Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: karczochy

piątek, 02 października 2015

 

Ostatnim razem, gdy byłam u Mamy, dostałam od Niej puszkę mleka kokosowego i puszkę karczochów. Myślałam długo, co z nimi zrobić, aż w końcu zdecydowałam się na risotto na mleku kokosowym z karczochami i chrupiącą szynką. Wyszło pyszne, kremowe i niebanalne w smaku. Polecam!

 

Risotto na mleku kokosowym z karczochami i chrupiącą szynką

Przepis inspirowany kilkoma znalezionymi w necie, wersja finalna – autorska.

Składniki (4 porcje):

  • 280 g ryżu do risotto (arborio, carnaroli)
  • 2 łyżki oleju (może być kokosowy)
  • 1 mała cebulka
  • 500 ml mleka kokosowego
  • 900 ml bulionu (około)
  • 1 puszka serc karczochów (240 g po odsączeniu)
  • 150 g suszonej szynki (np. parmeńskiej, szwarcwaldzkiej)
  • sól, pieprz, czosnek w proszku, gałka muszkatołowa
  • 1 czubata łyżka tartego parmezanu

Cebulkę posiekać, zeszklić na oleju. Dodać ryż i smażyć chwilę, mieszając, aż wszystkie ziarenka będą oblepione tłuszczem. Wlać mleko kokosowe, wymieszać, zagotować. Gotować do wchłonięcia się mleka. Następnie stopniowo dolewać gorący bulion, następną chochlę wlewając, gdy poprzednia zostanie wchłonięta – i tak do czasu, aż ryż będzie miękki (ok. 20 minut). Doprawić solą, pieprzem, parmezanem, gałką i odrobiną czosnku. Wmieszać karczochy pokrojone w duże kawałki.

Szynkę pokroić w paski, usmażyć na chrupiąco na suchej patelni. Risotto podawać posypane szynką.

 

Smacznego!

 

czwartek, 07 sierpnia 2014

 

A kiedy wszystko się skończy...

****************

Dziś zapraszam na danie wytrawne - szybki i lekki makaron. Bez kremowego sosu, z pysznymi i aromatycznymi składnikami. Makaron penne połączyłam z podsmażaną szynką, do tego dużo posiekanego, zrumienionego czosnku, oliwa, kilka zielonych oliwek... I składnik najważniejszy: serca karczochów z zalewy! UWIELBIAM karczochy. A gdy wyjeżdżałam z domu, zostałam obdarowana przez Mamę słoiczkiem. Do pasty tej wpasował się idealnie. Jeszcze tylko tarty parmezan - i pyszny obiad gotowy! Polecam gorąco :)

 

Penne z karczochami, szynką, czosnkiem i parmezanem

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 140 g makaronu penne
  • 1 puszka serc karczochów w zalewie (240 g po odsączeniu)
  • 2 łyżki zielonych oliwek, przekrojonych na pół
  • 100 g szynki w plastrach
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czubate łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól, pieprz

Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente. Oliwę rozgrzać na patelni, dodać drobniutko pokrojony czosnek i przesmażyć pół minuty. Wrzucić pokrojoną w paseczki szynkę, wymieszać i smażyć kilka minut, aż szynka lekko się zrumieni. Karczochy delikatnie pokroić na spore części, wrzucić na patelnię do podsmażonej szynki i smażyć 3 minuty. Dodać oliwki i makaron, wymieszać i smażyć chwilę (można do lekkiego podsmażenia makaronu). Dodać parmezan, doprawić solą, pieprzem i bazylią. Wymieszać. Rozkładać na talerze, posypując w razie potrzeby serem.



Smacznego! :))