Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: tortilla

poniedziałek, 14 grudnia 2015

 

Szybka przekąska w szybkim okresie, gdy na nic nie ma czasu. Quesadillas z kurczakiem, suszonymi pomidorami, szynką i roszponką. Zdrowe i smaczne zarazem. Polecam :)

 

Quesadillas z kurczakiem, suszonymi pomidorami, serem i roszponką

Inspiracja: ten przepis.

Składniki (4 porcje):

  • 4 placki pszennej tortilli
  • 450 g piersi z kurczaka
  • 150 g suszonych pomidorów z oleju
  • 200 g sera żółtego, startego
  • 2 garście roszponki lub rukoli
  • sól, pieprz, słodka papryka, ketchup

Kurczaka oczyścić, oprószyć solą, pieprzem i sporą ilością papryki. Pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju spod pomidorów i usmażyć kurczaka na złoto, lekko spłaszczając go łopatką.

Na dwóch tortillach rozsypać połowę sera, przykryć sałatą, posiekanymi pomidorami i kurczakiem. Opcjonalnie polać ketchupem i posypać resztą sera (ser sklei placki). Przykryć pozostałymi plackami. Piec w piekarniku lub w zgrzewaczu do kanapek, aż placki się zrumienią i staną się chrupiące. Kroić na trójkąty.

 

Smacznego!

 

sobota, 27 czerwca 2015

 

Miałam ostatnio ochotę na domowe wrapy. Już kiedyś przyrządzić chciałam meksykańskie carnitas, do tego pasował mi słodkawy chutney - wybrałam mango. Zawinęłam je więc w tortillę, dodałam ogórka i pomidora i pyszny obiad gotowy. Polecam :)

 

Wrapy z carnitas, chutneyem mango, pomidorem i ogórkiem

Przepis autorski.

Składniki (3-4 porcje):

  • 3 duże tortille lub 4 małe
  • 2 pomidory
  • 2 ogórki gruntowe

Warzywa umyć, pokroić w plastry.

Carnitas:

  • 500 g mięsa z łopatki wieprzowej
  • sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
  • 1 łyżka ketchupu
  • sól, pieprz, oregano, słodka i ostra papryka, cynamon

Mięso pokroić w kostkę, okroić z grubszych warstw tłuszczu. Umieścić w naczyniu żaroodpornym, natrzeć mocno solą, pieprzem, dodać przyprawy (nie żałować), sok z pomarańczy, ketchup i 1/2 szklanki wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec 2 godziny pod przykryciem (częściowo), aż mięso będzie bardzo miękkie. Następnie mięso wyjąć z zalewy, lekko rozdrobnić, jeśli trzeba dosolić i zrumienić mocno na patelni. Dodać zalewę i całość podgrzewać na dużym ogniu do zredukowania sosu.

Chutney z mango:

  • 1 duże mango
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz, chili

Mango obrać, pokroić w kostkę i włożyć do garnka. Dodać wodę i sok oraz cukier i miód, zagotować i gotować 10 minut na małym ogniu, aż całość zgęstnieje, a mango będzie miękkie. Część owoców rozgnieść. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chili.

Tortille podgrzewać krótko na patelni. Kłaść porcje carnitas, chutneyu oraz plasterki ogórka i pomidora. Zawijać i podgrzewać.

 

Smacznego!

 

czwartek, 13 czerwca 2013

 

A dziś prezentuję szybki przepis na prostą przekąskę - ale jakże smaczną. Klasyczne połączenie smaków: kremowe awokado, kremowy serek i wędzony łosoś oraz koperek, wszystko zawinięte w pszenną tortillę i pokrojone ukośnie na roladki. Idealna propozycja na przyjęcie, ale też śniadanie czy też lunch do szkoły czy pracy. Ja awokado uwielbiam - no bo jak mogłabym nie lubić czegoś tak tłustego ;). Smakowało mi bardzo. Polecam!

 

Pomysł powszechnie znany, proporcje własne.


Składniki (2 porcje):

  • 2 pszenne tortille
  • 100 g łososia wędzonego
  • 1/2 dość dużego awokado, dojrzałego (jeszcze nie tak, aby było kremowe i maziste, lecz musi być miękkie i lekko uginać się pod naciskiem palca)
  • 1/2 opakowania kremowego serka (np. Almette, Twój Smak itp.)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku

Tortille rozwinąć, posmarować kremowym serkiem. Doprawić solą i pieprzem (lecz naprawdę lekko). Awokado skropić cytryną, pokroić w plastry i rozłożyć na plackach. Łososia wędzonego również pokroić w cienkie plastry i rozłożyć na tortillach. Posypać koperkiem i ciasno zwinąć. Odciąć odstające końce tortilli i pokroić ukośne na roladki.



Smacznego! :)

 

piątek, 07 czerwca 2013

 

Kofta kebab to dla mnie niezaprzeczalnie smak Egiptu. Z prawdziwej baraniny, grillowane aż do zwęglenia, bardzo intensywne w smaku. Podawane z odświeżającą sałatką - najchętniej w picie. Mnie jednak nie chciało się piec domowych, a w mojej dziurze nie ma dostępu do takich "wymysłów". Cóż, i tak powinnam się cieszyć, że w jednej (sic!) piekarni w całym mieście dostać można kilka rodzajów naprawdę pysznego chleba.

A więc prezentuję dość złożone, pyszne, arabskie danie. A może raczej: arabsko-bałkańskie, bo moje kofty mają w sobie również cechy tamtejszych cevapcici. Bardzo mocno zgrillowane podłużne kotleciki z mielonego mięsa wołowo-wieprzowego (kurczak tu nie pasuje!), doprawione cebulką, czosnkiem, musztardą, słodką i ostrą papryką, cynamonem, kuminem, miętą... Niesłychany mariaż smaków ;).

Do tego domowy ajvar: kolejna rzecz niesłychanie warta uwagi. Już dawno miałam przygotować tę wyborną pastę, bo pieczoną paprykę i bakłażana w każdej postaci po prostu uwielbiam. Słodkawa, aromatyczna pasta doskonale sprawdziła się jako dodatek do kofty, jednak byłaby idealna również jako dodatek do pieczywa, grzanek, pieczonych warzyw itp.

Wszystko podane w plackach tortilla, z odświeżającą sałatką: z sałaty i ogórka, doprawiona miodem, czosnkiem i dużą ilością mięty.

Gorąco polecam!!!

 

Przepis na kofty jest wypadkową tego i tego, a także mojej inwencji w kwestii przyprawiania. Ajvar - przepis nie pochodzi z żadnego konkretnego źródła, inspirowałam się wieloma recepturami na ajvar z gazet czy stron. Ostateczna wersja – według mojego uznania. Sałatka i sposób podania – autorskie.



Składniki (3-4 porcje)

Kofta kebab:

  • 500 g mielonego mięsa (oryginalnie: baraniny, lecz wieprzowo-wołowe również świetnie się sprawdzi)
  • 1 mała cebulka
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, papryki ostrej, cynamonu, kuminu
  • 1 łyżeczka suszonej lub 1 łyżka świeżej mięty (posiekanej)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 50 ml wody wymieszanej z 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Cebulkę drobno posiekać, czosnek zmiażdżyć. Wymieszać z mielonym mięsem oraz musztardą, oliwą i wodą z sodą. W miseczce wymieszać przyprawy: papryki, cynamon, kumin, miętę i cukier. Dodać do miski z mięsem, doprawić lekko pieprzem. Całość wyrobić ręką na gładką masę, dosolić do smaku. Uwaga: całość ma być wyraziście przyprawiona, gdyż arabskie kofty muszą być mocno aromatyczne.

Z masy formować wilgotnymi rękami niewielkie, podłużne kotleciki i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec je na najwyższej półce piekarnika w 220 stopniach przez ok. 15 minut, w trakcie przewrócić. Można również przygotować kofty na grillu lub patelni grillowej bez tłuszczu, smażyć wówczas, aż kotleciki apetycznie mocno się przyrumienią (kilka minut). Trzymać w cieple.

Uwaga: Kebaby kofta muszą być naprawdę mocno spieczone, powiedziałabym nawet: lekko zwęglone. Są one bardzo wyraziste w smaku i tak właśnie musi być. Dzieje się tak, bowiem nie używamy do ich przyrządzenia praktycznie żadnego tłuszczu – jeśli więc nie byłyby mocno spieczone, podchodziłyby wodą… A nie ma nic gorszego niż wodniste mielone ;).

 

Ajvar (miseczka pasty):

  • 2 duże czerwone papryki
  • 1 mały bakłażan (lub niecały średni)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 mała cebulka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu z białego wina
  • szczypta cukru
  • sól
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Papryki i bakłażana umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze części. Z papryki wykroić gniazda nasienne. Warzywa ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, skórką do góry. Wstawić do nagrzanego do 250 stopni piekarnika, na samą górę (pod grzałkę), piec ok. 30 minut, aż skórka sczernieje. Po tym czasie warzywa przewrócić na drugą stronę i piec jeszcze ok. 10 minut, aż będą miękkie. Wyjąć z piekarnika i przełożyć do foliowego woreczka. Zamknąć go i poczekać kilka minut. Po tym czasie warzywa wyjąć i usunąć skórki – po odparzeniu w ten sposób będzie to bardzo łatwo zrobić.

W międzyczasie na 1 łyżce oliwy zeszklić posiekaną cebulkę, na 2 minuty przed końcem smażenia dodając zmiażdżony czosnek.

Obrane warzywa wraz z cebulą i czosnkiem umieścić w rondlu, zgnieść blenderem na masę – nie musi być jednak całkowicie gładka, kawałeczki warzyw wewnątrz dają bardzo ciekawe wrażenia smakowe. Dodać resztę oliwy, ocet, słodką paprykę, a następnie postawić na gazie i podgrzewać ok. 10 minut ma niewielkim palniku, mieszając, aż całość zgęstnieje. Doprawić cukrem i solą (pamiętać należy, że całość ma być lekko słodkawa).

Uwaga: ajvar pasuje znakomicie zarówno do kanapek, jak i pieczonych warzyw czy też różnorakich bałkańsko-arabskich potraw. Można również przygotować go więcej i zapasteryzować w słoikach.

Orzeźwiająca sałatka z sałaty, ogórka i jogurtu z miętą:

  • 1 miseczka liści sałaty (masłowej lub lodowej)
  • 1 duży ogórek gruntowy (lub niewielki szklarniowy)
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka octu z białego wina
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka suszonej lub 1 łyżka świeżej mięty (posiekanej)

Sałatę umyć, dokładnie osuszyć, porwać na kawałki. Wymieszać w misce w umytym i pokrojonym w plastry ogórkiem. W szklance wymieszać jogurt, ocet, miód, miętę, zmiażdżony czosnek i oliwę, doprawić pieprzem i solą (bardzo lekko – całość ma być raczej słodka). Sos dodać do sałaty z ogórkiem i delikatnie, lecz dokładnie połączyć. Wstawić do lodówki do przejścia się smaków.

Ponadto:

  • ayran (jogurtowy napój arabski wykonany z wymieszanych w proporcjach 1:1 jogurtu naturalnego i wody mineralnej, doprawiony lekko pieprzem i solą)
  • 3-4 duże placki tortilla

Placki tortilla podgrzać na suchej patelni. Nakładać do nich kolejno porcje zielonej sałatki, po 2-4 kofty, porcje ajvaru. Podawać ze schłodzonym ayranem.



Smacznego! *__*

 

wtorek, 15 stycznia 2013

 

Nie znoszę tych wszystkich fałszywych słów "obrzydzenia" na temat kebabów, burgerów itp. Tych pozerskich "a fe", "jakie tłuste", "jakie niezdrowe". I po co komu taka pokazówka?

Naprawdę lubię kebab. W szczególności oczywiście - pyszne mięso gyros. Nie przepadam za tym w bułce (tak, tu się zgodzę - pszenne, gniotowate buły wciskane nam w budkach na ulicy - to zdecydowanie NIE JEST TO) ani nawet w picie, choć to już jest jak najbardziej na miejscu. Uwielbiam za to kebab na talerzu, z porcją warzyw, frytek i sporą ilością sosu, a także taki w rożku, podawany również z frytkami i sosem. Najlepszy kebab jadłam kiedyś w pewnej nadmorskiej miejscowości, u prawdziwego Turka - oraz w pewnej knajpce w innym mieście. Co było w nich takie przepyszne? Cudowne, aromatyczne, mocno doprawione mięso - pyszna wołowina, "zeskrobywana" z rożna w długie, płaskie, zwijające się pasy mięsa. I wyraziste sosy. Mmm. Chyba muszę przejechać się do tej restauracji.

Oryginalny kebab robi się z jagnięciny lub też baraniny. W domu, w warunkach "codziennych", raczej mało kto może pozwolić sobie na taki obiad. Można jednak z powodzeniem zastąpić te mięsa wołowiną, wieprzowiną (najlepsza tłusta - szynka, karkówka) oraz nawet kurczakiem - choć to najmniej tradycyjne i zapewne najmniej odpowiednie, bo kurczak to mięso bardzo chude, jednak również się nada - ja tym razem kebab robiłam właśnie z kurczaka.

A gdy nie mam dostępu do moich ulubionych miejsc z kebabem, zadowolić muszę się rollo z pobliskiej "kebabiarni" - które jednak jest naprawdę smaczne - choć zapewne potwornie niezdrowe, ale jedzenie ma przede wszystkim SMAKOWAĆ. Fanatyzm w kwestii zdrowego żywienia? - ktoś tu zwyczajnie nie zna się kompletnie na kuchni.

Dzisiaj podaję przepis na domowy rollo kebab. Mięso w pysznej marynacie gyros, sałata, pomidor, ogórek, pikle, trochę cebulki. Sos czosnkowy i ketchupowo-majonezowy (w wersji pikantnej: z musztardą). Wszystko zawinięte w placki tortilla. Oczywiście, dodatki możemy modyfikować wg własnego gustu, ja tym razem dałam tylko sałatę i sos czosnkowy, podałam zaś danie w towarzystwie słodko kwaśnej sałatki z poprzedniego wpisu. I również było pysznie! :) Gorąco polecam!!!

Przepis autorski.


Składniki (dla 3-4 osób):

Mięso gyros:

  • 600 g mięsa (do wyboru: najlepsze - dość tłuste, np. karkówka wieprzowa, najlepsze jednak: z wołowiny lub baraniny)
  • 1 torebka przyprawy do gyrosa
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka ketchupu
  • 6 łyżek oleju

Mięso oczyścić, osuszyć, pokroić w kostkę. W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Umieścić w niej mięso, tak, aby dobrze pokryło się przyprawami. Zakryć folią i odstawić do lodówki na noc.

Następnego dnia mięso wraz z całą marynatą smażyć partiami na patelni (nie potrzeba już raczej do tego oleju - wystarczająco jest go w marynacie). Czas smażenia uzależniony jest od rodzaju mięsa - najkrótszy dla kurczaka, dłuższy dla karkówki itp. Mięso ma być miękkie, lecz nie wiórowate.

Sos czosnkowy:

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól

Jogurt wymieszać dobrze z majonezem. Dodać zmiażdżony czosnek, cukier, doprawić solą. Należy jednak uważać - sos nie może być zbyt słony, gdyż wystarczająco słone jest już mięso.

Sos majonezowo-ketchupowy (lub: z musztardą):

  • 3 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki majonezu
  • wersja pikantna: 1 łyżeczka musztardy dijon

Majonez i ketchup (i, jeśli lubimy - musztardę) wymieszać w kubeczku na gładki sos.

Ponadto:

  • 3-4 duże placki tortilla
  • 1 pomidor
  • 1/2 ogórka
  • 1 cebula
  • ogórki kiszone
  • kilka liści sałaty (lodowej lub pekińskiej lub czerwonej kapusty)

Rozgrzać piekarnik - będziemy trzymać w nim czekające na swą kolej kebaby, aby nie wystygły (można też zrobić do w mikrofalówce). Podgrzać mięso.

Warzywa umyć. Cebulę pokroić w kółka, ogórka i pomidora w plastry, ogórki kiszone - w kostkę. Sałatę porwać.

Na suchej patelni przez kilkanaście sekund podgrzewać z obu stron tortille. Następnie kłaść na talerzu, nakładać porcję mięsa, każdego z warzyw i polewać sosami - tak, jak lubimy. Następnie zwijać tortillę - tak, aby się nie rozleciała. Gotowe kebaby umieścić na kilka minut w piekarniku lub kilka sekund w mikrofalówce. Podawać ciepłe.

 

Smacznego!!! :))

 

sobota, 04 lutego 2012

 

Dzisiaj miałam zamiar opublikować niewielki przepisik, ot, nic specjalnego, jedno z moich codziennych śniadań. Ale stwierdziłam, że w zamian dam coś innego. Również śniadanie, również przepis szybki, ciepły i pożywny, ale przy tym danie naprawdę pyszne... kolorowe i cieszące oko!

A więc – przekąska idealna: my morning quesadillas! Po hawajsku, czyli ciepła tortilla z błyskawicznym sosem pomidorowym, szyneczką, ananasem, kukurydzą, mozzarellą i duużą ilością oregano. Dobre jako poranne źródło energii, przekąska w pracy czy w szkole lub też przyjemne zakończenie dnia. Polecam :)

 

Składniki (na 1 dużą lub 2 mniejsze porcje) :

  • 1 tortilla pszenna
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka ketchupu
  • 2-3 plastry chudej wędliny, pokrojonej drobno
  • 1-1,5 plastra ananasa, pokrojonego w kawałki
  • 2 łyżeczki kukurydzy z puszki
  • 40 g mozzarelli, porwanej
  • oregano
  • rukola do podania

Koncentrat i ketchup wymieszać, tortillę przekroić na pół. Na suchej patelni umieścić połowę placka i posmarować sosem pomidorowym. Na to układać kolejno: połowę startej mozzarelli, szynkę, ananasa. Posypać równomiernie kukurydzą oraz oregano (nie żałować przyprawy :)), a następnie resztą sera. Danie przykryć drugą połową tortilli i lekko docisnąć.

Smażyć przez około minutę na średnim ogniu, aby placek się ogrzał, a ser lekko stopił. Następnie podważyć szeroką łopatką i przewrócić na drugą stronę  (wymaga to pewnej wprawy, ale skoro nawet mi się udało, to jest to wykonalne :D). Podgrzewać niedługo, ale do czasu, aż placki będą lekko chrupkie, ser się stopi, a potrawa będzie ciepła. Następnie pokroić w trójkąty i podawać z rukolą oraz ulubioną herbatą :). Danie można również przyrządzić w zgrzewarce albo na patelni grillowej.

 

Smacznego!!

 

piątek, 20 stycznia 2012

 

A dziś na obiad... tortilla meksykańska! Przepis na to danie znalazłam na cudownej Feerii smaków i gdy tylko go ujrzałam, wiedziałam, że muszę coś w tym stylu zrobić. Tortilla wyszła przepyszna, zawierająca wszystko, co w kuchni Meksyku esencjonalne.

A więc: mielone mięso, papryka, czerwona fasola, kukurydza, sos pomidorowy, a także mocno wyczuwalne chilli i przyprawy meksykańskie, wszystko podane w mięciutkiej tortilli i polane dodatkowo sosem jogurtowym... Niebo w gębie. Takie dania lubię - cudnie mocno doprawione, wyraziste. Przepis, z moimi modyfikacjami, pochodzi z Feerii. Polecam!

 

Składniki na 3 porcje

Sos jogurtowy:

  • 130 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 2 szczypty soli
  • pieprz
  • 1/2-1 łyżeczka cukru

Pietruszkę zmielić w blenderze, dodać jogurt i zmiażdżony czosnek. Doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku - sos nie ma być słony, a wręcz słodkawy. Dobrze wymieszać i odstawić do lodówki.

Farsz do tortilli:

  • 300 g mielonego mięsa drobiowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebulka
  • 1 papryczka chilli
  • 1 czerwona papryka, niezbyt duża
  • 100 g czerwonej fasoli, odsączonej z zalewy
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 300 ml wrzątku
  • 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • przyprawa do dań meksykańskich - ja użyłam "Kucharka" meksykańskiego - ok. 3 łyżeczki
  • pieprz
  • 3 tortille pszenne
  • sałata do podania

Cebulę i chilli drobno posiekać. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić na nią cebulę z chilli i smażyć do zeszklenia. Następnie dorzucić zmiażdżony czosnek oraz mięso mielone. Smażyć do zrumienienia się mięsa.

We wrzątku rozpuścić paprykę słodką, 2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej, cukier, pieprz do smaku. Mieszaniną zalać mięso i dusić przez ok. 20 minut pod przykryciem na niewielkim gazie.

Paprykę pokroić, wrzucić do mięsa i dusić przez kolejne 10 minut. W razie, gdyby płyn odparował, polewać mięso wodą. Następnie dodać fasolę i kukurydzę, cały czas trzymając na gazie. Dołożyć koncentrat pomidorowy i wszystko dobrze wymieszać na patelni. Dolać troszkę wody, do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu. Doprawić 1/2-1 łyżeczką przyprawy meksykańskiej. Sprawdzić, czy mięso jest miękkie, a sos ciepły, jeśli tak - wyłączyć palnik.

W międzyczasie podgrzać gotowe tortille na suchej patelni - dosłownie po kilkadziesiąt sekund z każdej strony. Na talerzach rozłożyć po liściu sałaty, tortille nadziać sosem, zwinąć i położyć na sałacie. Polać sosem jogurtowym.

 

Pyszności. Smacznego!