Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: awokado

sobota, 13 sierpnia 2016

 

Naleśniki z nadzieniem z awokado, sera białego i pestek słonecznika. Przyprawione bazylią i pieprzem. Dobre i zdrowe, jako że awokado to chyba najsmaczniejsza dla mnie rzecz z gatunku zdrowych. To tyle na razie. Zapraszam na obiad!

 

Naleśniki z awokado, twarogiem i pestkami słonecznika

Przepis stąd, podaję po zmianach.

Składniki na naleśniki (2 porcje):

  • 160 ml wody wymieszanej z mlekiem
  • 65 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 duże jajko
  • olej

Składniki wymieszać blenderem. Odstawić masę na 30 minut. Następnie smażyć cienkie naleśniki na patelni lekko natłuszczonej papierem. Powinny wyjść 4 naleśniki.

Farsz:

  • 1 duże awokado
  • 100 g twarogu
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 łyżki pestek słonecznika, podprażonych
  • sól, pieprz, bazylia, sok z cytryny 

Awokado pokroić, wydrążyć, skropić sokiem z cytryny. Wymieszać z oliwą, pokruszonym twarogiem i słonecznikiem, doprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią. Naleśniki zawijać z nadzieniem. Jeść na ciepło lub zimno.

 

Smacznego!

 

czwartek, 02 czerwca 2016

 

Niebanalny chłodnik dla wielbicieli awokado - i tylko dla nich, bo awokado gra tu zdecydowanie pierwsze skrzypce ;). Ja za awokado przepadam, także bardzo mi smakował - choć ważne, aby awokado, które wybierzemy, było naprawdę smaczne. Do tego czosnek, śmietanka, lekki bulion i limonka. Polecam :)

 

Chłodnik z awokado ze śmietanką, limonką i czosnkiem

Inspiracja: przepis z KS (klik), podaję własną wersję.

Składniki (2-3 porcje):

  • 2 duże awokado, dojrzałe
  • 440 ml lekkiego bulionu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 200 ml śmietanki 12 %
  • sok z 1 sporej limonki
  • sól, pieprz, cukier

Bulion wlać do garnka, ostudzić. Czosnek podsmażyć na oliwie, wymieszać z bulionem. Całość ochłodzić. Awokado wydrążyć, dodać do garnka. Dodać śmietankę i sok z limonki, zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem, cukrem. Schłodzić przez 30 minut w lodówce. Podawać z bagietką lub innym wybranym dodatkiem.

 

Smacznego!

 

czwartek, 07 kwietnia 2016

 

Ostatnio kupiłam po raz pierwszy kaszę bulgur. Chciałam sprawdzić, jak smakuje, poza tym jest podobno bardzo zdrowa, także postanowiłam wkomponować ją w tygodniowe menu. Wrażenia? Generalnie nic specjalnego, kasza jak to kasza, gryczana czy jaglana smakuje mi o wiele bardziej ;). Ale z dodatkami za to smakowała naprawdę pysznie. Słodka i miękka smażona papryka, maślane awokado, chrupiące pestki, mozzarella i dużo przypraw. Dużo smaku, zdrowia i koloru. Polecam więc serdecznie!

 

Kasza bulgur z awokado, papryką, pestkami, sosem sojowym i mozzarellą

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 200 g kaszy bulgur
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 duże awokado, dojrzałe
  • 5 łyżek ulubionego oleju
  • 50 g pestek dyni, słonecznika itp.
  • 1 kulka mozzarelli (125 g)
  • oregano, bazylia, świeża kolendra
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 cytryny lub 1 limonka
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • sól, pieprz

Bulgur ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotowaną kaszę przemieszać widelcem, wymieszać z łyżką oleju i sosem sojowym.

Paprykę pokroić (usunąć gniazdo), wrzucić na resztę tłuszczu i usmażyć na małym ogniu, aż zmięknie. Awokado wydrążyć, pokroić w kostkę, dodać na patelnię z papryką. Całość skropić sokiem z 1/2 dużej cytryny lub 1 limonki. Dodać zmiażdżony czosnek, podsmażyć. Dodać dużą ilość ziół (oregano, bazylii, kolendry) – najlepiej świeżych, wymieszać. Pestki podprażyć, wmieszać do warzyw na patelni. Dodać kaszę, wymieszać dokładnie i smażyć krótko razem.

Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać porwaną mozzarellę.

 

Smacznego!!!

 

piątek, 01 kwietnia 2016

 

Dziś jeszcze jedna propozycja z naszego wielkanocnego stołu, która idealnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezach. Dwa rodzaje faszerowanych jajek, w nieco zdrowszych i mniej sztampowych wydaniach!

Pierwsza propozycja to jajka faszerowane pastą z awokado, z zielonym pieprzem, cytryną, majonezem z trawą cytrynową, czosnkiem niedźwiedzim... Dobrze doprawione i naprawdę pyszne.

Drugie jajka nafaszerowałam pastą z suszonych pomidorów z bazylią, a ozdobiłam połówkami zielonych oliwek.

Obydwa rodzaje bardzo smakowały domownikom, dlatego też serdecznie Wam je polecam!

 

 

Jajka faszerowane awokado z czosnkiem, cytryną i zielonym pieprzem

Przepis własny.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1/2 dużego awokado, dojrzałego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 płaskie łyżki majonezu (użyłam takiego z zielonym pieprzem i trawą cytrynową)
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • sól, pieprz, zielony pieprz, natka pietruszki

Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki. Żółtka włożyć do miseczki, dodać wydrążone awokado i cytrynę, rozgnieść widelcem na gładką masę. Dodać majonez i czosnek, wymieszać. Doprawić do smaku. Nadziać masą białka. Udekorować natką pietruszki.

 

 

 

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i bazylią

Przepis własny.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 8 połówek suszonych pomidorów z oleju
  • 1 łyżeczka koncentratu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz, bazylia
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 4 oliwki zielone

Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki. Żółtka wydrążyć, włożyć do miseczki, rozetrzeć z majonezem. Pomidory pokroić drobno, dodać do masy. Dodać koncentrat i cukier, wymieszać na gładką pastę. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Nadziać białka. Udekorować połówkami oliwek.

 

Smacznego!

środa, 21 stycznia 2015

 

Powoli zbliża się Tłusty Czwartek, a na blogach zaczynają pojawiać się charakterystyczne dla tego dnia słodkości. Z ogromną przyjemnością czytam przepisy na smażone i pączkopodobne słodkości z różnych stron świata albo na nowe szaty starego, dobrego pączka. Również lubię czytać o receptach innych blogerów na pączki idealne, bo sama nie jestem w tej sprawie ekspertem, ale za to je uwielbiam :).

Denerwują mnie tylko coraz bardziej upowszechniająca się moda na odchudzanie dosłownie wszystkiego - objawiająca się z tej okazji w publikowaniu przepisów na pączki pieczone, faworki light, racuchy bez tłuszczu itp. A że moda na light i bez- jest coraz bardziej na czasie, w tym roku zapewne będzie tych propozycji jeszcze więcej. Nie chodzi mi o to, że mam coś przeciwko pieczeniu pączków light. Absolutnie nie, każdy robi i je, na co ma ochotę :). Sęk tkwi w innych rzeczach. Po pierwsze - faworki bez tłuszczu czy pieczone pączki NIE SMAKUJĄ jak tradycyjne smażone, nie są tak samo dobre i już. Pieczone "pączki" to zwyczajne drożdżowe bułki z nadzieniem, po prostu. Nie wątpię, że mogą być dobre, ale to nie są pączki i tyle. A jeśli ktoś sądzi, że smakują lepiej niż prawdziwe... cóż. Mogę tylko powiedzieć, że tak się nie da. A druga sprawa - naprawdę, nie dajmy się zwariować... Zjedzenie smażonych pączków raz czy kilka razy w roku nikogo nie zabije, a niedopuszczanie dnia wyjątku do swojej diety uważam już za paranoję... Bo jedzenie nie pełni jedynie funkcji odżywczych i paliwa. To również kultura, tradycja, smak dzieciństwa czy rodzinnego domu. Oraz rzadziej lub częściej, jak kto woli, po prostu przyjemność. Warto o tym nie zapominać.

A dzisiaj, bardzo przewrotnie, publikuję pomysł na... bardzo zdrowe potrawy! Sałatka z awokado, tuńczykiem, mozzarellą, oliwą i orzechami oraz kanapka z awokado, mozzarellą, oliwą i suszonymi pomidorami. Mnóstwo witamin i zdrowia, a przy tym lekko i kolorowo. I również jest smakowicie :) Polecam!

 

Sałatka z awokado, mozzarellą, tuńczykiem i oliwą

Przepis własny.

Składniki (2 porcje):

  • 1 awokado, dojrzałe
  • sok z cytryny
  • 1 kulka mozzarelli (125 g)
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki orzechów nerkowca, grubo posiekanych

Awokado obrać, pokroić w kostkę lub w plastry, rozłożyć na talerzu i skropić sokiem z cytryny. Na awokado rozłożyć porwaną mozzarellę oraz kawałki tuńczyka (wcześniej bardzo dokładnie odciśniętego z zalewy). Polać oliwą, oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Posypać orzechami.

 

Kanapka z awokado, mozzarellą i suszonymi pomidorami

Składniki (1 porcja):

  • 1 ciabatta
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 awokado, sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • 50 g mozzarelli
  • 3 suszone pomidory

Ciabattę przekroić, skropić oliwą. Na jedną połówkę położyć plastry awokado, skropić cytryną. Posypać porwaną mozzarellą oraz kawałkami pomidorów. Oprószyć solą i pieprzem. Przykry drugą połówką bułki.

 

Smacznego!

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

sobota, 24 maja 2014

 

Dziś - szybko, aby zdążyć jeszcze przed końcem Akcji Szparagowej - przepis na lekką i zdrową sałatkę. Tak - ja też czasem jem takie rzeczy, powiem więcej - sałatka naprawdę mi smakowała. A to dlatego, że uwielbiam szparagi, kocham też awokado no i oczywiście - pyszne jajko w koszulce z płynnym żółtkiem (które udało mi się wreszcie opanować - trening czyni mistrza :)), mniam. Każdy ma na to swoją metodę, osobiście próbowałam kilkakrotnie metody z wirem i nie wyszło mi ani razu, także proponuję bezpieczniejszy pomysł. Do tego lodowa sałata, podsmażona szynka parmeńska, młoda cebulka ze szczypiorem, tarty parmezan i sos miodowo-musztardowy. Świetny pomysł na lekki, letni lunch lub kolację. Polecam serdecznie!

 

Sałatka ze szparagami, awokado, jajkiem w koszulce, szynką i sosem miodowo-musztardowym

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 10 szparagów
  • 1/3 główki małej sałaty lodowej
  • 1 awokado, dojrzałe
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 plastry szynki – w typie parmeńska, szwarcwaldzka itp.
  • sól, pieprz
  • 1 mała, młoda cebulka ze szczypiorem
  • 2 łyżki tartego parmezanu

Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki, rozłożyć na talerzach, oprószyć solą i pieprzem. Awokado przepołowić, usunąć pestkę, pokroić w kostkę i wydrążyć. Skropić sokiem z cytryny i rozłożyć na sałacie. Szynkę porwać, zrumienić krótko na suchej patelni, aż stanie się chrupiąca, pokruszyć na sałatę. Szczypior z cebulką umyć, posiekać i rozłożyć na talerze.

Sos miodowo-musztardowy:

  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy zwykłej
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka oleju z orzechów włoskich
  • sól, pieprz

Składniki sosu umieścić w miseczce, doprawić. Szparagi umyć, usunąć zdrewniałe końce i wymieszać z 1/3 sosu. Umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec w 225 stopniach ok. 10-12 minut, aż będą miękkie, ale nadal jędrne. Resztą sosu polać po porcjach sałatki. Gotowe szparagi wyjąć z pieca, lekko przestudzić, pokroić na kawałki i rozłożyć na talerze. Oprószyć jeszcze raz lekko solą.

Jajka w koszulkach:

  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka octu

W garnku zagotować dużą ilość wody, dodać sól i ocet. Następnie zmniejszyć ogień, tak aby woda ledwo się gotowała. Jajka kolejno wbijać do miseczki – tak, aby nie uszkodzić żółtka. Następnie wkładać ostrożnie do wody, tak, aby miseczka dotykała tafli – a następnie energicznym ruchem przechylać miseczkę. Gotować ok. 2 minuty, w trakcie można zagarniać łyżką cedzakową białko, aby ładnie okryło żółtko. Wyłowić łyżką cedzakową, poczekać, aż odcieknie z wody i rozłożyć na talerze. Podawać od razu, posypane tartym serem.



Smacznego! :)))

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

czwartek, 10 kwietnia 2014

 

Ależ ostatnio jestem leniwa. Nie, poprawka! Ależ ostatnio jestem zapracowana. Projekty, lektury... I przez to wszystko zaniedbuję trochę mojego bloga. Tak, wiem, jakbym chciała, znalazłabym czas. Postanawiam więc szczerą poprawę ;).

Ale za to w zeszłą niedzielę miałam przyjemność odwiedzić krakowski Najedzeni Fest. Było mnóstwo stoisk, mnóstwo różnorodnego jedzenia, mnóstwo atrakcji i mnóstwo ludzi... Nie będę pisać relacji, bo byłam tam w celach czysto rozrywkowych. Powiem jedynie, że jadłam boską baklavę... (choć kolejka była ogromna ;))... I jeszcze parę innych specjałów ;).

Teraz niestety zmogła mnie choroba, także ostatnie dwa dni przeleżałam w łóżku. Zrobiłam sobie za to ogromny garnek ziemniaczanego puree i byłam z siebie bardzo zadowolona. O tak.

Tymczasem prezentuję przepis na pyszną, lekką i kolorową sałatkę... Aby na nowo przywołać wiosnę, która chyba ostatnio od nas uciekła :(. Moje ukochane, maślane awokado, smażony kurczak, pomidor, kukurydza i pestki słonecznika. Do tego pyszny sosik... I smakowity lunch gotowy! :) Polecam serdecznie!

P.S. Nad menu możecie zobaczyć bannerek z moimi propozycjami potraw na Wielkanoc. Mam nadzieję, że ktoś się zainspiruje - a dzisiejszą sałatkę dołączam do kolekcji ;).

 

Sałatka z kurczakiem, awokado, pomidorem, kukurydzą i słonecznikiem

Przepis autorski.

Składniki (1 porcja):

  • 250 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1/2 awokado, dojrzałego
  • 1 pomidor lub garść pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki kukurydzy
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny + więcej
  • sól, pieprz

Piersi przedzielić na mniejsze kotleciki. W misce wymieszać słodką paprykę, przyprawę do kurczaka, pieprz, doprawić solą do smaku. Obtoczyć mięso w przyprawach. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i smażyć kurczaka z obu stron przez kilka minut (częściowo pod przykryciem), aż mięso nie będzie surowe – ma jednak pozostać bardzo soczyste ( nie mocno wysmażone!). Zdjąć z patelni, pokroić w kostkę. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni

Awokado pokroić w kostkę, wyjąć ze skorupki. Włożyć do miski i skropić sokiem z cytryny. Pomidora umyć, pokroić w kostkę (usuwając twardy środek). Wymieszać z awokado, oprószyć solą. Dorzucić pokrojonego kurczaka, wymieszać. W miseczce utworzyć sos: wymieszać resztę oleju z miodem i sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą. Sos wymieszać z sałatką. Dodać kukurydzę i ziarna słonecznika, wszystko delikatnie ze sobą wymieszać. Doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem.

 

Smacznego! :)

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

środa, 24 lipca 2013

 

Chociaż właściwie to nie do końca na zimno, bo ja jadłam go wraz z gorącym makaronem, jednak po ostygnięciu smakowałby równie dobrze. Ostatnio coś nie mam weny do publikacji wpisów, totalnie. Cóż mogę powiedzieć. Chyba nic.

Od razu więc prezentuję wyżej wspomniane danie. Makaron spaghetti w kremowym sosie z rozgniecionego na papkę awokado, z sokiem z cytryny, świeżą cebulką, czosnkiem, parmezanem, orzechami włoskimi, bazylią. Słodko-słony. Pyszny i zdrowy. Polecam gorąco!

 

Przepis autorski.

 

Składniki (2 porcje):

  • 170 g makaronu spaghetti
  • 1 duże awokado, dojrzałe (takie, które po naciśnięciu skórki robi się wklęsłe)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 cebulki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 2 łyżki listków bazylii

Awokado obrać, wydrążyć, skropić sokiem z cytryny i rozgnieść blenderem na gładką masę. Dodać posiekaną drobno cebulkę, rozgnieciony czosnek i cukier, wymieszać, dosolić do smaku. Orzechy posiekać i podprażyć na suchej patelni.

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Ciepły makaron wymieszać z sosem, rozłożyć na talerze. Posypać parmezanem, orzechami oraz porwanymi listkami bazylii.



Smacznego! :)

 

czwartek, 13 czerwca 2013

 

A dziś prezentuję szybki przepis na prostą przekąskę - ale jakże smaczną. Klasyczne połączenie smaków: kremowe awokado, kremowy serek i wędzony łosoś oraz koperek, wszystko zawinięte w pszenną tortillę i pokrojone ukośnie na roladki. Idealna propozycja na przyjęcie, ale też śniadanie czy też lunch do szkoły czy pracy. Ja awokado uwielbiam - no bo jak mogłabym nie lubić czegoś tak tłustego ;). Smakowało mi bardzo. Polecam!

 

Pomysł powszechnie znany, proporcje własne.


Składniki (2 porcje):

  • 2 pszenne tortille
  • 100 g łososia wędzonego
  • 1/2 dość dużego awokado, dojrzałego (jeszcze nie tak, aby było kremowe i maziste, lecz musi być miękkie i lekko uginać się pod naciskiem palca)
  • 1/2 opakowania kremowego serka (np. Almette, Twój Smak itp.)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku

Tortille rozwinąć, posmarować kremowym serkiem. Doprawić solą i pieprzem (lecz naprawdę lekko). Awokado skropić cytryną, pokroić w plastry i rozłożyć na plackach. Łososia wędzonego również pokroić w cienkie plastry i rozłożyć na tortillach. Posypać koperkiem i ciasno zwinąć. Odciąć odstające końce tortilli i pokroić ukośne na roladki.



Smacznego! :)

 

niedziela, 07 kwietnia 2013

 

Niektórzy są tak zadufani w sobie, że stale, na własny użytek, przekłamują rzeczywistość. Może kiedyś prawda dotrze do nich, uderzy jak wielka fala podczas sztormu. A może nigdy tak się nie stanie. Może czubek własnego nosa jest wciąż zbyt blisko. Staram się przetrwać te okropne kilkanaście dni. Najśmieszniejsze jest to, że to wcale nie nauka mnie przeraża. Nie mogę jednak napisać tu, czego tak potwornie nie mogę znieść. I tak zainteresowany nigdy się nie domyśli - patrz - pierwsze zdania.

*************

Powoli kończą mi się wielkanocne przepisy, na szczęście. Ale, ale - w kolejce czeka jeszcze kilka takich, które przyrządziłam jeszcze przed Wielkanocą. Haha, czyli nadal wymówka do unikania wstępów do notek jest aktualna.

A tymczasem publikuję przepyszną, świąteczną jeszcze sałatkę. Nie ma na blogu za wiele przepisów na sałatki, a szkoda, bo je uwielbiam - ale fakt, że nie przyrządzam ich zbyt często. Ta zaś - stanowiła dla mnie nie lada przysmak. Uwielbiam maślane awokado, sałatki ziemniaczane i aromatyczne dodatki. Tutaj są to: jajka, podsmażona szynka, płatki migdałowe i aromatyczny sos na bazie oliwy, miodu i musztardy francuskiej. Naprawdę, pyszności. Polecam gorąco!

 

Inspiracja: przepis z Kwestii Smaku (klik), ja jednak zrobiłam sałatkę po swojemu. Zostawiłam praktycznie tylko bazę, dodałam własne dodatki, przyprawy itp. Efekt finalny – autorski.


Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 1,5 awokado (dojrzałego, lecz jeszcze nie mazistego)
  • 3 jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g szynki (np. konserwowej lub gotowanej)
  • 1 łyżka oleju
  • garść płatków migdałowych
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka miodu
  • do posypania: posiekane listki kolendry

Ziemniaki umyć, ugotować w osolonej wodzie (tak, aby nie były zbyt miękkie – przez ok. 20 minut). Następnie wystudzić, obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do miski. Jajka ugotować na twardo, a następnie zalać zimną wodą, osuszyć, obrać i też pokroić w kostkę, dodać do ziemniaków. Awokado przekroić, ponacinać w kratkę, miąższ delikatnie wydrążyć, aby go nie uszkodzić. Skropić sokiem z cytryny, pokroić w kostkę i dorzucić do miski z ziemniakami i jajkami. Szynkę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim wędlinę, aby była lekko chrupka, a następnie dodać do miski z sałatką. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Dorzucić do miski, zostawiając trochę do dekoracji. Całość posolić, popieprzyć i bardzo delikatnie, lecz dokładnie wymieszać. W miseczce wymieszać oliwę z oliwek, musztardę oraz miód. Dressing dodać do sałatki, całość jeszcze raz wymieszać. Przełożyć do ładnej miski, w której potrawa będzie podawana. Udekorować pozostałymi płatkami migdałowymi i listkami kolendry.



Smacznego!!! *_*

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

 
1 , 2