Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: kasza manna

środa, 10 kwietnia 2013

 

Peanów na cześć masła napisałam tu chyba z tysiąc. Tak samo - na cześć kremowych, sycących, dań w stylu "comforting". Pisałam także o swojej (niedawno odkrytej!) miłości do kuchni polskiej - klusek, smażonych kotlecików, ziemniaków, pierogów. Wspominałam również o równie wielkiej pasji do kuchni włoskiej. Oraz do uwielbieniu wszelkiego rodzaju serów.

Dzisiaj więc, bez zbędnych już wstępów, coś, co łączy wszystkie wspomniane wyżej rzeczy. A więc: wszystko, co uwielbiam. Krótko mówiąc: przepyszne kluski rzymskie... czyli gnocchi alla romana. Jest to rzymska wersja tradycyjnych gnocchi - robione są one nie z ziemniaków i mąki, ale z semoliny na gęsto, gotowanej na mleku i później wycinanej w okrągłe kluseczki. Do tego duuża ilość prawdziwego masełka... A całość zapieczona jeszcze na rumiano z sowitą porcją tartego parmezanu lub pecorino romano. Niebo w gębie! *___* Naprawdę, coś boskiego. Może to być pyszny dodatek do obiadu - ale również doskonale sprawdziłoby się jako samodzielne danie. Gorąco, gorąco polecam!

 

Przepis pochodzi z książeczki Kuchnia polska Makłowicza i Bikonta: Potrawy z kaszy i ryżu. Zmodyfikowałam tylko drobno proporcje, poza tym – podaję za.

 

Składniki (2-3 porcje):

  • 0,4 l mleka
  • 125 g semoliny
  • 1 żółtko
  • 80 g tartego parmezanu lub pecorino
  • 80 g masła
  • sól

W garnku zagotować mleko ze sporą szczyptą soli, a następnie wsypać semolinę. Gotować, mieszając, przez ok. 10 minut. Odstawić na chwilę do przestudzenia, a potem dodać żółtko, 30 g tartego sera oraz 25 g roztopionego masła, wymieszać na gładką masę. Następnie przełożyć ją na zwilżoną stolnicę i uformować prostokąt o wysokości ok. 1 cm. Niewielkim kieliszkiem wykrawać kluseczki i przekładać je do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia, równomiernie polewając resztą stopionego masła. Całość posypać resztą startego sera. Piec ok. 30 minut w 200 stopniach, aż ser się stopi, a całość przyrumieni. Podawać od razu.

 

Smacznego!!! *__*

 

sobota, 22 grudnia 2012

 

To ciasto wykonać miałam już baardzo, bardzo dawno temu. Jest popularne i jadłam je już nie raz. Pyszne. Od razu wiedziałam, że prędzej czy później je wykonam. Korzystałam z dwóch przepisów, jednak finalnie zrobiłam ciasto tak, jak sama chciałam – w związku z czym wyszło po prostu wyborne. Miodowe placki przekładane maślanym kremem z kaszy manny, a na wierzchu pyszna kakaowa polewa. OMG. Geniusz. Może ktoś jeszcze zdąży wykonać na Święta – polecam gorąco!

Inspirowałam się tym i tym przepisem, jednak pozmieniałam je wg własnego gustu, tak, aby ciasto było dla mnie jak najlepsze. Dodałam nieco mniej mąki do spodów, zmieniłam sposób przyrządzenia, a nasączyłam je herbatą korzenną. Ponadto, zrobiłam bardziej maślany, a mniej „kaszkowy” krem – bo takie uwielbiam. Podaję po zmianach.

 

Składniki na miodowe placki:

  • 125 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 150 g miodu (uznaję tylko naturalny! – N.)
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 torebka cukru waniliowego

Przygotować średnią formę o wymiarach około 25 x 40 cm. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. W rondelku roztopić masło z miodem, a następnie dodać wymieszane wcześniej suche składniki. Dodać jajko i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na 3 części, każdą część rozwałkować na placek o wymiarach formy, najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia. Placki wkładać kolejno do formy i piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 15 minut.

Krem maślany z kaszką manną:

  • 1/2 litra mleka
  • 4 płaskie łyżki kaszy manny
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 6 czubatych łyżek cukru pudru
  • 200 g miękkiego masła

Ugotować kaszę na mleku, dodać cukier waniliowy i cukier puder. Wymieszać i dokładnie ostudzić. Utrzeć masło i dodawać po łyżce ostudzoną kaszę, miksując, do uzyskania gładkiego kremu.

Ponadto:

  • 1 szklanka mocnej herbaty korzennej, np. cynamonowej lub piernikowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 50 g masła
  • 3 łyżki mleka

W formie ułożyć pierwszy placek. Nasączyć go 1/3 herbaty, na to wyłożyć połowę kremu. Ułożyć kolejny placek, nasączyć 1/3 herbaty i rozsmarować resztę masy. Przykryć ostatnim plackiem, nasączyć resztą ponczu.

W rondelku roztopić masło, dodać cukier puder, kakao, mleko i podgrzewać ostrożnie, mieszając, aż do utworzenia się gładkiej polewy. Tak przygotowaną polewą pokryć ciasto.

Stefanka musi postać 2-3 dni, aby placki zmiękły, wtedy smakuje najlepiej.

 

Smacznego!!! *_*

 

sobota, 12 maja 2012

 

Przedwczoraj i wczoraj - to były bardzo gorące dni. Przedwczoraj - pełnia słońca, wczoraj zaś - niezmierna duchota, przelotny deszczyk, jeszcze bardziej przylepiający ubranie do spoconego ciała. I, całodzienne prawie, oczekiwanie na burzę - która jednak nie nadeszła (przynajmniej tutaj). Dzisiaj jest chłodniej. Wieje, kropi - ale burza nie nadchodzi. Ale ja wiem, że kiedyś przyjdzie, bo zawsze przychodzi. Nie, nie do końca dosłownie.

A tymczasem przedstawiam zupę-krem z kalafiora - powiedzieć by można - rozgrzewające danie zimowe, ale podana na chłodno stanowiła naprawdę smakowity obiad w gorące, czwartkowe popołudnie. Inspirowałam się przepisem z Kwestii Smaku (klik), lecz postanowiłam "iść w smak" paprykowy i doprawiłam swoje danie słodką papryką, pasowała idealnie. Ponadto - zamiast wiórkami z szynki parmeńskiej, zupę posypałam przyprawionym i chrupiącym mięsem mielonym. Polecam :)

 

Składniki (na 3 porcje):

  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 130 g ziemniaków
  • 400 g kalafiora
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 400 ml delikatnego bulionu jarzynowego
  • 400 ml mleka
  • 40 g sera z niebieską pleśnią
  • 80 g mięsa mielonego
  • słodka papryka w proszku (sporo)
  • sól, pieprz

Cebulę posiekać, w garnku z grubym dnem rozgrzać masło, wrzucić cebulkę i dusić ok. 5 minut na niewielkim ogniu. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, kalafiora podzielić na małe różyczki. Dodać do garnka z cebulą i podsmażyć minutkę. Wsypać kaszę mannę, a następnie dolać mleko i bulion. Wszystko dobrze zamieszać, doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, po czym przykryć i dusić ok. 25 minut, aż warzywa zrobią się miękkie.

Mięso mielone podsmażyć na łyżeczce oliwy (żeby było rumiane i chrupiące), doprawić pieprzem, solą i papryką.

Gdy warzywa będą już miękkie, zupę zmiksować blenderem razem z serem. Doprawić solidnie papryką oraz solą i pieprzem do smaku. Podawać posypane podsmażonym mielonym mięsem.

 

Smacznego!