Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: soczewica/ciecierzyca

piątek, 15 kwietnia 2016

 

Dziś mam dla Was naprawdę pyszne wegetariańskie danie. Inspiracją do jego wykonania był dhal makhani, czyli maślany dal - aromatyczne wschodnie danie z warzyw strączkowych. Do swojej wersji użyłam ciecierzycy, czerwonej soczewicy i czerwonej fasoli, do tego pomidory, jogurt naturalny dużo przypraw i duużo masła :). Oraz pyszna posypka ze smażonej z curry cebulki. Co tu więcej mówić, niebo w gębie! Serdecznie polecam! (p.s. najlepiej smakuje na drugi dzień!)

 

Dal makhani (maślany) z ciecierzycą, soczewicą, czerwoną fasolą, pomidorami i cebulką

Przepis jest inspirowany kilkoma znalezionymi w necie na maślany dal, wersja finalna – autorska.

Składniki (4 porcje):

  • 60 g soczewicy czerwonej, suchej
  • 60 g ciecierzycy, suchej
  • 1 puszka (400 g) fasoli czerwonej
  • 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych
  • 80 g masła
  • 240 g jogurtu naturalnego
  • po 1 łyżeczce curry, cynamonu, kuminu; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, imbiru, pieprzu czarnego; kilka ziarenek kolendry; ew. garam masala (zamiast powyższych)
  • sól

Ciecierzycę namoczyć przez noc w zimnej wodzie. Odsączyć, przełożyć do garnka, zalać 2 szklankami wody i gotować  pod przykryciem 1,5 godziny, w razie potrzeby dolewając nieco więcej płynu. Dodać soczewicę i pomidory i gotować ponownie ok. 20 minut, aż soczewica będzie miękka. Dodać fasolę z całą zalewą, wymieszać. Dodać jogurt. Całość lekko rozdrobnić blenderem (gdzieniegdzie). Dodać masło w kawałkach, zagotować i mieszać do rozpuszczenia. Pogotować chwilę, jeśli całość jest zbyt rzadka. Dodać przyprawy, doprawić do smaku solą.

Ponadto:

  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka curry
  • jogurt

Cebulę drobno posiekać, wrzucić na olej i smażyć, aż stanie się chrupka i złocista. Dodać curry, oprószyć solą.

Danie podawać z chlebem, posypką cebulową i jogurtem.

 

Smacznego!!!

 

wtorek, 19 stycznia 2016

 

Dziś zapraszam na danie z rodzaju, który bardzo lubię: wege kotlety! Kotlety uwielbiam zarówno mięsne, jak i te bezmięsne, jednak lubię eksperymentować z nowymi smakami. Dlatego ostatnio usmażyłam kotlety z ciecierzycy z tartą marchewką, z dodatkiem słodkiej papryki, majeranku, pieprzu i czosnku. Wyszły pyszne i sycące. Doskonałe zarówno do obiadu, jak i np. do wegetariańskiego burgera :) Zapraszam!

 

Kotlety z ciecierzycy z marchewką

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 250 g suchej ciecierzycy
  • 200 g marchewek (waga po oskrobaniu)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól, pieprz, 1 łyżka słodkiej papryki, ostra papryka, majeranek, czosnek
  • olej

Ciecierzycę namoczyć przez noc, a następnie zalać kilkoma szklankami wody i ugotować, aż będzie bardzo miękka (ok. 1,5 godziny). Następnie zmiksować blenderem (nie musi być bardzo dokładnie). Dodać starte marchewki i jajka. Doprawić przyprawami oraz sporą ilością soli. Dosypać bułki tartej, aby otrzymać zwartą masę. Ilość bułki różnić się będzie w zależności od tego, jak bardzo rozgotowaliśmy ciecierzycę ;). Następnie z masy formować spłaszczone kotleciki (wyszło mi 13). Smażyć z obu stron na oleju do zrumienienia. Podawać z ulubionymi dodatkami.

 

Smacznego!

 

niedziela, 11 października 2015

 

Ostatnio upiekłam bułki. Pomidorowe, z pastą z suszonych pomidorów. Smakowite i pięknie pomarańczowe. A do bułek proponuję klasyczny hummus, wykonany według wskazówek hummusowych autorytetów ;). Polecam!

 

 

Bułki pomidorowe z suszonymi pomidorami

Przepis z Moich Wypieków, trochę zmieniłam.

Składniki (10-12 bułek):

  • 250-350 ml wody (na MW podane jest 350 ml, ale ciasto wtedy będzie zbyt luźne, polecam dolewać stopniowo –N.)
  • 2 łyżki oliwy (ze słoiczka z pomidorami)
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży
  • 120 g suszonych pomidorów w oliwie, rozgniecionych blenderem (lub pasty z suszonych pomidorów)
  • mleko, do posmarowania

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać resztę składników i wyrobić, stopniowo dodając wodę. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne (10-15 min). Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 10-12 równych części. Z każdej uformować bułeczkę i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej - powinny podwoić objętość). Przed włożeniem do piekarnika posmarować mlekiem.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.

 

 

 

Hummus, klasyczny

Przepis z Makagigów (klik).

Składniki (duża miska hummusu):

  • 250 g suszonej ciecierzycy
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki tahini
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 ząbek czosnku
  • sól, oliwa, słodka papryka

Ciecierzycę zalać zimną wodą (ok. 500 ml), dodać 1/2 łyżeczki sody i zostawić ciecierzycę na noc, by napęczniała. Po 12 godzinach zlać wodę, wrzucić do gara, zalać wodą (około 500 ml), dodać 1/2 łyżeczki sody i gotować na bardzo małym ogniu przez 1 godzinę. Gdy ciecierzyca będzie ugotowana (ma się rozpadać), zlać wodę do innego naczynia, nie wylewać. Ciecierzycę zmiksować z tahini na maksymalnie gładką pastę, jeśli masa będzie zbyt gęsta, dolać wcześniej odlanego płynu z gotowania ciecierzycy. Posolić, dodać sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek. Hummus rozsmarować na talerzyku tak, by przykrywał jego brzegi i lekko ponad nie wystawał, polać oliwą, posypać słodką papryką.

 

Smacznego!

 


piątek, 09 października 2015

 

Bardzo lubię wegetariańskie kotleciki (mięsne zresztą też), dlatego też postanowiłam przyrządzić je z soczewicy, która została w mojej szafce po którymś daniu. Dobrze doprawiona masa z soczewicy z czosnkiem i majerankiem oraz słodkimi rodzynkami, świetnie kontrastującymi z wyrazistą masą. Polecam!

 

Kotlety z soczewicy z rodzynkami

Przepis autorski.

Składniki (ok. 14 małych kotlecików):

  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 1 duże jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 50 g rodzynek
  • sól, pieprz
  • olej

Soczewicę ugotować, aby była mocno miękka, wystudzić. Dodać sos sojowy, zmiażdżony czosnek, jajko, majeranek, rodzynki. Dodać tyle tartej bułki, aby można było formować kotlety. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Formować nieduże kotleciki i smażyć je na złoto z obu stron w sporej ilości oleju. Odsączać z nadmiaru tłuszczu.

 

Smacznego!!!

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

środa, 23 września 2015

 

Dziś zapraszam na pyszny pasztet wege - soczewicowy z kaszą jaglaną, cebulką i suszonymi śliwkami. Można go jeść zarówno na kanapkach, jak i zwyczajnie pokrojony w plastry sam w sobie (dla mnie - najlepszy sposób). Zwarty, ale soczysty i kremowy. Nie wiem jakim cudem autorce przepisu wyszedł tak ciemny kolor jak widać na zdjęciach, bo na pewno nie uzyskamy tego z podanych składników, ale kto by się przejmował kolorem, gdy to takie dobre? ;) Polecam też dać więcej śliwek do środka.

 

Pasztet soczewicowy z suszonymi śliwkami

Przepis z Jadłonomii, ja jednak doprawiłam wg własnego uznania.

Składniki (nieduża keksówka):

  • 200 g soczewicy (u mnie czerwona)
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 100 ml oleju
  • 2 cebule
  • 10 suszonych śliwek (lub nawet dwukrotnie więcej - polecam)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Soczewicę i kaszę ugotować na miękko, odcedzić. Gdy wyschną, włożyć do miski. Cebule posiekać, usmażyć na 3 łyżkach oleju i dodać do miski wraz z olejem.

Dodać resztę oleju, sos sojowy i przyprawy. Zmiksować wszystko blenderem na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 2/3 masy rozłożyć w wyłożonej folią aluminiową keksówce. Na to rozłożyć rządek suszonych śliwek (tak, aby nie było między nimi przerw). Wyłożyć resztę masy. Piec w 180 stopniach ok. godzinę, wystudzić i włożyć do lodówki. Kroić następnego dnia.

 

Smacznego!

 

niedziela, 13 września 2015

 

Dziś kolejne danie w wersji miałkiej (oj, jak to nieapetycznie brzmi). Jest jednak równie smaczne jak poprzednie. Zupa krem z pomidorów i ciecierzycy z sezamową pastą tahini oraz rozmarynem. Kremowa, o wyczuwalnym smaku tahiny, pożywna... Czego chcieć więcej? ;)

 

Krem z ciecierzycy i pomidorów z rozmarynem i tahini

Inspiracja: ten przepis, podaję po zmianach; dodatek tahini – pomysł własny.

Składniki (2-3 porcje):

  • 650 g pomidorów
  • 240 g odsączonej ciecierzycy
  • 50 g pasty tahini
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1/4 szklanki lekkiego bulionu
  • 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, oliwa 

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wyciąć twardy środek. Pokroić, włożyć do garnka i gotować 15 minut pod przykryciem. Dodać bulion i ciecierzycę, zmiksować na gładki krem, zostawiając kilka ziarenek cieciorki do dekoracji. Dodać tahini, cytrynę, zmiażdżony czosnek i rozmaryn i pogotować jeszcze chwilę. Doprawić solą i pieprzem. Podawać polane oliwą i udekorowane pozostałymi ziarenkami.

 

Smacznego!

 

wtorek, 11 sierpnia 2015

 

Kiedy masło w maselniczce roztapia się na płyn, to znaczy, że już jest bardzo źle. A ja czekam do weekendu, zastanawiając się, czy całe życie będę wegetować cały tydzień oczekując tylko na to. Może przynajmniej uda mi się coś poukładać. 

Dzisiejsze danie jest niesamowicie wielofunkcyjne. Zimą, podane jako gorący kociołek, zapewne świetnie rozgrzeje po mroźnym spacerze - latem zaś smakuje wyśmienicie jedzone na zimno. Czerwona soczewica, ziemniaki, fasolka szparagowa, pomidory i feta. Pyszny i niebanalny jednogarnkowiec, a przy tym jaki zdrowy. Polecam serdecznie!

 

Soczewica w pomidorach z fasolką szparagową, ziemniakami i fetą

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 240 g czerwonej soczewicy
  • 2 puszki (800 g) pomidorów w kawałkach
  • 500 g fasolki szparagowej
  • 2 średnie ziemniaki
  • 200 g sera feta
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, 3/4 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 1/4 szklanki bulionu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Fasolę umyć, odciąć końcówki. Ziemniaki i fasolkę ugotować w osolonej wodzie, aby nie były za miękkie. Pomidory rozgnieść tłuczkiem.

W garnku rozgrzać olej, dodać zmiażdżony czosnek i soczewicę i smażyć minutę. Zalać bulionem, przykryć i gotować 13 minut do zmięknięcia soczewicy. Następnie dodać pomidory i odrobinkę wody, zagotować i gotować pod przykryciem 10 minut. Odkryć, dodać cukier i przyprawy, jeśli trzeba to odparować. Dodać ziemniaki i fasolę, wymieszać. Doprawić do smaku – jednak nie za mocno, gdyż ser jest słony. Na koniec dodać fetę pokrojoną w kostkę.

Danie najlepsze jest następnego dnia, gdy smaki się przegryzą.

 

Smacznego!!!

 

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

niedziela, 29 marca 2015

 

Kiedy gotuję sama dla siebie, często mam ochotę na różne dziwne potrawy, które kiedyś przykuły moją uwagę lub które wymyśliłam czymś zainspirowana. Tym razem przyrządziłam kremowe puree z ciecierzycy - mając w pamięci przyrządzoną kiedyś, pyszną pastę ciecierzycową. Ze śmietanką kremówką i rozmarynem - pyszne :). Podałam je z paskami wędzonego łososia. Wyrafinowane i jedynie proste danie ;) Polecam!

Uwaga: puree ze zdjęcia wyszło mi nieco rzadkie, gdyż zbyt słabo odsączyłam ciecierzycę z puszki. Koniecznie polecam to zrobić, co jeszcze zaznaczę w przepisie.

 

Puree z ciecierzycy z wędzonym łososiem

Przepis własny, sposób podania – inspiracja tutaj.

Składniki (2-4 porcje):

  • 2 puszki ciecierzycy (każda 240 g po odsączeniu)
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz, rozmaryn
  • 100 g wędzonego łososia 

Łososia pokroić w paski.

Czosnek posiekać drobno, podsmażyć krótko na oliwie. Dodać dokładnie odsączoną ciecierzycę, podgrzać. Zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać śmietankę, ponownie zmiksować. Doprawić do smaku. Podgrzać i pogotować chwilę w miarę potrzeby, aby puree zgęstniało. Rozłożyć na talerze. Posypać wędzonym łososiem oraz czarnym pieprzem.

 

Smacznego!

 

 

niedziela, 21 kwietnia 2013

 

A dziś prezentuję zdrowe i nietypowe danie wegetariańskie - ryż basmati gotowany z soczewicą, podany z karmelizowaną cebulką i marchewką oraz ziarenkami kolendry. Uwielbiam karmelizowaną cebulę oraz marchewkę, a także aromatyczne ziarenka kolendry. Egzotyczna, indyjska potrawa, miła odmiana dla naszych kubków smakowych! Polecam :)

A ja tymczasem muszę zabrać się za coś pożytecznego. Haha, dobre żarty.

 

Inspiracja: przepis z Eksplozji smaków (klik), ja jednak zrobiłam danie po swojemu – zmieniłam całkiem proporcje, dodałam marchewkę, cukier, własne przyprawy. Efekt finalny – autorski. Podaję po zmianach.

 

Składniki (3 porcje):

  • 150 g soczewicy, zielonej lub czerwonej
  • 150 g ryżu długoziarnistego (np. basmati)
  • 0,6-1 l bulionu (zależnie od tego, ile będzie potrzeba)
  • 2 cebule, biała i czerwona (dość duże)
  • 2 marchewki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka cukru
  • woda
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • słodka papryka

Cebule posiekać niezbyt drobno. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i smażyć na minimalnym ogniu przez ok. 8 minut, aż cebula się zeszkli – nie może jednak się podpiec i stać się chrupiąca! W międzyczasie oskrobać marchewki i pokroić w plasterki, a następnie dodać je do podsmażonej cebuli. Smażyć razem ok. 5 minut. Kolendrę rozgnieść w moździerzu, czosnek pokroić drobniutko lub przecisnąć przez praskę. Przyprawy dodać na patelnię, smażyć razem kolejne 2 minuty. Po tym czasie na patelnię wlać pół szklanki wody, wsypać cukier, wymieszać. Karmelizować całość jeszcze przez ok. 8 minut, aż płyn się całkiem zredukuje. Doprawić solą, wyłączyć gaz.

W międzyczasie bulion zagotować w innym garnku, dodać do niego opłukaną soczewicę. Gotować, mieszając od czasu do czasu, przez ok. 15 minut (przy zielonej soczewicy, przy czerwonej – nieco krócej). Dodać ryż i gotować wszystko razem na niewielkim ogniu ok. 20 minut, mieszając często – gdyż mieszanka lubi się przypalać. W razie potrzeby w trakcie gotowania dolewać do garnka wody lub bulionu. Gdy ryż i soczewica będą już miękkie, zawartość garnka (wraz z płynem) wrzucić na patelnię do cebuli i marchewki. Dobrze wymieszać i gotować jeszcze kilka minut. Dodać sos sojowy, doprawić solą, papryką i kolendrą. Podawać ciepłe.



Smacznego! :)

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

niedziela, 14 kwietnia 2013

 

 

Wreszcie jest cieplej! Wreszcie świeci słońce... Niech będzie już tylko lepiej, tylko lepiej.

******************

Nie pamiętam, czy kiedykolwiek wcześniej jadłam... soczewicę :o. Tak, wiem, dziwne. Choć pewnie tak - gdy byłam mała i przyrządziła ją Mama. Ostatnio więc, w przypływie weny twórczej na coś "innego", postanowiłam wypróbować dania z tej oto rośliny. Zrobiłam dwa obiady z soczewicą w roli głównej... Pożywne, smaczne i zdrowe!

Dziś publikuję pierwszy z nich. Bardzo gęsta zupa-gulasz z soczewicy (użyłam zielonej, lecz czerwona również będzie świetna), z pomidorami, papryką, marchewką, cebulą i mnóstwem korzennych przypraw. Pożywna, gęsta, zdrowa... Naprawdę mi smakowała. Polecam!

 

Przepis autorski.

 

Składniki (3 porcje):

  • 200 g soczewicy, zielonej lub czerwonej
  • 1,2 l lekkiego bulionu drobiowego lub jarzynowego
  • puszka (400 g) pomidorów, krojonych
  • 1 duża marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • po 1 łyżeczce curry, cynamonu i słodkiej papryki
  • szczypta imbiru
  • sól, cynamon

Cebulę obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojoną cebulę. Smażyć kilka minut, do zeszklenia. W międzyczasie umyć i obrać paprykę, usunąć gniazdo nasienne i pokroić warzywo w niezbyt małą kostkę. Marchew oskrobać, również pokroić w kostkę. Warzywa oraz przyprawy dodać do cebul i smażyć, mieszając, przez następne kilka minut. W garnku zagotować bulion. Dodać do niego pomidory, podsmażone warzywa i dokładnie opłukaną soczewicę. Całość gotować na niewielkim ogniu, lekko zakryte pokrywką, przez ok. 35 minut (jeśli używamy soczewicy zielonej) lub ok. 20 minut (jeśli używamy czerwonej), aż soczewica i warzywa będą miękkie. Doprawić solą. Gorącą zupę rozlewać do misek, dekorując oliwą oraz cynamonem.



Smacznego :)

 

 
1 , 2