Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: mleko kokosowe

czwartek, 29 grudnia 2016

 

Dziś naprędce zapraszam na kolejne ciasto, które gościło na naszym świątecznym stole. Ciasto niezwykłe, bo wegańskie! Moja siostra jest na diecie roślinnej, także musieliśmy zrobić coś słodkiego, co ona również mogłaby jeść.

Jest to ciasto czekoladowe z burakami. Bez jajek, bez nabiału. I muszę przyznać bez bicia, że ciasto wyszło naprawdę obłędne. Nie kłamię, to jedno z najlepszych czekoladowych ciast, jakie w życiu jadłam. Intensywne, wilgotne, do tego świetnie komponowało się z bakaliami i buraczanym, różowym lukrem. Polecam na każdą okazję!

 

Ciasto czekoladowe z burakami i lukrem, wegańskie

Przepis z Jadłonomii, podaję po niewielkich zmianach.

Składniki (2 keksówki):

Mokre:

  • 1,5 szklanki puree z ugotowanych lub upieczonych buraków (ok. 3 nieduże buraki)
  • 1,5 szklanki mleka (użyłam kokosowego z kartonu i sojowego)
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki syropu  agawy lub miodu (tak, wiem, że jest niewegański.)
  • cukier do smaku
  • 150 g gorzkiej czekolady, roztopionej
  • 3 łyżeczki octu

Suche:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: wybrane dodatki (dodałam posiekane orzechy włoskie, cynamon, skórkę pomarańczową)

Wszystkie mokre składniki roztrzepać w misce. Suche składniki przesiać, wmiksować do składników mokrych. Następnie wmieszać wybrane dodatki. Przelać do natłuszczonych keksówek i piec w 175 stopnach ok. godziny (zależy od wysokości formy), do suchego patyczka. Ostudzone ciasto wyjąć z formy.

Lukier buraczany:

  • cukier puder
  • koncentrat buraczany dla koloru
  • sok z cytryny

Z podanych składników utrzeć gęsty różowy lukier, polukrować ciasto. Ozdobić dowolnie.

 

Smacznego!

 

środa, 29 czerwca 2016

 

W tym roku dostałam na urodziny książkę Kingi Paruzel Fit Słodkości i dziś chciałabym zaprezentować Wam pierwszy przepis z niej pochodzący - na początek coś łatwego :) - lody wegańskie! Z malin, mleka kokosowego i miodu. Trzyskładnikowe, pyszne i zdrowe, na obecne upały idealne :)

 

Lody malinowo-kokosowe (wegańskie)

Przepis z książki Kingi Paruzel Fit Słodkości, podaję po zmianach.

Składniki:

  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 100 g miodu lub syropu z agawy (lub do smaku)
  • 1 opakowanie malin (ok. 250 g)

Wszystkie składniki zmiksować blenderem na gładką masę – dodać miodu lub syropu do smaku. Przelać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z instrukcją lub wstawić do zamrażarki i przez pierwsze 4 godziny co pół godziny miksować blenderem, aby pozbyć się kryształków lodu. Przed jedzeniem 30 minut wcześniej wyjąć do lodówki, aby lody zmiękły.

 

Smacznego!

 

sobota, 20 lutego 2016

 

Przepyszne danie z jarmużu, idealnie skomponowane, pełne smaku i aromatu. Co tu więcej pisać - jarmuż, mleko kokosowe, masło orzechowe, pomidory, ziemniaki, bataty, przyprawy... To mówi samo za siebie. Polecam gorąco!

 

Jarmuż z ziemniakami, batatami, pomidorami i masłem orzechowym w mleku kokosowym

Przepis inspirowany tym, finalna wersja – własna.

Składniki (4 porcje):

  • 200 g jarmużu
  • 500 g ziemniaków (waga po obraniu)
  • 1 duży batat
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • 2 lekko czubate łyżki masła orzechowego
  • 3 małe pomidory
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz, curry, słodka papryka, ostra papryka, odrobina cynamonu

Ziemniaki i batata obrać, pokroić w dość dużą kostkę. Ugotować w osolonej wodzie – tak, aby nie były zbyt miękkie, odcedzić. Jarmuż umyć, porwać listki (usunąć gruby środkowy nerw). Wrzucić na gotującą się wodę i blanszować ok. 4 minuty. Odcedzić.

Pomidory obrać, usunąć nasiona, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić pomidora i smażyć chwilę. Zalać mlekiem kokosowym, dodać orzechowe masło i wymieszać do uzyskania gładkiego sosu. Gotować pod przykryciem 10 minut, a następnie odkryć i rozgnieść zgrubsza pomidory praską. Dodać przyprawy (sporo), wrzucić ugotowane wcześniej warzywa. Wymieszać delikatnie, doprawić jeszcze do smaku. Jeśli trzeba, pogotować chwilę, aby sos się zagęścił. Podawać solo lub z pitą czy białym ryżem.

 

Smacznego!!!

 

poniedziałek, 05 października 2015

 

Uwielbiam kokosa. Wiórki, płatki, mleczko kokosowe, wszystko. Dlatego dziś zapraszam na pyszny ryż na mleku kokosowym. Kremowy, gęsty, idealny. Bazowałam na swoim dawnym przepisie na klasyczny ryż na mleku, zamieniając część zwykłego na kokosowe. Polecam bardzo!

 

Kokosowy ryż na mleku

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 50 g ryżu do risotto
  • 1 płaska łyżka masła lub oleju kokosowego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • ok. 300 ml zwykłego mleka
  • 50 g cukru
  • wiórki kokosowe

Na głębokiej patelni rozpuścić masło, a następnie dodać ryż. Smażyć ok. 1 minutę, mieszając, tak, aby wszystkie ziarenka dobrze oblepiły się tłuszczem. W międzyczasie w rondlu zagotować mleka z cukrem. Wyłączyć palnik i trzymać w cieple. Do ryżu na patelni dodać 2 chochle gorącego, słodkiego mleka. Wymieszać i podgrzewać, mieszając, na minimalnym palniku, aż ryż wchłonie cały płyn. Postępować identycznie aż do wyczerpania się mleka – tak, jakbyśmy przygotowywali risotto. Jednocześnie w chwilach, gdy nie mieszamy, należy nakrywać patelnię pokrywką – tak, aby płyn nie wyparowywał z niej, lecz zostawał wypity przez ryż. W sumie cały proces powinien trwać ok. 30 minut – aż ryż całkowicie zmięknie i otrzymamy kremowy, gęsty, mleczny pudding. W razie potrzeby należy dodać więcej lub mniej mleka, nie można tu trzymać się sztywnych proporcji. Od naszych preferencji zależy również, czy chcemy otrzymać bardzo gęsty, zredukowany, klejący ryż, czy bardziej kremowy pudding z klejącym, gęstym, słodkim mlekiem. Jeść na ciepło bądź odstawić do wystygnięcia – albo nawet do schłodzenia w lodówce. Posypać wiórkami.

 

Smacznego!

 


piątek, 02 października 2015

 

Ostatnim razem, gdy byłam u Mamy, dostałam od Niej puszkę mleka kokosowego i puszkę karczochów. Myślałam długo, co z nimi zrobić, aż w końcu zdecydowałam się na risotto na mleku kokosowym z karczochami i chrupiącą szynką. Wyszło pyszne, kremowe i niebanalne w smaku. Polecam!

 

Risotto na mleku kokosowym z karczochami i chrupiącą szynką

Przepis inspirowany kilkoma znalezionymi w necie, wersja finalna – autorska.

Składniki (4 porcje):

  • 280 g ryżu do risotto (arborio, carnaroli)
  • 2 łyżki oleju (może być kokosowy)
  • 1 mała cebulka
  • 500 ml mleka kokosowego
  • 900 ml bulionu (około)
  • 1 puszka serc karczochów (240 g po odsączeniu)
  • 150 g suszonej szynki (np. parmeńskiej, szwarcwaldzkiej)
  • sól, pieprz, czosnek w proszku, gałka muszkatołowa
  • 1 czubata łyżka tartego parmezanu

Cebulkę posiekać, zeszklić na oleju. Dodać ryż i smażyć chwilę, mieszając, aż wszystkie ziarenka będą oblepione tłuszczem. Wlać mleko kokosowe, wymieszać, zagotować. Gotować do wchłonięcia się mleka. Następnie stopniowo dolewać gorący bulion, następną chochlę wlewając, gdy poprzednia zostanie wchłonięta – i tak do czasu, aż ryż będzie miękki (ok. 20 minut). Doprawić solą, pieprzem, parmezanem, gałką i odrobiną czosnku. Wmieszać karczochy pokrojone w duże kawałki.

Szynkę pokroić w paski, usmażyć na chrupiąco na suchej patelni. Risotto podawać posypane szynką.

 

Smacznego!

 

sobota, 10 maja 2014

 

Dziś chciałam zaprezentować Wam dwa dania z mlekiem kokosowym, które wprost uwielbiam. Należą zapewne do ścisłej czołówki najbardziej niefotogenicznych potraw ever, musicie więc uwierzyć mi na słowo, że są pyszne ;).

Pierwsza potrawa - to zupa-krem z marchewki, z mlekiem kokosowym, curry i dużą ilością imbiru. Gęsta i pożywna.

Druga zaś - to pomysł na błyskawiczny deser, czyli budyń na mleku kokosowym. Pachnie wręcz obłędnie, dla takich fanów mleczka kokosowego, jak ja, będzie wprost genialny. Serdecznie polecam!

 

 

 

Budyń kokosowy

Przepis własny.

Składniki (2 porcje):

  • 200 g mleczka kokosowego
  • 50 ml wody lub mleka
  • 2 żółtka
  • 15 g mąki pszennej + 10 g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru

Połowę mleka kokosowego i wodę zagotować w garnku z cukrem. W innym rondlu umieścić resztę mleczka, żółtka i mąki, całość zmiksować na gładką masę. Następnie dodać do tego gorące mleko z cukrem i zmiksować. Postawić rondel na minimalnym palniku i podgrzewać, cały czas mieszając trzepaczką, aż otrzymamy gęsty budyń. Można dodatkowo posypać go wiórkami kokosowymi.

 

 

Krem z marchwi z mlekiem kokosowym, curry i imbirem

Przepis autorski.

Składniki (3 porcje):

  • 600 g marchewki, oskrobanej
  • 600 ml lekkiego bulionu
  • 300 g mleczka kokosowego
  • 1 płaska łyżka curry
  • imbir
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka miodu

Marchewki oskrobać, umyć i pokroić w kostkę. Bulion zagotować, dodać marchewki i gotować ok. 25 minut, aż będą bardzo miękkie. Puszkę z mlekiem kokosowym dobrze wstrząsnąć lub wymieszać po otwarciu, dodać 300 ml do zupy. Całość zmiksować blenderem na gładki krem (będzie gęsty, jeśli chcemy, możemy dodatkowo rozrzedzić zupę, mnie pasowała właśnie taka). Doprawić curry, miodem, solą, pieprzem i sporą ilością imbiru.



Smacznego! :)

 

piątek, 04 kwietnia 2014

 

Bardzo dużo ostatnio mam pracy... Dlatego zaniedbałam troszkę bloga, a i dzisiaj jedynie wstaję przepis, bez żadnych dygresji. Mam nadzieję, że niedługo będę mieć troszkę czasu do odetchnięcia ;).

Tymczasem przedstawiam Wam przepyszne, bardzo aromatyczne i kremowe warzywne curry. Bakłażan, cukinia i cebulka w mleczku kokosowym, ślicznie żółte od curry, z posiekanymi orzeszkami nerkowca dla przyjemnego kontrastu tekstur. Delikatne, lecz jednocześnie wyraziste... Od dawna już chciałam przyrządzić coś podobnego. Ja zdecydowanie przepadam za tego typu daniami ;). Polecam więc serdecznie!

 

Curry z cukinią i bakłażanem w mleczku kokosowym

Przepis autorski.

Składniki (2-3 porcje):

  • 1 bakłażan
  • 1 niezbyt duża cukinia
  • 1 mała cebulka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 3 łyżki curry
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól
  • 3 łyżki orzechów nerkowca

Bakłażana pokroić w niezbyt małą kostkę, oprószyć solą i zostawić na kilkanaście minut. Następnie opłukać i osuszyć. Cukinię pokroić w plastry. Cebulkę posiekać, zeszklić na oleju. Dodać resztę warzyw i smażyć, mieszając, kilka minut, aż lekko zmiękną. Następnie ostrożnie wlać puszkę mleka kokosowego. Wszystko wymieszać, zagotować. Przykryć i gotować na niewielkim ogniu kilka minut – do czasu, aż warzywa zmiękną (lecz mają pozostać jędrne, nie mogą się rozgotować). Następnie zdjąć pokrywkę. Dodać curry, delikatnie, lecz dokładnie wymieszać. Gotować kilka minut, mieszając, aż sos wyraźnie zgęstnieje, a mleczko się zredukuje. Doprawić do smaku solą i cukrem. Na koniec wmieszać posiekane orzechy nerkowca.

Do podania:

  • biały ryż, ugotowany na sypko

Danie podawać w towarzystwie białego, sypkiego ryżu – np. basmati.

 

Smacznego!!! :)

 

środa, 04 grudnia 2013



 

Dziś, w biegu, kolejne danie.

Potrawa jest wprost przepyszna... Delikatna pierś z kurczaka w kremowym sosie curry z mleczka kokosowego... Do tego prażone nerkowce... Takie proste, a takie genialne. Delikatne, aromatyczne. Bardzo gorąco polecam na zimowe dni!

 

Kurczak w sosie curry z mlekiem kokosowym i nerkowcami

Przepis autorski.

Składniki (3 porcje):

  • 1 mała, podwójna pierś z kurczaka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 pełna łyżeczka płynnego miodu
  • sól, pieprz
  • 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
  • 2 łyżki curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 2 garści orzechów nerkowca
  • 1 łyżeczka cukru

Do podania:

  • 200 g białego ryżu (najlepszy basmati)

Piersi umyć, osuszyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Oprószyć pieprzem i solą. W misce wymieszać składniki marynaty: miód, olej, 1 łyżeczkę curry, paprykę. Wrzucić do niej mięso i dokładnie obtoczyć. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie włożyć na patelnię kurczaka z całą marynatą i smażyć na niewielkim ogniu do zezłocenia.  Następnie dodać mleko kokosowe, resztę curry oraz cynamon i cukier, wymieszać i gotować aż do zgęstnienia sosu.

W międzyczasie orzechy podprażyć na suchej patelni, posiekać. Ryż ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić i trzymać w cieple.

Gdy sos zgęstnieje, doprawić go do smaku solą (ma być jednak lekko słodkawy), a następnie wrzucić 3/4 podprażonych orzechów. Wymieszać. Na talerze rozkładać porcje ryżu, mięsa z sosem i posypywać pozostałymi orzechami.

 

Smacznego! *_*

 

piątek, 12 kwietnia 2013

 

Nie wiem, co mam myśleć. Nie wiem, co robić. Zupełnie.

**************

Denerwuje mnie to, że wszędzie na blogach, gdy tylko szuka się inspiracji na przyrządzenie ryby, chyba w 90 % wszyscy publikują tylko łososie. Nudzi mnie to. Tak, prawda, jest to pyszna ryba. I tak, łatwo dostępna. Ale co z innymi morskimi przysmakami - moją ukochaną solą, flądrą, halibutem... Takimi polskimi, takimi wakacyjnymi - które najlepiej smakują latem, w upalne popołudnie, w nadmorskiej smażalni - podane saute, z masełkiem, ziołami i świeżą surówką... Ach...

Ale dziś, na przekór samej sobie chyba, publikuję właśnie przepis na łososia. I to niemającego nic wspólnego z tymi świeżymi, wakacyjnymi rybkami z nad morza ;). Ale nie ma się co dziwić. Przecież nie mamy wakacji. Przecież za oknem leje, wciąż chodzi się w zimowych płaszczach. I nic tego nie zmieni.

A danie było naprawdę pyszne. Łosoś gotowany w mleku kokosowym i dużej ilości aromatycznych, korzennych przypraw: kuminie, cynamonie, imbirze, curry, papryce. Z dymką i trawą cytrynową oraz sosem sojowym i odrobiną cukru. Do tego aromatyczny, sypki ryż basmati z cynamonem i kuminem. Pyszne. Polecam gorąco!

 

Przepis inspirowany wieloma znalezionymi w Internecie, ostateczna koncepcja: autorska.

 

Łosoś w mleku kokosowym (2 porcje):

  • 250 g filetów z łososia
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebulka dymka
  • 200 g mleczka kokosowego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
  • po 1/2 łyżeczki kuminu, imbiru i curry
  • szczypta ostrej papryki chilli
  • 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
  • sól, ostra papryka w płatkach

Dymkę umyć, posiekać i zeszklić na oleju. Następnie dodać zmiażdżony czosnek i podsmażać przez pół minuty. Przełożyć do rondla. Mleko kokosowe dobrze wymieszać, dodać do cebuli i czosnku. Zagotować. Dodać cukier, sok z limonki, trawę cytrynową, przyprawy, sos rybny, dosolić lekko do smaku. Łososia pokroić w kostkę i wrzucić do rondla z mlekiem. Gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut, aż łosoś będzie gotowy, uważając, aby się nie rozgotował.  Wymieszać delikatnie.

Ryż cynamonowo-kuminowy na sypko:

  • 100 g ryżu basmati
  • po 1/2 łyżeczki cynamonu i kuminu
  • sól

Ryż przepłukać dokładnie na sicie, aż woda będzie całkiem czysta – w ten sposób wypłukujemy skrobię, dzięki czemu ryż pozostanie sypki. Włożyć do garnka, zalać 200 ml wody, posolić, dodać przyprawy i wymieszać. Garnek przykryć. Całość zagotować i gotować ok. 15 minut – aż ryż wchłonie cały płyń, lecz pozostać ma sypki. Następnie odkryć pokrywkę, przemieszać. Po kilku minutach ryż jest gotowy. Podawać z łososiem korzennym w mleku kokosowym – razem, w jednym naczyniu lub w osobnych miseczkach, posypane płatkami chili i udekorowane limonką.

Smacznego!!! :)

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

czwartek, 27 września 2012

 

Mówiłam już kiedyś, jak bardzo uwielbiam przyprawy korzenne, szczególnie cynamon, we wszelkiego rodzaju daniach wytrawnych – zwłaszcza mięsnych.

W tej potrawie zawarłam wszystko, co po prostu uwielbiam. Pierś z kurczaka w obłędnie aromatycznej marynacie z przypraw korzennych i sosu sojowego, podsmażona, a poźniej gotowana w sosie z kokosowego mleczka z dodatkiem soczystego mango, słodkiej kukurydzy i mojej kolejnej miłości – podprażonych orzeszków nerkowca. Potrawę podałam w towarzystwie ryżu basmati ugotowanego na sypko, zaś następnego dnia zastąpiłam go makaronem chow mein. Niebo w gębie! Ha, muszę powiedzieć, że jestem z siebie zadowolona :D. Polecam gorąco!

Przepis autorski.

 

Składniki (na 4 porcje)

Marynata:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka garam masali
  • 1 łyżeczka cynamonu (lub do smaku)
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • sól, pieprz

Kurczaka umyć, oczyścić, pokroić w niewielką kostkę. W misce wymieszać składniki marynaty: oliwę, sos sojowy, cynamon, słodką paprykę, kumin, garam masalę, doprawić solą i pieprzem (należy uważać, gdyż sos sojowy jest bardzo słony). Mięso włożyć do marynaty, wymieszać, odstawić na 1 godzinę do przejścia się smaków.

Ponadto:

  • 1 mango
  • 5 łyżek ziaren kukurydzy
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 400 g mleczka kokosowego
  • sól
  • ryż basmati lub makaron chow mein do podania

Mango obrać, pokroić w kostkę. Orzechy nerkowca podprażyć na suchej patelni.

Mięso z kurczaka wraz z całą marynatą przełożyć na patelnię, podsmażyć do zezłocenia. Następnie wlać mleko kokosowe, dołożyć mango, kukurydzę, wymieszać. Gotować przez ok. 20-25 minut, z początku pod przykryciem, potem na wolnym ogniu. Na końcu dorzucić orzechy nerkowca. Doprawić solą. Danie podawać z ryżem basmati ugotowanym na sypko bądź z makaronem chow mein. Mmm *___*

 

Smacznego *__*

 

 

 
1 , 2