Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: majonez

czwartek, 23 czerwca 2016

 

Może na początek napiszę – wybacz, że wraz z tym wpisem publikuję przepis na jakąś głupią sałatkę z ziemniaków i fasolki, ale nie mam nic innego w zanadrzu. Sałatka musi wystarczyć. Chociaż tak naprawdę wiem, że ucieszyłbyś się nawet, gdybym zrobiła dziś zapiekanki z serem.

Pamiętam, jak ostatniej jesieni odwiedziłam cię na G. i dałeś mi do ręki pięknego kasztana. Trzymałam go przez te sześć lat w pięknej szkatułce, którą kupiłam kiedyś w Krakowie, razem z twoim medalikiem od komunii, ale tych rzeczy już nie ma, zabrali je ci, co włamali je nam do domu. Jak wyjeżdżałam do Warszawy, wzięłam ze sobą twój ulubiony kubek w pszczoły, z którego zawsze piłeś zieloną herbatę. Ale jego też już nie ma, bo zbiłam go niechcący w zeszły weekend.

Mogę posklejać ten kubek, tak jak niedługo będę musiała sklejać wspomnienia, bo przez te lata zmieniło się tak wiele, że czasy, kiedy byłeś, wydają mi się tak odległe. Czasem chciałabym sobie wyobrazić, jakby to było, gdybyś odwiedzał mnie w Warszawie, co robilibyśmy razem, jak byłoby śmiesznie rozmawiać z tobą przez telefon, ale potem uzmysławiam sobie, że nawet nie wiem, jak to by było, gdybyś czasami odwoził mnie do liceum. I wtedy przestaję sobie wyobrażać, bo wiem, że nie potrafię.

Czasami myślę, że nie wiem, na co to wszystko i wtedy chciałabym, żebyś tylko mi powiedział, że jednak na coś jest, i że kiedyś wszyscy będziemy szczęśliwi.

Wszystkiego najlepszego, Tato.

 

Sałatka z ziemniakami, fasolką szparagową, suszonymi pomidorami, orzechami i sosem cezar

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 750 g młodych ziemniaków
  • 600 g fasolki szparagowej
  • 140 g suszonych pomidorów z oleju (waga po odsączeniu)
  • 50 g włoskich orzechów, podprażonych
  • sól, pieprz

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, ugotować. Fasolkę umyć, odciąć końcówki, ugotować, przekroić na połówki. Ziemniaki i fasolę osuszyć, włożyć do dużej miski. Dodać posiekane grubo pomidory i orzechy. Doprawić lekko pieprzem i solą.

Sos cezar:

  • 2 żółtka
  • 6 łyżek oleju spod suszonych pomidorów
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku, sól, pieprz

Żółtka umieścić w miseczce z musztardą, cytryną i zmiażdżonym czosnkiem. Utrzeć mikserem, a następnie po kropli dodawać olej, ucierając, do uzyskania gęstego sosu. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z sałatką. Jeśli trzeba, doprawić do smaku.

 

Smacznego!

 

piątek, 01 kwietnia 2016

 

Dziś jeszcze jedna propozycja z naszego wielkanocnego stołu, która idealnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezach. Dwa rodzaje faszerowanych jajek, w nieco zdrowszych i mniej sztampowych wydaniach!

Pierwsza propozycja to jajka faszerowane pastą z awokado, z zielonym pieprzem, cytryną, majonezem z trawą cytrynową, czosnkiem niedźwiedzim... Dobrze doprawione i naprawdę pyszne.

Drugie jajka nafaszerowałam pastą z suszonych pomidorów z bazylią, a ozdobiłam połówkami zielonych oliwek.

Obydwa rodzaje bardzo smakowały domownikom, dlatego też serdecznie Wam je polecam!

 

 

Jajka faszerowane awokado z czosnkiem, cytryną i zielonym pieprzem

Przepis własny.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1/2 dużego awokado, dojrzałego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 płaskie łyżki majonezu (użyłam takiego z zielonym pieprzem i trawą cytrynową)
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • sól, pieprz, zielony pieprz, natka pietruszki

Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki. Żółtka włożyć do miseczki, dodać wydrążone awokado i cytrynę, rozgnieść widelcem na gładką masę. Dodać majonez i czosnek, wymieszać. Doprawić do smaku. Nadziać masą białka. Udekorować natką pietruszki.

 

 

 

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i bazylią

Przepis własny.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 8 połówek suszonych pomidorów z oleju
  • 1 łyżeczka koncentratu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz, bazylia
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 4 oliwki zielone

Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki. Żółtka wydrążyć, włożyć do miseczki, rozetrzeć z majonezem. Pomidory pokroić drobno, dodać do masy. Dodać koncentrat i cukier, wymieszać na gładką pastę. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Nadziać białka. Udekorować połówkami oliwek.

 

Smacznego!

sobota, 12 marca 2016

 

Ulubiona sałatka mojej Siostry, przynajmniej w przeszłości. Najprostsza, jaka może być - makaron, kukurydza, tuńczyk i majonez, ot, cała filozofia. Ale naprawdę smaczna, klasyczne połączenie. Zapraszam więc!

 

Sałatka makaronowa z tuńczykiem, kukurydzą i majonezem

Przepis od mojej Mamy.

Składniki:

  • 240 g krótkiego makaronu (użyłam fusilli)
  • 2 puszki tuńczyka (260 g po odsączeniu)
  • 1 puszka kukurydzy (285 g po odsączeniu)
  • 150 g majonezu (lub do smaku)
  • sól, pieprz

Makaron ugotować, odcedzić, wystudzić. Wymieszać z odsączonym tuńczykiem i kukurydzą. Wymieszać z majonezem, doprawić do smaku.

 

Smacznego!

 

poniedziałek, 13 kwietnia 2015

 

Okresy w życiu, kiedy mam chwilowo nieco mniej obowiązków (zazwyczaj dlatego, że wykonałam wiele dużo naprzód), wcale nie powodują, że z wielką chęcią zabieram się do innych, może mniej formalnych. Wręcz przeciwnie - nie chce mi się nic podwójnie. Pisać na blogu, pisać inne rzeczy, szukać nowych aktywności. Nie muszę nawet gotować, karmiąc się nadal poświątecznymi resztkami.

Mam jeszcze co nieco do zaprezentowania po Wielkanocy - dziś więc zapraszam Was na przepyszne jajka faszerowane smażonymi pieczarkami i cebulką mojej Mamy. Idealne oczywiście nie tylko na Święta, ale każde inne domowe imprezy. Jajka te są bardzo proste, większości pewnie znane, a jednak - takie pyszne. Moja Mama robi je od lat, a ja je wręcz uwielbiam. W tym roku Mama również, za moją prośbą, przyrządziła je na Wielkanoc. Pozwoliła mi jednak dodać przepis na bloga. Zapisałam więc skrzętnie sposób przygotowania i tak oto Wam prezentuję. Polecam gorąco!

 

Jajka faszerowane pieczarkami i cebulką

Przepis i wykonanie mojej Mamy.

Składniki (5 jaj):

  • 300 g pieczarek (około)
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz
  • majonez (ok. 1,5 łyżki - na oko)

Jajka ugotować na twardo, przestudzić. Obrać i przekroić ładnie na połówki. Żółtka wydrążyć, rozgnieść widelcem.

Pieczarki zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulkę posiekać. Na patelni rozgrzać olej i masło, wrzucić cebulkę i podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać pieczarki i dusić całość, aż z pieczarek wyjdzie woda, następnie odparuje, a grzyby się zrumienią. Posolić lekko i popieprzyć, wystudzić. Wymieszać dokładnie z roztartymi żółtkami i majonezem – tak, aby uzyskać gęstą, wilgotną masę. Doprawić do smaku solą i dużą ilością pieprzu. Farszem nadziewać grubo jajka.

 

Smacznego! :)

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

piątek, 20 marca 2015

 

Dziś - szybko i bez wstępów. Przedstawiam przepis na pyszną i łatwą sałatkę, taką z tych pożywnych, rozkosznie majonezowych (takie lubię zdecydowanie najbardziej). Świetnie sprawdzi się zarówno spakowana na lunch do pracy, jak i na wielkanocnym stole. Ryż, mocno przyprawione, smażone mięso z udek kurczaka (smakuje nieco inaczej niż z piersi), rodzynki, majonezowy sos curry i świeża pietruszka. Lekko orientalnie, aromatycznie, pysznie. Polecam!

P.S. Choć sałatka nie prezentuje się najpiękniej (choć mnie się podoba jej żółty kolor ;)), zdecydowanie polecam wymieszać całość z sosem odpowiednio wcześniej (tak jak ja zrobiłam). Dla mnie zawsze w potrawach będzie liczył się smak - o stokroć bardziej niż wygląd.

 

Sałatka z kurczakiem, rodzynkami, pietruszką i sosem curry

Przepis: stąd, ja jednak wykonałam całość wg własnego uznania; pominęłam orzechy (nie miałam, choć polecam), wykonałam sos wg własnego uznania, podobnie wg własnego smaku przyrządziłam kurczaka. Dodałam więcej curry i co istotne, wymieszałam sałatkę z sosem na kilka godzin przed podaniem, dzięki czemu wszystkie smaki się przeniknęły. Podaję po zmianach.

Składniki:

  • 200 g ryżu
  • 5 udek z kurczaka (nie podudzi)
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • sól, pieprz
  • 100 g rodzynek
  • 1/2 szklanki włoskich orzechów, podprażonych i grubo posiekanych (nie dodałam, lecz polecam)
  • nieduża garść posiekanej natki pietruszki 

Z udek usunąć skórę, oddzielić mięso od kości i pokroić na kawałki. Umieścić w misce, dodać przyprawy, doprawić do smaku solą i pieprzem i wszystko wymieszać. Odstawić.

Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić. Przełożyć do miski.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kurczaka z przyprawami i smażyć, mieszając, aż mięso się mocno przyrumieni (uwaga: smażenie mięsa z udek zajmuje znacznie dłużej niż z piersi). Ostudzić.

Do miski z ryżem dodać kurczaka z resztkami marynaty i oleju, dodać rodzynki, wszystko dobrze wymieszać.

Sos:

  • 1/2 szklanki majonezu
  • sól, cukier
  • 1 płaska łyżka curry
  • 1 łyżeczka jogurtu

Wszystkie składniki sosu wymieszać, doprawić do smaku solą i cukrem (niedużo). Sos wymieszać dobrze z resztą sałatki. Jeśli trzeba, doprawić do smaku. Wmieszać na koniec pietruszkę i orzechy. Najlepiej wstawić do lodówki na kilka godzin do przegryzienia.

 

Smacznego!!! *_*

 

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

środa, 18 lutego 2015

 

Dawno nie było mnie na blogu. Miałam ferie i wyjechałam poza Warszawę, nie zabierając ze sobą komputera. Nie pamiętam, kiedy ostatnio miałam tyle czasu, żeby być sama ze sobą. Żeby pomyśleć o różnych sprawach i chodząc uliczkami górskiego miasteczka, toczyć rozmowy w głowie z samą sobą. Ale wiadomo, to tylko początek.

Dziś musiałam wrócić na uczelnię, ale cieszę się z tego. Powoli wracam też do gotowania, chociaż od dłuższego czasu nie mam na to ochoty. Pierwszy raz (!) od początku bloga, a więc już prawie trzy i pół roku, nie mam na dysku żadnego zaległego przepisu. Dzisiejszy wpis jest ostatnim w kolejce daniem, przyrządzonym jeszcze przed wyjazdem.

Glazurowaną w miodzie pietruszkę z pieczonym czosnkiem miałam przygotować już dawno, jednak zawsze jakoś nie było okazji. I to był ogromny błąd. Bo wyszła po prostu OBŁĘDNA. Miękka, słodka, aromatyczna, a z głębokim w smaku, gęstym aioli z pieczonego czosnku smakowała wręcz genialnie. Do tego zrobiłam delikatne kotlety ryżowe z parmezanem, również smakowite. Ja usmażyłam je na bardzo niewielkiej ilości oleju (ze względu na majonezowy sos aioli, aby nie pakować w siebie kolejnej porcji kalorii :)), ale nie ukrywam, że o niebo lepsze kotlety będą usmażone w normalnej ilości tłuszczu i tak też polecam zrobić. Beztłuszczowe smażenie, tak popularne teraz na kulinarnych blogach, to w większości przypadków totalna pomyłka - beztłuszczowe przecież kotlety są w takim wypadku suche i bez wyrazu i niech nikt Wam nie wmówi, że jest inaczej :). Chyba, że jesteście na diecie lub wybraliście inny styl gotowania - wtedy to każdego własny wybór. Na moim blogu jednak zawsze i wszędzie liczyć się będzie przede wszystkim SMAK. A więc zapraszam serdecznie!

 

Pietruszka pieczona w miodzie z sosem aioli

Przepis stąd, podaję po niewielkich modyfikacjach.

Składniki (2 porcje):

  • 500 g małych lub średnich pietruszek
  • 30 g masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 główka czosnku
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • sól, pieprz

Pietruszki umyć, lekko oskrobać, odciąć końcówki. Ułożyć na blaszce, posolić i popieprzyć. W rondelku rozpuścić masło z oliwą i miodem, dodać nieco soli, mieszanką dokładnie polać pietruszki i obtoczyć je w niej rękami. Główkę czosnku przekroić na pół wzdłuż (całą główkę – przekrawając na pół wszystkie ząbki) i włożyć do blaszki z pietruszkami. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok. 45 minut, przewracając pietruszki w trakcie dwa razy, do czasu, aż będą miękkie i lekko się skarmelizują.

Sos aioli z pieczonego czosnku:

  • 1/2 szklanki majonezu
  • 3/4 główki upieczonego czosnku (powyżej)
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól

Majonez zmiksować blenderem z czosnkiem, wmieszać cytrynę i doprawić lekko solą. Sos podawać do pieczonych pietruszek.

 

 

Kotlety ryżowe z parmezanem

Przepis własny.

Składniki:

  • 200 g ryżu
  • 1 duże jajko
  • 30 g tartego parmezanu
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • olej

Ryż ugotować w osolonej wodzie, aby był miękki. Odcedzić, odparować. Wymieszać dokładnie z rozkłóconym jajkiem i parmezanem, doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Z masy formować lekko spłaszczone kotleciki i smażyć na oleju z obu stron do zrumienienia.

 

Smacznego! :)

 

czwartek, 18 września 2014

 

Budzę się, stąpając po podłodze jakby była ze szkła. Suszę pomidory, myśląc o tym, do czego przyrównać towarzyszące mi teraz uczucie. Zamykam oczy i próbuję znaleźć w sobie spokój. Ale wiem, że nawet, jeśli mi się to uda, niebawem już pryśnie on jak bańka mydlana.

*************

Dziś prezentuję Wam dwa oddzielne przepisy. Pierwszy z nich to szybki i smakowity sposób na chrupiące, lepkie skrzydełka - w marynacie z majonezu i brzoskwiniowego dżemu. Idealne na imprezę lub podjadanie przed telewizorem.

Drugi przepis natomiast był dla mnie ogromnym zaskoczeniem. To jedno z tych dań, po których nie spodziewałam się niczego wielkiego, a zasmakowały mi ogromnie. Groszek po florencku - czyli zielony groszek ze smażonym boczkiem, czosnkiem i oliwą z oliwek. Aromat tego dania jest po prostu cudowny, a smak - bogaty, kojący i krzepiący. Choć może służyć jako dodatek do obiadu, jest tak pyszny sam w sobie, że spokojnie posłuży za oddzielne danie. Polecam gorąco!

 

 

 

Skrzydełka w glazurze brzoskwiniowo-majonezowej

Przepis autorski.

Składniki:

  • 8 skrzydełek z kurczaka (ok. 600 g)
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki dżemu brzoskwiniowego
  • sól
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki + szczypta ostrej papryki

Skrzydełka umyć, osuszyć. W miseczce wymieszać składniki glazury: majonez, dżem i papryki, doprawić do smaku solą – glazura ma jednak być słodkawa. Naczynie żaroodporne natłuścić, przełożyć do niego skrzydełka. Dokładnie obtoczyć je w glazurze i zostawić do zamarynowania na kilka godzin, do lodówki.

Po tym czasie naczynie przykryć folią aluminiową i całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec 20 minut, następnie zdjąć folię i piec jeszcze ok. 40-50 minut, przewracając od czasu do czasu i polewając skrzydełka marynatą, do zrumienienia skrzydełek.

 

 

 

Groszek po florencku z boczkiem i oliwą

Przepis powszechnie znany, podaję własne proporcje.

Składniki:

  • 250 g groszku, świeżego lub mrożonego
  • 60 g wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • natka pietruszki (nie dodałam, bo nie lubię)

Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić posiekany czosnek i smażyć krótko. Dodać pokrojony na paseczki boczek i podsmażać, aż tłuszcz się wytopi. Dodać groszek, wymieszać. Wlać tyle wody, aby lekko przykryć groszek, lekko posolić. Gotować, aż groszek będzie miękki, w połowie bez przykrycia, aby odparować wodę. Doprawić solą i posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!!! :)

 

czwartek, 05 czerwca 2014

 

W następnych dniach dużo będzie zbiorów przepisów na błyskawiczne, proste dania - idealne na letnie dni, gdy nikomu nie chce się stać w kuchni; poza tym - zdrowe, pełne warzyw i witamin.

Dziś zapraszam na pyszny, cienki omlet ziołowy - aromatyczny, wyrazisty, ze wskazówkami, jak zrobić taki idealny omlet, nie tworząc przy tym jajecznicy :). Oraz - pyszna sałatka brokułowa, z sosem czosnkowym, prażonym słonecznikiem i fetą. Polecam serdecznie!

 

Omlet ziołowy

Przepis z książki Jajka autorstwa Jodi Liano, ja jedynie zastąpiłam świeże zioła suszonymi.

Składniki (1 duży omlet):

  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka wody
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • po 1/2 łyżeczki bazylii, oregano, czosnku
  • sól, pieprz

Jajka wbić do miski, dodać wodę i roztrzepać dokładnie trzepaczką, aż jajka się napuszą i nie będzie widocznych cząstek żółtka i białka. Dodać zioła, doprawić do smaku. Na dużej patelni rozgrzać masło. Wlać równomiernie masę (cienka warstwa) i smażyć, nie mieszając, aż omlet się zetnie.  W międzyczasie lekko podważać łopatką brzegi omletu, tak, aby surowa masa spływała na dno. Chwilę smażyć pod przykryciem. Następnie omlet złożyć na trzy części, smażyć jeszcze chwileczkę i zsunąć na talerz.

 

 

Sałatka z brokułami, fetą, słonecznikiem i sosem czosnkowym

Przepis autorski.

Składniki (1 duża porcja):

  • 1 mały brokuł (naprawdę niewielki)
  • 80 g fety
  • 100 g jogurtu naturalnego, gęstego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka cukru + więcej
  • sól
  • 2 łyżki ziaren słonecznika

Brokuły oczyścić, umyć, podzielić na różyczki. W garnku zagotować posoloną i osłodzoną wodę, wrzucić brokuły i gotować kilka minut, aż będą miękkie, lecz wciąż jędrne. Odcedzić, przestudzić.

Słonecznik uprażyć na suchej patelni, wystudzić. Fetę pokroić w kosteczkę. Wymieszać składniki sosu: majonez, jogurt, czosnek i cukier, doprawić solą (lecz sos ma być słodkawy).

Na talerzu rozłożyć brokuły, polać sosem czosnkowym. Posypać fetą i słonecznikiem.

 

Smacznego! :))

 

środa, 07 maja 2014

 

Dziś przedstawiam pyszną sałatkę. Pyszną - w takim stylu, jak lubię - oczywiście z majonezem ;), z białkiem w postaci mięsa kurczaka, słodkimi akcentami i dobrze doprawioną.

Jest tu wędzona pierś z kurczaka, kukurydza, marynowany seler, ananas, majonez i prażone płatki migdałów. Prosta, a taka pyszna! Wędzony kurczak dodaje jej specyficznego smaku, nie do zastąpienia przez pieczonego czy gotowanego. Polecam gorąco!

 

Sałatka z wędzonym kurczakiem, selerem, ananasem, kukurydzą i migdałami

Luźna inspiracja: stąd, ja jednak pominęłam jajka, dodałam migdały i wykonałam wg własnych proporcji. Podaję po zmianach.

Składniki:

  • 500 g wędzonej piersi z kurczaka
  • 1 niecała duża puszka kukurydzy
  • 1,5 słoika marynowanego selera
  • 1 puszka ananasa
  • 4-5 łyżek majonezu
  • sól, pieprz, cukier
  • 3 łyżki płatków migdałowych

Kurczaka porwać na kawałki, umieścić w misce. Kukurydzę, selera i ananasa odsączyć na sicie, ananasa pokroić na kawałki i wszystko dodać do miski z kurczakiem. Dodać majonez, wymieszać. Doprawić do smaku.

Płatki uprażyć na suchej patelni. Większość wmieszać do sałatki. Przełożyć sałatkę do miski, w której będziemy ją podawać, wyrównać, oprószyć resztą płatków. Schować do lodówki do przegryzienia się smaków.



Smacznego! *_*

 

czwartek, 01 maja 2014

 

Te jajka gościły na moim wielkanocnym stole, jednak świetnie sprawdzą się również na wszelkie domowe imprezy. Nie wiem, czemu nigdy wcześniej nie przyrządzałam faszerowanych jajek, bo to przecież genialnie prosta i dająca spore pole do popisu potrawa.

Pierwsze jajka - nafaszerowałam kremem z żółtek, majonezu, posiekanej drobniutko szyneczki i suszonych śliwek. Drugie - z żółtek, kremowego serka koziego, słodkiej papryki - udekorowane paskami wędzonego łososia. Pyszne i eleganckie. Serdecznie polecam!

 

 

Jajka faszerowane serkiem kozim i wędzonym łososiem ze słodką papryką

Przepis autorski.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek sera koziego do smarowania (twarożkowego), około, lub więcej
  • duży plaster wędzonego łososia
  • sól, pieprz
  • słodka papryka

Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą. Wystudzone obrać delikatnie ze skorupek i przekroić na połówki. Żółtka wyjąć, włożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Wymieszać, rozgniatając, z kozim serkiem, aż do uzyskania gładkiej masy. Doprawić do smaku solą, dużą ilością świeżo mielonego pieprzu i słodką papryką. Farszem nadziewać białka. Na każdej połówce ułożyć paseczek wędzonego łososia, oprószyć słodką papryką.

 

 

 

Jajka faszerowane szynką i suszonymi śliwkami

Luźna inspiracja: przepis z jakiejś gazety, podaję własną wersję.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 150 g szynki
  • 8 suszonych śliwek (nie wędzonych)
  • 6 łyżeczek majonezu (lub do smaku)
  • sól, pieprz

Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą. Wystudzone ostrożnie obrać i przekroić na połówki. Wyjąć żółtka, włożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Śliwki i szynkę bardzo drobniutko posiekać, dodać do żółtek, wymieszać. Dodać majonez i wymieszać, rozgniatając widelcem, do uzyskania gładkiej masy. Doprawić do smaku. Farszem (dużą ilością) nadziewać wydrążone białka.

 

Smacznego!!!

 

 
1 , 2 , 3