Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: serek kremowy/twaróg

wtorek, 27 grudnia 2016

 

Witam po Świętach bez zbędnych refleksji i zapraszam na pyszny sernik. Najbardziej tradycyjny jaki może być, ciężki, z masłem, żółtkami, rodzynkami i skórką pomarańczową. Słodki, wykwintny i pyszny. Mój sernik wyszedł niestety zbyt niski, bo użyłam za dużej formy, polecam Wam więc użyć formy małej. Zapraszam!

 

Sernik z rodzynkami i skórką cytrynową; ciężki i tradycyjny z masłem

Przepis stąd, podaję po zmianach.

Składniki (nieduża foremka):

  • herbatniki lub upieczone kruche ciasto na spód
  • 1 kg twarogu tłustego, trzykrotnie zmielonego
  • 200 g masła, miękkiego
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 białko
  • 1 jajko
  • 7 żółtek
  • 1,5 torebki budyniu waniliowego
  • kandyzowana skórka pomarańczowa, rodzynki

Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajko i żółtka, twaróg i budyń, zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Wmieszać ubite białko oraz dowolną ilość rodzynek i skórki. Masę wylać na spód i piec w 170 stopniach ok. godzinę. Wystudzić, schłodzić.

Polewa:

  • 100 g czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 70 ml mleka

Stopić wszystko w kąpieli wodnej, polać sernik, udekorować dowolnie.

 

Smacznego!

 

poniedziałek, 28 listopada 2016

 

Witam i przedstawiam smakowitą zapiekankę ziemniaczaną ze szpinakiem, fetą, serkiem kremowym i innymi smakowitymi dodatkami. To moja wariacja (podyktowana zawartością lodówki) na temat znanej zapiekanki z Kwestii Smaku, którą robiła kiedyś moja Ciocia i Kuzynka (o ile dobrze pamiętam). Jest pyszna, dobrze trzyma formę i nie taka pracochłonna do zrobienia. Zapraszam!

 

Zapiekanka z ziemniakami, szpinakiem, fetą i kremowym serkiem

Inspiracja: ten przepis z Kwestii Smaku, jednak bardzo wiele w nim zmieniłam. Podaję własną wersję.

Składniki (forma ok. 25x25 cm):

  • 750 g ziemniaków (waga po obraniu)
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek, oregano
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 200 g serka kremowego
  • 150 g sera feta
  • 4 średnie jajka

Ziemniaki obrać, pokroić na plastry (nie jakieś bardzo cienkie). Zagotować w osolonej wodzie i gotować przez jakieś 3-5 minut, aż zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Odcedzić na durszlaku. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować łyżką oleju. Wyłożyć na dno połowę ziemniaków, równomiernie. Oprószyć solą.

Szpinak włożyć do garnka, rozmrozić, odparować wodę. Dodać masło, podgrzać. Dodać czosnek (dodałam suszony) oraz szczyptę soli. Połowę serka kremowego i połowę pokruszonej fety wymieszać z 50 ml śmietanki i jajkami, roztrzepać wszystko razem. Wymieszać całość ze szpinakiem. Doprawić solą, pieprzem, gałką oraz sporą ilością czosnku. Masę wylać na ziemniaki w formie.

Resztę serka wymieszać z resztą pokruszonej fety i śmietanki. Doprawić solą, pieprzem, gałką. Wylać masę na szpinak. Na górę wyłożyć resztę ziemniaków. Oprószyć solą, pieprzem i oregano. Piec w 200 stopniach ok. 30 stopni lub do czasu, aż zapiekanka stężeje.

 

Smacznego!

 

piątek, 25 listopada 2016

 

Zapraszam na pierwszą w tym roku świąteczną propozycję. Sernik cynamonowy, na korzennym ciasteczkowym spodzie. Z suszonymi śliwkami namoczonymi w alkoholu, nadziewanymi pierniczkami oraz warstwą cynamonu na górze. Pyszny. Kremowy i treściowy. Na zbliżające się mikołajki idealny :)

 

Sernik cynamonowy z suszonymi śliwkami i pierniczkami

Przepis własny. Proporcje masy: z Moich Wypieków.

Składniki na spód (tortownica 18 cm):

  • 60 g ciasteczek korzennych
  • 1 łyżka miękkiego masła

Ciastka pokruszyć, wymieszać dokładnie z masłem w blenderze. Całość wgnieść w dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:

  • 40 g suszonych śliwek
  • 40 ml wódki lub rumu (około)
  • 500 g tłustego twarogu, zmielonego 3-krotnie
  • 250 g śmietany 18 %
  • 3 jajka
  • 180 g cukru (lub mniej/więcej)
  • 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka cynamonu
  • 5 pierniczków w czekoladzie z nadzieniem śliwkowym (klasycznych, jak alpejskie)

Śliwki włożyć do małego garnuszka, dodać alkohol, aby lekko je pokrywał, zagotować i zostawić do wystudzenia. Odsączyć z masy i posiekać.

Twaróg, jajka, śmietanę, cukier (można dać na początek nieco mniej) i mąki wymieszać krótko, lecz dokładnie mikserem. Wmiksować cynamon. Jeśli trzeba, dodać więcej cukru (zależy to od kwaśności twarogu). Wmieszać posiekane śliwki. Masę wylać na spód ciasteczkowy. Na masie ułożyć pierniczki – tak, aby zajmowały całą powierzchnię sernika (może ich być 5 lub więcej/mniej, zależy od wielkości pierniczków). Lekko wdusić je w masę. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (na dnie piekarnika postawić blachę wypełnioną wodą). Piec ok. 60 minut. Wyjąć, wystudzić dokładnie i włożyć na kilka godzin do lodówki.

Ponadto:

  • cynamon, pierniczki do ozdoby

Gotowy sernik oddzielić nożem od formy, oprószyć cały wierzch cynamonem. Przełożyć na duży talerz lub paterę. Udekorować dowolnie, np. pierniczkami.

 

Smacznego!

 

niedziela, 04 września 2016

 

Jako dziecko zawsze lubiłam smażony ser z kminkiem, w okrągłych plastikowych opakowaniach w pomarańczowe paski. Zapomniałam o nim na kilka lat. Ale smażony ser przypomniał mi się kilka dni temu, gdy zobaczyłam w lodówce pół opakowania białego twarogu, który zapewne by się zepsuł. Postanowiłam więc po raz pierwszy wykonać smażony ser samodzielnie - najpierw zostawiłam twaróg do zgliwienia, następnie usmażyłam na niewielkiej ilości masła i dodałam dużo kminku, który uwielbiam :). Wyszedł taki jak sklepowy!

A ponadto prezentuję szybką, pyszną i sycącą zapiekankę z cukinią, suszonymi pomidorami, żółtym serem i słonecznikiem. Sprawdzi się zarówno jako drugie śniadanie, jak i, na ciepło z dodatkiem surówki, smakowity lunch. Zapraszam!

 

Zapiekanka z cukinii z serem żółtym, suszonymi pomidorami i słonecznikiem

Przepis stąd, podaję po zmianach.

Składniki (standardowa keksówka):

  • 250 g cukinii, startej na grubych oczkach
  • 70 ml dobrego oleju
  • 100 g suszonych pomidorów, posiekanych
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 160 g sera żółtego o wyrazistym smaku, startego
  • 100 ml mleka
  • sól, pieprz zioła prowansalskie, garść pestek słonecznika

Startą cukinię wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, dodać pomidory, ser, rozbełtane jajka, olej i mleko. Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać do masy i wymieszać dokładnie. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posypać słonecznikiem. Piec w 180 stopniach ok. 1-1,5 godziny (zależy od wysokości formy). Wystudzić. Kroić wystudzone.

 

 

 

Ser smażony z kminkiem

Przepis stąd, podaję po zmianach.

Składniki (1 nieduża miseczka):

  • 250 g twarogu (nie chudego)
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka kminku (lub do smaku)
  • 1 małe jajko
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, sól

Twaróg rozdrobnić, wymieszać z sodą. Przykryć niedokładnie ściereczką i odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce, aż zgliwieje – zajmie to 2-5 dni w zależności od temperatury. Gotowy twaróg stanie się gładki i będzie wyglądem przypominać ser topiony. Następnie na patelni rozpuścić masło, dodać ser i stopić go przez kilka minut, mieszając. Zdjąć z ognia, dodać jajko i dokładnie roztrzepać. Dodać kminek i sól do smaku. Poczekać do stężenia, schłodzić w lodówce.

 

Smacznego!!!

 

sobota, 13 sierpnia 2016

 

Naleśniki z nadzieniem z awokado, sera białego i pestek słonecznika. Przyprawione bazylią i pieprzem. Dobre i zdrowe, jako że awokado to chyba najsmaczniejsza dla mnie rzecz z gatunku zdrowych. To tyle na razie. Zapraszam na obiad!

 

Naleśniki z awokado, twarogiem i pestkami słonecznika

Przepis stąd, podaję po zmianach.

Składniki na naleśniki (2 porcje):

  • 160 ml wody wymieszanej z mlekiem
  • 65 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 duże jajko
  • olej

Składniki wymieszać blenderem. Odstawić masę na 30 minut. Następnie smażyć cienkie naleśniki na patelni lekko natłuszczonej papierem. Powinny wyjść 4 naleśniki.

Farsz:

  • 1 duże awokado
  • 100 g twarogu
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 łyżki pestek słonecznika, podprażonych
  • sól, pieprz, bazylia, sok z cytryny 

Awokado pokroić, wydrążyć, skropić sokiem z cytryny. Wymieszać z oliwą, pokruszonym twarogiem i słonecznikiem, doprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią. Naleśniki zawijać z nadzieniem. Jeść na ciepło lub zimno.

 

Smacznego!

 

niedziela, 19 czerwca 2016

 

Zapraszam na obiad pachnący latem - bazyliowe naleśniki nadziewane bazyliowym pesto, mozzarellą i twarogiem. Podsmażane na patelni, aby ser w środku się roztopił. Do tego pieczone letnie pomidorki... Pysznie. Polecam!

 

Naleśniki bazyliowe z pesto, mozzarellą, twarogiem i pieczonymi pomidorkami

Przepis autorski.

Składniki (8 naleśników):

  • 320 ml mleka (lub mleka wymieszanego z wodą)
  • 130 g mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju + nieco więcej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 1 doniczka bazylii (listki) lub 2 łyżki suszonej bazylii

Uwaga: przy użyciu bazylii świeżej otrzymamy zielone naleśniki, gdy użyjemy suszonej – będą to naleśniki z widocznymi zielonymi kawałkami bazylii.

Wszystkie składniki zmiksować blenderem na gładką masę. Odstawić na pół godziny. Następnie przemieszać. Smażyć cienkie naleśniki na patelni, za każdym razem lekko natłuszczając ją papierkiem.

Pieczone pomidorki:

  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Pomidorki umyć, osuszyć, wymieszać z oliwą i umieścić w wyłożonym papierem do pieczenia naczyniu. Posolić, popieprzyć i piec ok. 20 minut w 190 stopniach. Odcedzić z wytworzonego płynu.

Farsz:

  • 225 g mozzarelli
  • 200 g twarogu
  • 160 g pesto bazyliowego
  • sól, pieprz

Mozzarellę porwać, ugnieść razem z twarogiem, doprawić solą i pieprzem. Naleśniki układać na talerzu, połowę smarować pesto i nakładać nadzienie, zwijać w koperty. Następnie odsmażać je na oliwie, aż ser się stopi. Podawać z pomidorkami.

 

Smacznego!!!

 

wtorek, 07 czerwca 2016

 

Po świetnym weekendzie wrócić trzeba do rzeczywistości, niestety. Może ten serniczek choć trochę umili mi nastrój, może umili go i Wam - dwukolorowy kremowy sernik na zimno z truskawkami - jedna warstwa jest mocno truskawkowa, druga bardziej śmietankowa, obie pyszne. Do tego polewa z kwaśnej śmietany i ciasteczkowy spód. Smak lata - polecam!

 

Sernik na zimno truskawkowy dwukolorowy z białą czekoladą i kremówką

Przepis stąd, podaję po zmianach.

Składniki na spód (tortownica 18 cm):

  • 50 g herbatników maślanych
  • 40 g masła

Herbatniki pokruszyć w blenderze, wymieszać z miękkim masłem. Masą wyłożyć dno tortownicy. Schładzać przez 30 minut w lodówce.

Masa serowa:

  • 250 g twarogu 3-krotnie zmielonego
  • 150 ml kremówki 30 %
  • 300 g truskawek
  • 4 lekko czubate łyżki cukru pudru (lub do smaku)
  • 75 g białej czekolady
  • 2,5 łyżeczki żelatyny

Twaróg umieścić w misie miksera razem ze śmietanką, ubić na sztywną masę. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić. 2 łyżeczki żelatyny zalać 3 łyżkami wody, odstawić na 10 minut. Następnie pogrzać do rozpuszczenia – nie gotować. Czekoladę zahartować łyżką masy, zmiksować do masy. Tak samo postąpić z żelatyną.

Pozostałe 1/2 łyżeczki żelatyny zalać łyżką wody, odstawić na kilka minut, rozpuścić, nie gotować. Truskawki rozgnieść na mus. Masę serową podzielić na dwie części. Do jednej dodać 3/4 musu truskawkowego, do drugiej 1/4. Następnie dodać do każdej z części cukru pudru do smaku. Pozostałą żelatynę zahartować łyżką masy z większą ilością truskawek, zmiksować razem. Na spód herbatnikowy wyłożyć jaśniejszą masę, a na nią ciemniejszą. Odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.

Polewa śmietanowa:

  • 3 czubate łyżki śmietany 18 % (kwaśnej)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • truskawki

Wymieszać, rozprowadzić po serniku. Udekorować truskawkami.

 

Smacznego!

 

poniedziałek, 11 kwietnia 2016

 

Jak już nieraz pisałam, czasem zdarza mi się czytać komentarze na kulinarnych blogach - to chyba jakiś objaw masochizmu, bo doprowadzają mnie czasem do takich nerwów, że szkoda słów. Ale skoro już tak czytam, od czasu do czasu podzielę się jakąś refleksją. Na przykład stosunkowo często zdarza się, że ktoś, kto komentuje, że przepis jest beznadziejny i do niczego, pisze, że całe "ciasto wylądowało w koszu". Moje pytanie więc: czy na serio niektórzy wyrzucają nie do końca udane jedzenie do kosza? Czasem nie wyjdzie mi coś w kuchni, sernik na zimno się nie zsądzie, ciasto trochę przypali czy cokolwiek. Ale nigdy nie wyrzucam jedzenia do kosza. Nie wyobrażam sobie takiego marnotrawstwa - zresztą, zawsze da się coś uratować, nie wiem naprawdę, co trzeba by zrobić, żeby sprawić, że ciasto czy danie naprawdę nadaje się jedynie do wyrzucenia. Bardziej prawdopodobna opcja jest taka, że dana osoba chce tak bardzo podkreślić, że to ten przepis jest beznadziejny, a nie ona popełniła błędy, że napisze każde najśmieszniejsze przejaskrawienie :).

Podsumowując - nie wyrzucajmy jedzenia. Wiele nieudanych wyrobów da się odratować, wystarczy tylko odrobina chęci. A tymczasem zapraszam na pyszny i kremowy sernik na zimno - a raczej serowy deser z białą czekoladą, bitą śmietaną, musli, chrupkami i chrupiącym maślanym musli spodem. Delikatny, puszysty, pyszny. Polecam gorąco!

 

Sernik na zimno z musli i białą czekoladą na chrupiącym spodzie, puszysty i kremowy

Przepis autorski.

Składniki na chrupiący spód z musli (tortownica 18 cm):

  • 100 g musli bakaliowego (z małymi kawałkami crunchy)
  • 80 g masła, stopionego

Musli lekko rozgnieść widelcem, wymieszać ze stopionym masłem. Masą wyłożyć spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i schować do lodówki na kilka godzin, aby masło stężało.

Masa serowa z białą czekoladą:

  • 200 g serka kremowego lub na serniki, zmielonego 3-krotnie, zimnego
  • 330 ml kremówki 36 %, zimnej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 140 g czekolady białej z chrupkami
  • 70 g musli (jak w spodzie)

Czekoladę roztopić na parze, przestudzić lekko. Kremówkę i serek umieścić w misie i ubić razem na sztywny krem. Dodać lekko przestudzoną, lecz płynną czekoladę i cukier puder, zmiksować. Wmieszać pokruszone musli. Gęstą masę wyłożyć na stężały spód i wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.

 

Smacznego!

 

środa, 30 marca 2016

 

To oczywiście przepis na moją tegoroczną nietuzinkową paschę. Ale zauważyłam, że panuje wśród Polaków niezwykły konserwatyzm jedzeniowy polegający na tym, że jeśli coś np. nazywa się paschą, można to jeść jedynie na Wielkanoc. Co za smutna strata. Dlatego też nazwałam ten przepyszny deser inaczej, bo osobiście to mogłabym jeść go przez cały rok. Znacie twarogowe batoniki z makiem Magija? No to właśnie one były moją inspiracją do wykonania tego deseru. I naprawdę, smakuje on dokładnie jak te batony! Pascha  z domowego sera, kremowa, mocno maślana, słodka, bogata w smaku, lekko kwaskowa od cytryny, z chrupiącym makiem i lekko wytrawną polewą czekoladową. Pyszna. No polecam gorąco jeszcze raz, zróbcie ją koniecznie!

 

Pascha waniliowa z makiem i polewą czekoladową

Przepis autorski.

Składniki:

  • 2 l mleka
  • 500 g śmietany 18 %
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki suchego maku
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 300 g masła, miękkiego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 12 %
  • 100 g gorzkiej czekolady + 1 czubata łyżka masła + 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju
  • mak, orzechy włoskie do dekoracji

Mleko zagotować z wanilią. Jajka roztrzepać ze śmietaną i dodać do mleka. Gotować 15 minut na małym ogniu, aż wytrąci się ser. Odcedzić na gazie zawieszonej nad garnkiem i zostawić na całą noc. Odcisnąć serek i zmielić blenderem. Dodać śmietanę 12, zblendować. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch i po łyżce dodawać serek. Wmiksować cytrynę i mak. Jeśli trzeba, więcej dosłodzić. Masę wyłożyć do formy babkowej wyłożonej folią przezroczystą (masa powinna być luźna) i włożyć do lodówki na kilka godzin do stężenia. Następnie wyjąć na talerz do góry nogami, usunąć folię.

Masło, olej, cukier i mleko zagotować, dodać posiekaną czekoladę i po kilku minutach wymieszać do uzyskania gładkiej, gęstej polewy. Polać nią paschę. Udekorować. Przechowywać w lodówce.

 

Smacznego!!!

 

piątek, 18 marca 2016

 

Zapraszam na pyszny i nie taki typowy sernik caffe latte. To połączenie delikatnie mlecznej masy serowej z serową masą kawową, z mleczno-śmietankową polewą i kakao, na kakaowym spodzie z ciastek maślanych. Ciężki, z kremową, zwartą konsystencją. Świetnie się kroi, nie jest za słodki, ale też nie zbyt wytrawny. Bardzo dobrze sprawdzi się w roli eleganckiego deseru na Wielkanoc i nie tylko :)

 

Sernik caffe latte z polewą mleczno-śmietanową

Inspiracja: ten przepis, podaję po zmianach własną wersję. Od siebie dodałam mleko w proszku dla delikatnie mlecznego smaku latte.

Składniki na spód (forma 25x35 cm):

  • 250 g herbatników maślanych kakaowych
  • 3 łyżki miękkiego masła

Składniki rozdrobnić blenderem do uzyskania konsystencji mokrego piasku, wyłożyć dno natłuszczonej formy.

Masa serowa:

  • 1 kg tłustego twarogu zmielonego 3-krotnie
  • 6 jajek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 320 g cukru + 1 łyżka
  • 250 ml kremówki 30 %
  • 5 łyżek mleka w proszku
  • 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej

Twaróg, jajka, mąkę, kremówkę, 320 g cukru i 3 łyżki mleka w proszku zmiksować na gładką masę. Następnie podzielić ją na pół.

Połowę zmiksować z resztą mleka w proszku, wylać na spód ciasteczkowy. Drugą połowę zmiksować z kawą i łyżką cukru, wylać na białą masę i porobić łyżką „wzorki”, aby masy zmieszały się w niektórych miejscach. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika (na dno ustawić formę napełnioną wodą). Piec przez ok. 50 minut, a następnie wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Polewa mleczna-śmietanowa:

  • 220 g śmietany 12 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mleka w proszku
  • kakao

Składniki wymieszać, aby nie było grudek. Pokryć wystudzony sernik. Oprószyć kakao. Wstawić do lodówki na kilkanaście godzin.

 

Smacznego!

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6