Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: kaszanka

piątek, 24 maja 2013

 

Ulga, że całą harówkę mam już za sobą. Radość z wolności i wizji długiego odpoczynku. Strach, lecz głównie ogromna ekscytacja przed nieznanym. Uciecha z tego, że wyczekiwana przez wszystkich „dorosłość” nadeszła już w całej pełni.

Szczęście.

To wszystko powinnam teraz czuć.

********

Od zawsze przepadałam za kaszanką. Pamiętam, że gdy byłam dzieckiem, a wszystkie inne dzieci podczas rodzinnego grilla pałaszowały kiełbaski i podpieczony chlebek, ja wprost zajadałam się tym czarnym, kaszowo-krwistym przysmakiem. Bo kaszanka ma przecież w sobie to wszystko, co uwielbiam: jest tłuściutka, konkretna, sycąca, i bardzo „polska”. Zawsze jednak jadałam ją w wersji klasycznej: albo z grilla, zapieczonej w folii, czasem z dodatkiem stopionego sera, albo też odsmażanej na patelni z cebulką. Tym razem  zaś chciałam upichcić coś „nowatorskiego” ;). Od dłuższego już czasu miałam apetyt na jakiś kaszankowy specjał – albo pierogi, albo faszerowane cebule, albo właśnie – tartę. I padło na to ostatnie. A raczej tym razem – małe tartaletki. Maślane, kruche ciasto skrywa w sobie przepyszny farsz z podsmażanej z cebulką kaszanki, doprawionej cynamonem, goździkami i majerankiem, a do tego jeszcze podpieczone plasterki jabłek. Wiedziałam, że to danie będzie mi smakowało. I było boskie! Mama również była potrawą mile zaskoczona. Pyszne, treściwe, aromatyczne. Bardzo gorąco polecam!



Przepis inspirowany daniem Magdy Gessler, znaleziony na Feerii (klik). Podaję po moich niewielkich modyfikacjach – np. dodanie majeranku.

 

Kruche ciasto maślane (4 niezbyt duże tartaletki):

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g masła, zimnego
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

W misce umieścić mąkę, sól i pokrojone na kawałeczki masło. Całość siekać nożem, a następnie wyrabiać krótko palcami, aż do uformowania „kruszonki”. Następnie zagnieść gładką kulę ciasta, w razie potrzeby dolewając odrobinę zimnej wody. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą po kolei rozwałkowywać i wylepiać wyłożone papierem do pieczenia lub natłuszczone foremki do tartaletek. Ponakłuwać widelcem i obciążyć fasolkami, grochem etc. Podpiekać w 180 stopniach przez ok. 7 minut z obciążeniem, a następnie ok. 5 bez obciążenia. Wyjąć z piekarnika.

Farsz:

  • 250 g dobrej jakości kaszanki
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 3 goździki, dobrze zgniecione w moździerzu
  • cynamon, majeranek
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 średniego jabłka

Cebulę posiekać i podsmażyć przez kilka minut na 2 łyżkach oleju. Kaszankę obrać z błony, pokroić i włożyć na patelnię z cebulą. Smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż kaszanka się rozpadnie (10 do kilkunastu minut). Następnie doprawić goździkami, cynamonem, solą, pieprzem i odrobiną majeranku.  Farsz rozłożyć po równo do podpieczonych tartaletek. Jabłko umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki. Kolejno maczać je lekko w pozostałym oleju i majeranku, a następnie układać na tartaletkach. Piec ok. 15 minut w 180 stopniach.

 

Smacznego!!! *__*

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji: