Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: mozzarella

wtorek, 19 lipca 2016

 

Dzisiejszy wpis to nawet nie jest przepis, ale może komuś przyda się taki prosty pomysł na przekąskę: pieczarki zapiekane z mozzarellą, doprawione pieprzem i rozmarynem. Najlepsze oczywiście na gorąco, wyjadane z talerza chrupiącą bagietką (i popijane winkiem ;)). Zapraszam!

 

Pieczarki zapiekane z mozzarellą i rozmarynem

Inspiracja: tutaj.

Składniki (1-2 porcje):

  • 170 g małych pieczarek
  • 125 g mozzarelli
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz, rozmaryn, bagietka

Małe naczynie żaroodporne posmarować oliwą. Pieczarki oczyścić, pokroić w cienkie plastry, umieścić w naczyniu, posolić. Piec o 200 stopniach przez 10 minut. Następnie posypać porwaną mozzarellą, solą, pieprzem i rozmarynem. Zapiekać dalej, aż ser się przyrumieni. Podawać z bagietką, posypane wiórkami masła.

 

Smacznego!

 

niedziela, 19 czerwca 2016

 

Zapraszam na obiad pachnący latem - bazyliowe naleśniki nadziewane bazyliowym pesto, mozzarellą i twarogiem. Podsmażane na patelni, aby ser w środku się roztopił. Do tego pieczone letnie pomidorki... Pysznie. Polecam!

 

Naleśniki bazyliowe z pesto, mozzarellą, twarogiem i pieczonymi pomidorkami

Przepis autorski.

Składniki (8 naleśników):

  • 320 ml mleka (lub mleka wymieszanego z wodą)
  • 130 g mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju + nieco więcej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 1 doniczka bazylii (listki) lub 2 łyżki suszonej bazylii

Uwaga: przy użyciu bazylii świeżej otrzymamy zielone naleśniki, gdy użyjemy suszonej – będą to naleśniki z widocznymi zielonymi kawałkami bazylii.

Wszystkie składniki zmiksować blenderem na gładką masę. Odstawić na pół godziny. Następnie przemieszać. Smażyć cienkie naleśniki na patelni, za każdym razem lekko natłuszczając ją papierkiem.

Pieczone pomidorki:

  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Pomidorki umyć, osuszyć, wymieszać z oliwą i umieścić w wyłożonym papierem do pieczenia naczyniu. Posolić, popieprzyć i piec ok. 20 minut w 190 stopniach. Odcedzić z wytworzonego płynu.

Farsz:

  • 225 g mozzarelli
  • 200 g twarogu
  • 160 g pesto bazyliowego
  • sól, pieprz

Mozzarellę porwać, ugnieść razem z twarogiem, doprawić solą i pieprzem. Naleśniki układać na talerzu, połowę smarować pesto i nakładać nadzienie, zwijać w koperty. Następnie odsmażać je na oliwie, aż ser się stopi. Podawać z pomidorkami.

 

Smacznego!!!

 

piątek, 10 czerwca 2016

 

Pyszną kaszę ostatnio zrobiłam, dlatego dziś się nią z Wami dzielę wirtualnie. Jaglana tym razem, z mielonym mięsem, curry, mozzarellą i... OBŁĘDNYM pieczonym kalafiorem. Jest po prostu przepyszny, z dużą ilością przypraw, w środku miękki, z wierzchu chrupiący, no bajka. Będę sobie chyba często przyrządzać takiego kalafiora samego w sobie i zjadać jako przekąskę i Wam też to polecam. Jedna uwaga: potrawa najlepsza jest zaraz po przyrządzeniu, tzn. później również jest bardzo smaczna, ale kalafior traci już swoją chrupkość. Polecam!

 

Kasza jaglana z pieczonym kalafiorem, curry, mięsem mielonym i serem

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 1 kalafior; przyprawy do kalafiora: 3/4 łyżeczki soli, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki czosnku, 2 łyżeczki cukru, szczypta ostrej papryki i pieprzu
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 5 łyżek oleju
  • 50 g sera mozzarella
  • sól, pieprz, 1 łyżka curry, oregano

Kalafiora umyć, podzielić na różyczki. W miseczce wymieszać 4 łyżki oleju i przyprawy, które podane są koło kalafiora. Kalafiora umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wymieszać z marynatą. Piec w 180 stopniach ok. 20 minut.

Kaszę ugotować, odcedzić, wymieszać z curry i doprawić solą i pieprzem. Mięso mielone wrzucić na patelnię z resztą oleju i usmażyć. Dodać pieczony kalafior i kaszę. Doprawić solą, pieprzem, oregano. Wmieszać mozzarellę.

 

Smacznego!!!

 

czwartek, 26 maja 2016

 

Ostatnio mało gotuję, mam nadzieję, że w najbliższych dniach się poprawię. A tymczasem zrobiłam na obiad smakowity makaron z kurczakiem, botwinką, mozzarellą, czosnkiem i płatkami migdałów. Pyszny i zdrowy. Zapraszam!

 

Tagliatelle z botwinką, kurczakiem, mozzarellą i migdałami

Przepis własny.

Składniki (3-4 porcje):

  • 200 g makaronu tagliatelle
  • 2 pęczki botwinki z buraczkami
  • 500 g filetów z piersi kurczaka
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 1 kula mozzarelli
  • 3 łyżki płatków migdałowych, podprażonych

Makaron ugotować, odcedzić. W między czasie kurczaka oczyścić, posolić i popieprzyć. Pokroić na kawałki. Wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyć do zrumienienia (kilka minut). Buraczki z botwinki obrać, pokroić w plasterki. Dodać na patelnię. Łodyżki i liście dokładnie umyć, pokroić i też dodać na patelnię. Wymieszać, smażyć, aż botwinka zmięknie i zmniejszy objętość. Dodać zmiażdżony czosnek, smażyć jeszcze chwilę.

Zawartość patelni wymieszać z makaronem, doprawić do smaku. Wymieszać z poszarpaną mozzarellą, podawać posypane migdałami.

 

Smacznego!

 

czwartek, 21 kwietnia 2016

 

Jako, że uwielbiam makarony i makaronowe zapiekanki, postanowiłam zrobić kolejny eksperyment z lazanią, tym razem przekładając płaty bazyliowym pesto, ricottą i czosnkiem, polewając pomidorowym sosem i posypując mozzarellą. Wyszło naprawdę pysznie. Jeśli tak jak ja uwielbiacie wyraziste pesto i delikatną ricottę, musicie spróbować!

 

Lasagne z pesto bazyliowym, ricottą, sosem pomidorowym i mozzarellą

Przepis własny.

Składniki (4 porcje):

  • 180 g płatów makaronu lasagne
  • 150 g pesto bazyliowego
  • 500 g ricotty
  • sól, pieprz, czosnek (zmiażdżony lub w proszku), bazylia, 1 łyżeczka cukru
  • 200 g mozzarelli
  • 1 łyżka oliwy
  • 700 ml passaty pomidorowej

Ricottę rozgnieść widelcem z 3 łyżkami wody i niedużą ilością soli. Passatę wymieszać w garnku z oliwą i cukrem, doprawić sporą ilością soli, pieprzem, dużą ilością czosnku i bazylią (nie trzeba gotować ani redukować sosu, sam się „zrobi” podczas pieczenia ;)).

Makaron podgotować przez 2 minuty, odcedzić, uważać, aby się nie posklejał. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia wylać 3 łyżki sosu pomidorowego, na to rozłożyć 1/3 płatów. Posmarować połową pesto. Położyć równomiernie połowę sera, oprószyć czosnkiem. Czynność powtórzyć z drugą warstwą lasagne. Całość przykryć trzecią warstwą, oprószyć solą. Wylać równomiernie sos pomidorowy. Posypać startą mozzarellą. Piec w 190 stopniach ok. 35 minut, aż makaron będzie miękki (w razie potrzeby, gdyby góra zbyt się rumieniła, przykryć folią).

 

Smacznego!

 

czwartek, 07 kwietnia 2016

 

Ostatnio kupiłam po raz pierwszy kaszę bulgur. Chciałam sprawdzić, jak smakuje, poza tym jest podobno bardzo zdrowa, także postanowiłam wkomponować ją w tygodniowe menu. Wrażenia? Generalnie nic specjalnego, kasza jak to kasza, gryczana czy jaglana smakuje mi o wiele bardziej ;). Ale z dodatkami za to smakowała naprawdę pysznie. Słodka i miękka smażona papryka, maślane awokado, chrupiące pestki, mozzarella i dużo przypraw. Dużo smaku, zdrowia i koloru. Polecam więc serdecznie!

 

Kasza bulgur z awokado, papryką, pestkami, sosem sojowym i mozzarellą

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 200 g kaszy bulgur
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 duże awokado, dojrzałe
  • 5 łyżek ulubionego oleju
  • 50 g pestek dyni, słonecznika itp.
  • 1 kulka mozzarelli (125 g)
  • oregano, bazylia, świeża kolendra
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 cytryny lub 1 limonka
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • sól, pieprz

Bulgur ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotowaną kaszę przemieszać widelcem, wymieszać z łyżką oleju i sosem sojowym.

Paprykę pokroić (usunąć gniazdo), wrzucić na resztę tłuszczu i usmażyć na małym ogniu, aż zmięknie. Awokado wydrążyć, pokroić w kostkę, dodać na patelnię z papryką. Całość skropić sokiem z 1/2 dużej cytryny lub 1 limonki. Dodać zmiażdżony czosnek, podsmażyć. Dodać dużą ilość ziół (oregano, bazylii, kolendry) – najlepiej świeżych, wymieszać. Pestki podprażyć, wmieszać do warzyw na patelni. Dodać kaszę, wymieszać dokładnie i smażyć krótko razem.

Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać porwaną mozzarellę.

 

Smacznego!!!

 

poniedziałek, 15 lutego 2016

 

Pyszne danie w meksykańskim stylu - chili z mięsa mielonego z salami, czerwoną fasolą, pomidorami, oregano i... kakao! Nadaje ono nie tylko pięknego, ciemnego koloru, ale też ciekawego smaku - choć ja za nic nie poznałabym, że to kakao. Bardzo wyraziste w smaku danie potrzebuje dla zrównoważenia jakiegoś delikatnego akcentu, jak biały ryż czy też pszenna tortilla. Polecam więc i zapraszam!

 

Chili z salami, pomidorami, kakao i fasolą

Inspiracja: ten przepis, podaję po zmianach.

Składniki (4 porcje):

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 100 g salami
  • 1 łyżka oleju
  • 400 g pomidorów z puszki, krojonych
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 1 łyżka oregano, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej
  • sól, pieprz, cukier
  • 200 g mozzarelli

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w półplasterki salami i wytopić. Dodać mięso, rozdrobnić i smażyć do zrumienienia. Zalać pomidorami i 1/2 szklanki wody. Przykryć i dusić 20 minut. Dodać ketchup i sos sojowy i gotować bez przykrycia, aż płyn się zredukuje. Wmieszać kakao. Następnie dodać przyprawy – papryki i oregano oraz z grubsza odsączoną fasolę. Wymieszać, jeśli trzeba, nieco rozcieńczyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podawać z ryżem lub w tortilli, posypane oregano i porwaną mozzarellą.

 

Smacznego!

 

piątek, 18 grudnia 2015

 

Choć u mnie w domu świąteczny stół wygląda raczej tradycyjnie (oczywiście z pewnymi wyjątkami, o które troszczę się każdego roku ;)), to wiem, że niektórzy przygotowują Wigilię w stylu fusion. Dla takich właśnie osób jest dzisiejszy przepis: sałatka caprese z buraków - z mozzarellą, oliwą, pieprzem i majerankiem. Intrygująca, niebanalna i banalnie prosta ;). Polecam!

 

Caprese z buraków z majerankiem i pieprzem

Inspiracja: stąd, doprawienie – pomysł własny.

Składniki (2 porcje):

  • 1 średni burak (170 g po obraniu)
  • 1 kula mozzarelli (125 g)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz, majeranek

Buraka upiec na miękko, ostudzić, pokroić w plastry. Mozzarellę również pokroić w plastry. Na talerzu przekładać na zmianę plaster buraka i mozzarelli. Oliwę wymieszać z miodem i sokiem z cytryny. Sałatkę mocno osolić, polać sosem, posypać pieprzem i majerankiem.

 

Smacznego!

 

środa, 02 grudnia 2015

 

Dziś zapraszam na smakowitą zapiekankę z batatów. Bataty kupiłam i jadłam (!) pierwszy raz w życiu, dlatego też chciałam zrobić coś, co nie przyćmi ich naturalnego smaku. Pokroiłam je więc w cienkie plastry, zalałam kremówką i posypałam mieszanką mozzarelli i fety. Do tego rozmaryn, sól, pieprz i czosnek. Całość do pieca - i pyszna zapiekanka gotowa. Polecam. I tyle...

 

Zapiekanka z batatów w kremowym sosie z fetą i mozzarellą

Przepis własny.

Składniki (4 duże porcje):

  • 1200 g batatów (waga po obraniu)
  • 275 g kremówki 30 %
  • 100 ml mleka pełnotłustego
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz, czosnek w proszku, rozmaryn
  • 70 g sera feta
  • 90 g mozzarelli, startej lub porwanej

Umyte i obrane bataty pokroić w cieniutkie plasterki. Formę żaroodporną (ok. 25x35 cm) wysmarować masłem. Umieścić w niej 1/3 batatów, posypać sporą ilością soli, pieprzem, rozmarynem i czosnkiem. Powtórzyć czynność dwukrotnie – na wierzchu jednak nie sypiąc rozmarynu.

Śmietankę wymieszać z mlekiem, posolić, wylać mieszankę do formy z batatami. Przykryć folią aluminiową i piec 1 godzinę w 200 stopniach.

Fetę i mozzarellę wymieszać. Zapiekankę wyjąć z pieca, usunąć folię. Posypać serami i piec jeszcze 15 minut.

 

Smacznego!

 

piątek, 13 listopada 2015

 

Kolejny sposób na cannelloni, tym razem zupełnie nieklasyczny. Makaron faszerowany mieszanką tuńczyka i sera ricotta, zapieczony pod warstwą śmietanki i mozzarelli. Dużo czarnego pieprzu i inne przyprawy... Szybko i smacznie. Polecam...

 

Cannelloni z tuńczykiem, ricottą i mozzarellą

Przepis stąd, podaję po zmianach.

Składniki (4 porcje):

  • 20 rurek cannelloni
  • 2 puszki tuńczyka w zalewie (240 g po odsączeniu)
  • 500 g ricotty
  • 4 ząbki czosnku, oregano, sól, pieprz
  • 200 ml śmietanki 18 % + 100 ml wody
  • 125 g mozzarelli

Tuńczyka odsączyć, wymieszać z ricottą, doprawić zmiażdżonym czosnkiem, oregano, solą i dużą ilością pieprzu. Makaron nadziewać masą i układać w natłuszczonym naczyniu. Całość polać mieszanką wody i śmietanki, pokryć plastrami sera, posypać solą i dużą ilością pieprzu. Przykryć folią i piec w 200 stopniach 30 minut, następnie odkryć i piec kolejne 20 minut – lub dopóki makaron będzie miękki, a płyn nieco się zredukuje.

 

Smacznego!

 

 
1 , 2 , 3 , 4