Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: jarmuż

sobota, 08 października 2016

 

Nic specjalnego dziś Wam nie zaprezentuję, bo coraz mniej chce mi się gotować. Ale zapraszam na kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek, z sosem pieczarkowym i jarmużem ze śmietanką i czosnkiem. Smacznie i zdrowo, polecam.

 

 

 

Kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek z sosem pieczarkowym

Składniki (12 kotletów):

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 1/2 sporej cebulki
  • 250 g pieczarek
  • 1 łyżka oleju
  • 3 duże jajka
  • sól, pieprz, bułka tarta, olej do smażenia

Kaszę ugotować, odcedzić, odparować. Pieczarki oczyścić, pokroić, cebulę posiekać. Grzyby i cebule wrzucić na rozgrzany olej i usmażyć. Następnie dodać do kaszy i zblendować – nie musi być idealnie gładko. Dodać jajka, doprawić do smaku. Dodać tyle bułki tartej, aby masa była odpowiednio gęsta. Formować spłaszczone kotlety i smażyć je z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju (niewielki palnik).

Sos pieczarkowy:

  • 250 g pieczarek
  • 120 g kremówki 30 %
  • 1/2 małej cebulki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej + 1/4 szklanki wody
  • sól, pieprz

Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę posiekać. Pieczarki i cebulę wrzucić na rozgrzane masło, posolić i smażyć, aż cebula zmięknie, a grzyby się przyrumienią i zmniejszą objętość. Dodać śmietankę, zagotować. Skrobię rozpuścić w wodzie, dodać na patelnię i zagotować. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dolać nieco więcej wody. Doprawić solą i pieprzem. Sosem polewać kotlety.

 

  

Jarmuż duszony z czosnkiem i śmietanką

Składniki:

  • 200 g jarmużu (waga po usunięciu twardych żyłek)
  • 1 łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku, sól
  • 100 g kremówki 30 %

Jarmuż umyć, porwać na kawałki, wrzucić na wrzątek i podgotować przez kilka minut. Odcedzić. Następnie wrzucić na rozgrzane masło. Dodać pokrojony dość drobno czosnek i smażyć całość na średnim ogniu, aż jarmuż zwiędnie i zmięknie. Dodać kremówkę, zagotować i gotować kilka minut. Doprawić do smaku.

 

Smacznego!

sobota, 27 lutego 2016

 

Dziś zapraszam na danie jednogarnkowe a`la bigos - z jarmużu, pomidorów i kiełbaski. Powiem tylko jedno - pyszny. A do tego błyskawiczny do zrobienia i zdrowy. Polecam więc serdecznie :)

 

Bigos z jarmużu z pomidorami i kiełbaską

Przepis inspirowany tym, jednak użyłam normalnej kiełbaski. Podaję własną wersję.

Składniki (1-2 porcje):

  • 100 g jarmużu (waga po obraniu liści)
  • 150 g kiełbaski (ulubionej, nie chudej)
  • 1 puszka (400 g) pomidorów
  • sól, pieprz, szczypta cukru, czosnek, oregano

Jarmuż porwać, usuwając środkowy gruby nerw. Wrzucić na wrzątek i gotować 5 minut. Odcedzić. Na patelni wytopić pokrojoną w plasterki kiełbaskę. Dodać pomidory i jarmuż, gotować 10 minut. Doprawić do smaku.

 

Smacznego!

 

sobota, 20 lutego 2016

 

Przepyszne danie z jarmużu, idealnie skomponowane, pełne smaku i aromatu. Co tu więcej pisać - jarmuż, mleko kokosowe, masło orzechowe, pomidory, ziemniaki, bataty, przyprawy... To mówi samo za siebie. Polecam gorąco!

 

Jarmuż z ziemniakami, batatami, pomidorami i masłem orzechowym w mleku kokosowym

Przepis inspirowany tym, finalna wersja – własna.

Składniki (4 porcje):

  • 200 g jarmużu
  • 500 g ziemniaków (waga po obraniu)
  • 1 duży batat
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • 2 lekko czubate łyżki masła orzechowego
  • 3 małe pomidory
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz, curry, słodka papryka, ostra papryka, odrobina cynamonu

Ziemniaki i batata obrać, pokroić w dość dużą kostkę. Ugotować w osolonej wodzie – tak, aby nie były zbyt miękkie, odcedzić. Jarmuż umyć, porwać listki (usunąć gruby środkowy nerw). Wrzucić na gotującą się wodę i blanszować ok. 4 minuty. Odcedzić.

Pomidory obrać, usunąć nasiona, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić pomidora i smażyć chwilę. Zalać mlekiem kokosowym, dodać orzechowe masło i wymieszać do uzyskania gładkiego sosu. Gotować pod przykryciem 10 minut, a następnie odkryć i rozgnieść zgrubsza pomidory praską. Dodać przyprawy (sporo), wrzucić ugotowane wcześniej warzywa. Wymieszać delikatnie, doprawić jeszcze do smaku. Jeśli trzeba, pogotować chwilę, aby sos się zagęścił. Podawać solo lub z pitą czy białym ryżem.

 

Smacznego!!!

 

sobota, 20 czerwca 2015

 

Jako, że zostało mi prawie pół paczki jarmużu, a mojemu chłopakowi niespecjalnie on smakował, musiałam przyrządzić coś z niego na obiad dla siebie. Nie, żeby mi smakował jakoś niezmiernie, ale był ok, a jedzenia nie wolno marnować :). Pomyślałam więc: na co mam ochotę? Do głowy wpadł mi tuńczyk. Tuńczyk, cebula w piórkach i świeży czosnek... A mama podsunęła mi pomysł, aby podać jarmuż z młodymi ziemniaczkami. Zrobiłam trochę inaczej, bo wmieszałam ziemniaczki do potrawy i wyszło smakowite i zdrowe danie z jednej patelni. Polecam :)

 

Jarmuż z ziemniakami, tuńczykiem, cebulą i czosnkiem

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 200 g jarmużu
  • 250 g młodych ziemniaków
  • 1 puszka tuńczyka w wodzie (130 g po odsączeniu)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju

Ziemniaki oskrobać, pokroić w kostkę. Włożyć do garnka i ugotować (będzie to trwać kilka minut). Odcedzić. Jarmuż porwać, odkrawając twarde łodyżki. Wrzucić na wrzątek i gotować kilka minut, aż zwiędnie, zmięknie i zmniejszy objętość. Odcedzić.

Na oleju podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać posiekany drobno czosnek. Dorzucić ziemniaki i podsmażać kilka minut, mieszając, aż się zrumienią. Posolić. Dodać odcedzony jarmuż, wymieszać i podsmażać kilka minut razem. Wmieszać odcedzonego tuńczyka. Doprawić do smaku.

 

Smacznego :)

 

czwartek, 18 czerwca 2015

 

Dziś serwuję Wam potężną dawkę zdrowia - danie z jednej patelni z kaszą jaglaną, jarmużem, suszonymi pomidorami, cukinią i pestkami słonecznika.

Otóż to, pierwszy raz w życiu kupiłam (i jadłam) jarmuż. Zaopatrzyłam się w ogromną, półkilową torbę zielska i szczerze mówiąc, nie wiem, co z resztą zrobię, bo - tak jak się spodziewałam - choć smakuje mi, nie będzie on na pewno jednym z moich ulubionych dań ani nawet jarzyn :). Tak myślałam, że zachwyty bloggerek nad jarmużem to właściwie namawianie samego siebie, bo jarmuż smakuje jak delikatna kapusta o innej nieco konsystencji, po prostu. Cieszę się, że go spróbowałam, ale jeszcze bardziej cieszę się, że słucham własnego mózgu, a nie obecnej (nawet zdrowej :)) mody. Aczkolwiek - jedzeniu potrawy towarzyszy niezmiernie przyjemne uczucie psychiczne, że pakuję w siebie coś tak zdrowego :). No i jest smakowicie! Także polecam!

 

Kasza jaglana z jarmużem, suszonymi pomidorami, cukinią i słonecznikiem

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 2 1/4 szklanki lekkiego bulionu
  • 1 nieduża cukinia
  • 3 łyżki oliwy
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 250 g jarmużu
  • 50 g pestek słonecznika, podprażonych
  • 30 g parmezanu, tartego
  • sól, pieprz, słodka papryka

Kaszę wrzucić na suchą patelnię i podprażyć 2-3 minuty. Następnie zalać bulionem i gotować 13 minut do miękkości i wchłonięcia wody. Cukinię pokroić w półplastry i usmażyc na łyżce oliwy do zrumienienia (lekkiego).

Jarmuż porwać na kawałki, wrzucić na głęboką patelnię. Podlać wodą, przykryć i dusić, aż zwiędnie i zmięknie (ok. 10 minut). Odkryć, odparować. Dodać kaszę, cukinię i pokrojone pomidory oraz resztę oliwy. Wymieszać i smażyć chwilę. Wmieszać parmezan, doprawić porządnie do smaku. Na koniec wmieszać słonecznik.

 

Smacznego!!!