Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: kwaśna śmietana

niedziela, 18 grudnia 2016

 

Chłopska zapiekanka ziemniaczana, na zimowe dni idealna: ziemniaki, kiełbaska, żółty ser, dużo cebuli i śmietana. No i pomidory, żeby było trochę zdrowiej. Zapraszam :)

 

Zapiekanka z ziemniakami, cebulą, kiełbasą, pomidorami i żółtym serem

Inspiracja: ten przepis, podaję własną wersję.

Składniki (forma ok. 35x25cm):

  • 9 średnich ziemniaków
  • 270 g ulubionych kiełbasek
  • 4 cebule
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 nieduże pomidory
  • sól, pieprz
  • 200 g sera żółtego, startego
  • 200 g śmietany 12 %
  • 1 jajko

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w nie za cienkie plastry i ugotować w osolonej wodzie przez kilka minut, aby zmiękły. Odcedzić.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekane cebule i pokrojone w plastry kiełbaski. Usmażyć, aż kiełbasa lekko się zrumieni, a cebula zmięknie. Pod koniec dodać zmiażdżony czosnek.

Na dnie natłuszczonej formy ułożyć 1/3 plastrów ziemniaków, oprószyć solą i pieprzem i pokryć połową mieszanki kiełbasiano-cebulowej. Pokryć kolejną warstwą ziemniaków, znów oprószyć solą i pieprzem i pokryć resztą mieszanki. Pokryć resztą ziemniaków.

Pomidory umyć, pokroić w plastry (bez twardej „końcówki” na górze), położyć między ostatnią warstwę ziemniaków.

Śmietanę roztrzepać z jajkiem, wmieszać żółty ser, doprawić solą i pieprzem. Mieszanką pokryć wierzch zapiekanki. Piec w 190 stopniach ok. 40 minut.

 

Smacznego!

 

piątek, 25 listopada 2016

 

Zapraszam na pierwszą w tym roku świąteczną propozycję. Sernik cynamonowy, na korzennym ciasteczkowym spodzie. Z suszonymi śliwkami namoczonymi w alkoholu, nadziewanymi pierniczkami oraz warstwą cynamonu na górze. Pyszny. Kremowy i treściowy. Na zbliżające się mikołajki idealny :)

 

Sernik cynamonowy z suszonymi śliwkami i pierniczkami

Przepis własny. Proporcje masy: z Moich Wypieków.

Składniki na spód (tortownica 18 cm):

  • 60 g ciasteczek korzennych
  • 1 łyżka miękkiego masła

Ciastka pokruszyć, wymieszać dokładnie z masłem w blenderze. Całość wgnieść w dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:

  • 40 g suszonych śliwek
  • 40 ml wódki lub rumu (około)
  • 500 g tłustego twarogu, zmielonego 3-krotnie
  • 250 g śmietany 18 %
  • 3 jajka
  • 180 g cukru (lub mniej/więcej)
  • 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka cynamonu
  • 5 pierniczków w czekoladzie z nadzieniem śliwkowym (klasycznych, jak alpejskie)

Śliwki włożyć do małego garnuszka, dodać alkohol, aby lekko je pokrywał, zagotować i zostawić do wystudzenia. Odsączyć z masy i posiekać.

Twaróg, jajka, śmietanę, cukier (można dać na początek nieco mniej) i mąki wymieszać krótko, lecz dokładnie mikserem. Wmiksować cynamon. Jeśli trzeba, dodać więcej cukru (zależy to od kwaśności twarogu). Wmieszać posiekane śliwki. Masę wylać na spód ciasteczkowy. Na masie ułożyć pierniczki – tak, aby zajmowały całą powierzchnię sernika (może ich być 5 lub więcej/mniej, zależy od wielkości pierniczków). Lekko wdusić je w masę. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (na dnie piekarnika postawić blachę wypełnioną wodą). Piec ok. 60 minut. Wyjąć, wystudzić dokładnie i włożyć na kilka godzin do lodówki.

Ponadto:

  • cynamon, pierniczki do ozdoby

Gotowy sernik oddzielić nożem od formy, oprószyć cały wierzch cynamonem. Przełożyć na duży talerz lub paterę. Udekorować dowolnie, np. pierniczkami.

 

Smacznego!

 

wtorek, 01 listopada 2016

 

Dziś chciałabym tylko podzielić się z Wami przepisem na moją wersję jednej z moich ulubionych potraw - placka po węgiersku. Chrupiące, duże placki ziemniaczane, w które zawinięty jest pyszny gulasz wołowy z papryką. Całość polana kwaśną śmietaną i podana z kiszonym ogórkiem. Nie muszę chyba nic więcej dodawać. Polecam!

 

Placek po węgiersku

Przepis powszechnie znany, moja wariacja.

Składniki na gulasz (4 porcje):

  • 500 g wołowiny na gulasz
  • 1 cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 500 ml esencjonalnego bulionu wołowego
  • 2 łyżki oleju
  • woda
  • 1 łyżka słodkiej papryki, ostra papryka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz

Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić posiekaną cebulę i pokrojone w kostkę mięso. Zrumienić z każdej strony i przełożyć do rondla. Wlać bulion, zagotować i przykryć nie całkiem. Gotować godzinę. W międzyczasie usunąć gniazda z papryk, pokroić papryki w kostkę i dorzucić do garnka. Gotować kolejne 1,5-2 godziny, aż mięso będzie całkiem miękkie, w razie potrzeby dolewając więcej wody, aby wszystko było pokryte. Następnie doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Jeśli za mało jest wody (wyparowała), dolać. Mąkę rozrobić w odrobinie wody i dodać do garnka. Gotować, aż sos zgęstnieje.

Placki (4 duże sztuki):

  • 1200 g ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 lekko czubate łyżki mąki
  • sól, pieprz, olej

Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce i odcisnąć z nadmiaru płynu. Dodać jajka i mąkę, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać dokładnie. Na patelni wielkości średnicy talerza obiadowego rozgrzewać olej i kłaść dość cienką warstwę masy ziemniaczanej. Smażyć na rumiano, delikatnie przewracać na drugą stronę i smażyć z drugiej.

Ponadto:

  • kwaśna śmietana
  • ogórki kiszone, pokrojone
  • ew. ketchup

Gorące placki składać na pół z gulaszem w środku. Podawać z kwaśną śmietaną i pokrojonym ogórkiem.

 

Smacznego!

 

niedziela, 21 sierpnia 2016

 

Zapraszam na tartę z kruchego ciasta z pieczonym kremem karmelowym i świeżymi, letnimi brzoskwiniami. Szybka do zrobienia, pyszna do zjedzenia. I miłej niedzieli życzę!

 

Tarta z brzoskwiniami pieczonymi w karmelowym kremie

Przepis z White Plate, podaję po zmianach. Szczególnie polecam zwrócić uwagę na spód, bo z podanego przepisu nie wychodzi moim zdaniem zadowalający, podaję więc swój.

Kruchy spód (tartownica ok. 26 cm):

  • 120 g masła, zimnego w kawałeczkach
  • 2 żółtka
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1-2 łyżki śmietany 18

Z podanych składników zagnieść szybko gładką kulę ciasta, w razie potrzeby dodając śmietany. Następnie rozwałkować i wylepić nim natłuszczoną tartownicę. Ponakłuwać i schłodzić przez 30 minut w lodówce. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec ok. 15 minut.

Nadzienie:

  • 430 g brzoskwiń (niezbyt miękkich)
  • 100 g masła
  • 170 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g śmietany 18 %
  • 2 jajka

Owoce umyć, osuszyć, wypestkować, pokroić w plasterki.

Na patelni umieścić cukier i masło i karmelizować przez kilkanaście minut, następnie wrzucić owoce i trzymać chwilę na gazie. Jajka rozbełtać z wanilią i śmietaną. Wmieszać delikatnie do lekko przestudzonego karmelu. Masę z owocami wylać na podpieczony spód i piec jeszcze ok. 30 minut, aż masa się zetnie. Wystudzić, schłodzić, posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego!

 

piątek, 29 lipca 2016

 

Znowu coś prostego i nie wymagającego, ale smakującego latem i obowiązkowego do wykonania w sezonie ;). Kurki z cebulką w kwaśnej śmietanie zapiekane po żółtym serem. Doprawione tylko pieprzem. Proste i pyszne, tak kurki smakują mi najlepiej :)

 

Kurki w śmietanie z pieprzem zapiekane pod żółtym serem

Składniki (1-2 porcje):

  • 200 g kurek
  • 100 g śmietany 18 %
  • 2 łyżki masła
  • 1 średnia cebula
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • 100 g żółtego sera, startego

Kurki oczyścić, osuszyć. Cebulę posiekać, podsmażyć na maśle. Wrzucić kurki i smażyć kilka minut. Następnie wyłączyć palnik, kurki wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do małego naczynia żaroodpornego, przykryć serem. Zapiekać w 200 stopniach kilkanaście minut, aż ser się zrumieni.

 

Smacznego!

 

czwartek, 09 czerwca 2016

 

Tarte flambee to alzacki specjał, przypominający nieco pizzę, na wierzchu której znajduje się kwaśna, gęsta śmietana, dużo cebuli oraz boczku. W mojej wersji dodałam jeszcze sól, pieprz i nieco tartego sera. Od pizzy jednak różni tarte flambee to, że do ciasta nie dodaje się drożdży (choć niektórzy tak robią). Jest to bardzo cienko rozwałkowane ciasto - bystrzejsi zauważą, że jest to klasyczne ciasto pierogowe ;). A poza tym to cóż, zapiekanka smakuje pysznie, jest prosta do wykonania i bardzo tania. Zapraszam więc :)

 

Tarte flambee z boczkiem, cebulą, śmietaną i serem

Przepis stąd, podaję po niewielkich zmianach.

Składniki na spód:

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 120 ml wody
  • 1/3 łyżeczki soli

Piekarnik nagrzać do 250 stopni.

Ze składników zagnieść kulę ciasta (może być lekko klejąca), rozwałkować cienko i wylepić dużą formę lub dwie tartownice.

Nadzienie:

  • 2 cebule
  • 200 g boczku
  • 100 g sera żółtego
  • 200 g śmietany 18 % lub creme fraiche
  • sól, pieprz

Boczek pokroić w kostkę lub paski, cebule w cienkie półplasterki. Wymieszać. Spód posmarować śmietaną, na to wyłożyć cebulę z boczkiem. Posypać serem, solą i pieprzem. Piec w 250 stopniach na dolnym poziomie piekarnika ok. 20 minut, aż spód zrobi się chrupiący, a wierzch rumiany.

 

Smacznego!!!

 

poniedziałek, 09 maja 2016

 

Dzisiejszym wpisem zaczynam na blogu tydzień młodych warzyw, jako że zaplanowałam przygotować trzy wiosenne dania z nimi właśnie w roli głównej ;). Na pierwszy ogień idzie pyszna tarta botwinkowa. Kruchy maślany spód, botwinka (liście, łodyżki, buraczki), feta, śmietana, dużo koperku, czosnek i pieprz. Pyszności! Polecam więc serdecznie :)

 

Tarta z botwinką, koperkiem, fetą i śmietaną

Przepis autorski.

Kruchy spód maślany (tartownica ok. 25 cm):

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła, zimnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • kilka łyżek zimnej wody

W misce wymieszać mąkę, sól i posiekane masło. Następnie siekać nożem, a potem krótko palcami formować „kruszonkę”. Zagnieść gładką kulę ciasta, dodając zimnej wody w razie potrzeby. Schłodzić kulę przez 30 minut w lodówce. Następnie wylepić ciastem natłuszczoną tartownicę, schłodzić kolejną godzinę. Ponakłuwać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekać przez ok. 20 minut (połowę czasu z obciążeniem).

Farsz botwinkowy:

  • 2 pęczki botwinki (z buraczkami)
  • 1 łyżka masła
  • 200 g śmietany 12 %
  • 1 jajko
  • 100 g sera feta
  • 1/2 dużego pęczka koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Buraczki cienko obrać. Pokroić w zapałkę. Wrzucić na rozgrzane masło i smażyć kilka minut na niedużym ogniu. Botwinkę umyć i pokroić w 1 cm kawałki (zarówno liście, jak i łodyżki), dorzucić na patelnię. Dodać 3 łyżki wody i podgrzewać ok. 10 minut, aż liście i łodyżki zmiękną. Odparować dokładnie. Pod koniec dodać zmiażdżony czosnek oraz pocięty nożyczkami koperek.

Jajko wymieszać ze śmietaną i pokruszoną fetą. Doprawić dużą ilością pieprzu. Wymieszać z botwinką. Farsz doprawić do smaku solą, wyłożyć na podpieczony spód i piec jeszcze ok. 30 minut.

 

Smacznego!!!

 

środa, 30 marca 2016

 

To oczywiście przepis na moją tegoroczną nietuzinkową paschę. Ale zauważyłam, że panuje wśród Polaków niezwykły konserwatyzm jedzeniowy polegający na tym, że jeśli coś np. nazywa się paschą, można to jeść jedynie na Wielkanoc. Co za smutna strata. Dlatego też nazwałam ten przepyszny deser inaczej, bo osobiście to mogłabym jeść go przez cały rok. Znacie twarogowe batoniki z makiem Magija? No to właśnie one były moją inspiracją do wykonania tego deseru. I naprawdę, smakuje on dokładnie jak te batony! Pascha  z domowego sera, kremowa, mocno maślana, słodka, bogata w smaku, lekko kwaskowa od cytryny, z chrupiącym makiem i lekko wytrawną polewą czekoladową. Pyszna. No polecam gorąco jeszcze raz, zróbcie ją koniecznie!

 

Pascha waniliowa z makiem i polewą czekoladową

Przepis autorski.

Składniki:

  • 2 l mleka
  • 500 g śmietany 18 %
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki suchego maku
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 300 g masła, miękkiego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 12 %
  • 100 g gorzkiej czekolady + 1 czubata łyżka masła + 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju
  • mak, orzechy włoskie do dekoracji

Mleko zagotować z wanilią. Jajka roztrzepać ze śmietaną i dodać do mleka. Gotować 15 minut na małym ogniu, aż wytrąci się ser. Odcedzić na gazie zawieszonej nad garnkiem i zostawić na całą noc. Odcisnąć serek i zmielić blenderem. Dodać śmietanę 12, zblendować. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch i po łyżce dodawać serek. Wmiksować cytrynę i mak. Jeśli trzeba, więcej dosłodzić. Masę wyłożyć do formy babkowej wyłożonej folią przezroczystą (masa powinna być luźna) i włożyć do lodówki na kilka godzin do stężenia. Następnie wyjąć na talerz do góry nogami, usunąć folię.

Masło, olej, cukier i mleko zagotować, dodać posiekaną czekoladę i po kilku minutach wymieszać do uzyskania gładkiej, gęstej polewy. Polać nią paschę. Udekorować. Przechowywać w lodówce.

 

Smacznego!!!

 

piątek, 18 marca 2016

 

Zapraszam na pyszny i nie taki typowy sernik caffe latte. To połączenie delikatnie mlecznej masy serowej z serową masą kawową, z mleczno-śmietankową polewą i kakao, na kakaowym spodzie z ciastek maślanych. Ciężki, z kremową, zwartą konsystencją. Świetnie się kroi, nie jest za słodki, ale też nie zbyt wytrawny. Bardzo dobrze sprawdzi się w roli eleganckiego deseru na Wielkanoc i nie tylko :)

 

Sernik caffe latte z polewą mleczno-śmietanową

Inspiracja: ten przepis, podaję po zmianach własną wersję. Od siebie dodałam mleko w proszku dla delikatnie mlecznego smaku latte.

Składniki na spód (forma 25x35 cm):

  • 250 g herbatników maślanych kakaowych
  • 3 łyżki miękkiego masła

Składniki rozdrobnić blenderem do uzyskania konsystencji mokrego piasku, wyłożyć dno natłuszczonej formy.

Masa serowa:

  • 1 kg tłustego twarogu zmielonego 3-krotnie
  • 6 jajek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 320 g cukru + 1 łyżka
  • 250 ml kremówki 30 %
  • 5 łyżek mleka w proszku
  • 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej

Twaróg, jajka, mąkę, kremówkę, 320 g cukru i 3 łyżki mleka w proszku zmiksować na gładką masę. Następnie podzielić ją na pół.

Połowę zmiksować z resztą mleka w proszku, wylać na spód ciasteczkowy. Drugą połowę zmiksować z kawą i łyżką cukru, wylać na białą masę i porobić łyżką „wzorki”, aby masy zmieszały się w niektórych miejscach. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika (na dno ustawić formę napełnioną wodą). Piec przez ok. 50 minut, a następnie wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Polewa mleczna-śmietanowa:

  • 220 g śmietany 12 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mleka w proszku
  • kakao

Składniki wymieszać, aby nie było grudek. Pokryć wystudzony sernik. Oprószyć kakao. Wstawić do lodówki na kilkanaście godzin.

 

Smacznego!

 

czwartek, 17 marca 2016

 

Jak już nieraz mówiłam, uwielbiam wytrawne tarty. Tym razem zdecydowałam się na klasyczne i wiosenne połączenie warzyw: zielonej cukinii, fasolki i szparagów, ze śmietaną oraz serem feta. Dodałam jednak pewną innowację: zamiast klasycznego kruchego spodu maślanego, zdecydowałam się na spód serowy z kremowego serka. Wyszedł pyszny i ciekawy, coś jak smak serowych ciasteczek kupowanych w cukierni. Polecam!

 

Tarta serowa z cukinią, fasolką, szparagami, śmietaną i fetą

Przepis autorski.

Składniki na spód serowy:

  • 200 g serka kremowego (np. philadelphia, Twój Smak)
  • 50 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki wody

Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, rozwałkować dość cienko i wylepić prostokątną blachę (ok. 25x30 cm). Podpiec przez 20 minut w 180 stopniach.

Wypełnienie:

  • 200 g fasolki szparagowej (waga po obraniu końcówek)
  • 10 szparagów
  • 1 mała cukinia
  • 100 g śmietany 12 %
  • 100 g sera feta
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie

Cukinię pokroić w dość cienkie plastry, ze szparagów odciąć twarde końcówki. Szparagi ugotować przez 5 minut w wodzie, odcedzić, pokroić na kawałki. Fasolkę ugotować, aby była al dente. Spód posmarować śmietaną, posypać ziołami i gałką. Rozłożyć warzywa, posypać pokruszoną fetą. Posypać solą i pieprzem. Piec w 180 stopniach ok. 15 minut.

 

Smacznego!

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5