Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: tahini

niedziela, 11 października 2015

 

Ostatnio upiekłam bułki. Pomidorowe, z pastą z suszonych pomidorów. Smakowite i pięknie pomarańczowe. A do bułek proponuję klasyczny hummus, wykonany według wskazówek hummusowych autorytetów ;). Polecam!

 

 

Bułki pomidorowe z suszonymi pomidorami

Przepis z Moich Wypieków, trochę zmieniłam.

Składniki (10-12 bułek):

  • 250-350 ml wody (na MW podane jest 350 ml, ale ciasto wtedy będzie zbyt luźne, polecam dolewać stopniowo –N.)
  • 2 łyżki oliwy (ze słoiczka z pomidorami)
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży
  • 120 g suszonych pomidorów w oliwie, rozgniecionych blenderem (lub pasty z suszonych pomidorów)
  • mleko, do posmarowania

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać resztę składników i wyrobić, stopniowo dodając wodę. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne (10-15 min). Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 10-12 równych części. Z każdej uformować bułeczkę i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej - powinny podwoić objętość). Przed włożeniem do piekarnika posmarować mlekiem.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.

 

 

 

Hummus, klasyczny

Przepis z Makagigów (klik).

Składniki (duża miska hummusu):

  • 250 g suszonej ciecierzycy
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki tahini
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 ząbek czosnku
  • sól, oliwa, słodka papryka

Ciecierzycę zalać zimną wodą (ok. 500 ml), dodać 1/2 łyżeczki sody i zostawić ciecierzycę na noc, by napęczniała. Po 12 godzinach zlać wodę, wrzucić do gara, zalać wodą (około 500 ml), dodać 1/2 łyżeczki sody i gotować na bardzo małym ogniu przez 1 godzinę. Gdy ciecierzyca będzie ugotowana (ma się rozpadać), zlać wodę do innego naczynia, nie wylewać. Ciecierzycę zmiksować z tahini na maksymalnie gładką pastę, jeśli masa będzie zbyt gęsta, dolać wcześniej odlanego płynu z gotowania ciecierzycy. Posolić, dodać sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek. Hummus rozsmarować na talerzyku tak, by przykrywał jego brzegi i lekko ponad nie wystawał, polać oliwą, posypać słodką papryką.

 

Smacznego!

 


poniedziałek, 14 września 2015

 

Jak słyszę ludzi mówiących, że domowa chałwa jest lepsza od sklepowej/domowe lody są lepsze niż te z dobrej cukierni wykonane profesjonalną maszyną itp., to zawsze zastanawiam się, czy oni tak tylko sobie wmawiają, czy naprawdę nie czują tej kolosalnej różnicy w smaku. Są rzeczy, które w domowych warunkach nigdy nie wyjdą tak dobre jak te kupne. Przykładem idealnym jest tu właśnie chałwa - domowa wykonana z tahiny i syropu cukrowego nigdy nie będzie tak dobra jak ta złożona z cienkich niteczek, przyrządzona przez prawdziwego chałwiarza. Tak jest i koniec. Komuś może smakować mniej, drugiemu bardziej, ale jaka powinna być Prawdziwa Chałwa, wiadomo. Śmieszy mnie ten powszechny na niektórych blogach pogląd, że wszystko, co domowe, jest zawsze lepsze niż kupne. No bo po prostu nie jest.

Ta mała dygresja nieco tylko wiąże się z dzisiejszą propozycją. Chciałabym bowiem zaprezentować Wam przepyszne lody chałwowe z pastą tahini. Nie, nie są lepsze niż te z dobrej cukierni, w domu nie mam ani profesjonalnego sprzętu, ani odpowiednio chłodzącej zamrażarki ;). Ale są domowe i jak na domowe - naprawdę pyszne. Gładkie, kremowe, tłuste... I mocno chałwowe. A chałwę to ja uwielbiam! Polecam :)

 

Lody chałwowe z tahini

Przepis z Moich Wypieków, zamieniłam jednak miód na cukier, dałam też nieco więcej tahini. Podaję po niewielkich zmianach.

Składniki:

  • 300 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 150 g tahini
  • 300 ml śmietanki kremówki 30 lub 36
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 5 łyżek cukru (lub do smaku)

Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i podgrzewać, mieszając, do uzyskania gładkiej masy. Następnie wystudzić i schłodzić w lodówce przez kilkanaście godzin.

Następnego dnia ukręcić lody w maszynie lub wykonać je bez maszyny – zmiksować mikserem do spienienia, a następnie wstawić do zamrażarki. Przez pierwsze 4 godziny co pół godziny miksować dokładnie blenderem, aby pozbyć się kryształków lodu. Lody gotowe będą po kilkunastu godzinach. Przed konsumpcją pół godziny wcześniej przełożyć do lodówki, by zmiękły.

 

Smacznego!!!

 

niedziela, 13 września 2015

 

Dziś kolejne danie w wersji miałkiej (oj, jak to nieapetycznie brzmi). Jest jednak równie smaczne jak poprzednie. Zupa krem z pomidorów i ciecierzycy z sezamową pastą tahini oraz rozmarynem. Kremowa, o wyczuwalnym smaku tahiny, pożywna... Czego chcieć więcej? ;)

 

Krem z ciecierzycy i pomidorów z rozmarynem i tahini

Inspiracja: ten przepis, podaję po zmianach; dodatek tahini – pomysł własny.

Składniki (2-3 porcje):

  • 650 g pomidorów
  • 240 g odsączonej ciecierzycy
  • 50 g pasty tahini
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1/4 szklanki lekkiego bulionu
  • 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, oliwa 

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wyciąć twardy środek. Pokroić, włożyć do garnka i gotować 15 minut pod przykryciem. Dodać bulion i ciecierzycę, zmiksować na gładki krem, zostawiając kilka ziarenek cieciorki do dekoracji. Dodać tahini, cytrynę, zmiażdżony czosnek i rozmaryn i pogotować jeszcze chwilę. Doprawić solą i pieprzem. Podawać polane oliwą i udekorowane pozostałymi ziarenkami.

 

Smacznego!

 

piątek, 11 września 2015

 

Tak jak mówiłam, ostatnio odżywiam się płynami i papkami. Dlatego też dziś bez zbędnych wstępów zapraszam na dwa "bezzębne" dania ;).

Puree z białej fasoli z rozmarynem, czosnkiem i cytryną - kremowe i aromatyczne... Oraz dawno już planowana przeze mnie baba ghanoush - pasta z bakłażana z tahini. Obie potrawy wyszły naprawdę pyszne. Dobrze doprawione, a jednak łagodne i delikatne... Uwielbiam takie smaki. Polecam serdecznie :).

P.S. Jako, że wykosztowałam się i kupiłam pastę tahini, w najbliższym czasie zapewne pojawi się więcej przepisów z nią w roli głównej lub dodatkowej ;).

 

 

Baba ghanoush

Przepis z Jadłonomii, podaję po zmianach.

Składniki:

  • 1 kg bakłażanów
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki tahini
  • sok z 1/2 cytryny
  • oliwa
  • sól, pieprz

Bakłażany przekroić na połówki. Opalać je na palniku kuchenki przez 15 minut, obracając, następnie przełożyć na blachę i piec 15 minut w 220 stopniach. Wyjąć. Przestudzić. Obrać ze skórki. Miąższ umieścić w misce ze zmiażdżonym czosnkiem, tahini i cytryną, zblendować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

 

 

 

 

Puree z fasoli z rozmarynem, czosnkiem i cytryną

Inspiracja: ten przepis.

Składniki (2 porcje):

  • 2 puszki fasoli cannellini (480 g po odsączeniu)
  • 40 ml oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu + trochę więcej
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Fasolę dokładnie odsączyć z zalewy. Dodać rozmaryn, oliwę, zmiażdżony czosnek i cytrynę i zmiksować blenderem na gładkie puree. Doprawić solą i pieprzem. Podgrzać. Podawać posypane odrobiną rozmarynu.

 

Smacznego!