Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: ogórki

czwartek, 05 stycznia 2017

 

Coś egzotycznego, prostego do zrobienia, niebanalnego i przy tym zdrowego? Zapraszam na spring rolls - czyli "roladki" z papieru ryżowego, u mnie zawijane ze smażonymi na maśle krewetkami, słupkami świeżej marchewki i ogórka, sosem sojowym, przyprawami, orzeszkami i sojowym makaronem. Do podania - ulubiony sos w klimacie azjatyckim, np. łagodny sojowy lub słodko-kwaśny chili, w którym będziemy maczać nasze spring rollsy. Idealne na wszelkiego rodzaju imprezy, ja na pewno zrobię jeszcze kiedyś niejedną wersję. Zapraszam!

P.S. Potrawę robiłam i fotografowałam wieczorem, dlatego światło jest jakie jest. 

 

 

Spring rolls z krewetkami, makaronem sojowym, orzeszkami, ogórkiem i marchewką

Przepis autorski.

Składniki (8 sztuk):

  • 8 arkuszy papieru ryżowego
  • 24 krewetki królewskie
  • 1/2 długiego ogórka
  • 1 marchewka
  • 100 g makaronu sojowego
  • sól, pieprz, sos sojowy, bazylia lub świeża kolendra, ostra papryka
  • 1 pełna łyżka masła
  • sos sojowy lub chili do podania
  • 2 garści orzeszków ziemnych lub nerkowca, posiekanych

Z krewetek urwać delikatnie ogonki i usunąć jelita. Osuszyć, wrzucić na rozgrzane masło i usmażyć po 2 minuty z obu stron. Oprószyć solą i pieprzem. Ostudzić.

Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, przelać zimną wodą, odcedzić.

Marchew i ogórka umyć, marchew oskrobać, warzywa pokroić w cienkie paseczki.

Na patelnię wlać ciepłą wodę. Pojedynczo zamaczać w niej arkusze papieru ryżowego, aż staną się miękkie. Delikatnie przekładać pojedynczo na dużą deskę, uważając, aby się nie posklejał. Na środku umieścić porcję makaronu, po 3 krewetki, trochę ogórka i marchewki oraz orzeszki. Skropić sosem sojowym, posypać solą, bazylią lub porwaną kolendrą i odrobiną ostrej papryki. Zwijać jak krokiety i odkładać na duży talerz, przykrywając ściereczką, aby rollsy nie wysychały.

Podawać w temperaturze pokojowej, maczając w sosie sojowym lub sosie chili.

 

Smacznego!

 

Przed zawinięciem

sobota, 27 czerwca 2015

 

Miałam ostatnio ochotę na domowe wrapy. Już kiedyś przyrządzić chciałam meksykańskie carnitas, do tego pasował mi słodkawy chutney - wybrałam mango. Zawinęłam je więc w tortillę, dodałam ogórka i pomidora i pyszny obiad gotowy. Polecam :)

 

Wrapy z carnitas, chutneyem mango, pomidorem i ogórkiem

Przepis autorski.

Składniki (3-4 porcje):

  • 3 duże tortille lub 4 małe
  • 2 pomidory
  • 2 ogórki gruntowe

Warzywa umyć, pokroić w plastry.

Carnitas:

  • 500 g mięsa z łopatki wieprzowej
  • sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
  • 1 łyżka ketchupu
  • sól, pieprz, oregano, słodka i ostra papryka, cynamon

Mięso pokroić w kostkę, okroić z grubszych warstw tłuszczu. Umieścić w naczyniu żaroodpornym, natrzeć mocno solą, pieprzem, dodać przyprawy (nie żałować), sok z pomarańczy, ketchup i 1/2 szklanki wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec 2 godziny pod przykryciem (częściowo), aż mięso będzie bardzo miękkie. Następnie mięso wyjąć z zalewy, lekko rozdrobnić, jeśli trzeba dosolić i zrumienić mocno na patelni. Dodać zalewę i całość podgrzewać na dużym ogniu do zredukowania sosu.

Chutney z mango:

  • 1 duże mango
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz, chili

Mango obrać, pokroić w kostkę i włożyć do garnka. Dodać wodę i sok oraz cukier i miód, zagotować i gotować 10 minut na małym ogniu, aż całość zgęstnieje, a mango będzie miękkie. Część owoców rozgnieść. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chili.

Tortille podgrzewać krótko na patelni. Kłaść porcje carnitas, chutneyu oraz plasterki ogórka i pomidora. Zawijać i podgrzewać.

 

Smacznego!

 

piątek, 21 listopada 2014

 

Dziś - zupełnie bez wstępów. Zapraszam na tradycyjne, pyszne, słodko-słone skrzydełka buffalo w lepkiej, pikantnej glazurze, z domowym sosem śliwkowym barbecue. Do tego - smakowita surówka z ogórka kiszonego, cebuli i jabłka - taką pamiętam z domu. A ja wracam do pracy -.-`.

 

Skrzydełka Buffalo ze śliwkowym sosem barbecue

Inspiracja: ten przepis – ja jednak znacznie zwiększyłam ilość marynaty, w oryginale jest jej o wiele za mało, wykonanie sosu bbq- autorskie.

Składniki (6 skrzydełek):

  • 6 całych skrzydełek z kurczaka, podwójnych (ok. 500 g)
  • 30 g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 4 łyżki dobrego ketchupu lub sosu pomidorowego, u mnie domowy ketchup
  • 1 łyżeczka tabasco
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne lub ostrej papryki w proszku
  • sól

Skrzydełka umyć, osuszyć. Można podzielić je na dwie części, odcinając lotkę – ja jednak tylko odcięłam lotkę, nie przedzielając ich. Posolić z obu stron.

Do rondelka włożyć masło i drobniutko posiekany czosnek, chwileczkę przesmażyć. Dodać ketchup lub sos, miód, cukier, całość zagotować i krótko podgrzewać, do połączenia składników. Dodać przyprawy, lekko doprawić solą. Skrzydełka dokładnie obtoczyć w marynacie, ułożyć na blasze. Piec w 200 stopniach, najlepiej z funkcją grilla (góra-dół) ok. 20 minut, następnie przewrócić skrzydełka na drugą stronę i piec kolejne 20 minut. Lekko podkręcić temperaturę w piekarniku i piec jeszcze ok. 20 minut, przewracając skrzydełka w trakcie i polewając marynatą, aby ładnie się zrumieniły. Podawać z sosem barbecue.

 

 

Sos barbecue BBQ śliwkowy (mała miseczka):

Przepis autorski.

  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki dobrego ketchupu lub sosu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku, starty na tarce
  • 2 łyżki startej na tarce cebuli
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • 1 łyżka miodu (lub ciut więcej – zależy od kwaśności powideł)
  • kilka kropel sosu sojowego
  • 0,5-1 łyżeczka ostrej papryki w proszku lub pieprzu cayenne

Masło roztopić, dodać cebulę i czosnek i krótko przesmażyć. Dodać powidła oraz ketchup lub sos, wymieszać i zagotować. Dodać miód, sos sojowy, ostrą paprykę i sól do smaku, a następnie gotować kilka minut, aż sos będzie gęsty. Można zmiksować go blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji, ja tego nie robiłam.

 

  

Surówka z ogórków kiszonych, jabłka i cebuli

Przepis rodzinny.

Składniki (średnia miska):

  • 4 duże ogórki kiszone
  • 2 jabłka
  • 1 nieduża cebula
  • 4 łyżki oleju
  • sól, cukier, majeranek

Jabłka ładnie obrać, usunąć ogryzek. Ogórki i jabłka pokroić w niezbyt małą kostkę, włożyć do miski. Cebulkę posiekać drobniutko, dodać do miski, wymieszać. Dodać olej, jeśli trzeba, doprawić do smaku cukrem i solą – zależy to od kwaśności ogórków/słodkości jabłek. Doprawić majerankiem, wymieszać. Podawać.

 

wtorek, 19 sierpnia 2014

 

Długo nie było notki na blogu, bo pracuję wyczerpująco i długo. Dziś leje cały dzień. Dopełniam więc kolejnego obowiązku.

Sałatkę grecką zna chyba każdy, ja więc przedstawiam swoją jej wersję. Tak, tak, w tradycyjnej sałatce greckiej nie ma sałaty, i co z tego - ja ją dodałam, tak samo jak lekko miodowy, cytrynowy winegret. A żeby stanowiła bardziej wartościowy posiłek, podałam ją z czosnkowymi grzankami. Oprócz tego - tradycyjnie: pomidor, ogórek, czerwona cebula, czarne oliwki i ser feta. Oliwa z oliwek i bazylia. Polecam :).

 

Sałatka grecka z grzankami czosnkowymi

Przepis powszechnie znany, proporcje własne.

Składniki (1 nieduża miska):

  • 1/2 główki sałaty lodowej lub niecała doniczka innej sałaty świeżej
  • 2 duże pomidory
  • 1 średni ogórek wężowy
  • 1 mała czerwona cebula
  • 100 g sera feta
  • 1 wąski słoiczek czarnych oliwek (ok. 70 g)
  • sól, pieprz, bazylia

Sos winegret z miodem:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, bazylia
  • 3/4 łyżeczki miodu

Składniki sosu wymieszać, doprawić do smaku solą i bazylią.

Sałatę umyć, osuszyć, poszarpać na kawałki i wrzucić do miski. Pomidory umyć, pokroić w kostkę (usuwając twardy środek). Ogórka umyć, również pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w paski, oliwki poprzekrawać na połówki. Wszystko dodać do miski z sałatą i wymieszać. Fetę pokroić w kostkę (najłatwiej zrobić do, gdy będzie bardzo zimna), wmieszać delikatnie, lecz dokładnie do sałatki. Wlać sos, wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią.

Grzanki czosnkowe:

  • 1 bułka lub 1/2 bagietki
  • 2 łyżki + trochę więcej oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól

Bułkę lub bagietkę pokroić na kromeczki. 2 łyżki oliwy wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, lekko posolić. Posmarować masą kromeczki z obu stron. Na patelni rozgrzać warstwę oliwy (może być wymieszana z olejem), zmniejszyć ogień. Wrzucić kromeczki i smażyć na małym ogniu kilka minut z obu stron, aż się zrumienią i staną się chrupkie. Podawać do sałatki.



Smacznego! :)))

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

niedziela, 16 czerwca 2013

 

Dziś przepis na danie z rybą w roli głównej. Dorsz w przepysznym, kremowym sosie śmietanowo-cytrynowym... Bardzo delikatnym, łagodnym. Pysznym. Podany z domową mizerią - na słodko, bo tylko taką uznaję, w mojej rodzinie zawsze robiło się ją właśnie w ten sposób ;).

A do tego - potrawa-dodatek, lecz tak wyjątkowa, że zasługuje z pewnością na własny akapit: puree ziemniaczane z brązowym masłem, tzw. brown butter mashed potatoes. Już dawno miałam zrobić coś z dodatkiem brązowego masła właśnie. Jest to masło podgrzewane po rozpuszczeniu do tego czasu, aż stanie się brązowe i zacznie wydzielać charakterystyczny, orzechowy aromat. Wiedziałam, że muszę tego spróbować. Zrobiłam więc i... przepadłam. Brązowe masło jest po prostu OBŁĘDNE. Do kremowego, delikatnego puree ziemniaczanego dodaje zjawiskowy wręcz, głęboki aromat. Muszę koniecznie wypróbować jeszcze parę przepisów z brązowym masłem!

Polecam wszystko gorąco!

 

Przepis na rybę pochodzi z książki Marty Gessler Kuchnia Marty. Kolory smaków. Jednak jak i w przypadku poprzedniego przepisu z tej książki, nie byłam zachwycona efektem – tzn. pomysł świetny, lecz przepis bardzo niedopracowany. Gdy pierwszy raz dusiłam rybę w sosie, po prostu się rozpadła. Dlatego robiąc danie ponownie, najpierw podsmażyłam płaty, później zrobiłam sos i podgrzałam w nim rybę. Ponadto, zamieniłam solę na dorsza. Podaję po zmianach.

Przepis na puree - powszechnie znany, proporcje autorskie. Mizeria - przepis rodzinny.

 

Dorsz w sosie (3 porcje):

  • 500 g filetów z dorsza (lub w oryginale: soli)
  • 1 łyżka masła
  • 1 mała cebulka
  • 150 ml białego wina
  • 150 ml śmietanki kremówki 30 %
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól

Rybę umyć, osuszyć, usunąć skórę. Na dużej patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim posiekaną cebulę. Następnie dodać rybę, podsmażyć pół minuty, wlać wino i dusić ok. 10 minut na niewielkim ogniu, do miękkości. Wyjąć delikatnie rybę na półmisek. Na patelnię dodać śmietankę, cukier i sok z cytryny, wymieszać, doprawić lekko solą i gotować do zgęstnienia sosu. Włożyć do niego rybę, podgrzać, rozkładać na talerze i polewać sosem. Podawać ciepłe.

 

Puree z brązowym masłem (3 porcje):

  • 500 g ziemniaków, umytych i obranych
  • 3 pełne łyżki masła
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki lub mleka
  • sól, gałka muszkatołowa

Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, tak, aby były mocno miękkie. Następnie odcedzić i gorące rozgnieść praską na gładkie puree. W międzyczasie w małym rondelku roztopić masło i na minimalnym ogniu podgrzewać jeszcze ok. 4 minut, aż zrobi się brązowe i będzie wydzielać przyjemny, orzechowy aromat. Uwaga: należy bardzo uważać, bowiem masło szybko z brązowego robi się przypalone, a tego nie chcemy! Brązowe masło wymieszać z ziemniakami, dodać mleko lub śmietankę, doprawić solą i gałką i jeszcze raz dokładnie rozgnieść. Podawać ciepłe.

 

 

Mizeria na słodko:

  • 4 duże ogórki gruntowe (lub 2 szklarniowe)
  • 8-10 łyżek gęstej śmietany 18 %
  • 3-4 łyżeczki cukru
  • szczypta soli, pieprz

Ogórki umyć, cienko obrać (najlepiej sprawdza się obieraczka do warzyw) i pokroić na cienkie plasterki. W misce wymieszać śmietanę z cukrem, doprawić lekko pieprzem. Dodać ogórki, wymieszać i lekko (!) doprawić malutką szczyptą soli i w razie potrzeby cukrem – całość ma być słodka. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut do przegryzienia.

 

Smacznego!!! *_*

 

piątek, 07 czerwca 2013

 

Kofta kebab to dla mnie niezaprzeczalnie smak Egiptu. Z prawdziwej baraniny, grillowane aż do zwęglenia, bardzo intensywne w smaku. Podawane z odświeżającą sałatką - najchętniej w picie. Mnie jednak nie chciało się piec domowych, a w mojej dziurze nie ma dostępu do takich "wymysłów". Cóż, i tak powinnam się cieszyć, że w jednej (sic!) piekarni w całym mieście dostać można kilka rodzajów naprawdę pysznego chleba.

A więc prezentuję dość złożone, pyszne, arabskie danie. A może raczej: arabsko-bałkańskie, bo moje kofty mają w sobie również cechy tamtejszych cevapcici. Bardzo mocno zgrillowane podłużne kotleciki z mielonego mięsa wołowo-wieprzowego (kurczak tu nie pasuje!), doprawione cebulką, czosnkiem, musztardą, słodką i ostrą papryką, cynamonem, kuminem, miętą... Niesłychany mariaż smaków ;).

Do tego domowy ajvar: kolejna rzecz niesłychanie warta uwagi. Już dawno miałam przygotować tę wyborną pastę, bo pieczoną paprykę i bakłażana w każdej postaci po prostu uwielbiam. Słodkawa, aromatyczna pasta doskonale sprawdziła się jako dodatek do kofty, jednak byłaby idealna również jako dodatek do pieczywa, grzanek, pieczonych warzyw itp.

Wszystko podane w plackach tortilla, z odświeżającą sałatką: z sałaty i ogórka, doprawiona miodem, czosnkiem i dużą ilością mięty.

Gorąco polecam!!!

 

Przepis na kofty jest wypadkową tego i tego, a także mojej inwencji w kwestii przyprawiania. Ajvar - przepis nie pochodzi z żadnego konkretnego źródła, inspirowałam się wieloma recepturami na ajvar z gazet czy stron. Ostateczna wersja – według mojego uznania. Sałatka i sposób podania – autorskie.



Składniki (3-4 porcje)

Kofta kebab:

  • 500 g mielonego mięsa (oryginalnie: baraniny, lecz wieprzowo-wołowe również świetnie się sprawdzi)
  • 1 mała cebulka
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, papryki ostrej, cynamonu, kuminu
  • 1 łyżeczka suszonej lub 1 łyżka świeżej mięty (posiekanej)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 50 ml wody wymieszanej z 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Cebulkę drobno posiekać, czosnek zmiażdżyć. Wymieszać z mielonym mięsem oraz musztardą, oliwą i wodą z sodą. W miseczce wymieszać przyprawy: papryki, cynamon, kumin, miętę i cukier. Dodać do miski z mięsem, doprawić lekko pieprzem. Całość wyrobić ręką na gładką masę, dosolić do smaku. Uwaga: całość ma być wyraziście przyprawiona, gdyż arabskie kofty muszą być mocno aromatyczne.

Z masy formować wilgotnymi rękami niewielkie, podłużne kotleciki i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec je na najwyższej półce piekarnika w 220 stopniach przez ok. 15 minut, w trakcie przewrócić. Można również przygotować kofty na grillu lub patelni grillowej bez tłuszczu, smażyć wówczas, aż kotleciki apetycznie mocno się przyrumienią (kilka minut). Trzymać w cieple.

Uwaga: Kebaby kofta muszą być naprawdę mocno spieczone, powiedziałabym nawet: lekko zwęglone. Są one bardzo wyraziste w smaku i tak właśnie musi być. Dzieje się tak, bowiem nie używamy do ich przyrządzenia praktycznie żadnego tłuszczu – jeśli więc nie byłyby mocno spieczone, podchodziłyby wodą… A nie ma nic gorszego niż wodniste mielone ;).

 

Ajvar (miseczka pasty):

  • 2 duże czerwone papryki
  • 1 mały bakłażan (lub niecały średni)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 mała cebulka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu z białego wina
  • szczypta cukru
  • sól
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Papryki i bakłażana umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze części. Z papryki wykroić gniazda nasienne. Warzywa ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, skórką do góry. Wstawić do nagrzanego do 250 stopni piekarnika, na samą górę (pod grzałkę), piec ok. 30 minut, aż skórka sczernieje. Po tym czasie warzywa przewrócić na drugą stronę i piec jeszcze ok. 10 minut, aż będą miękkie. Wyjąć z piekarnika i przełożyć do foliowego woreczka. Zamknąć go i poczekać kilka minut. Po tym czasie warzywa wyjąć i usunąć skórki – po odparzeniu w ten sposób będzie to bardzo łatwo zrobić.

W międzyczasie na 1 łyżce oliwy zeszklić posiekaną cebulkę, na 2 minuty przed końcem smażenia dodając zmiażdżony czosnek.

Obrane warzywa wraz z cebulą i czosnkiem umieścić w rondlu, zgnieść blenderem na masę – nie musi być jednak całkowicie gładka, kawałeczki warzyw wewnątrz dają bardzo ciekawe wrażenia smakowe. Dodać resztę oliwy, ocet, słodką paprykę, a następnie postawić na gazie i podgrzewać ok. 10 minut ma niewielkim palniku, mieszając, aż całość zgęstnieje. Doprawić cukrem i solą (pamiętać należy, że całość ma być lekko słodkawa).

Uwaga: ajvar pasuje znakomicie zarówno do kanapek, jak i pieczonych warzyw czy też różnorakich bałkańsko-arabskich potraw. Można również przygotować go więcej i zapasteryzować w słoikach.

Orzeźwiająca sałatka z sałaty, ogórka i jogurtu z miętą:

  • 1 miseczka liści sałaty (masłowej lub lodowej)
  • 1 duży ogórek gruntowy (lub niewielki szklarniowy)
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka octu z białego wina
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka suszonej lub 1 łyżka świeżej mięty (posiekanej)

Sałatę umyć, dokładnie osuszyć, porwać na kawałki. Wymieszać w misce w umytym i pokrojonym w plastry ogórkiem. W szklance wymieszać jogurt, ocet, miód, miętę, zmiażdżony czosnek i oliwę, doprawić pieprzem i solą (bardzo lekko – całość ma być raczej słodka). Sos dodać do sałaty z ogórkiem i delikatnie, lecz dokładnie połączyć. Wstawić do lodówki do przejścia się smaków.

Ponadto:

  • ayran (jogurtowy napój arabski wykonany z wymieszanych w proporcjach 1:1 jogurtu naturalnego i wody mineralnej, doprawiony lekko pieprzem i solą)
  • 3-4 duże placki tortilla

Placki tortilla podgrzać na suchej patelni. Nakładać do nich kolejno porcje zielonej sałatki, po 2-4 kofty, porcje ajvaru. Podawać ze schłodzonym ayranem.



Smacznego! *__*

 

wtorek, 15 stycznia 2013

 

Nie znoszę tych wszystkich fałszywych słów "obrzydzenia" na temat kebabów, burgerów itp. Tych pozerskich "a fe", "jakie tłuste", "jakie niezdrowe". I po co komu taka pokazówka?

Naprawdę lubię kebab. W szczególności oczywiście - pyszne mięso gyros. Nie przepadam za tym w bułce (tak, tu się zgodzę - pszenne, gniotowate buły wciskane nam w budkach na ulicy - to zdecydowanie NIE JEST TO) ani nawet w picie, choć to już jest jak najbardziej na miejscu. Uwielbiam za to kebab na talerzu, z porcją warzyw, frytek i sporą ilością sosu, a także taki w rożku, podawany również z frytkami i sosem. Najlepszy kebab jadłam kiedyś w pewnej nadmorskiej miejscowości, u prawdziwego Turka - oraz w pewnej knajpce w innym mieście. Co było w nich takie przepyszne? Cudowne, aromatyczne, mocno doprawione mięso - pyszna wołowina, "zeskrobywana" z rożna w długie, płaskie, zwijające się pasy mięsa. I wyraziste sosy. Mmm. Chyba muszę przejechać się do tej restauracji.

Oryginalny kebab robi się z jagnięciny lub też baraniny. W domu, w warunkach "codziennych", raczej mało kto może pozwolić sobie na taki obiad. Można jednak z powodzeniem zastąpić te mięsa wołowiną, wieprzowiną (najlepsza tłusta - szynka, karkówka) oraz nawet kurczakiem - choć to najmniej tradycyjne i zapewne najmniej odpowiednie, bo kurczak to mięso bardzo chude, jednak również się nada - ja tym razem kebab robiłam właśnie z kurczaka.

A gdy nie mam dostępu do moich ulubionych miejsc z kebabem, zadowolić muszę się rollo z pobliskiej "kebabiarni" - które jednak jest naprawdę smaczne - choć zapewne potwornie niezdrowe, ale jedzenie ma przede wszystkim SMAKOWAĆ. Fanatyzm w kwestii zdrowego żywienia? - ktoś tu zwyczajnie nie zna się kompletnie na kuchni.

Dzisiaj podaję przepis na domowy rollo kebab. Mięso w pysznej marynacie gyros, sałata, pomidor, ogórek, pikle, trochę cebulki. Sos czosnkowy i ketchupowo-majonezowy (w wersji pikantnej: z musztardą). Wszystko zawinięte w placki tortilla. Oczywiście, dodatki możemy modyfikować wg własnego gustu, ja tym razem dałam tylko sałatę i sos czosnkowy, podałam zaś danie w towarzystwie słodko kwaśnej sałatki z poprzedniego wpisu. I również było pysznie! :) Gorąco polecam!!!

Przepis autorski.


Składniki (dla 3-4 osób):

Mięso gyros:

  • 600 g mięsa (do wyboru: najlepsze - dość tłuste, np. karkówka wieprzowa, najlepsze jednak: z wołowiny lub baraniny)
  • 1 torebka przyprawy do gyrosa
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka ketchupu
  • 6 łyżek oleju

Mięso oczyścić, osuszyć, pokroić w kostkę. W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Umieścić w niej mięso, tak, aby dobrze pokryło się przyprawami. Zakryć folią i odstawić do lodówki na noc.

Następnego dnia mięso wraz z całą marynatą smażyć partiami na patelni (nie potrzeba już raczej do tego oleju - wystarczająco jest go w marynacie). Czas smażenia uzależniony jest od rodzaju mięsa - najkrótszy dla kurczaka, dłuższy dla karkówki itp. Mięso ma być miękkie, lecz nie wiórowate.

Sos czosnkowy:

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól

Jogurt wymieszać dobrze z majonezem. Dodać zmiażdżony czosnek, cukier, doprawić solą. Należy jednak uważać - sos nie może być zbyt słony, gdyż wystarczająco słone jest już mięso.

Sos majonezowo-ketchupowy (lub: z musztardą):

  • 3 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki majonezu
  • wersja pikantna: 1 łyżeczka musztardy dijon

Majonez i ketchup (i, jeśli lubimy - musztardę) wymieszać w kubeczku na gładki sos.

Ponadto:

  • 3-4 duże placki tortilla
  • 1 pomidor
  • 1/2 ogórka
  • 1 cebula
  • ogórki kiszone
  • kilka liści sałaty (lodowej lub pekińskiej lub czerwonej kapusty)

Rozgrzać piekarnik - będziemy trzymać w nim czekające na swą kolej kebaby, aby nie wystygły (można też zrobić do w mikrofalówce). Podgrzać mięso.

Warzywa umyć. Cebulę pokroić w kółka, ogórka i pomidora w plastry, ogórki kiszone - w kostkę. Sałatę porwać.

Na suchej patelni przez kilkanaście sekund podgrzewać z obu stron tortille. Następnie kłaść na talerzu, nakładać porcję mięsa, każdego z warzyw i polewać sosami - tak, jak lubimy. Następnie zwijać tortillę - tak, aby się nie rozleciała. Gotowe kebaby umieścić na kilka minut w piekarniku lub kilka sekund w mikrofalówce. Podawać ciepłe.

 

Smacznego!!! :))

 

czwartek, 09 lutego 2012

 

Jak pisałam ostatnio, kurczak w krakersowej panierce był tylko częścią poniedziałkowego obiadu. Mojego pierwszego składającego się z trzech "części". Dzisiaj, jak nietrudno zgadnąć, prezentuję właśnie dany posiłek całościowo :).

A więc, był wspomniany wcześniej kurczak w krakersach, do tego pyszne frytki z piekarnika (przepis podaję z Kwestii Smaku), a także nie do końca tradycyjny ratatouille. Wykorzystałam w nim bowiem nieco inne warzywa niż jest w oryginale, ale sama istota "gulaszu warzywnego" pozostała.  Użyłam dużo papryki, nie dodałam bakłażana, zamiast cukinii wkroiłam ogórka, a smak wzbogaciłam ananasem. No i wyszło naprawdę pysznie.

Trochę się spieszę, więc... co tu więcej pisać. Może tyle, że nie będzie mnie na blogu przez pewien nieokreślony czas, ale nie będę tutaj za wiele dodawać. Po prostu, prezentuję rzeczony obiadek - pyszny, zdrowy, nowoczesny, lecz domowy ;).

 

Kurczak w krakersowej panierce:

Składniki oraz przepis znajdziecie tutaj (klik,klik).

 

Frytki z piekarnika

Składniki:

  • 400 g ziemniaków, umytych i obranych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki oregano
  • 3 łyżeczki przyprawy do ziemniaczków
  • sól, pieprz

Obrane i umyte ziemniaki pokroić w niezbyt grube słupki. Włożyć do miski, dolać do nich oliwę, dosypać oregano oraz przyprawę do ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem, a następnie wszystko dokładnie wymieszać. Rozłożyć równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200 stopniach przez ok. 25 minut (do zrumienienia się frytek).

 

Dipy do kurczaka i frytek:

Składniki i przepis na błyskawiczne dipy tutaj (klik,klik).

 

Ratatouille (a`la Nashelly:))

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek
  • 3 plastry ananasa
  • spora dawka oregano
  • sól, pieprz, sos sojowy

Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć przez 2 minuty na 1 łyżce oliwy. Paprykę i ananasa pokroić w kostkę, dorzucić na patelnię. Smażyć około 3 minut. Ogórka (nieobranego) pokroić w kostkę. Potem dolać resztę oliwy i wrzucić na nią ogórka, przesmażyć kolejne 4 minuty, zamieszać. Pomidora pokroić w kostkę, dodać do warzyw na patelnię i wymieszać. Dusić przez 4-5 minut. Po tym czasie można dolać nieco wody i niewielką ilość sosu sojowego, wszystko wymieszać i dusić jeszcze chwilę. Następnie doprawić solą, pieprzem oraz oregano. Wymieszać, dusić przez moment. Danie gotowe!

 

Obiad:

Na talerzach rozłożyć pokrojonego kurczaka w krakersach, do tego porcję frytek oraz ratatouille. Podawać z ulubionymi dipami. Mniam :)

 

Smacznego!

 

A tak wyglądał nasz obiad w pełnej krasie :):

...oraz pyszne fryteczki, prosto z blachy: