Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: bataty

niedziela, 28 sierpnia 2016

 

Dziś zapraszam na rybę w panierce cebulowej z musztardą jako odmianę dla zwykłej panierowanej ryby. Tak gdyby ktoś miał ochotę gotować w takie upały :) Ja użyłam makreli, która ma dość specyficzny smak, ale można użyć każdej innej białej ryby. A do tego można przygotować pieczone frytki z batatów ;). Zapraszam!

 

Makrela w panierce cebulowej z musztardą

Przepis z Palce lizać, podaję po zmianach.

Składniki (3 porcje):

  • 400 g filetów z makreli lub innej białej ryby
  • 1 łyżka oleju
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 średnia cebula
  • 25 g bułki tartej
  • sól, pieprz, rozmaryn

Rybę oczyścić, osuszyć, ułożyć na blasze, oprószyć solą i pieprzem. Jajko roztrzepać, wymieszać z drobniutko posiekaną cebulą, olejem, bułką tartą, musztardą, cukrem, doprawić do smaku. Ułożyć grubą warstwą na filetach. Piec w 190 stopniach ok. 30 minut lub do czasu, aż panierka się zrumieni.

  

 

 

Frytki z batatów, pieczone

Składniki:

  • 2 dość duże bataty
  • 3 łyżki oliwy
  • sól

Bataty obrać, pokroić na dość równe, grube frytki. Umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wymieszać z oliwą i solą. Piec w 180 stopniach ok. 20 minut lub do miękkości i chrupiącej skórki, co jakis czas przewracając.

 

Smacznego!

wtorek, 16 sierpnia 2016

 

Na początku zapraszam na letnią sałatkę, podpatrzoną u Kasi Guzik, składającą się ze świeżego szpinaku, pomidorów, duszonej czerwonej cebuli i sera feta, z malinowym balsamico. A do tego - pieczone plastry batatów z przyprawami. Zapraszam...

 

 

Sałatka z pomidorami, duszoną cebulą, szpinakiem i fetą

Przepis z bloga Gotowanie cieszy, podaję po zmianach.

Składniki (2 porcje):

  • 2 duże garści liści szpinaku baby
  • 4 dobre pomidory
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu balsamicznego, u mnie malinowy
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • sól, pieprz
  • 60 g sera feta

Szpinak umyć, osuszyć. Ułożyć na talerzach lub w misce. Cebule obrać, pokroić w piórka i usmażyć na oleju do miękkości. Pomidory umyć, osuszyć, wykroić gniazda i pokroić w półplastry. Ułożyć na szpinaku. Dodać cebulę, doprawić solą i pieprzem, posypać pokruszoną fetą. Ocet wymieszać z miodem, polać sałatkę. Podawać ze świeżym pieczywem.

 

 

Plastry batatów pieczone z rozmarynem i czosnkiem

Składniki:

  • 2 dość duże bataty
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 gałązki rozmarynu, sól

Bataty obrać obieraczką, pokroić na dość cienkie plastry. Umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wymieszać z oliwą i solą, obok ułożyć nieobrane ząbki czosnku i rozmaryn. Piec w 220 stopniach ok. 10 minut lub do zrumienienia i miękkości (zależy od grubości plastrów), przewracając w trakcie.

 

Smacznego!

 

sobota, 20 lutego 2016

 

Przepyszne danie z jarmużu, idealnie skomponowane, pełne smaku i aromatu. Co tu więcej pisać - jarmuż, mleko kokosowe, masło orzechowe, pomidory, ziemniaki, bataty, przyprawy... To mówi samo za siebie. Polecam gorąco!

 

Jarmuż z ziemniakami, batatami, pomidorami i masłem orzechowym w mleku kokosowym

Przepis inspirowany tym, finalna wersja – własna.

Składniki (4 porcje):

  • 200 g jarmużu
  • 500 g ziemniaków (waga po obraniu)
  • 1 duży batat
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • 2 lekko czubate łyżki masła orzechowego
  • 3 małe pomidory
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz, curry, słodka papryka, ostra papryka, odrobina cynamonu

Ziemniaki i batata obrać, pokroić w dość dużą kostkę. Ugotować w osolonej wodzie – tak, aby nie były zbyt miękkie, odcedzić. Jarmuż umyć, porwać listki (usunąć gruby środkowy nerw). Wrzucić na gotującą się wodę i blanszować ok. 4 minuty. Odcedzić.

Pomidory obrać, usunąć nasiona, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić pomidora i smażyć chwilę. Zalać mlekiem kokosowym, dodać orzechowe masło i wymieszać do uzyskania gładkiego sosu. Gotować pod przykryciem 10 minut, a następnie odkryć i rozgnieść zgrubsza pomidory praską. Dodać przyprawy (sporo), wrzucić ugotowane wcześniej warzywa. Wymieszać delikatnie, doprawić jeszcze do smaku. Jeśli trzeba, pogotować chwilę, aby sos się zagęścił. Podawać solo lub z pitą czy białym ryżem.

 

Smacznego!!!

 

środa, 02 grudnia 2015

 

Dziś zapraszam na smakowitą zapiekankę z batatów. Bataty kupiłam i jadłam (!) pierwszy raz w życiu, dlatego też chciałam zrobić coś, co nie przyćmi ich naturalnego smaku. Pokroiłam je więc w cienkie plastry, zalałam kremówką i posypałam mieszanką mozzarelli i fety. Do tego rozmaryn, sól, pieprz i czosnek. Całość do pieca - i pyszna zapiekanka gotowa. Polecam. I tyle...

 

Zapiekanka z batatów w kremowym sosie z fetą i mozzarellą

Przepis własny.

Składniki (4 duże porcje):

  • 1200 g batatów (waga po obraniu)
  • 275 g kremówki 30 %
  • 100 ml mleka pełnotłustego
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz, czosnek w proszku, rozmaryn
  • 70 g sera feta
  • 90 g mozzarelli, startej lub porwanej

Umyte i obrane bataty pokroić w cieniutkie plasterki. Formę żaroodporną (ok. 25x35 cm) wysmarować masłem. Umieścić w niej 1/3 batatów, posypać sporą ilością soli, pieprzem, rozmarynem i czosnkiem. Powtórzyć czynność dwukrotnie – na wierzchu jednak nie sypiąc rozmarynu.

Śmietankę wymieszać z mlekiem, posolić, wylać mieszankę do formy z batatami. Przykryć folią aluminiową i piec 1 godzinę w 200 stopniach.

Fetę i mozzarellę wymieszać. Zapiekankę wyjąć z pieca, usunąć folię. Posypać serami i piec jeszcze 15 minut.

 

Smacznego!