wszystko zamieszać drewnianą łopatką. Danie doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą i bazylią.

Smacznego! :)