Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: brzoskwinie/morele/śliwki

wtorek, 30 sierpnia 2016

 

Zapraszam na szybką i nie taką zwyczajną tartę. Kruche, chrupiące, maślane ciasto wypełnione po brzegi śliwkowym kremem z bitą śmietanką, udekorowane rozetkami kremu i przybrane świeżymi śliwkami. Pod koniec śliwkowego sezonu musiałam zrobić ten deser :). Polecam serdecznie!

 

Tarta z puszystym kremem śliwkowym i świeżymi śliwkami

Przepis autorski.

Składniki na spód (tortownica 18 cm):

  • 40 g cukru pudru
  • 80 g masła
  • 120 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Ze składników zagnieść gładką kulę ciasta, wylepić nim natłuszczoną formę (dół i boki, dość wysoko). Schłodzić 30 minut w lodówce. Następnie podziurkować i piec w 180 stopniach ok. 20 minut, pierwsze 8 minut z obciążeniem. Wystudzić całkowicie, wyjąć z formy.

Składniki na mus śliwkowy (wyjdzie nieco więcej niż potrzeba):

  • 300 g fioletowych śliwek + 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 100 g cukru pudru
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny
  • 300 ml kremówki 30 %

Śliwki umyć, odpestkować, zmiksować blenderem z cukrem pudrem. Dodać sok z cytryny. Żelatynę zalać wodą tylko do pokrycia, odstawić na kilka minut do napęcznienia, a następnie rozpuścić na małym ogniu (nie gotować). Dodać łyżkę musu śliwkowego, wymieszać, a następnie wymieszać z resztą musu. W międzyczasie kremówkę ubić na sztywno. Dodawać do musu śliwkowego w trzech partiach, mieszając energicznie. Gotowy mus wyłożyć na spód po brzegi, a następnie wycisnąć fantazyjnie na górę.

Ponadto:

  • 3 fioletowe śliwki

Śliwki umyć, odpestkować, pokroić. Udekorować tartę. Wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.

 

Smacznego!!!

 

niedziela, 21 sierpnia 2016

 

Zapraszam na tartę z kruchego ciasta z pieczonym kremem karmelowym i świeżymi, letnimi brzoskwiniami. Szybka do zrobienia, pyszna do zjedzenia. I miłej niedzieli życzę!

 

Tarta z brzoskwiniami pieczonymi w karmelowym kremie

Przepis z White Plate, podaję po zmianach. Szczególnie polecam zwrócić uwagę na spód, bo z podanego przepisu nie wychodzi moim zdaniem zadowalający, podaję więc swój.

Kruchy spód (tartownica ok. 26 cm):

  • 120 g masła, zimnego w kawałeczkach
  • 2 żółtka
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1-2 łyżki śmietany 18

Z podanych składników zagnieść szybko gładką kulę ciasta, w razie potrzeby dodając śmietany. Następnie rozwałkować i wylepić nim natłuszczoną tartownicę. Ponakłuwać i schłodzić przez 30 minut w lodówce. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec ok. 15 minut.

Nadzienie:

  • 430 g brzoskwiń (niezbyt miękkich)
  • 100 g masła
  • 170 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g śmietany 18 %
  • 2 jajka

Owoce umyć, osuszyć, wypestkować, pokroić w plasterki.

Na patelni umieścić cukier i masło i karmelizować przez kilkanaście minut, następnie wrzucić owoce i trzymać chwilę na gazie. Jajka rozbełtać z wanilią i śmietaną. Wmieszać delikatnie do lekko przestudzonego karmelu. Masę z owocami wylać na podpieczony spód i piec jeszcze ok. 30 minut, aż masa się zetnie. Wystudzić, schłodzić, posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego!

 

niedziela, 07 sierpnia 2016

 

Dziś na blogu wreszcie coś bardziej skomplikowanego i wysublimowanego niż krążki cebulowe, ale nadal prosto i szybko: puszysty jogurtowy mus z sosem brzoskwiniowym. Do wykonania tego deseru zainspirował mnie jogurt Fantassia Mousse. Oczywiście, nie wyszło identycznie, bo tamten deser spulchniany jest azotem czy Bóg wie czym, w każdym razie czymś, do czego ja nie mam dostępu, ale miało być po prostu podobnie i smakowicie - i tak właśnie wyszło. Polecam na leniwy niedzielny deser :)

 

Mus jogurtowy z sosem brzoskwiniowym

Przepis na mus z MW, pomysł podania deseru – własny.

Składniki na mus jogurtowy (ok. 4 pucharki):

  • 250 g jogurtu greckiego
  • 250 g kremówki 30 lub 36 %
  • 9 g żelatyny + 3 łyżki wody
  • 40 g cukru pudru, wanilia

Żelatynę namoczyć w wodzie. 100 g jogurtu podgrzać, dodać namoczoną żelatynę i podgrzewać do rozpuszczenia (nie gotować). Przestudzić. Następnie wymieszać z resztą jogurtu. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając puder i wanilię. Wymieszać w trzech turach z jogurtem. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Następnie rozłożyć do pucharków.

Sos brzoskwiniowy:

  • 300 g puree z brzoskwiń
  • 2 łyżki cukru pudru lub do smaku
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny

Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody. Puree z brzoskwiń zagotować, dodać cukier. Do gorącego puree dodać żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia (nie gotować). Wystudzić całkowicie. Gdy sos zacznie tężeć, wyłożyć na jogurtowy mus.

 

Smacznego!

 

wtorek, 02 sierpnia 2016

 

Pyszna sałatka. Słodko-słone połączenia, ser i owoce, czyli to, co lubię najbardziej. Tym razem - karmelizowane śliwki, ser turkusowy lazur, chrupiący bekon, włoskie orzechy. Więcej dodawać nie trzeba. Lekka i pełna smaku. Gorąco polecam!

 

Sałatka z karmelizowanymi śliwkami, niebieskim serem, bekonem i orzechami włoskimi

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 330 g niedużych fioletowych śliwek
  • 3 liście sałaty
  • 40 g cukru
  • 80 g sera z niebieską pleśnią (u mnie: turkusowy lazur)
  • 90 g boczku w cienkich plastrach
  • 30 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

Śliwki umyć, wypestkować, pokroić wzdłuż na połówki. Wrzucić na patelnię wraz z cukrem i skarmelizować.

Na talerzu ułożyć porwaną, umytą i osuszoną sałatę, dodać śliwki. Sos z patelni zlać do miseczki. Bekon wytopić na patelni, ułożyć na śliwkach. Tłuszcz z patelni dodać do soku ze śliwek, dodać olej. Sosem polać sałatkę. Dodać pokruszony ser i uprażone, grubo pokrojone orzechy. Doprawić do smaku.

 

Smacznego!

 

wtorek, 22 marca 2016

 

Dziś przepis na wyjątkowo pyszne i niebanalne danie. Kaczka w stylu azjatyckim, a konkretniej - rozpływające się w ustach mięso z kaczych udek w gęstym sosie śliwkowo-imbirowym, podane z makaronem ryżowym i azjatyckimi warzywami z imbirem i sojowym sosem. Muszę nieskromnie przyznać, że danie wyjątkowo mi się udało, dlatego też polecam serdecznie i zapraszam na przepis ;)

 

Kaczka w sosie śliwkowo-imbirowym z makaronem ryżowym i chińskimi warzywami

Przepis autorski.

Składniki na kaczkę w sosie śliwkowym (3-4 porcje):

  • 2 duże udka kacze ze skórką (ok. 650 g)
  • sól, pieprz, imbir, słodka papryka, gałka muszkatołowa, czosnek
  • 80 g powideł śliwkowych
  • 1 łyżka miodu
  • sok z 1/2 cytryny lub limonki
  • kilka łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Udka oczyścić z resztek piór, wyciąć nieco tłuszczu. Umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Posolić z obu stron, natrzeć przyprawami (wg uznania – sporo imbiru). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 1 godzinę, w połowie przewracając. Następnie zlać nadmiarowy tłuszcz, a udka przełożyć do garnka wraz z resztkami zeskrobanymi z blaszki. Dodać 300 ml wody, posolić i gotować ok. 1,5 godziny, w połowie przewracając. Następnie poszarpać mięso na kawałki, kości wyrzucić, płyn z gotowania kaczki zachować w garnku.

Do płynu z gotowania dodać powidła i miód, wymieszać trzepaczką. Wymieszać z sokiem z cytryny lub limonki, dodać 3 łyżki sosu sojowego. Dodać skrobię rozrobioną w 1/2 szklanki wody. Podgrzewać, mieszając, do zgęstnienia sosu, w razie czego dolewając nieco więcej wody (nie ma być za gęsty). Doprawić solą, sosem sojowym, pieprzem, papryką, czosnkiem, gałką i dużą ilością imbiru. Dodać mięso kaczki, wymieszać.

Ponadto:

  • 150-200 g makaronu ryżowego vermicelli
  • 3 łyżki kaczego tłuszczu (wytopionego z nóżek)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sól, imbir
  • 350 g mieszanki warzyw chińskich (por, marchew, papryka, grzyby mun, bambus itp.)

Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą i osuszyć. Wymieszać z dwiema łyżkami tłuszczu i dwiema łyżkami sosu sojowego. Warzywa rozmrozić, króciutko przesmażyć na reszcie tłuszczu – mają być chrupiące. Doprawić solą, imbirem i sosem sojowym (lekko). Podawać z kaczką i sosem.

 

Smacznego!!!

 

czwartek, 19 listopada 2015

 

Dość dawno nie było na blogu nowego wpisu, byłam na wyjeździe i nie gotowałam, co się rozumie samo przez siebie. Ale wróciłam, wracają więc nowe przepisy. Tyle...

Sałatka z polędwiczką wieprzową w pieprzu, brzoskwiniami, pieczarkami i sosem z musztardy francuskiej. Niebanalna i pyszna, taka jak lubię. Polecam!

 

Sałatka z polędwiczką, pieczarkami, brzoskwinią i musztardą francuską

Inspiracja: ten przepis.

Składniki (2 porcje):

  • 1 polędwiczka wieprzowa (400 g) + 2 łyżki oleju
  • 4 połówki brzoskwiń z puszki
  • 250 g pieczarek
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 płaskie łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz
  • opakowanie mieszanki sałat z rukolą

Polędwiczkę oczyścić, posolić. Obsmażyć z każdej strony na oleju, następnie mocno obtoczyć w świeżo mielonym pieprzu i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut. Wyjąć, zostawić na kilka minut, aby odpoczęła, po czym pokroić w plastry.

Pieczarki pokroić, usmażyć na tym samym oleju, co mięso. Posolić, popieprzyć. Brzoskwinie pokroić, obsmażyć krótko.

Do miski włożyć sałatę, dodać grzyby i brzoskwinie. Musztardę wymieszać z oliwą i cytryną, wymieszać sos z sałatką. Doprawić do smaku.

 

Smacznego!!!

 

środa, 30 września 2015

 

Jeszcze tylko parę dni i wracam na uczelnię. Nigdy w życiu tak bardzo nie cieszyłam się z powrotu do nauki. Jeszcze tylko parę dni.

Dziś za to chciałabym zaprosić Was na wyjątkową tartę. Czemu wyjątkową? Bo kruchy spód zrobiłam z... brązowego masła! Pisałam już o browned butter nieraz, w skrócie, jest to palone masło, podgrzewane i przyrumieniane do momentu gdy osiągnie brązowy kolor i orzechowy zapach. A więc trochę poeksperymentowałam i zamiast zwykłego masła dodałam do spodu te palone. Pewnie konserwatyści kuchenni oburzyliby się mówiąc "jak to, do kruchego spodu dodawać można tylko ZIMNE masło w kawałkach". A ja właśnie zrobiłam inaczej! Co więcej, spód wyszedł naprawdę przepyszny ;). Dlatego zachęcam do porzucenia konserwatyzmu i eksperymentowania. Do tego - klasyczny waniliowy creme patissiere, tym razem z dodatkiem kremówki, oraz jesienne śliwki i brzoskwinie duszone w lekkim syropie. I voila, przepyszny deser gotowy!

 

Tarta z brązowego masła z crème pâtissière, brzoskwiniami i śliwkami

Przepis autorski.

Kruchy spód z brązowego masła (tartownica 26-28 cm):

  • 80 g cukru pudru
  • 160 g masła
  • 240 g mąki pszennej
  • 2 łyżki zimnej wody
  • spora szczypta soli

Masło umieścić w rondelku. Podgrzewać kilka minut, aż się stopi, a następnie zmieni kolor na jasnobrązowy i zacznie wydzielać orzechowy zapach (należy uważać, aby nie spalić masła). Wystudzić. Następnie dodać mąkę, cukier i sól oraz wodę, wymieszać. Utworzyć gładką kulę ciasta – uwaga, będzie bardzo luźna. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Następnie ciastem wylepić tartownicę i schłodzić porządnie przez godzinę w lodówce. Ponakłuwać widelcem i piec w 180 stopniach ok. 10 minut z obciążeniem i 15 minut bez. Wystudzić całkowicie.

Waniliowy crème pâtissière z kremówką:

  • 250 ml mleka
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 6 żółtek
  • 100 g cukru
  • 30 g mąki pszennej
  • 1 łyżka masła

Żółtka utrzeć z cukrem na puch, pod koniec dodając mąkę. Mleko i śmietankę zagotować z wanilią. Następnie wolnym strumieniem wlewać do żółtek, ucierając. Mieszankę przenieść z powrotem na gaz i podgrzewać na małym ogniu, mieszając trzepaczką, do uzyskania gęstego kremu. Następnie dodać masło, a garnek umieścić w zlewie z zimną wodą i przestudzić, mieszając. Przykryć wierzch kremu folią, aby nie utworzył się kożuch, i zostawić do całkowitego wystudzenia, a następnie schłodzić w lodówce. Gotowy krem wyłożyć na ostudzony spód.

Owoce:

  • 2 brzoskwinie
  • 6 śliwek (dużych, nie węgierek)
  • 2 łyżki cukru

Owoce wypestkować, pokroić na grube plastry. Umieścić w rondlu wraz z cukrem, zagotować i pogotować chwilę, aż zmiękną lekko i pokryją się syropem. Uwaga: brzoskwinie zmiękną wcześniej niż śliwki, należy je wcześniej wyjąć, aby się nie rozpadły. Owoce odcedzić, posmarować resztą syropu z garnka, wystudzić. Zimne owoce wyłożyć na tartę. Przechowywać w lodówce.

 

Smacznego!!!

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

czwartek, 27 sierpnia 2015

 

Dziś zapraszam na obiad w pełnej krasie. Kurczak w pysznym sosie ze świeżych śliwek, z nutą cynamonu i papryki. Do tego - ożywcza surówka z kapusty pekińskiej, papryki, pomidora i jabłkowego winegretu. Jeszcze tylko ryż i pyszny (błyskawiczny) obiad gotowy :)

 

Kurczak w sosie śliwkowym z nutą cynamonu i papryki

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 500 g filetów z piersi kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku, cynamon
  • 500 g śliwek
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru

Kurczaka oczyścić, pokroić w duże kawałki. Oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć mięso z obu stron. Następnie kawałki kurczaka przełożyć do miski – na patelni zostawić wszystkie soki. Wrzucić na nią umyte i pokrojone śliwki, smażyć chwilę. Następnie dodać wodę, przykryć i dusić kilka minut. Odkryć, dodać sok z cytryny, cukier i sos sojowy i redukować chwilę. Dodać kurczaka, doprawić do smaku solą, cynamonem i papryką (sporo). Zagęścić skrobią rozrobioną w łyżce wody. Podawać z ryżem i ulubioną surówką.

 

 

 

Surówka z kapusty pekińskiej z papryką i pomidorem

Przepis własny.

Składniki (duża miska):

  • 1/2 główki dużej kapusty pekińskiej
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 duży pomidor
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 1 czubata łyżka cukru
  • sól, pieprz

Kapustę umyć, osuszyć, poszatkować. Pomidora i paprykę pokroić w małą kostkę, wymieszać z kapustą, solą i pieprzem. Olej, ocet i cukier wymieszać w miseczce, doprawić solą i pieprzem. Sos wymieszać z sałatką.

 

Smacznego!

 

poniedziałek, 29 grudnia 2014

 

Choć te śledzie gościły na moim stole wigilijnym, świetnie sprawdzą się również w roli przekąsek sylwestrowych. Lecz trzeba to powiedzieć - są dość ekstrawaganckie. Oba w słodkich sosach - tak jak lubię najbardziej, w połączeniach, które tradycjonalistów odrzucą od razu... Jednak gorąco zachęcam do spróbowania mimo wszystko, bo smakowały bez wyjątku nawet wielbicielom klasycznych smaków :).

Pierwsza propozycja - to przepis, który zapisałam sobie już w zeszłym roku, rodem ze Skandynawii. Namoczone wcześniej matjasy zamarynowałam w sosie z musztardy, mielonej kawy, oleju, cukru, miodu i octu... Gęsta emulsja utworzyła pyszny sos, w którym skąpane były śledzie.

Druga zaś - to śledzie wykonane przez moją Mamę - pozwoliła mi jednak dodać je na stronę, dzięki! Bo śledzie te zasmakowały mi niezmiernie. Jest to przepis pochodzący od Pani Doroty Wellman, Mama zaciekawiła się nim czytając jakiś wywiad z p. Dorotą i wykonała je na Święta. Filety śledziowe umieszczone są w gęstym, smolistym sosie z suszonych śliwek, wódki, powideł, pomidorów i czosnku... Obłędne! Uwaga: przepis jest podany w wersji szkicowej, moja Mama w końcu nie zapamiętuje proporcji składników ;). Każdy musi zdać się na własny smak.

Polecam więc serdecznie i do następnego :)

 

Śledzie kawowo-musztardowe

Przepis stąd, ja jednak zrobiłam dużo więcej sosu i użyłam matjasów moczonych w mleku. Podaję po zmianach.

Składniki (mała porcja):

  • 250 g matjasów (około)
  • 3/4 łyżki mielonej kawy
  • 75 ml musztardy
  • 50 ml cukru
  • 2,5 łyżki octu winnego białego 5%
  • 3/4 łyżki miodu
  • 75 ml oleju słonecznikowego
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • mleko

Śledzie namoczyć w mleku przez noc, odsączyć, osuszyć, pokroić na kawałki. W rondlu wymieszać musztardę, cukier, miód, kawę, olej i ocet winny i podgrzać, mieszając, aż do uzyskania gładkiego sosu. Doprawić lekko solą, wymieszać. Przestudzić. Filety śledziowe przełożyć do sosu kawowo-musztardowego, dokładnie w nim zanurzyć. Marynować minimum 12 godzin. Podawać na półmisku zanurzone w sosie.

 

 

Śledzie śliwkowe z czosnkiem i wódką

Przepis Doroty Wellman, śledzie wykonane przez moją Mamę.

Składniki (1 słoik):

  • kilka suszonych śliwek
  • wódka
  • ok. 500-600 g śledzi (matjasów)
  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Śliwki zalać wódką do pokrycia i zostawić na dwie godziny. Następnie pokroić w paseczki, odcedzić, zmiksować blenderem. Dodać koncentrat i powidła oraz zmiażdżony czosnek, chwilę pogotować. Dodać wódkę, wszystko dobrze wymieszać. Doprawić do smaku (sos ma jednak być słodki), można dodać trochę wódki - całość ma jednak być mocno gęsta. Śledzie wkładać do słoika naprzemiennie z zalewą, odstawić do lodówki na kilka dni.

 


 

Ten wpis bierze udział w akcjach:

  

 

sobota, 27 września 2014

 

Tak. Stało się. Od dwóch dni... mieszkam w Warszawie. Opuściłam Kraków, na, mam nadzieję, zawsze. Zostawiłam miasto, duszne i czarne od rozpaczy, której nie da się opisać, rozpaczy, która już na zawsze będzie mi się z nim łączyć.

Chciałabym, żeby było dobrze. Mam nadzieję. Na razie... próbuję ułożyć wszystko na nowo.

A tymczasem - prezentuję pyszny sernik - bardzo już jesienny. Na kakaowo-cynamonowym spodzie ciasteczkowym znajduje się kremowa masa serowa z zatopionymi w niej kawałkami duszonych w cynamonie śliwek. Na wierzchu zaś - boska polewa ganache zrobiona z czekolady i... soku z duszonych śliwek. Jeszcze trochę cynamonu... I było pysznie :) Polecam serdecznie!

 

Sernik ze śliwkami, cynamonem i czekoladowo-śliwkowym ganache

Przepis autorski.

Kakaowy spód ciasteczkowy (tortownica 18-20 cm):

  • 70 g maślanych ciasteczek kakaowych
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Ciasteczka pokruszyć w blenderze na pył, wymieszać z cynamonem i roztopionym masłem do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Masą wyłożyć spód natłuszczonej tortownicy.

Śliwki duszone z cynamonem:

  • 300 g śliwek węgierek
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Śliwki wypestkować, pokroić na ćwiartki. Włożyć do rondla, dodać cukier i podgrzewać pod przykryciem, aż owoce puszczą sok. Następnie odkryć, dodać cynamon i dusić, aż owoce zmiękną. Przełożyć na sito umieszczone nad miską i odcedzić śliwki z soku – sok zachować.

Masa serowa:

  • 500 g tłustego twarogu 3-krotnie zmielonego
  • 190 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 3 małe jajka
  • 1 3/4 łyżki mąki
  • 170 g cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

W misce umieścić ser, jajka, cukier, cynamon, mąkę i śmietanę, całość krótko, lecz dokładnie zmiksować do połączenia się składników. Masę wyłożyć na spód ciasteczkowy. Gdzieniegdzie w masę powkładać odcedzone duszone śliwki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Piec ok. 1,5 godziny. Wystudzić całkowicie.

Czekoladowo-śliwkowy ganache:

  • 100 mlecznej czekolady
  • 80 ml gęstego soku, który odciekł z duszonych śliwek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Sok podgrzać, dodać posiekaną czekoladę i podgrzewać, mieszając, do otrzymania gładkiej polewy. Wmieszać cynamon. Ganache rozsmarować dokładnie na wystudzonym serniku. Można udekorować kawałkami śliwek. Wstawić do lodówki na całą noc do otrzymania odpowiedniej konsystencji.

Smacznego! *_*

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

 
1 , 2 , 3