Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: grzyby

środa, 12 października 2016

 

Zapraszam na całkiem dobry ;) makaron z kremowym sosem z dyni hokkaido, smażoną szynką, pieczarkami i natką pietruszki. Zdrowy, szybki no i sezonowy do tego :)

 

Penne z sosem dyniowym, smażoną szynką, pieczarkami i natką pietruszki

Przepis własny.

Składniki (3-4 porcje):

  • 1 mała dynia hokkaido (ok. 800 g)
  • 1 łyżka masła
  • 250 g makaronu penne lub innego krótkiego
  • 200 g szynki (użyłam polędwicy sopockiej)
  • 350 g pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz

Dynię pokroić na duże kawałki, usunąć pestki oraz „ogonek” i brzydkie fragmenty skórki, upiec lub ugotować na miękko. Następnie zmiksować blenderem na gładkie puree. Dodać łyżkę masła i kilka łyżek wody, jeśli będzie za gęste. Wymieszać z natką, doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować, odcedzić, wymieszać z puree dyniowym.

Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry lub półplastry, szynkę pokroić na paseczki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić grzyby i smażyć na małym ogniu, aż zwiędną. Dodać szynkę i smażyć, aż wszystko się zrumieni. Wymieszać z makaronem. Doprawić do smaku. Można posypać startym serem lub zapiec.

 

Smacznego!

 

sobota, 08 października 2016

 

Nic specjalnego dziś Wam nie zaprezentuję, bo coraz mniej chce mi się gotować. Ale zapraszam na kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek, z sosem pieczarkowym i jarmużem ze śmietanką i czosnkiem. Smacznie i zdrowo, polecam.

 

 

 

Kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek z sosem pieczarkowym

Składniki (12 kotletów):

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 1/2 sporej cebulki
  • 250 g pieczarek
  • 1 łyżka oleju
  • 3 duże jajka
  • sól, pieprz, bułka tarta, olej do smażenia

Kaszę ugotować, odcedzić, odparować. Pieczarki oczyścić, pokroić, cebulę posiekać. Grzyby i cebule wrzucić na rozgrzany olej i usmażyć. Następnie dodać do kaszy i zblendować – nie musi być idealnie gładko. Dodać jajka, doprawić do smaku. Dodać tyle bułki tartej, aby masa była odpowiednio gęsta. Formować spłaszczone kotlety i smażyć je z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju (niewielki palnik).

Sos pieczarkowy:

  • 250 g pieczarek
  • 120 g kremówki 30 %
  • 1/2 małej cebulki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej + 1/4 szklanki wody
  • sól, pieprz

Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę posiekać. Pieczarki i cebulę wrzucić na rozgrzane masło, posolić i smażyć, aż cebula zmięknie, a grzyby się przyrumienią i zmniejszą objętość. Dodać śmietankę, zagotować. Skrobię rozpuścić w wodzie, dodać na patelnię i zagotować. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dolać nieco więcej wody. Doprawić solą i pieprzem. Sosem polewać kotlety.

 

  

Jarmuż duszony z czosnkiem i śmietanką

Składniki:

  • 200 g jarmużu (waga po usunięciu twardych żyłek)
  • 1 łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku, sól
  • 100 g kremówki 30 %

Jarmuż umyć, porwać na kawałki, wrzucić na wrzątek i podgotować przez kilka minut. Odcedzić. Następnie wrzucić na rozgrzane masło. Dodać pokrojony dość drobno czosnek i smażyć całość na średnim ogniu, aż jarmuż zwiędnie i zmięknie. Dodać kremówkę, zagotować i gotować kilka minut. Doprawić do smaku.

 

Smacznego!

piątek, 29 lipca 2016

 

Znowu coś prostego i nie wymagającego, ale smakującego latem i obowiązkowego do wykonania w sezonie ;). Kurki z cebulką w kwaśnej śmietanie zapiekane po żółtym serem. Doprawione tylko pieprzem. Proste i pyszne, tak kurki smakują mi najlepiej :)

 

Kurki w śmietanie z pieprzem zapiekane pod żółtym serem

Składniki (1-2 porcje):

  • 200 g kurek
  • 100 g śmietany 18 %
  • 2 łyżki masła
  • 1 średnia cebula
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • 100 g żółtego sera, startego

Kurki oczyścić, osuszyć. Cebulę posiekać, podsmażyć na maśle. Wrzucić kurki i smażyć kilka minut. Następnie wyłączyć palnik, kurki wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do małego naczynia żaroodpornego, przykryć serem. Zapiekać w 200 stopniach kilkanaście minut, aż ser się zrumieni.

 

Smacznego!

 

wtorek, 19 lipca 2016

 

Dzisiejszy wpis to nawet nie jest przepis, ale może komuś przyda się taki prosty pomysł na przekąskę: pieczarki zapiekane z mozzarellą, doprawione pieprzem i rozmarynem. Najlepsze oczywiście na gorąco, wyjadane z talerza chrupiącą bagietką (i popijane winkiem ;)). Zapraszam!

 

Pieczarki zapiekane z mozzarellą i rozmarynem

Inspiracja: tutaj.

Składniki (1-2 porcje):

  • 170 g małych pieczarek
  • 125 g mozzarelli
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz, rozmaryn, bagietka

Małe naczynie żaroodporne posmarować oliwą. Pieczarki oczyścić, pokroić w cienkie plastry, umieścić w naczyniu, posolić. Piec o 200 stopniach przez 10 minut. Następnie posypać porwaną mozzarellą, solą, pieprzem i rozmarynem. Zapiekać dalej, aż ser się przyrumieni. Podawać z bagietką, posypane wiórkami masła.

 

Smacznego!

 

środa, 06 lipca 2016

 

Dziś zapraszam na smażone na maśle kurki - z cebulką, zrumienioną bułką tartą, czarnym pieprzem oraz kopytkami. Pyszne. I takie proste. Polecam gorąco!

 

Kopytka ze smażonymi kurkami, cebulką i bułką tartą

Inspiracja: tutaj, podaję własną wersję.

Składniki (2 porcje):

  • 400 g kopytek (domowych lub kupnych)
  • 300 g kurek
  • 1 nieduża cebula
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 40 g masła
  • sól, pieprz

Kurki oczyścić. Na patelnię wrzucić bułkę tartą i zrumienić, odłożyć do miseczki. Na patelnię wrzucić masło, roztopić. Dorzucić posiekaną cebulkę i pokrojone na duże kawałki kurki. Smażyć do zrumienienia. Dodać bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem.

Kopytka w międzyczasie ugotować, odcedzić, osuszyć, wymieszać z kurkami.

 

Smacznego!

 

sobota, 21 maja 2016

 

Szybki makaron z pieczarkami, boczkiem, słodkim sosem oraz rozpływającym się camembertem. Najlepszy na świeżo, ale błyskawiczny do zrobienia! Polecam :)

 

Tagliatelle z camembertem, boczkiem, pieczarkami i słodkim sosem

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 100 g makaronu tagliatelle
  • 250 g pieczarek
  • 70 g wędzonego boczku w plastrach
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżka słodkiego sosu chili
  • 2 łyżki cukru
  • sól, pieprz, czosnek
  • 1 krążek (120 g) sera camembert

Pieczarki umyć, pozbawić ogonków, pokroić na plastry. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucić pokrojony w paseczki boczek i wytopić przez kilka minut. Dodać cukier, skarmelizować. Dodać pieczarki i smażyć kilka minut, aż zwiędną. Wmieszać sos chili, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem.

W międzyczasie ugotować makaron. 100 ml wody z gotowania makaronu dodać na patelnię z dodatkami. Ugotowany makaron odcedzić. Wymieszać z zawartością patelni, zagotować i pogotować chwilę do zgęstnienia sosu. Jeśli trzeba, doprawić. Podawać gorące, z pokrojonym w trójkąty camembertem (aby ser się stopił).

 

Smacznego!

 

czwartek, 10 marca 2016

 

Makaron w stylu azjatyckim - gryczana soba z kurczakiem, aromatycznymi przyprawami i warzywami - porem, marchewką, papryką, pędami bambusa, grzybami mun... Do tego aromatyczny sos. I pyszne, pożywne danie gotowe. Polecam!

 

Soba z warzywami chińskimi i kurczakiem pięć smaków

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 240 g makaronu soba
  • 400 g mieszanki warzyw chińskich (papryka, marchewka, grzyby mun, por, bambus)
  • 500 g  filetów piersi z kurczaka
  • 4 łyżki oleju sezamowego (lub zwykłego)
  • sól, pieprz

Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę. Posolić, popieprzyć, usmażyć na oleju do zezłocenia. Dodać warzywa, przykryć i podgrzewać 10 minut na małym ogniu, aż się rozmrożą i lekko zmiękną – mają jednak pozostać jędrne. Odkryć, gotować do odparowania. Makaron ugotować, odcedzić, włożyć na patelnię, smażyć wszystko razem kilka minut. Oprószyć solą.

Sos:

  • 2,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków, lub po 1/2 łyżeczki anyżu, goździków, cynamonu, kozieradki i pieprzu syczuańskiego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • sól, pieprz
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 3/4 łyżki cukru
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • woda

W szklance wymieszać przyprawy, cukier i skrobię. Dodać ocet i sos sojowy oraz wodę, aby szklanka była pełna. Doprawić solą. Sos wlać na patelnię ze składnikami i podgrzewać, mieszając, do zgęstnienia. Wmieszać jeszcze nieco wody, aby całość nie była zbyt gęsta. Doprawić do smaku.

 

Smacznego!

 

poniedziałek, 29 lutego 2016

 

Dziś zostajemy w klimacie zdrowego żywienia ;). Zapraszam na kaszę gryczaną z kurczakiem, smażonymi pieczarkami, szpinakiem i pestkami dyni. Szybko, smacznie. Idealne danie, aby zabrać do pracy czy na uczelnię. Polecam!

 

Kasza gryczana z kurczakiem, pieczarkami i szpinakiem

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 4 łyżki oleju
  • 550 g mięsa z kurczaka (z piersi lub udek)
  • 200 g szpinaku
  • 500 g pieczarek
  • sól, pieprz, czosnek, majeranek
  • 4 łyżki pestek dyni, uprażonych

Kaszę ugotować, odcedzić. Doprawić lekko solą, pieprzem i majerankiem, wymieszać z łyżką tłuszczu. Mięso oczyścić, pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć i usmażyć na oleju. Dodać pokrojone pieczarki, smażyć, aż zmiękną i się zrumienią. Dodać szpinak, smażyć do zwiędnięcia. Wymieszać z kaszą, wmieszać pestki. Doprawić całość do smaku.

 

Smacznego!

 

sobota, 13 lutego 2016

 

W tym roku propozycji walentynkowych nie będzie. Jeśli ktoś chce poszukać na blogu inspiracji - zapraszam do zakładki Walentynki, ja natomiast chcę spędzić ten dzień bez gotowania ;).

Tymczasem zapraszam na najprostszy i najmniej romantyczny obiad, jaki można sobie wyobrazić - kotlety ziemniaczane z majerankiem, podane z pieczarkowym sosem. A co tam, bądźmy kontrowersyjni ;). Zapraszam!

 

Kotlety ziemniaczane z majerankiem i sosem pieczarkowym

Przepis własny.

Składniki (2 porcje):

  • 500 g ziemniaków (waga po obraniu)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka majeranku, czosnek, sól, pieprz
  • olej

Ziemniaki poprzedniego dnia ugotować, osuszyć i rozgnieść dokładnie praską na puree.

Następnego dnia wymieszać z jajkiem i mąką do uzyskania gęstej masy (ilość mąki zależeć może od odmiany ziemniaków). Doprawić do smaku. Formować spłaszczone kotleciki i lekko obtaczać w mące. Smażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju.

Sos pieczarkowy:

  • 250 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 5 łyżek kremówki
  • sól, pieprz

Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry. Wrzucić na rozgrzane masło i smażyć kilka minut. Następnie podlać lekko wodą i dusić kolejne kilka minut. Gdy woda odparuje, dodać kremówkę i gotować chwilę. Doprawić do smaku. Podawać do kotletów.

 

Smacznego!

 

czwartek, 11 lutego 2016

 

Ostatni tydzień spędziłam w domu rodzinnym, dlatego tez nie gotowałam i nie wstawiałam nic na bloga, ale już dziś wracam z nowym przepisem :). Kremowa zupa z pieczarek - z dużą ilością kremówki, pieprzem i gałką, baardzo kremowa i delikatna. Pyszna :) Polecam!

 

Krem pieczarkowy po parysku

 

Przepis Pascala, stąd. Podaję po niewielkich zmianach.

Składniki (4 porcje):

  • 500 g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 340 ml kremówki 30 %
  • 400 ml lekkiego bulionu
  • 4 łyżki białego wina
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • do podania: grzanki, bagietka

Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry. Wrzucić na rozgrzane masło i smażyć kilka minut do zrumienienia. Następnie przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować 10 minut na małym ogniu. Dodać kremówkę i wino i zmiksować całość na gładki krem (można zostawić kilka pieczarek do dekoracji). Doprawić solą, pieprzem i gałką. Podawać w towarzystwie grzanek lub świeżej bagietki.

 

Smacznego!

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6