Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: mascarpone

niedziela, 17 lipca 2016

 

Ostatnio miałam dość długą przerwę w blogowaniu, jako że byłam w rozjazdach i nie gotowałam nic zupełnie. Teraz zapewne będzie musiało się to zmienić. Ale póki co - prezentuję Wam pyszny tort, który przygotowałam na okrągłe urodziny mojej Mamy! Klasyka z lekkim urozmaiceniem: biszkopt, krem mascarpone, maliny, truskawki, a w środku migdałowa beza. Pysznie i letnio.

Poza tym, w ostatnich dniach na fanpage`u stuknęło mi 500 fanów! Bardzo, bardzo dziękuję wszystkim. Mam nadzieję, że przyniesie mi to wenę.

 

Tort Truskawkowo-Malinowy Ogródek

Przepis autorski.

Składniki na biszkopt (tortownica ok. 28 cm):

  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z solą na sztywno, a następnie po łyżce dodawać cukier, ubijając, do uzyskania gęstej, lśniącej masy. Wmiksować żółtka. Mąki przesiać. Szybko, lecz dokładnie wmieszać w trzech turach szpatułką do masy. Masę wylać do tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia). Piec w 160 stopniach ok. 45 minut. Zrzucić z wysokości 0,5 metra na ziemię, wystudzić całkowicie. Wyjąć z formy, przekroić na dwa blaty.

Blat migdałowy:

  • 3 białka, szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 100 g płatków migdałowych, z grubsza pokruszonych

Białka ubić z solą, a następnie po łyżce dodawać cukier, ubijając, do uzyskania gęstej, sztywnej, lśniącej masy. Wmieszać migdały. Masę wyłożyć do tortownicy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia, rozsmarować. Suszyć w temperaturze 160 stopni ok. 30 minut, a następnie w 140 ok. 40 minut lub do uzyskania suchej bezy (zależy od piekarnika). Wystudzić, oddzielić od papieru.

Nasączenie:

  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/4 szklanki wódki

Wymieszać.

Krem mascarpone:

  • 1 kg sera mascarpone
  • 330 ml kremówki 30 %
  • 10 łyżek cukru pudru (lub do smaku)

Mascarpone ubić z kremówką na sztywny krem, pod koniec dodając cukier puder do smaku.

Owoce:

  • 200 g malin
  • 200 g truskawek

Maliny oczyścić delikatnie, jeśli trzeba; truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć, pokroić w plasterki.

Ponadto:

  • owoce, kolorowe kuleczki do ozdoby
  • 2 opakowania biszkoptów ladyfingers
  • wstążeczka

Na paterze umieścić jeden blat biszkoptu. Ponakłuwać i nasączyć połową ponczu. Wyłożyć cienką warstwę kremu, na to wyłożyć truskawki (ile chcemy) i pokryć sporą ilością kremu. Przykryć blatem bezowym. Posmarować cienką warstwą kremu, ułożyć przekrojone na pół maliny, przykryć kremem i ostatnim blatem biszkoptowym. Ponakłuwać, nasączyć. Górę i boki tortu pokryć resztą kremu. Górę przyozdobić. Boki tortu obłożyć biszkoptami. Przewiązać wstążeczką. Podawać od razu po przyrządzeniu, aby beza nie zmiękła.

 

Smacznego!

 

wtorek, 17 maja 2016

 

Choć oryginalnie deser ten nazwany został sernikiem, to jak sernik nie smakuje w ogóle. Co więcej, mascarpone, z którego jest w całości upieczony, również do końca nie jest serem. Pyszność ta to aksamitny, delikatny budyniowy deser waniliowy. Podałam go z plastrami bananów oraz cytrynową galaretką... Smakuje naprawdę pysznie. Polecam gorąco!

 

Aksamitny waniliowy sernik budyniowy z mascarpone z bananami i galaretką

Przepis na sernik z Moich Wypieków (klik), po zmianach; podanie – pomysł własny.

Składniki na sernik (tortownica 18 cm):

  • 500 g mascarpone
  • 2 duże jajka
  • 120 g cukru
  • 1 łyżka budyniu waniliowego (proszku)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

W misie umieścić mascarpone, cukier i jajka, zmiksować krótko do połączenia. Dodać budyń i wanilię, zmiksować. Masę wylać do tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia). Piekarnik nagrzać do 170 stopni, przygotować na dnie blachę napełnioną wodą. Na poziom wyżej włożyć sernik i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Piec ok. 1,5 godziny. Wystudzić całkowicie.

Wierzch:

  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 banany

Galaretkę rozpuścić w szklance wody (połowę mniej niż na opakowaniu), odczekać, aż zacznie tężeć.

Banany pokroić w dość cienkie plastry, ułożyć na serniku. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić na całą noc do lodówki.

 

Smacznego!!!

 

niedziela, 01 maja 2016

 

Witam urlopowo i wiosennie :) Jako, że na dworze piękna pogoda, a myśli wędrują już w kierunku późnowiosennym, przygotowałam na majówkę pyszną kremową charlotte. To francuski deser składający się z kremu bądź musu otoczonego biszkoptami ladyfingers. U mnie jest to kwaskowy mus malinowy i aksamitny, jasnoróżowy krem mascarpone z malinami. Pysznie i wiosennie. Ulubione smaki mojej Mamy :) Zapraszam!

 

Charlotte z musem malinowym i malinowym kremem mascarpone

Przepis z MW (klik), podaję po modyfikacjach.

Składniki (tortownica ok. 18 cm):

  • 200 g biszkoptów ladyfingers (do tiramisu)
  • cukier puder, orzechy włoskie, czerwone owoce, różowy cukier do dekoracji

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty lekko poucinać od dołu po skosie, aby swobodnie stały w tortownicy, i poukładać na stojąco, tworząc obręcz.

Mus malinowy:

  • 350 g malin (mogą być mrożone)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 %
  • 2,5 łyżeczki żelatyny

Maliny umieścic w garnuszku, dodać cytrynę i cukier i podgrzewać, aż cukier się rozpuści, a owoce puszczą sok (lub: rozmrożą się, gdy mrożone). Rozgnieść blenderem na mus. Uwaga: jeśli pesteczki w malinach nam przeszkadzają, można przetrzeć mus przez sito, ja tego nie robiłam. Dodać żelatynę, podgrzewać do rozpuszczenia (uwaga: nie gotować). Odstawić do ostudzenia.

Kremówkę ubić na sztywno. Następnie łyżkę bitej śmietany wmieszać do musu malinowego, aby go zahartować; potem całą śmietanę dodać do musu i wymieszać krótko, lecz dokładnie mikserem. Wstawić do lodówki, aby masa zaczęła tężeć (w międzyczasie mieszać) – gdy już lekko stężeje, wyłożyć ją do środka formy, pomiędzy biszkopty, wyrównać. Wstawić do lodówki na godzinę, aż mus będzie prawie stężały.

Krem malinowy mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone
  • 130 ml kremówki 30 lub 36 %
  • 4 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 150 g malin (mogą być mrożone)

Maliny umieścić w garnuszku, podgrzewać, aż puszczą sok (lub się rozmrożą). Zmiksować blenderem. Dodać żelatynę, podgrzewać, aż się rozpuści (mieszając) – nie gotować. Odstawić do przestudzenia.

Mascarpone umieścić w misie miksera z cukrem pudrem i kremówką. Ubić na gęsty i sztywny krem. Następnie łyżkę kremu wmiksować do malin, aby go zahartować. Dodać całość malinowego musu do kremu mascarpone, zmiksować, jeśli trzeba, dosłodzić. Krem wyłożyć równomiernie na stężały mus malinowy. Włożyć do lodówki na kilka godzin, aż deser całkowicie stężeje.

Następnie delikatnie usunąć obręcz tortownicy, deser przełożyć na paterę. Udekorować cukrem pudrem, owocami, orzechami itp., można przewiązać wstążeczką.

 

Smacznego!!!

 

wtorek, 08 marca 2016

 

Dziś zapraszam na pierwszą tegoroczną wielkanocną propozycję. Mazurek! Na kruchym cieście, z płatkami róży ucieranymi w cukrze, kremem z owych płatków i mascarpone oraz prażonymi migdałami. Pyszny, delikatny, elegancki. Konfiturę z płatków róży, najprawdziwszą i przepyszną, dostałam jeszcze na Boże Narodzenie od Mamy, w prezencie z wrocławskiego jarmarku. Nie mogłabym wykorzystać jej lepiej ;). Polecam!

 

Mazurek z kremem różanym, płatkami róży w cukrze i migdałami

Przepis inspirowany kilkoma znalezionymi w sieci.

Składniki na kruchy spód maślany (forma 25x35cm):

  • 100 g cukru pudru
  • 200 g masła, zimnego, w kawałeczkach
  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Ze składników szybko zagnieść gładką kulę ciasta, w razie czego dodając odrobinę zimnej wody. Schłodzić 30 minut w lodówce. Następnie rozwałkować o wylepić nim formę. Ponakłuwać. Piec ok. 15-20 minut w 180 stopniach. Wystudzić całkowicie.

Krem różany z mascarpone:

  • 200 g konfitury z płatków róży lub płatków róży ucieranych z cukrem
  • 250 g mascarpone

Składniki zmiksować do uzyskania gładkiego kremu.

Ponadto:

  • 3 łyżki płatków róży ucieranych z cukrem
  • 80 g płatków migdałowych, podprażonych
  • opcjonalnie: płatki róży, niewoskowanej

Na wystudzonym spodzie posmarować cienką warstwę płatków róży z cukrem. Pokryć kremem i posypać płatkami migdałowymi. Można też udekorować płatkami róży. Przechowywać w lodówce.

 

Smacznego!

 

poniedziałek, 23 listopada 2015

 

Tort ten wymyśliłam sobie już dawno temu, a że jest idealny na obecny przełom jesieni i zimy/Bożego Narodzenia, postanowiłam wreszcie go wykonać :). Wyszedł dokładnie taki, jak sobie zaplanowałam. Półkruche blaty korzenne, jabłkowa frużelina i cynamonowy krem mascarpone. Mocno korzenny, kremowy i delikatny. Pyszny! Gorąco polecam - zarówno jako słodkość umilającą obecne, zimowe dni, jak i jako pierwszą moją propozycję na tegoroczne Święta :).

Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy blaty zmiękną od kremu, a całość się przegryzie.

 

Tort Pierniczkowe Jabłko

Przepis autorski.

Składniki na kruche blaty piernikowe (tortownica 18 cm):

  • 150 g mąki pszennej + do podsypywania
  • 100 g zimnego masła, w kawałkach
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 małe jajko

Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem i przyprawą. Dodać jajko i masło. Całość siekać nożem, a następnie formować palcami kruszonkę. Zagnieść szybko gładką kulę ciasta, schłodzić w lodówce. Następnie podzielić na trzy równe części. Jedną część rozwałkować i wylepić dno natłuszczonej tortownicy. Ponakłuwać widelcem. Piec 15 minut w 180 stopniach, do lekkiego zrumienienia. Postępować tak samo z resztą blatów. Wszystkie całkowicie wystudzić, schłodzić.

Frużelina jabłkowa:

  • 250 g jabłek (waga po obraniu i wypestkowaniu)
  • 2 łyżki cukru (lub więcej, zależy od kwaśności jabłek)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej, rozpuszczona w 1 łyżce wody
  • 1 łyżeczka żelatyny, namoczona w 2 łyżkach wody
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cynamonu

Obrane i wypestkowane jabłka pokroić w małą kostkę. Umieścić w rondlu z cukrem, wymieszać i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać skrobię rozrobioną w wodzie, podgrzewać, mieszając, do zgęstnienia. Wmieszać wodę. Dodać namoczoną żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Wyłączyć palnik. Frużelina nie ma być zbyt gęsta – w razie potrzeby dodać więcej wody. Wmieszać sok z cytryny i cynamon. Odstawić do całkowitego wystudzenia, schłodzić w lodówce.

Krem cynamonowy mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Mascarpone i śmietankę (mocno schłodzone) umieścić w naczyniu, ubić do uzyskania gęstego kremu. Pod koniec ubijania dodać przyprawy i cukier puder.

Ponadto:

  • pierniczki korzenne
  • cynamon

Na paterze bądź talerzu umieścić pierwszy blat. Posmarować go 1/3 kremu, wyłożyć frużelinę. Postępować podobnie z resztą blatów. Górę ozdobić pierniczkiem i cynamonem. Wstawić tort do lodówki do stężenia.

 

Smacznego! *-*

 

niedziela, 07 czerwca 2015

 

Truskawki już w połowie sezonu. Ani się obejrzę, a już ich nie będzie. A tymczasem kupiłam je tylko jeden raz.

Oprócz zjedzenia miski ze śmietaną i cukrem, przyrządziłam sobie makaron z koktajlem truskawkowym (a właściwie koktajlową zupę ;)) oraz - ten oto pyszny, kremowy deser.

Truskawki w occie balsamicznym (które przedstawiałam kiedyś przy okazji millefeuille), delikatny krem mascarpone oraz maślana kruszonka. Najlepsza prostota, wszystko pasuje do siebie idealnie i smakuje jak najlepsze lato ;). Gorąco polecam!

 

Pucharki z truskawkami balsamico, kremem mascarpone i maślaną kruszonką

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 300 g truskawek
  • 3/4 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego

Truskawki umyć, odszypułkować,  270 g pokroić na kawałki. Resztę (kilka truskawek) przekroić na pół, odłożyć. Wymieszać z cukrem i octem balsamicznym, odstawić do lodówki na 15 minut.

Kruszonka maślana:

  • 120 g mąki pszennej
  • 70 g masła, posiekanego
  • 65 g cukru
  • ziarenka wanilii

Składniki wymieszać, formując palcami duże kawałki kruszonki. Schłodzić przez 30 minut w lodówce. Następnie rozsypać na blasze i piec w 180 stopniach ok. 15 minut – lub do lekkiego zezłocenia. Całkowicie wystudzić.

Krem mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone
  • 1 żółtko
  • 1 białko
  • 1 łyżka cukru, szczypta soli
  • 40 g cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny

Białko ubić na sztywną pianę z solą, następnie dodać łyżkę cukru i ubijać do uzyskania gęstej piany. Żółtko utrzeć z cukrem pudrem i cytryną. Następnie dodać mascarpone i zmiksować. Na koniec wmieszać ubite białko. Odstawić krem do lodówki.

W pucharkach umieścić truskawki z sosem balsamicznym, na to wyłożyć krem mascarpone i posypać kruszonką. Udekorować odłożonymi truskawkami.

 

Smacznego! *_*

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

niedziela, 03 sierpnia 2014

 

W dzisiejszym upale - zapraszam na pyszny sernik. Co prawda, do jego przygotowania należy użyć piekarnika :), ale przyrządzenie masy ogranicza się do krótkiego zmiksowania składników, później zaś deser piecze się sam. Zaś przed podaniem konieczne jest jego porządne schłodzenie, dzięki czemu idealnie sprawdza się w gorący dzień.

Nie lubię zbytnio serników, lecz muszę stwierdzić, że wyszedł wyśmienity. I uwaga: najważniejszym punktem robienia sernika jest... zakup dobrego sera. Musi to być ser porządnie zmielony, koniecznie tłusty! Miłośnicy wiecznego odchudzania niech po prostu pożegnają się z dobrym smakiem :). Do swojego sernika użyłam mielonego twarogu śmietankowego 11 % tłuszczu pół na pół z serkiem mascarpone. Do tego troszkę śmietany kremówki, jajka (bez ubijania białek, dzięki czemu sernik jest idealnie równy), cukier.... Pieczony w kąpieli wodnej, długo i w niskiej temperaturze, dzięki czemu nie rumieni się. Po prostu: sernik idealny. Jeszcze tylko kremowa polewa z kwaśnej śmietany i cukru pudru, a na wierzch świeże borówki... Całość zaś przygotowana na spodzie z kruszonych herbatników z masłem. I wyszło bosko. Gorąco (w przenośni i dosłownie :)) polecam!

 

Sernik waniliowy z mascarpone z polewą śmietanową i borówkami

Przepis na masę: stąd, spód, polewa i sposób podania – autorskie.

Spód z ciasteczek (średnia prostokątna forma):

  • 150 g maślanych herbatników
  • 3 łyżki masła

Masło stopić. Herbatniki zmielić w blenderze i wymieszać z roztopionym masłem. Blachę natłuścić, w spód wcisnąć okruszki. Podpiec przez 5 minut w 175 stopniach.

Masa serowa:

  • 500 g tłustego sera twarogowego zmielonego trzykrotnie (użyłam twarogu Pacynka, 11 % tłuszczu)
  • 500 g sera mascarpone
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 80 ml śmietanki kremówki 36% lub 30%
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Do misy miksera włożyć ser twarogowy razem z serem mascarpone i mąką. Ucierać mieszadłem miksera przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach, aż masa będzie gładka. Wmiksować cukier. Następnie wbić jajka i zmiksować krótko, do połączenia się masy. Na koniec zmiksować ze śmietanką i ekstraktem z wanilii. Wszystko należy robić możliwe szybko, lecz dokładnie. Masę wylać na spód ciasteczkowy. Piec ok. 10 minut w 175, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec ok. 90 minut. Wyłączyć piekarnik, zostawić sernik na 10 minut. Następnie uchylić drzwiczki i wystudzić przez ok. godzinę. Wyjąć z piekarnika i wystudzić całkowicie na blacie.

Ponadto:

  • 1,5 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany
  • 2 bardzo czubate łyżki cukru pudru
  • 1 spore opakowanie borówek

Śmietanę dokładnie rozmieszać z cukrem, rozprowadzić polewę na wystudzonym serniku. Borówki umyć, dokładnie osuszyć i rozłożyć delikatnie na polewie. Sernik włożyć do lodówki na całą noc, aby się schłodził i nabrał odpowiedniej konsystencji (ważne).



Smacznego! :)

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

sobota, 05 lipca 2014

 

Choć niby już początek wakacji, dla mnie nadal jest to czas napięty i zapracowany... Niestety, mam jednak nadzieję, że to się kiedyś skończy, hah. Po kilku dniach nieobecności wracam z przepisami na pyszne desery, idealne na obecnie panujące upały.

Pierwszy - to śmietanowiec z galaretkami, czyli śmietanowa galaretka lub ptasie mleczko, zwane inaczej - słodkim salcesonem :).

Drugi deser natomiast to trifle - z ciemnymi, słodkimi czereśniami i dwoma kremami mascarpone: śmietankowym i czekoladowym. Do tego - posiekane batoniki Twix. Moja autorska kompozycja, aż zdziwiona byłam, że wyszło takie pyszne :). Polecam gorąco!

P.S. A od kilku dni przebywam w domu rodzinnym... I przygotowałam w tym czasie już dwa obłędne torty - oczekujcie przepisów niebawem!

 

 

 

Trifle z czereśniami, kremem czekoladowym i śmietankowym i Twixami

Przepis autorski.

Składniki (nieduża salaterka):

  • 300 g czereśni, ciemnych i słodkich
  • 2,5 opakowania batoników Twix (5 paluszków)

Czereśnie umyć, osuszyć, wypestkować, poprzekrawać na połówki. Batoniki pokroić na kawałki.

Krem śmietankowy:

  • 125 g serka mascarpone
  • 100 g śmietanki kremówki 30 lub 36 %
  • 1 czubata łyżka cukru pudru

Mascarpone umieścić w misce ze śmietanką i ubić na gęsty krem, pod koniec dodając cukier. Włożyć do lodówki.

Krem czekoladowy:

  • 125 g serka mascarpone
  • 125 ml śmietanki kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2-3 czubate łyżki cukru pudru

Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Mascarpone umieścić w misce ze śmietanką i ubić na gęsty krem, pod koniec dodając cukier puder, następnie wmiksować delikatnie czekoladę. Jeśli trzeba, dosłodzić do smaku. Wstawić do lodówki do zgęstnienia.

W salaterce umieścić warstwę batoników, przykryć cienką warstwą kremu śmietankowego. Na to wysypać czereśnie (niecałą połowę), przykryć całym kremem czekoladowym. Posypać batonikami i kilkoma czereśniami, przykryć resztą kremu śmietankowego. Na wierzch wyłożyć resztę batoników i owoców. Wstawić do lodówki do schłodzenia.

 

 

 

Śmietanowiec z galaretkami:

Przepis dostałam od Kuzynki, która dostała od swojej Babci. Zmieniłam jedynie proporcje na mniejszą formę. W oryginale - nazywa się salceson :D ja jednak zmieniłam nazwę na bardziej neutralną :).

Składniki (tortownica 18 cm):

  • 2 galaretki różnokolorowe ( u mnie: truskawkowa i pomarańczowa)
  • 250 ml mleka
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 25 g żelatyny
  • 250 g kwaśnej śmietany 18 %

Każdą galaretkę przygotować w szklance wody, czyli dwa razy mniej, niż pisze na opakowaniu. Wylać do płaskiego naczynia. Gdy całkowicie zastygnie, pokroić w kostkę.

Mleko zagotować z cukrami. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i wlać do gorącego mleka. Mieszać aż do rozpuszczenia się żelatyny. Wystudzić. Dodać śmietanę, dobrze wymieszać i porządnie wystudzić. Gdy całość zacznie zastygać, wymieszać z pokrojonymi galaretkami (wykorzystamy większość, ale niekoniecznie wszystko) i przelać do szczelnej okrągłej tortownicy. Schować do lodówki  na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia.

Smacznego! :)

 

sobota, 14 czerwca 2014

 

Tarta na lato idealna!

Najlepsze, maślane ciasto kruche, chrupiące i słodkie. Na to najlepszy krem mascarpone: bez ubitej śmietanki, a z dodatkiem ubitych na puch z cukrem pudrem żółtek. Naprawdę, ten krem nie ma sobie równych. Na to - świeże truskawki, pokryte truskawkową galaretką, dzięki czemu pięknie się błyszczą. Tylko tyle - i aż tyle. W sezonie truskawkowym pozycja obowiązkowa - polecam!

 

Tarta z kremem mascarpone i truskawkami

Przepis autorski.

Kruchy spód maślany z dodatkiem jajka (tartownica 26-28 cm):

  • 80 g cukru pudru
  • 160 g masła, zimnego
  • 240 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 jajko

W misce wymieszać mąkę i cukier. Dodać posiekane na kawałeczki, zimne masło i palcami krótko formować „kruszonkę”. Następnie dodać jajko i zagnieść szybko gładką kulę ciasta i włożyć ją do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować. Przenieść na wałku do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia tartownicy i wylepić formę, odkrawając wystające kawałki ciasta. Ponakłuwać widelcem i piec w 180 stopniach najpierw z obciążeniem przez ok. 10 minut, a potem bez przez ok. 12. Wystudzić całkowicie.

Krem mascarpone z żółtkami:

  • 500 g serka mascarpone
  • 4 żółtka
  • 8 płaskich łyżek cukru pudru (lub do smaku)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Żółtka ukręcić z cukrem na gęsty, puszysty krem – przez dobre kilka minut. Następnie dodawać partiami mascarpone, miksując, do uzyskania gładkiej masy. Wmieszać ekstrakt waniliowy, włożyć do lodówki do schłodzenia.

Ponadto:

  • truskawki, ok. 300-500 g, odszypułkowane
  • 1 galaretka truskawkowa

Na zimnym spodzie rozsmarować krem mascarpone, rozłożyć umyte, ususzone i przepołowione truskawki.

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody, odstawić do ostygnięcia. Gdy zacznie tężeć, posmarować nią truskawki, tak, aby ładnie błyszczały (oczywiście, wykorzystamy niewiele galaretki, nie należy wylewać jej na owoce!). Włożyć do lodówki na kilka godzin, do stężenia.



Smacznego! *__*

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

środa, 23 października 2013

 

Kiedy cały świat zewnętrzny trwa bez najmniejszej choćby zmiany w dusznej, pełnej słońca inercji, a "wewnątrz" zmienia się bezprzyczynowo jak bardzo słabo wznosząca się sinusoida, na zbyt długo zatrzymując się na dole. Kiedy tak jest, zawsze przynajmniej mam swoje zbitki dźwięków. Zawsze mogę zamknąć oczy i być tylko w tym. I nie wracać, chociaż przez chwilę.

Taki makaron zrobić miałam już od dawna; nie wiem, dlaczego zabrałam się za to dopiero niedawno temu. Bo przecież jest to danie szybkie, proste i naprawdę pyszne. Spaghetti podane z kremowym sosem z serka mascarpone, z podsmażoną cebulką i podsmażoną na złoto szynką. Do tego pyszne, domowe suszone pomidory. Czosnek, sól, pieprz. Niebo w gębie. Polecam gorąco!

 

Spaghetti z mascarpone, suszonymi pomidorami i szynką

Przepis własny.

Składniki (2-4 porcje):

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 125 g serka mascarpone (1/2 opakowania)
  • 9 suszonych pomidorów w oleju (całych, nie w kawałkach, tj. mały słoiczek), kupnych lub domowych (przepis, klik)
  • 5 plasterków wędliny (u mnie: polędwica sopocka)
  • 1/2 cebuli
  • olej spod suszonych pomidorów
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku

Makaron ugotować w osolonej wodzie, aby był al dente, odcedzić i trzymać w cieple.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju spod suszonych pomidorów, wrzucić posiekaną cebulkę i zeszklić na niewielkim ogniu. Następnie dodać pokrojoną w paseczki wędlinę i smażyć kilka minut, aż lekko się zrumieni. Włożyć pokrojone na kawałki pomidory, wymieszać, smażyć 3 minuty. Na koniec włożyć serek mascarpone. Delikatnie, lecz dokładnie wymieszać i gotować, aż do uzyskania gładkiego sosu. Doprawić solą, pieprzem oraz czosnkiem. Dodać 3 łyżki z gotowania makaronu, wymieszać, dodać makaron, dobrze połączyć całość i podgrzać. Nakładać na talerze, posypując dodatkową porcją czarnego pieprzu.

 

Smacznego!!!

 

 
1 , 2 , 3