Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: ryż/kasza/kuskus

czwartek, 08 grudnia 2016

 

Szybkie danie z kaszy kuskus z cytryną, kurczakiem, rodzynkami, migdałami i liśćmi szpinaku. Ważne aby a) nie przesuszyć mięsa podczas smażenia b) przygotować odpowiednio kuskus, aby nie był bez smaku. Zapraszam!

 

Kuskus cytrynowy z kurczakiem, rodzynkami, migdałami i świeżym szpinakiem

Przepis inspirowany tym.

Składniki (4 porcje):

  • 250 g kuskusu
  • 450 ml bulionu drobiowego
  • sok z 1/2 niedużej cytryny
  • 500 g filetów z piersi kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 2 garści świeżego szpinaku, umytego
  • sól, pieprz, słodka papryka

Bulion zagotować z sokiem z cytryny, zalać nim kuskus, przykryć i odstawić na 5 minut. Następnie przemieszać widelcem i dodać oliwę. Kurczaka oczyścić z błonek, pokroić, oprószyć solą i usmażyć na oleju. Następnie wymieszać ze słodką papryką i dodać do kuskusu.

Rodzynki sparzyć, odcedzić i wmieszać do dania. Dodać porwany szpinak, doprawić do smaku. Podawać posypane uprażonymi migdałami.

 

Smacznego!

 

środa, 30 listopada 2016

 

Kremowe risotto z duszoną cukinią, smażoną salami, parmezanem i oregano. Nawet mi bardzo smakowało, a ostatnio mało rzeczy mi smakuje. Także polecam serdecznie :)

 

Risotto z cukinią, salami i parmezanem

Przepis własny.

Składniki (3-4 porcje):

  • 200 g ryżu do risotto, np. arborio, carnaroli
  • 120 g salami
  • 1/2 dużej cebuli
  • 1 duża cukinia
  • 3 łyżki oliwy
  • 100 ml białego wina
  • 900 ml lekkiego bulionu drobiowego lub warzywnego, gorącego
  • sól, pieprz, oregano
  • 2 łyżki tartego parmezanu + do posypania

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić drobno posiekaną cebulkę i zeszklić. Dodać ryż i smażyć chwilę, mieszając, aby wszystkie ziarenka obtoczyły się w tłuszczu. Wlać wino, gotować do odparowania. Następnie po chochli wlewać bulion, za każdym razem przykrywając patelnię i gotując do wchłonięcia się płynu. Czynność powtarzać do wyczerpania bulionu lub do czasu, aż ryż będzie miękki i kremowy.

W międzyczasie salami pokroić na półplasterki i wytopić na innej patelni, odłożyć na bok. Na tłuszcz wytopiony z salami włożyć pokrojoną w ćwierćplastry cukinię, podsmażyć. Następnie wlać nieco wody i dusić do miękkości (ale ma pozostać jędrna).

Do risotto wmieszać parmezan i oregano oraz cukinię i salami. Wymieszać wszystko, doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Podawać posypane parmezanem.

 

Smacznego!

 

środa, 23 listopada 2016

 

Bardzo zdrowe danie z kaszy pęczak. Z brokułami, kukurydzą, migdałami, fetą oraz sosem miodowo-musztardowym. Na początku planowałam zrobić tę potrawę z komosy ryżowej, ale jest ona bardzo droga, dlatego zdecydowałam się na tańszy rodzaj kaszy. Jednak sądzę, że z komosą może wyjść jeszcze lepsze - spróbujcie. Polecam i zapraszam.

 

Pęczak z brokułem, kukurydzą, fetą, migdałami i sosem miodowo-musztardowym

Przepis własny.

Składniki (4 porcje):

  • 200 g kaszy pęczak (lub innej – bardziej polecam np. komosę czy jaglaną)
  • 450 g brokułów (użyłam mrożonych)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 50 g płatków migdałowych
  • 150 g sera feta
  • sól, pieprz, cukier
  • 5 łyżek dobrego oleju
  • 2 płaskie łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku

Kaszę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Brokuła podzielonego na różyczki ugotować w osolonej i posłodzonej wodzie – tak, aby był al dente. Odcedzić. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Kaszę, brokuła i kukurydzę wymieszać w garnku. Dodać pokruszoną fetę. Olej wymieszać z miodem, musztardą, sokiem z cytryny i zmiażdżonym czosnkiem, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z zawartością garnka, doprawić całość do smaku solą i pieprzem. Migdały podprażyć i wymieszać z potrawą. Podawać ciepłe.

 

Smacznego!

 

sobota, 08 października 2016

 

Nic specjalnego dziś Wam nie zaprezentuję, bo coraz mniej chce mi się gotować. Ale zapraszam na kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek, z sosem pieczarkowym i jarmużem ze śmietanką i czosnkiem. Smacznie i zdrowo, polecam.

 

 

 

Kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek z sosem pieczarkowym

Składniki (12 kotletów):

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 1/2 sporej cebulki
  • 250 g pieczarek
  • 1 łyżka oleju
  • 3 duże jajka
  • sól, pieprz, bułka tarta, olej do smażenia

Kaszę ugotować, odcedzić, odparować. Pieczarki oczyścić, pokroić, cebulę posiekać. Grzyby i cebule wrzucić na rozgrzany olej i usmażyć. Następnie dodać do kaszy i zblendować – nie musi być idealnie gładko. Dodać jajka, doprawić do smaku. Dodać tyle bułki tartej, aby masa była odpowiednio gęsta. Formować spłaszczone kotlety i smażyć je z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju (niewielki palnik).

Sos pieczarkowy:

  • 250 g pieczarek
  • 120 g kremówki 30 %
  • 1/2 małej cebulki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej + 1/4 szklanki wody
  • sól, pieprz

Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę posiekać. Pieczarki i cebulę wrzucić na rozgrzane masło, posolić i smażyć, aż cebula zmięknie, a grzyby się przyrumienią i zmniejszą objętość. Dodać śmietankę, zagotować. Skrobię rozpuścić w wodzie, dodać na patelnię i zagotować. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dolać nieco więcej wody. Doprawić solą i pieprzem. Sosem polewać kotlety.

 

  

Jarmuż duszony z czosnkiem i śmietanką

Składniki:

  • 200 g jarmużu (waga po usunięciu twardych żyłek)
  • 1 łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku, sól
  • 100 g kremówki 30 %

Jarmuż umyć, porwać na kawałki, wrzucić na wrzątek i podgotować przez kilka minut. Odcedzić. Następnie wrzucić na rozgrzane masło. Dodać pokrojony dość drobno czosnek i smażyć całość na średnim ogniu, aż jarmuż zwiędnie i zmięknie. Dodać kremówkę, zagotować i gotować kilka minut. Doprawić do smaku.

 

Smacznego!

piątek, 22 lipca 2016

 

Zdrowy obiad w moim ulubionym w ostatnich miesiącach stylu - kasza z różnymi pysznymi dodatkami. Tym razem jaglana, z mielonym mięsem, naciowym selerem, cukinią, serem żółtym i kurkumą. Super zdrowy i odchudzający seler naciowy, chude mięso, super zdrowa kurkuma, letnia polska cukinia. Zapraszam :)

 

Kasza jaglana z cukinią, selerem naciowym, mięsem mielonym i żółtym serem

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 2 nieduże cukinie
  • 1 seler naciowy
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki kurkumy, chili w proszku, oregano, sól, pieprz
  • 500 g mięsa mielonego (użyłam chudego z szynki)
  • 150 g żółtego sera, startego grubo

Kaszę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i usmażyć, rozdrabniając. Dodać pokrojoną na półplasterki cukinię i umytego, pokrojonego selera. Wymieszać, przykryć i dusić 10-15 minut, do miękkości warzyw. Odkryć, odparować i lekko zrumienić.

Kaszę wymieszać z zawartością patelni. Wmieszać kurkumę i chili, doprawić pieprzem, oregano, solą. Wmieszać żółty ser, aby się stopił. Podawać ciepłe.

 

Smacznego!

 

piątek, 10 czerwca 2016

 

Pyszną kaszę ostatnio zrobiłam, dlatego dziś się nią z Wami dzielę wirtualnie. Jaglana tym razem, z mielonym mięsem, curry, mozzarellą i... OBŁĘDNYM pieczonym kalafiorem. Jest po prostu przepyszny, z dużą ilością przypraw, w środku miękki, z wierzchu chrupiący, no bajka. Będę sobie chyba często przyrządzać takiego kalafiora samego w sobie i zjadać jako przekąskę i Wam też to polecam. Jedna uwaga: potrawa najlepsza jest zaraz po przyrządzeniu, tzn. później również jest bardzo smaczna, ale kalafior traci już swoją chrupkość. Polecam!

 

Kasza jaglana z pieczonym kalafiorem, curry, mięsem mielonym i serem

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 1 kalafior; przyprawy do kalafiora: 3/4 łyżeczki soli, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki czosnku, 2 łyżeczki cukru, szczypta ostrej papryki i pieprzu
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 5 łyżek oleju
  • 50 g sera mozzarella
  • sól, pieprz, 1 łyżka curry, oregano

Kalafiora umyć, podzielić na różyczki. W miseczce wymieszać 4 łyżki oleju i przyprawy, które podane są koło kalafiora. Kalafiora umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wymieszać z marynatą. Piec w 180 stopniach ok. 20 minut.

Kaszę ugotować, odcedzić, wymieszać z curry i doprawić solą i pieprzem. Mięso mielone wrzucić na patelnię z resztą oleju i usmażyć. Dodać pieczony kalafior i kaszę. Doprawić solą, pieprzem, oregano. Wmieszać mozzarellę.

 

Smacznego!!!

 

środa, 11 maja 2016

 

 

Dziś kolejne danie z młodymi warzywami - tym razem: z młodą kapustą. Kasza gryczana smażona z młodą kapustą właśnie, mielonym mięsem z indyka, cebulką, koperkiem i chili. PYSZNA! Naprawdę, w życiu bym nie przypuszczała, że tak mi będzie smakować. Zdrowe, niebanalne, pełne smaku danie. Co tu więcej mówić - zróbcie koniecznie! :)

 

Kasza gryczana z młodą kapustą, mięsem mielonym, koperkiem i chili

Przepis inspirowany przepisem na Kwestii Smaku, finalne danie - autorskie.

Składniki (4 porcje):

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 1/2 dużego pęczka koperku
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • sól, pieprz, cukier

Kaszę ugotować, odcedzić. Kapustę poszatkować, ugotować w wodzie z solą i cukrem – tak, aby była lekko al dente. Odcedzić.

Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę i mięso, smażyć do zrumienienia mięsa. Dodać kapustę, smażyć kilka minut. Dodać posiekany koperek. Doprawić solą, pieprzem i chili. Wmieszać kaszę, jeśli trzeba, doprawić dodatkowo do smaku.

 

Smacznego!!!

 

czwartek, 28 kwietnia 2016

 

Zdrowo i smacznie, czyli kolejny raz danie z kaszy - tym razem znów bulgur, z bazyliowym pesto, bobem, zielonymi szparagami, chrupiącym boczkiem i zrumienioną bułką tartą. Pysznie, zielono, wiosennie, co tu więcej mówić. Polecam :)

 

Kasza bulgur z pesto, bobem, szparagami, boczkiem i bułką tartą

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 240 g kaszy bulgur
  • 150 g pesto bazyliowego
  • 450 g bobu
  • 10 szparagów zielonych
  • 100 g boczku wędzonego w plastrach
  • 1 łyżka oliwy
  • 40 g bułki tartej
  • sól, pieprz, czosnek

Kaszę przyrządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu, wymieszać z pesto, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Boczek pokroić w paski, wytopić na suchej patelni.

Bób ugotować, obrać. Szparagi: odłamać końcówki, ugotować (3 minuty), pokroić w kawałki. Bób i szparagi dodać na patelnię z boczkiem, dodać też kaszę, wymieszać. Doprawić do smaku. Bułkę tartą zrumienić na oliwie. Posypać danie.

 

Smacznego!!!

 

czwartek, 07 kwietnia 2016

 

Ostatnio kupiłam po raz pierwszy kaszę bulgur. Chciałam sprawdzić, jak smakuje, poza tym jest podobno bardzo zdrowa, także postanowiłam wkomponować ją w tygodniowe menu. Wrażenia? Generalnie nic specjalnego, kasza jak to kasza, gryczana czy jaglana smakuje mi o wiele bardziej ;). Ale z dodatkami za to smakowała naprawdę pysznie. Słodka i miękka smażona papryka, maślane awokado, chrupiące pestki, mozzarella i dużo przypraw. Dużo smaku, zdrowia i koloru. Polecam więc serdecznie!

 

Kasza bulgur z awokado, papryką, pestkami, sosem sojowym i mozzarellą

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 200 g kaszy bulgur
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 duże awokado, dojrzałe
  • 5 łyżek ulubionego oleju
  • 50 g pestek dyni, słonecznika itp.
  • 1 kulka mozzarelli (125 g)
  • oregano, bazylia, świeża kolendra
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 cytryny lub 1 limonka
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • sól, pieprz

Bulgur ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotowaną kaszę przemieszać widelcem, wymieszać z łyżką oleju i sosem sojowym.

Paprykę pokroić (usunąć gniazdo), wrzucić na resztę tłuszczu i usmażyć na małym ogniu, aż zmięknie. Awokado wydrążyć, pokroić w kostkę, dodać na patelnię z papryką. Całość skropić sokiem z 1/2 dużej cytryny lub 1 limonki. Dodać zmiażdżony czosnek, podsmażyć. Dodać dużą ilość ziół (oregano, bazylii, kolendry) – najlepiej świeżych, wymieszać. Pestki podprażyć, wmieszać do warzyw na patelni. Dodać kaszę, wymieszać dokładnie i smażyć krótko razem.

Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać porwaną mozzarellę.

 

Smacznego!!!

 

poniedziałek, 29 lutego 2016

 

Dziś zostajemy w klimacie zdrowego żywienia ;). Zapraszam na kaszę gryczaną z kurczakiem, smażonymi pieczarkami, szpinakiem i pestkami dyni. Szybko, smacznie. Idealne danie, aby zabrać do pracy czy na uczelnię. Polecam!

 

Kasza gryczana z kurczakiem, pieczarkami i szpinakiem

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 4 łyżki oleju
  • 550 g mięsa z kurczaka (z piersi lub udek)
  • 200 g szpinaku
  • 500 g pieczarek
  • sól, pieprz, czosnek, majeranek
  • 4 łyżki pestek dyni, uprażonych

Kaszę ugotować, odcedzić. Doprawić lekko solą, pieprzem i majerankiem, wymieszać z łyżką tłuszczu. Mięso oczyścić, pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć i usmażyć na oleju. Dodać pokrojone pieczarki, smażyć, aż zmiękną i się zrumienią. Dodać szpinak, smażyć do zwiędnięcia. Wymieszać z kaszą, wmieszać pestki. Doprawić całość do smaku.

 

Smacznego!

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5