Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: owoce morza

czwartek, 05 stycznia 2017

 

Coś egzotycznego, prostego do zrobienia, niebanalnego i przy tym zdrowego? Zapraszam na spring rolls - czyli "roladki" z papieru ryżowego, u mnie zawijane ze smażonymi na maśle krewetkami, słupkami świeżej marchewki i ogórka, sosem sojowym, przyprawami, orzeszkami i sojowym makaronem. Do podania - ulubiony sos w klimacie azjatyckim, np. łagodny sojowy lub słodko-kwaśny chili, w którym będziemy maczać nasze spring rollsy. Idealne na wszelkiego rodzaju imprezy, ja na pewno zrobię jeszcze kiedyś niejedną wersję. Zapraszam!

P.S. Potrawę robiłam i fotografowałam wieczorem, dlatego światło jest jakie jest. 

 

 

Spring rolls z krewetkami, makaronem sojowym, orzeszkami, ogórkiem i marchewką

Przepis autorski.

Składniki (8 sztuk):

  • 8 arkuszy papieru ryżowego
  • 24 krewetki królewskie
  • 1/2 długiego ogórka
  • 1 marchewka
  • 100 g makaronu sojowego
  • sól, pieprz, sos sojowy, bazylia lub świeża kolendra, ostra papryka
  • 1 pełna łyżka masła
  • sos sojowy lub chili do podania
  • 2 garści orzeszków ziemnych lub nerkowca, posiekanych

Z krewetek urwać delikatnie ogonki i usunąć jelita. Osuszyć, wrzucić na rozgrzane masło i usmażyć po 2 minuty z obu stron. Oprószyć solą i pieprzem. Ostudzić.

Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, przelać zimną wodą, odcedzić.

Marchew i ogórka umyć, marchew oskrobać, warzywa pokroić w cienkie paseczki.

Na patelnię wlać ciepłą wodę. Pojedynczo zamaczać w niej arkusze papieru ryżowego, aż staną się miękkie. Delikatnie przekładać pojedynczo na dużą deskę, uważając, aby się nie posklejał. Na środku umieścić porcję makaronu, po 3 krewetki, trochę ogórka i marchewki oraz orzeszki. Skropić sosem sojowym, posypać solą, bazylią lub porwaną kolendrą i odrobiną ostrej papryki. Zwijać jak krokiety i odkładać na duży talerz, przykrywając ściereczką, aby rollsy nie wysychały.

Podawać w temperaturze pokojowej, maczając w sosie sojowym lub sosie chili.

 

Smacznego!

 

Przed zawinięciem

poniedziałek, 13 czerwca 2016

 

Lekki letni obiad - cukinie faszerowane bazyliowym pesto i smażonymi w słodkiej papryce krewetkami. Do tego świeża bagietka - i jest pysznie. A do tego light ;). Polecam więc!

 

Cukinie faszerowane pesto bazyliowym i krewetkami smażonymi w czosnku i papryce

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 2 nieduże cukinie (razem ok. 400 g)
  • 250 g krewetek (dużych)
  • 3 łyżki oliwy
  • 60 g bazyliowego pesto
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • sól, pieprz, ostra papryka

Cukinie umyć, osuszyć, przekroić na połowy wzdłuż. Posypać solą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 30 minut. Następnie wyjąć, wydrążyć środek i włożyć do miseczki. Wydrążone cukinie osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Miąższ odcedzić z wody, wymieszać z pesto. Napełnić nim cukinie i wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut.

Krewetki obrać, usunąć jelita. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić zmiażdżony czosnek, podsmażyć krótko i wrzucić krewetki. Smażyć po minucie z każdej strony, wymieszać ze słodką papryką i smażyć jeszcze 2 minuty. Wyłączyć palnik, doprawić lekko solą i ostrą papryką.

Cukinie wyjąć z piekarnika, na wierzch położyć krewetki. Zapiekać 5 minut. Podawać z bagietką.

 

Smacznego!

 

sobota, 23 stycznia 2016

 

A dziś zapraszam na krewetkowe curry! Z pomidorami, śmietanką i kukurydzą. Kremowe, łagodne, ale i wyraziste - pyszne. Najlepsze ze świeżą bagietką lub ryżem :) Polecam!

 

Krewetki w kremowym sosie curry z pomidorami i kukurydzą

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 250 g dużych krewetek
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 puszka pomidorów
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 1 czubata łyżka curry
  • 1/2 dużej puszki kukurydzy
  • sól, pieprz, czosnek

Pomidory rozgnieść blenderem (zgrubnie). Krewetki oczyścić, usunąć jelita i ogonki. Wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć po minucie z każdej strony. Dodać pomidory, wymieszać, zagotować. Wmieszać śmietankę i gotować kilka minut bez przykrycia, do zgęstnienia sosu. Wmieszać curry, doprawić. Podawać z bagietką lub ryżem.

 

Smacznego!

 

poniedziałek, 04 stycznia 2016

 

Choć do walentynek jeszcze daleko, każdy dzień czy weekend jest dobrą okazją do romantycznej kolacji z ukochaną/ukochanym. Dlatego dziś prezentuję Wam elegancką sałatkę, którą przygotowałam na romantyczny Sylwester we dwoje ;). Rukola, smażone na maśle i oliwie krewetki, pomarańcza i pomidorki koktajlowe. Do tego lekki sos, bagietka, obowiązkowe wino... Minimum pracy, maksimum efektu i smaku. Polecam serdecznie!

 

Sałatka z krewetkami, pomarańczami, pomidorkami i rukolą

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 225 g krewetek (dużych)
  • 2 pomarańcze
  • 8 pomidorków koktajlowych (lub mniej/więcej w zależności od ich wielkości)
  • rukola
  • 1 czubata łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • sól, pieprz, ostra papryka

Krewetki osuszyć (mrożone rozmrozić), oderwać delikatnie ogonki i wyjąć jelita.

Rukolę i pomidorki umyć, osuszyć. Pomidorki pokroić na połówki. Pomarańcze wyfiletować – obrać skórkę i wyciąć cząstki, pozbywając się białych błonek. Na talerzach rozłożyć rukolę, połówki pomidorków i cząstki pomarańczy. Oprószyć solą, pieprzem i ostrą papryką.

Ocet i syrop klonowy wymieszać, polać porcje sałatki. Na patelni rozgrzać masło z oliwą. Wrzucić krewetki i smażyć na niedużym ogniu ok. 1,5 minuty z jednej strony i tyle samo z drugiej (gdy krewetki były surowe, a nie blanszowane, czas może ulec lekkiemu wydłużeniu). Posolić, posypać ostrą papryką i rozłożyć na talerze. Sałatkę polać mieszanką oliwy i masła z patelni, która została po smażeniu krewetek. Podawać z bagietką.

 

Smacznego!!!

 

wtorek, 09 czerwca 2015

 

A na ciepły, letni wieczór proponuję krewetki smażone w najprostszej postaci - na maśle i oliwie, z chili, pietruszką, cytryną i odrobiną wina. Polecam :)

 

Krewetki smażone na maśle i oliwie z pietruszką, chilli i cytryną

Przepis powszechnie znany.

Składniki (2 porcje):

  • 250 g krewetek królewskich (obranych, z ogonkami, surowych lub podgotowanych)
  • 4 łyżki białego wina
  • 30 g masła
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, ostra papryka chili
  • sok z cytryny
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • bagietka

Krewetki osuszyć (mrożone wcześniej rozmrozić). Na patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić krewetki i i smażyć ok. półtorej minuty, aż lekko się zarumienią od spodu. Wlać wino, odparować, a następnie przewrócić krewetki na drugą stronę. Smażyć kolejną minutę, ponownie aż lekko się zarumienią. W przypadku surowych krewetek czas należy lekko wydłużyć.

Doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką, dodać posiekaną natkę. Następnie podgrzewać jeszcze chwileczkę. Wyłączyć, skropić sokiem z cytryny. Podawać w towarzystwie bagietki, wyjadając nią sos z patelni.

 

Smacznego!!!

 

 

piątek, 09 sierpnia 2013

 

O swoim stosunku do krewetek pisałam już kilka postów wcześniej. Dziś już więc nie muszę nic dodawać - wystarczy powiedzieć, że gdy byłam sama w domu, korzystałam z okazji przyrządzenia tych owoców morza jeszcze kolejny raz. Tym razem jednak postawiłam na smak krewetek w czystej postaci.

No, może nie do końca "czystej". Usmażyłam je bowiem w pysznym, kokosowym cieście i podałam z wyśmienitym wręcz i śmiesznie prostym sosem słodko-kwaśnym: na bazie majonezu, z ketchupem oraz dżemem morelowym i płatkami migdałowymi. Smakowały przepysznie, szkoda, że nie jadam krewetek częściej... Bo są łatwe i szybkie w przygotowaniu i można przyrządzić je na miliony sposobów, nie tracąc przy tym ich wyjątkowego smaku. Polecam więc serdecznie!

 

Inspiracja: przepis stąd, podaję wg własnych proporcji. Dodatek curry do ciasta – mój pomysł.

 

Składniki (2-3 porcje):

  • 20 krewetek królewskich, obranych i podgotowanych
  • 2 lekko czubate łyżki mąki
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 małe jajko
  • 5 łyżek mleka (około)
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • olej
  • sól

W misce wymieszać mąkę, wiórki, jajko, mleko i curry, rozbełtać widelcem na jednolitą masę (nie będzie jednak całkiem gładka z powodu dodatku kokosa), tak, aby konsystencją przypominała gęstą śmietanę. Krewetki oprószyć solą. Na patelni rozgrzać dobrze olej. Krewetki kolejno zamaczać mocno w cieście i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na niewielkim ogniu po kilka minut z obu stron, tak, aby się przyrumieniły. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

 

Sos słodko-kwaśny, majonezowo-ketchupowo-morelowy z migdałami

Inspiracja: przepis z reklamówki Knorra (chyba), ja jednak dodałam od siebie migdały i zamieniłam dżem brzoskwiniowy na morelowy. Podaję po modyfikacjach.

Składniki (1 miseczka):

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki dżemu morelowego
  • 3/4 łyżeczki curry
  • 1 łyżka płatków migdałowych, podprażonych i ostudzonych

W miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu. Podawać do smażonych krewetek, maczając je w sosie.



Smacznego!!! *_*

 

środa, 31 lipca 2013

 

Krewetek spróbowałam tak naprawdę dopiero niedawno temu. Gdy już skosztowałam ich po raz pierwszy, w jakiejś knajpce czy restauracji, naprawdę mi zasmakowały.

Kiedy więc ostatnio zostałam sama na dłuższy okres w domu, wiedziałam, że jednym z moich obiadów będą na pewno te morskie stworzenia. Krewetki podsmażyłam na oliwie z dodatkiem czosnku, a następnie dodałam do pysznego, słodko-słonego sosu pomidorowo-śmietankowego. Całość podałam z makaronem pappardelle i posypałam porwanymi listkami świeżej bazylii. Pysznie ;). Polecam gorąco!

 

Przepis autorski.

 

Składniki (2 porcje):

  • 140 g makaronu pappardelle
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 pełne łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 16 krewetek królewskich, obranych i podgotowanych
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz
  • 1 garść listków bazylii

Makaron ugotować w osolonej wodzie, aby był al dente, odcedzić i trzymać w cieple.

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić zmiażdżony czosnek i smażyć przez 1-2 minuty. Następnie dodać przecier, wodę, wszystko wymieszać i zagotować. Doprawić cukrem i pieprzem i gotować kilka minut, aż całość zgęstnieje. Następnie dodać śmietankę, wymieszać, zagotować i wyłączyć palnik.

Krewetki oprószyć solą. Na patelni rozgrzać resztę oliwy i smażyć krewetki przez 2-3 minuty z każdej strony, następnie przełożyć je do sosu. Gotować wszystko jeszcze kilka minut, ewentualnie dosolić do smaku. Dodać makaron, wymieszać, podgrzać. Rozkładać na talerze. Posypywać porcje porwanymi listkami bazylii.

 

Smacznego!!! :)