Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: figi

wtorek, 15 października 2013

 

Pamiętam, gdy przyjeżdżałam do Krakowa ledwo ponad dwa tygodnie temu, większość drzew ubranych była jeszcze w soczyście zielone liście. Dzisiaj, wychodząc rano na autobus, zauważyłam, że wszystkie zmieniły kolor na złoty, rudy lub rdzawy... Spadając kaskadami za każdym powiewem wiatru. Nie wiem, w którym momencie nastąpiła ta przemiana. I nie wiem, gdzie ja wtedy byłam, że w ogóle nic nie zauważyłam.

Pamiętam, jak zaledwie niecały miesiąc temu zaczynał się sezon na moje ukochane, świeże figi: ciemnofioletowe, pachnące, miękkie i uzależniająco słodkie, z cudownie ziarnistym miąższem. A tymczasem - nie wiem czemu, kupiłam je tylko trzykrotnie: i to będąc jeszcze w domu. A tyle miałam planów: upiec je z wyrazistym serem, dodać do kremowego sosu i mięsa, zatopić w tarcie. A tymczasem - sezon figowy zwyczajnie już się kończy... Dwa razy - zjadłam moje skarby same, bez żadnych zbędnych dodatków. Raz natomiast postanowiłam zrobić ciasto z dodatkiem świeżych fig. Upiekłam przepysznie maślane, ucierane ciasto z dużą ilością mielonych orzechów laskowych, które nadały mu niesamowity, tak uwielbiany przeze mnie aromat. Na wierzchu zaś ułożyłam właśnie świeże figi. Po upieczeniu dodatkowo polałam całość pyszną, słodką glazurą z masła i ciemnego, gryczanego miodu... Bardzo jesiennie, bardzo aromatycznie... Przepysznie. Polecam gorąco na październikowe wieczory!

 

Ciasto ucierane maślane z orzechów laskowych z figami i miodem

Przepis autorski..

Składniki (blaszka ok. 25 x 40 cm):

  • 250 g miękkiego masła
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka oleju
  • 200 g cukru
  • szczypta soli
  • 4 małe jajka, w temp. pokojowej
  • 250 g mąki tortowej
  • 65 g mąki ziemniaczanej
  • 2,5 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia
  • 6 świeżych fig
  • 3 pełne łyżki miodu (najlepiej: ciemnego, np. gryczanego) + 1 łyżka masła

Orzechy laskowe zmielić na pył, a następnie dodać olej i mielić blenderem przez kilkanaście minut aż do uzyskania gładkiej, tłustej pasty. Wmiksować dobrze cukier puder, blendować jeszcze chwilę, aby w efekcie powstała gęsta, jednolita masa.

Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem, a następnie dodawać po jednym jajku, wciąż miksując. Wmiksować dokładnie masę orzechową. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do reszty składników, wszystko razem utrzeć. Ciasto wyłożyć równomiernie do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy.

Figi umyć, odciąć króciutkie końcówki i poprzekrawać wzdłuż na trzy ładne części. Owoce układać na cieście, lekko dociskając. Piec ok. 50-55 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia przygotować glazurę: w garnuszku podgrzać mocno miód wraz z masłem. Gorące ciasto posmarować miodową glazurą, zostawić do wystudzenia. Doskonale smakuje na ciepło, z kleksem bitej śmietany i gałką lodów.



Smacznego!!! *__*



 

Ten wpis bierze udział w akcjach: