Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: oscypek

piątek, 03 sierpnia 2012

 

 

Zajęta smażeniem, zalewaniem i, najogólniej mówiąc, robieniem domowych przetworów, nie znalazłam nawet wczoraj czasu, aby opublikować notkę. A przepisy gonią, gonią... Nigdy nie rozumiałam tego całego szału "domowej spiżarni". Do wczoraj - do czasu aż sama nie zrobiłam swojej pierwszej konfitury. Ale o tym później, przy publikacji owej - a ja sobie pichcę dalej! ;)

Postarałam się również o nowe, bardziej rozbudowane menu na bloga. Zdaję sobie sprawę z tego, że i tak nie mam zbyt wielu odwiedzających, ale można powiedzieć, że zrobiłam to sama dla siebie - lubię porządek i estetykę ;).

A dzisiaj obiad sprzed kilku dni - cannelloni z kurkami w sosie śmietanowym, zapiekane pod warstwą startego oscypka. Trzeba korzystać z kurek, póki są - dla mnie to smak beztroski i lata. Inspirację do tego dania znalazłam w małej książeczce o makaronach, którą nabyłam na nadmorskim targu taniej książki za dosłownie kilka złotych. Przepis od razu mi się spodobał, a że akurat w domu miałam prawdziwego oscypka prosto z Zakopanego, nie było na co czekać.

Inspiracja: przepis z książeczki "Makarony i sosy" wyd. SBM, ja jednak zamiast dużych muszli conchiglioni (lumache) nadziałam sosem makaron cannelloni. Poza tym, zmniejszyłam ilość makaronu, a podwoiłam proporcje składników na farsz - z oryginalnego przepisu wyszłoby go bardzo malutko. Podaję z moimi modyfikacjami.

 

Składniki (na 3 porcje):

  • 150 g makaronu cannelloni
  • 30 dag kurek
  • 200 ml śmietany 18 %
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 dag oscypka, startego
  • 2 łyżki masła
  • tymianek, sól, pieprz

Makaron podgotować w osolonej wodzie przez ok. 3 minuty. Odcedzić, uważając, aby się nie posklejał.

Kurki dobrze oczyścić. Cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę. Smażyć do zeszklenia, a następnie dorzucić grzyby i czosnek. Smażyć przez 10-15 minut. Wlać śmietanę i dusić 3 minuty. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne natłuścić. Makaron cannelloni nadziewać farszem i układać w naczyniu, zostawiając trochę farszu, aby polać rurki z wierzchu. Posypać startym oscypkiem i zapiekać w 180 stopniach przez ok. 15 minut.

 

Smacznego!

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji: