Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: winogrona

czwartek, 23 maja 2013

 

Klimat ociepla się, czy ochładza? Raz z gorąca nie można w nocy zmrużyć oka, kilka dni później zimno nie pozwala myśleć o niczym innym. Świat jest całkowicie bezsensowny. Ale o tym wiadomo już od dawna.

**********

Uwielbiam robić torty. Uwielbiam wymyślać je, planować dokładnie wszystkie warstwy i detale, a później spędzać w kuchni długie godziny, skrupulatnie i sumiennie wykonując wszystkie kroki. Osobiście jestem fanką tradycyjnych, luksusowych, idealnych tortów z kremem maślanym, bakaliami, masami. Ale torty przecież robi się głównie dla innych, nie dla siebie - dlatego też niedawno, z okazji urodzin siostry, wykonałam ten oto lekki, owocowy, rześki przysmak.

Tort Cytrynowo-Zielony. Taką śmieszną nazwę sobie wymyśliłam. Aż cztery warstwy lekkiego, jasnego biszkoptu, nasączonego cytrynowym ponczem. Przekładane kolejno: cytrynowym kremem mascarpone, klasycznym lemon curdem oraz lekką, zieloną pianką z galaretki i bitej śmietanki - do tego winogrona,  brzoskwinie. I było pysznie! Polecam gorąco!!!

 

Przepis na lemon curd z Moich Wypieków, cała reszta oraz koncepcja tortu – autorskie.



Biszkopt (tortownica ok. 18 cm):

  • 4 małe jajka
  • 95 g mąki pszennej
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 130 g cukru

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec dodając cukier i ubijając do uzyskania lśniącej, sztywnej masy. Następnie dodawać po jednym żółtku, wciąż miksując. Mąki wymieszać w misce i przesiać w trzech partiach do masy jajecznej, delikatnie, lecz dokładnie mieszając drewnianą szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach – tak, aby jak najmniej uszkodzić pianę. Dno tortownicy natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać do niej nieco ponad połowę masy. Piec ok. 35 minut w 160 stopniach. Gotowy biszkopt upuścić na ziemię z ok. 0,5 metra wysokości. Następnie wyjąć z formy i zostawić do wystudzenia.

Tymczasem dno formy ponownie natłuścić i wylać do niej resztę masy. Piec ok. 30 minut w 160 stopniach, dalej postępować tak samo jak w wypadku pierwszego biszkoptu. Każdy z wystudzonych biszkoptów przekroić na dwa blaty (w efekcie powstaną cztery blaty – dwa grubsze z pierwszej partii i dwa cieńsze z drugiej).

 

Lemon curd:

  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 80 g cukru
  • 40 g masła
  • skórka otarta i sok wyciśnięty z 1 cytryny

Lemon curd należy przygotować dzień wcześniej, aby zdążył zgęstnieć w lodówce.

W rondelku porządnie rozkłócić jajko, żółtko i cukier (najlepiej zrobić to trzepaczką). Następnie postawić rondelek na palniku, dodać masło, sok i skórkę z cytryny. Całość dobrze wymieszać i podgrzewać na niewielkim ogniu, wciąż mieszając, aż całość się zagotuje, a następnie zgęstnieje. Należy bardzo przy tym uważać, aby jajka nie ścięły się na jajecznicę. Następnie zdjąć z ognia, wystudzić, mieszając co jakiś czas. Włożyć do lodówki na całą noc, aby krem stężał.

Krem cytrynowy mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone
  • 150 ml śmietanki kremówki 36 %
  • 1 łyżka lemon curdu
  • sok i skórka z 1/2 cytryny
  • 6 czubatych łyżek cukru pudru

Mascarpone ukręcić krótko w misce na gładką masę wraz z lemon curdem, skórką i sokiem z cytryny. Schłodzoną kremówkę ubić na bardzo sztywno, pod koniec ubijania dodając połowę cukru pudru. Następnie dodać ją do mascarpone, wsypać również resztę cukru i całość delikatnie, lecz dokładnie zmiksować na najniższych obrotach miksera na gładki krem. Włożyć do lodówki.

Jedną łyżkę kremu wymieszać z wcześniej przygotowanym lemon curdem.

Poncz:

  • 1 szklanka wody posłodzonej 1 łyżką cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Wszystkie składniki ponczu wymieszać, wystudzić.

Zielony krem piankowy:

  • 1 zielona galaretka (np. kiwi, agrest)
  • 1 szklanka wrzątku
  • 160 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 %

Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, wystudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na półsztywno, wstawić do lodówki. Gdy galaretka zacznie tężeć, zmiksować ją ze schłodzoną śmietanką. Teraz należy działać szybko, gdyż masa bardzo szybko stężeje. Należy więc zabrać się za składanie tortu.

Ponadto:

  • 2 szklanki bezpestkowych zielonych winogron
  • 2 brzoskwinie

W tortownicy umieścić jeden z grubszych blatów biszkoptowych. Nasączyć go dobrze ponczem. Na nim poukładać poprzekrawane na pół winogrona (ok. 1 szklanki). Zamknąć tortownicę obudową – to ważne, w przeciwnym razie pianka wyleci. Na biszkopt z winogronami wylać tężejącą masę piankowo-galaretkową i przykryć jednym z cieńszych biszkoptów. Wyrównać i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Gdy masa stężeje, ciasto wyjąć z formy i ostrożnie przełożyć na ozdobny talerz bądź paterę. Górny biszkopt nasączyć ponczem i rozsmarować na nim warstwę lemon curdu (wymieszanego z łyżką kremu mascarpone). Przykryć drugim cienkim biszkoptem, nasączyć go ponczem. Na to wyłożyć warstwę kremu mascarpone. Przykryć ostatnim, grubszym blatem. Naponczować go. Wierzch pokryć gładką warstwą pozostałego lemon curdu, boki zaś obsmarować resztą kremu mascarpone – część kremu wyciskając dekoracyjnie na wierzch tortu. Całość ozdobić resztą całych bądź pokrojonych winogron oraz umytymi, obranymi i pokrojonymi w kosteczkę brzoskwiniami. Tort wstawić do lodówki i przechowywać w lodówce.



Smacznego!!! *_*

 

wtorek, 02 kwietnia 2013

 

I po Świętach… OMG, wreszcie koniec tego koszmaru. Nie wypoczęłam nawet w 1 procencie, ale cóż, to było do przewidzenia. Szkoda, że ostatnie wolne przed maturą nie było dla mnie żadnym odpoczynkiem. Nie wiem, jak niby teraz mam dociągnąć do maja.

***********************

A że przepisy piętrzą się na moim dysku, dziś publikuję kolejny wielkanocny specjał… Tym razem będzie to coś totalnie niekonwencjonalnego! :). Mam przyjemność bowiem przedstawić Wam… wytrawny tort twarogowy z niebieskiego sera, z winogronami, orzechami włoskimi i słodką papryką, przekładany szynką oraz serem żółtym. Muszę powiedzieć, iż jestem z tego dania potwornie dumna! Bowiem, choć inspirację stanowił dla mnie przepis z pewnej gazetki, finalnie potrawę skomponowałam sama! Zupełnie zmieniłam formę podania tortu – zrezygnowałam z masła, za to usztywniłam całość żelatyną, aby uzyskać lekki, wiosenny efekt potrawy na zimno, coś raczej w stylu terriny. A danie wyszło po prostu przepyszne! Aromatyczne, wyraziste, kremowe, ciekawe w smaku i dobrze doprawione… Naprawdę, coś wspaniałego. I jak doskonale się prezentowało! :) Polecam naprawdę gorąco, na wszelkie przyjęcia czy uroczystości – pozycja genialna!

Taki wytrawny tort sprawdzi się również jako idealny pomysł na śniadanie - zamiast monotonnych kanapek, gorąco polecam taki prawdziwy przysmak! :)

 

Inspiracja: przepis z książeczki ze Świata Kobiety pt. 101 przepisów, tom 25. Ja jednak przygotowałam terrinę wg własnego pomysłu: zamiast ciężkiego tortu zdecydowałam się na terrinę utrwalaną żelatyną, bez masła. Do środka wrzuciłam posiekane włoskie orzechy, zmieniłam proporcje i sposób przygotowania. Finalny efekt – autorski.

 

Składniki (tortownica 18 cm):

  • 450 g twarogu trzykrotnie zmielonego lub kremowego sera na serniki
  • 100 g sera z niebieską pleśnią (np. gorgonzola, rokpol, Lazur)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wrzątku
  • 2 łyżki żelatyny
  • dwie garście włoskich orzechów, posiekanych
  • 100 g winogron bezpestkowych
  • 1 łyżeczka Vegety
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 5 dużych plastrów sera żółtego
  • 120 g szynki konserwowej w plastrach
  • sól, pieprz
  • olej
  • słodka papryka, orzechy włoskie

Winogrona umyć, pokroić na połówki. Mleko zagotować, wrzucić do niego pokruszony ser z niebieską pleśnią i podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż cały ser się rozpuści. Przestudzić. Żelatynę rozpuścić dobrze w 1/4 szklanki wrzątku, wymieszać z masą mleczno-serową. Wmieszać także orzechy i posiekaną natkę. Twaróg utrzeć mikserem w dużej misce, a następnie wmiksować powoli tężejącą masę serowo-żelatynową. Doprawić Vegetą, solą, słodką papryką i sporą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu.  Dobrze wymieszać. Tortownicę wysmarować olejem i wyłożyć plastrami żółtego sera. Na to wyłożyć połowę kremu serowego, wyrównać. Powciskać w masę połowę winogron, przykryć połową plasterków szynki. Następnie wyłożyć resztę kremu, powciskać w niego resztę winogron. Całość wyrównać i pokryć resztą plasterków wędliny. Wstawić do lodówki do stężenia. Następnie delikatnie wyjąć z formy i udekorować papryką oraz orzechami.



Smacznego!!! *__*

 

 

Ten wpis bierze udział w akcjach:

 

Oraz w akcji - konkursie: