Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: mięso mielone

czwartek, 12 stycznia 2017

 

Dziś szybko. Ostatnio dawno nic nie było na blogu i nie wiem jeszcze, co nadal z tym blogiem będzie. Ale w międzyczasie zapraszam na pyszne, klasyczne pulpeciki w sosie koperkowym, bo w ostatnim czasie takie właśnie rzeczy smakują mi najbardziej. 

 

Pulpeciki w sosie koperkowym, klasyczne

Przepis powszechnie znany, moja wersja.

Składniki na klopsiki (4 porcje):

  • 500 g mięsa mielonego z indyka (lub kurczaka, cielęciny)
  • 1 jajko
  • 1 nieduża cebula
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • olej

Mięso wymieszać z posiekaną drobniutko (np. w blenderze) cebulą, jajkiem, solą, pieprzem. Dodać bułkę tartą tak, aby uzyskać gęstą masę, z której da się formować pulpeciki. Wyrobić masę. Lepić niezbyt duże pulpety i odkładać na deskę (mi wyszło 20 kulek). Następnie obsmażać  z obu stron na oleju (tylko z wierzchu, w środku nadal mogą pozostać surowe), zdejmować z patelni. Patelnię oczyścić ręcznikiem papierowym.

Sos koperkowy:

  • 600 ml wody
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 małe garści (lub na oko) pokrojonej w słupki mieszanki marchewki i pietruszki (użyłam mrożonej mieszanki)
  • sól, pieprz, lubczyk, ew. 1/2 kostki rosołowej
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka mąki pszennej + mleko

Wodę zagotować, posolić, ewentualnie dodać kostkę do rozpuszczenia. Wrzucić warzywa i gotować 10 minut do miękkości (lub krócej, gdy nie są mrożone). Dodać masło. Na patelnię z powrotem włożyć pulpety, zalać wywarem z warzywami, doprawić solą, pieprzem i lubczykiem. Przykryć i gotować na małym ogniu ok. 20 minut lub do czasu, aż klopsiki się ugotują. Wmieszać posiekany koperek (bez łodyżki). Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości mleka, dodać do sosu. Mieszać do zgęstnienia. Jeśli trzeba, ponownie doprawić. Podawać z puree ziemniaczanym i ulubioną jarzynką.

 

Smacznego!

 

wtorek, 06 grudnia 2016

 

Z lekkim opóźnieniem publikuję przepis na smakowitą tartę wytrawną. Na cieście francuskim, z mięsem mielonym w lekkim beszamelu i papryką. Do tego oregano, lekka sałatka... Pyszna propozycja na obiad, kolację lub przekąskę :)

 

Tarta francuska z mielonym mięsem w lekkim beszamelu, papryką i oregano

Przepis własny.

Składniki (8 kawałków):

  • 1 duży płat ciasta francuskiego z lodówki (ok. 300 g)
  • 450 g mielonego mięsa
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 dużej cebuli
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 pomarańczowej papryki
  • sól, pieprz, oregano, nieco parmezanu
  • 3/4 płaskiej łyżki mąki pszennej (ja użyłam mielonego siemienia lnianego)
  • niecałe 1/2 szklanki mleka

Na olej wrzucić mięso mielone oraz posiekaną drobno cebulkę. Mięso smażyć na niewielkim ogniu, rozdrabniając drewnianą łyżką, aż przestanie być surowe, ale nie będzie się jeszcze rumienić. Mąkę lub siemię wrzucić do szklanki, dolać mleka do połowy szklanki i dokładnie rozrobić. Doprawić solą i pieprzem. Dodać na patelnię i podgrzewać, mieszając, aż sosik zgęstnieje i pokryje mięso.

Ciasto francuskie rozwinąć, ułożyć na papierze do pieczenia na blasze. Pokroić na 8 prostokątów. Na ciasto równomiernie wyłożyć mięso.

W międzyczasie papryki umyć, usunąć gniazda. Pokroić na paski i poukładać je równomiernie na kawałkach ciasta francuskiego. Wszystko oprószyć solą. Posypać sporą ilością oregano oraz parmezanem (niedużo). Piec w 200 stopniach ok. 30 minut lub do czasu, aż boki ciasta będą rumiane.

 

Smacznego!

 

czwartek, 27 października 2016

 

Jak prosto i bez specjalnych składników odświeżyć nieco tradycyjne mielone? Na blogu mam już kilka propozycji, ale ta jest z nich wszystkich najbardziej banalna: mielone pomidorowe z dodatkiem ketchupu i koncentratu. Pyszne, wyraźnie pomidorowe. Zachęcam do eksperymentowania z tradycyjnymi daniami, tak mało wysiłku, a takie dobre :)

 

Kotlety mielone pomidorowe z ketchupem

Składniki (11 niedużych kotletów lub 8 sporych):

  • 500 g mielonego mięsa (użyłam szynki)
  • 2 duże jajka
  • 1 cebula
  • 4 łyżki ketchupu
  • 3 lekko czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek bułki tartej, lekko czubatych
  • sól, pieprz
  • olej

Cebulkę drobno posiekać, wymieszać z mięsem. Dodać jajka, ketchup i koncentrat. Wyrobić na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać bułkę tartą, aby z masy dało się formować kotlety. Jeśli trzeba, ponownie doprawić. Z masy formować spłaszczone kotleciki. Smażyć zobu stron na rozgrzanym oleju lub piec w piekarniku (nasmarowane uprzednio olejem). Podawać z ulubionymi dodatkami – u mnie był to szpinak z czosnkiem oraz puree ziemniaczane.

 

Smacznego!

 

wtorek, 04 października 2016

 

Znów po dłuższej przerwie, ale tak już może będzie. Zapraszam za to na dynię makaronową. O tej odmianie dyni słyszałam wielokrotnie, ale nigdy nie miałam okazji dorwać jej w żadnym sklepie. I tym razem nie byłam do końca pewna, czy wybrałam dobry okaz. Po przekrojeniu i wypestkowaniu nadal wyglądała jak zwyczajna dynia, nawet po upieczeniu było podobnie - dopiero, gdy zaczęłam skrobać ją widelcem, okazało się, że sukces!

Dynię podałam z mięsnym sosem pomidorowym, uproszczoną wersją sosu bolognese. Smakuje naprawdę pysznie - to taka wersja light Waszego ulubionego spaghetti ;). Zapraszam!

 

 

 

Dynia makaronowa z mięsnym sosem pomidorowym

Przepis własny.

Składniki:

  • 1 dynia makaronowa (moja miała niecałe 2,5 kg)
  • sól, pieprz, oliwa do polania, przyprawy (użyłam mieszanki przypraw do musaki)

Dynię przekroić wzdłuż na pół, łyżka usunąć pestki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec godzinę lub do czasu, aż widelec będzie miękko wchodził w dynię. Następnie widelcem skrobać dynię wzdłuż – powstawać będą nitki podobne do makaronu spaghetti. Postąpić tak z całą dynią aż do skorupy. Miąższ makaronowy włożyć do miski, doprawić do smaku.

Sos pomidorowy (4 porcje):

  • 1 kg passaty pomidorowej
  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz, przyprawy (użyłam oregano i mieszanki przypraw do musaki)

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić zmiażdżony czosnek i smażyć 30 sekund. Dodać rozdrobnione mięso i smażyć do zarumienienia. Dodać passatę i cukier, gotować aż sos się nieco zredukuje. Doprawić do smaku.

Do talerzy rozkładać porcje dyni skropione oliwą, wymieszać z sosem pomidorowym.

 

Smacznego!!!

 

piątek, 22 lipca 2016

 

Zdrowy obiad w moim ulubionym w ostatnich miesiącach stylu - kasza z różnymi pysznymi dodatkami. Tym razem jaglana, z mielonym mięsem, naciowym selerem, cukinią, serem żółtym i kurkumą. Super zdrowy i odchudzający seler naciowy, chude mięso, super zdrowa kurkuma, letnia polska cukinia. Zapraszam :)

 

Kasza jaglana z cukinią, selerem naciowym, mięsem mielonym i żółtym serem

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 2 nieduże cukinie
  • 1 seler naciowy
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki kurkumy, chili w proszku, oregano, sól, pieprz
  • 500 g mięsa mielonego (użyłam chudego z szynki)
  • 150 g żółtego sera, startego grubo

Kaszę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i usmażyć, rozdrabniając. Dodać pokrojoną na półplasterki cukinię i umytego, pokrojonego selera. Wymieszać, przykryć i dusić 10-15 minut, do miękkości warzyw. Odkryć, odparować i lekko zrumienić.

Kaszę wymieszać z zawartością patelni. Wmieszać kurkumę i chili, doprawić pieprzem, oregano, solą. Wmieszać żółty ser, aby się stopił. Podawać ciepłe.

 

Smacznego!

 

piątek, 10 czerwca 2016

 

Pyszną kaszę ostatnio zrobiłam, dlatego dziś się nią z Wami dzielę wirtualnie. Jaglana tym razem, z mielonym mięsem, curry, mozzarellą i... OBŁĘDNYM pieczonym kalafiorem. Jest po prostu przepyszny, z dużą ilością przypraw, w środku miękki, z wierzchu chrupiący, no bajka. Będę sobie chyba często przyrządzać takiego kalafiora samego w sobie i zjadać jako przekąskę i Wam też to polecam. Jedna uwaga: potrawa najlepsza jest zaraz po przyrządzeniu, tzn. później również jest bardzo smaczna, ale kalafior traci już swoją chrupkość. Polecam!

 

Kasza jaglana z pieczonym kalafiorem, curry, mięsem mielonym i serem

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 1 kalafior; przyprawy do kalafiora: 3/4 łyżeczki soli, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki czosnku, 2 łyżeczki cukru, szczypta ostrej papryki i pieprzu
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 5 łyżek oleju
  • 50 g sera mozzarella
  • sól, pieprz, 1 łyżka curry, oregano

Kalafiora umyć, podzielić na różyczki. W miseczce wymieszać 4 łyżki oleju i przyprawy, które podane są koło kalafiora. Kalafiora umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wymieszać z marynatą. Piec w 180 stopniach ok. 20 minut.

Kaszę ugotować, odcedzić, wymieszać z curry i doprawić solą i pieprzem. Mięso mielone wrzucić na patelnię z resztą oleju i usmażyć. Dodać pieczony kalafior i kaszę. Doprawić solą, pieprzem, oregano. Wmieszać mozzarellę.

 

Smacznego!!!

 

środa, 11 maja 2016

 

 

Dziś kolejne danie z młodymi warzywami - tym razem: z młodą kapustą. Kasza gryczana smażona z młodą kapustą właśnie, mielonym mięsem z indyka, cebulką, koperkiem i chili. PYSZNA! Naprawdę, w życiu bym nie przypuszczała, że tak mi będzie smakować. Zdrowe, niebanalne, pełne smaku danie. Co tu więcej mówić - zróbcie koniecznie! :)

 

Kasza gryczana z młodą kapustą, mięsem mielonym, koperkiem i chili

Przepis inspirowany przepisem na Kwestii Smaku, finalne danie - autorskie.

Składniki (4 porcje):

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 1/2 dużego pęczka koperku
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • sól, pieprz, cukier

Kaszę ugotować, odcedzić. Kapustę poszatkować, ugotować w wodzie z solą i cukrem – tak, aby była lekko al dente. Odcedzić.

Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę i mięso, smażyć do zrumienienia mięsa. Dodać kapustę, smażyć kilka minut. Dodać posiekany koperek. Doprawić solą, pieprzem i chili. Wmieszać kaszę, jeśli trzeba, doprawić dodatkowo do smaku.

 

Smacznego!!!

 

piątek, 04 marca 2016

 

Dziś szybko i dość klasyczne. Muszle makaronowe faszerowane mięsem mielonym, sosem pomidorowym i zielonymi oliwkami. Prostsza wersja bolognese, w dodatku w formie zapiekanki, a więc łatwej do odgrzewania. To połączenie zawsze smakuje mi tak samo ;) Polecam!

 

Muszle z mięsem mielonym, oliwkami i sosem pomidorowym

Przepis własny.

Składniki (4 porcje):

  • 240 g makaronu muszle (conchiglioni, lumaconi)
  • 800 g przecieru pomidorowego (passaty)
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 łyżki oleju
  • 160 g zielonych oliwek (ulubionych)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano
  • opcjonalnie: parmezan lub tarty ser żółty

Makaron ugotować, aby był al dente, odcedzić, rozłożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i smażyć, rozdrabniając łyżką, do zrumienienia, pod koniec dodać zmiażdżony czosnek. Wlać passatę, gotować 10 minut na małym ogniu. Dodać cukier oraz pokrojone oliwki. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Uwaga – sos nie ma być zbyt gęsty, bo wysuszy się podczas zapiekania. Makaron nadziewać sosem. Opcjonalnie posypać serem. Zapiekać w 180 stopniach około 10 minut.

 

Smacznego!

 

poniedziałek, 15 lutego 2016

 

Pyszne danie w meksykańskim stylu - chili z mięsa mielonego z salami, czerwoną fasolą, pomidorami, oregano i... kakao! Nadaje ono nie tylko pięknego, ciemnego koloru, ale też ciekawego smaku - choć ja za nic nie poznałabym, że to kakao. Bardzo wyraziste w smaku danie potrzebuje dla zrównoważenia jakiegoś delikatnego akcentu, jak biały ryż czy też pszenna tortilla. Polecam więc i zapraszam!

 

Chili z salami, pomidorami, kakao i fasolą

Inspiracja: ten przepis, podaję po zmianach.

Składniki (4 porcje):

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 100 g salami
  • 1 łyżka oleju
  • 400 g pomidorów z puszki, krojonych
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 1 łyżka oregano, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej
  • sól, pieprz, cukier
  • 200 g mozzarelli

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w półplasterki salami i wytopić. Dodać mięso, rozdrobnić i smażyć do zrumienienia. Zalać pomidorami i 1/2 szklanki wody. Przykryć i dusić 20 minut. Dodać ketchup i sos sojowy i gotować bez przykrycia, aż płyn się zredukuje. Wmieszać kakao. Następnie dodać przyprawy – papryki i oregano oraz z grubsza odsączoną fasolę. Wymieszać, jeśli trzeba, nieco rozcieńczyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podawać z ryżem lub w tortilli, posypane oregano i porwaną mozzarellą.

 

Smacznego!

 

poniedziałek, 25 stycznia 2016

 

W trakcie egzaminów jeść też trzeba. A nawet - przede wszystkim. Poza tym, przerwa w nauce na ulepienie kilku kotletów mielonych może bardzo dobrze odświeżyć umysł ;). Tym razem przygotowałam dwa rodzaje: z grubo pokrojoną duszoną cebulą i nadziewane żółtym serem. Prosta odmiana dla klasyki :). Zapraszam!

 

 

Kotlety mielone z duszoną cebulą

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz, olej
  • 3 duże cebule

Cebule pokroić w dużą kostkę lub piórka, zeszklić na oleju. Następnie dodać nieco wody i dusić, aż będzie miękka, a płyn odparuje. Posolić.

Mięso wyrobić z jajkiem i bułką tartą, doprawić pieprzem i solą. Wmieszać dokładnie usmażoną cebulę. Podzielić masę na 8 części. Formować lekko spłaszczone kotlety i smażyć na oleju na rumiano z obu stron.

 

 

 

Kotlety mielone nadziewane żółtym serem

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki bułki tartej + więcej
  • sól, pieprz, olej
  • 70 g żółtego sera w kawałku 

Ser pokroić na 8 kostek. Mięso wyrobić z jajkiem i bułką tartą, doprawić pieprzem i solą. Podzielić na 8 części. Z każdej uformować placek, na środku którego kłaść kawałek sera. Formować lekko spłaszczone kotlety, dokładnie owijając ser, aby nie wypłynął podczas smażenia. Obtaczać w bułce tartej. Smażyć na oleju na rumiano z obu stron.

 

Smacznego!

 

 
1 , 2 , 3 , 4