Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: oliwki

niedziela, 03 lipca 2016

 

Zdecydowanie niebanalna sałatka, którą wymyśliłam, puszczając nieco wodze fantazji :D Raczej nie jest ona przeznaczona dla ludzi o tradycyjnych gustach, ale mi smakowała bardzo! Truskawki, zielone oliwki, kremowa ricotta, parmezan, sos miodowo-balsamiczny, pieprz... Pycha! Polecam odważnym :)

 

Sałatka z truskawkami, zielonymi oliwkami, ricottą i parmezanem

Przepis autorski.

Składniki (1 porcja):

  • 140 g truskawek
  • 70 g zielonych oliwek (ulubionych)
  • 80 g ricotty
  • 2 łyżki tartego parmezanu (lub startego w płatki)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz, pieczywo

Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki, przekroić na połówki. Odsączone oliwki też przekroić na połówki. Na talerzu ułożyć truskawki i oliwki. W miseczce wymieszać oliwę, miód i ocet, polać sałatkę. Oprószyć czarnym pieprzem. Poukładać kopce z ricotty. Posypać parmezanem. Podawać z pieczywem.

 

Smacznego!!!

 

piątek, 01 lipca 2016

 

Mój ulubiony rodzaj makaronu - czyli makaron w domowym sosie pomidorowym, tym razem z czarnymi oliwkami, czosnkiem i cebulką. Pyszny, lekko, dobry zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam!

 

Penne z Apulii z sosem pomidorowym i czarnymi oliwkami

Przepis stąd, podaję po zmianach.

Składniki (4 porcje):

  • 340 g makaronu penne
  • 800 g pomidorów z puszki krojonych lub 1 kg świeżych
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 słoiczek czarnych oliwek (ok. 75 g po odsączeniu)
  • sól, pieprz, oregano

Makaron ugotować, odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulkę i zeszklić. Dorzucić czosnek, smażyć minutę. Dodać pomidory z puszki z całym sokiem (lub świeże pomidory: obrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone). Przykryć i dusić 20 minut. Następnie odkryć, rozgnieść nieco tłuczkiem i  gotować kilka minut, aż całość lekko zgęstnieje. Dodać cukier, doprawić oregano i solą. Wmieszać makaron, gotować, aż oblepi się sosem. Wmieszać odsączone i pokrojone oliwki. Doprawić do smaku.

 

Smacznego!

 

sobota, 09 kwietnia 2016

 

Dziś makaron błyskawiczny, prosty, ale naprawdę pyszny. Jeśli ktoś tak jak ja uwielbia zapach i smak podsmażonej szynki i cebulki, będzie zadowolony. Do tego łagodne czarne oliwki, dużo czosnku i oliwy... Pyszne!

 

Fusilli ze smażoną szynką, cebulą, czarnymi oliwkami i czosnkiem

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 120 g makaronu fusilli lub innego krótkiego
  • 120 g szynki
  • 75 g czarnych oliwek
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.

Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić posiekaną cebulę i smażyć kilkanaście minut do zrumienienia. Dodać pokrojoną szynkę, smażyć, aż stanie się chrupka. Dodać też zmiażdżony czosnek, przesmażyć minutę.

Oliwki odcedzić, pokroić, wymieszać z zawartością patelni. Wymieszać z makaronem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

 

Smacznego!

 

piątek, 01 kwietnia 2016

 

Dziś jeszcze jedna propozycja z naszego wielkanocnego stołu, która idealnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezach. Dwa rodzaje faszerowanych jajek, w nieco zdrowszych i mniej sztampowych wydaniach!

Pierwsza propozycja to jajka faszerowane pastą z awokado, z zielonym pieprzem, cytryną, majonezem z trawą cytrynową, czosnkiem niedźwiedzim... Dobrze doprawione i naprawdę pyszne.

Drugie jajka nafaszerowałam pastą z suszonych pomidorów z bazylią, a ozdobiłam połówkami zielonych oliwek.

Obydwa rodzaje bardzo smakowały domownikom, dlatego też serdecznie Wam je polecam!

 

 

Jajka faszerowane awokado z czosnkiem, cytryną i zielonym pieprzem

Przepis własny.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1/2 dużego awokado, dojrzałego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 płaskie łyżki majonezu (użyłam takiego z zielonym pieprzem i trawą cytrynową)
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • sól, pieprz, zielony pieprz, natka pietruszki

Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki. Żółtka włożyć do miseczki, dodać wydrążone awokado i cytrynę, rozgnieść widelcem na gładką masę. Dodać majonez i czosnek, wymieszać. Doprawić do smaku. Nadziać masą białka. Udekorować natką pietruszki.

 

 

 

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i bazylią

Przepis własny.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 8 połówek suszonych pomidorów z oleju
  • 1 łyżeczka koncentratu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz, bazylia
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 4 oliwki zielone

Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki. Żółtka wydrążyć, włożyć do miseczki, rozetrzeć z majonezem. Pomidory pokroić drobno, dodać do masy. Dodać koncentrat i cukier, wymieszać na gładką pastę. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Nadziać białka. Udekorować połówkami oliwek.

 

Smacznego!

piątek, 04 marca 2016

 

Dziś szybko i dość klasyczne. Muszle makaronowe faszerowane mięsem mielonym, sosem pomidorowym i zielonymi oliwkami. Prostsza wersja bolognese, w dodatku w formie zapiekanki, a więc łatwej do odgrzewania. To połączenie zawsze smakuje mi tak samo ;) Polecam!

 

Muszle z mięsem mielonym, oliwkami i sosem pomidorowym

Przepis własny.

Składniki (4 porcje):

  • 240 g makaronu muszle (conchiglioni, lumaconi)
  • 800 g przecieru pomidorowego (passaty)
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 łyżki oleju
  • 160 g zielonych oliwek (ulubionych)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano
  • opcjonalnie: parmezan lub tarty ser żółty

Makaron ugotować, aby był al dente, odcedzić, rozłożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i smażyć, rozdrabniając łyżką, do zrumienienia, pod koniec dodać zmiażdżony czosnek. Wlać passatę, gotować 10 minut na małym ogniu. Dodać cukier oraz pokrojone oliwki. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Uwaga – sos nie ma być zbyt gęsty, bo wysuszy się podczas zapiekania. Makaron nadziewać sosem. Opcjonalnie posypać serem. Zapiekać w 180 stopniach około 10 minut.

 

Smacznego!

 

piątek, 31 lipca 2015

 

Dziś w kolejnej przerwie wakacyjnej... Zapraszam na letni i lekki obiad, który przypomnieć może chociaż o letniej pogodzie. Sałatka z ziemniakami, pomidorami, kaparami, oliwkami i cebulą... Jak dla mnie to coś z serii: bardzo smaczna jak na coś tak mało kalorycznego ;). A do tego - najprostsza pierś kurczaka pieczona w maśle czosnkowym. Wiem, że to prawie nie przepis, ale sposób jest tak prosty i dobry, że postanowiłam go opublikować ;). Zapraszam!

 

 

Sałatka z ziemniakami, pomidorami, kaparami, cebulą i czarnymi oliwkami

Przepis Pascala, lekko zmodyfikowany.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 2 średnie pomidory
  • 1 spora cebula
  • 70 g czarnych oliwek
  • 15 g kaparów
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz, bazylia, świeża mięta

Ziemniaki ugotować (młodych nie obierać), odcedzić i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w ósemki i dodać do ziemniaków. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone w kółka oliwki i kapary. Oliwę i sok z cytryny wymieszać z rozgniecionymi listkami mięty, dodać do sałatki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią.

 

 

 

Kurczak pieczony w maśle czosnkowym

Składniki (2 porcje):

  • 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 łyżka oleju
  • 20 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • słodka papryka, tymianek, sól

Kurczaka oczyścić, osuszyć - nie przekrawać. Oprószyć sporo solą, odrobinę słodką papryką. Obsmażyć w całości na oleju z obu stron do zrumienienia.

Umieścić w małym naczyniu żaroodpornym. Miękkie masło wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem i szczyptą soli. Masą posmarować z wierzchu kurczaka. Do naczynia nasypać tymianek. Piec w 180 stopniach ok. 40 minut, polewając często spływającym masłem, a następnie włożyć mięso pod grill, zwiększyć temperaturę i zrumienić przez 5 minut. Kroić po 10 minutach.

 

Smacznego! :)

 

wtorek, 19 sierpnia 2014

 

Długo nie było notki na blogu, bo pracuję wyczerpująco i długo. Dziś leje cały dzień. Dopełniam więc kolejnego obowiązku.

Sałatkę grecką zna chyba każdy, ja więc przedstawiam swoją jej wersję. Tak, tak, w tradycyjnej sałatce greckiej nie ma sałaty, i co z tego - ja ją dodałam, tak samo jak lekko miodowy, cytrynowy winegret. A żeby stanowiła bardziej wartościowy posiłek, podałam ją z czosnkowymi grzankami. Oprócz tego - tradycyjnie: pomidor, ogórek, czerwona cebula, czarne oliwki i ser feta. Oliwa z oliwek i bazylia. Polecam :).

 

Sałatka grecka z grzankami czosnkowymi

Przepis powszechnie znany, proporcje własne.

Składniki (1 nieduża miska):

  • 1/2 główki sałaty lodowej lub niecała doniczka innej sałaty świeżej
  • 2 duże pomidory
  • 1 średni ogórek wężowy
  • 1 mała czerwona cebula
  • 100 g sera feta
  • 1 wąski słoiczek czarnych oliwek (ok. 70 g)
  • sól, pieprz, bazylia

Sos winegret z miodem:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, bazylia
  • 3/4 łyżeczki miodu

Składniki sosu wymieszać, doprawić do smaku solą i bazylią.

Sałatę umyć, osuszyć, poszarpać na kawałki i wrzucić do miski. Pomidory umyć, pokroić w kostkę (usuwając twardy środek). Ogórka umyć, również pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w paski, oliwki poprzekrawać na połówki. Wszystko dodać do miski z sałatą i wymieszać. Fetę pokroić w kostkę (najłatwiej zrobić do, gdy będzie bardzo zimna), wmieszać delikatnie, lecz dokładnie do sałatki. Wlać sos, wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią.

Grzanki czosnkowe:

  • 1 bułka lub 1/2 bagietki
  • 2 łyżki + trochę więcej oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól

Bułkę lub bagietkę pokroić na kromeczki. 2 łyżki oliwy wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, lekko posolić. Posmarować masą kromeczki z obu stron. Na patelni rozgrzać warstwę oliwy (może być wymieszana z olejem), zmniejszyć ogień. Wrzucić kromeczki i smażyć na małym ogniu kilka minut z obu stron, aż się zrumienią i staną się chrupkie. Podawać do sałatki.



Smacznego! :)))

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

czwartek, 07 sierpnia 2014

 

A kiedy wszystko się skończy...

****************

Dziś zapraszam na danie wytrawne - szybki i lekki makaron. Bez kremowego sosu, z pysznymi i aromatycznymi składnikami. Makaron penne połączyłam z podsmażaną szynką, do tego dużo posiekanego, zrumienionego czosnku, oliwa, kilka zielonych oliwek... I składnik najważniejszy: serca karczochów z zalewy! UWIELBIAM karczochy. A gdy wyjeżdżałam z domu, zostałam obdarowana przez Mamę słoiczkiem. Do pasty tej wpasował się idealnie. Jeszcze tylko tarty parmezan - i pyszny obiad gotowy! Polecam gorąco :)

 

Penne z karczochami, szynką, czosnkiem i parmezanem

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 140 g makaronu penne
  • 1 puszka serc karczochów w zalewie (240 g po odsączeniu)
  • 2 łyżki zielonych oliwek, przekrojonych na pół
  • 100 g szynki w plastrach
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czubate łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól, pieprz

Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente. Oliwę rozgrzać na patelni, dodać drobniutko pokrojony czosnek i przesmażyć pół minuty. Wrzucić pokrojoną w paseczki szynkę, wymieszać i smażyć kilka minut, aż szynka lekko się zrumieni. Karczochy delikatnie pokroić na spore części, wrzucić na patelnię do podsmażonej szynki i smażyć 3 minuty. Dodać oliwki i makaron, wymieszać i smażyć chwilę (można do lekkiego podsmażenia makaronu). Dodać parmezan, doprawić solą, pieprzem i bazylią. Wymieszać. Rozkładać na talerze, posypując w razie potrzeby serem.



Smacznego! :))