Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: pędy bambusa

piątek, 31 stycznia 2014

 

Domowego kurczaka słodko-kwaśnego chciałam zrobić już dawno. „Ale po co, można przecież kupić gotowy sos”, „tylko niepotrzebnie się zmęczysz”. Ja jednak chciałam zrobić to danie od podstaw, zwłaszcza, je bardzo je lubię.

Kurczaka podsmażyłam tak, aby pozostał w środku soczysty. Do tego dodałam podsmażoną czerwoną paprykę, cebulę, pokrojonego w kostkę ananasa oraz pędy bambusa. A wszystko w gęstym, przezroczystym sosie słodko-kwaśnym – z soku ananasowego, sosu sojowego, ketchupu, imbiru… A żeby sos został klarowny – zagęściłam go skrobią ziemniaczaną.

Pysznie, domowo – a efekt taki sam, jak w daniu ze sklepu lub też z restauracji! J Polecam!

 

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z papryką, ananasem i pędami bambusa

Przepis autorski.

Składniki (3-4 porcje):

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1/2 dużej puszki ananasa
  • 1/2 słoiczka pędów bambusa
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki soku ananasowego (zalewy z puszki)
  • 3 łyżki oleju

Mięso oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Oprószyć pieprzem i solą, odstawić na pół godziny. Następnie podsmażyć na 2 łyżkach oleju – krótko, mięso ma pozostać soczyste w środku. Zdjąć z patelni.

Cebulę posiekać, paprykę umyć i pokroić w kostkę. Na tej samej dużej patelni rozgrzać resztę oleju, wrzucić cebulę i paprykę i smażyć, mieszając co jakiś czas, przez kilka minut, do lekkiego zrumienienia. Następnie zalać sokiem ananasowym i 1/2 szklanki wody. Dodać pokrojonego w kostkę bambusa oraz ananasa. Przykryć i dusić ok. 10 minut pod przykryciem, aż papryka będzie miękka, lecz nadal jędrna. Następnie wrzucić mięso z patelni.

Sos słodko-kwaśny:

  • 2 lekko czubate łyżki cukru
  • 2 łyżki octu winnego jasnego
  • 3 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • słodka papryka, imbir
  • 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej

W międzyczasie przygotować sos: w miseczce wymieszać cukier, ketchup, sos sojowy, ocet na gładką pastę. Dorzucić na patelnię i całość dobrze wymieszać. Doprawić papryką i imbirem i, jeśli trzeba, do smaku sosem sojowym, solą, cukrem lub ketchupem. Wszystko dobrze połączyć i podgrzewać chwilę. Skrobię rozrobić w 1/3 szklanki wody, dodać do sosu. Gotować całość, aż sos zgęstnieje. Podawać z białym ryżem na sypko lub z chińskim makaronem chow mein.

 

Smacznego! *_*