Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: musztarda/chrzan

środa, 23 listopada 2016

 

Bardzo zdrowe danie z kaszy pęczak. Z brokułami, kukurydzą, migdałami, fetą oraz sosem miodowo-musztardowym. Na początku planowałam zrobić tę potrawę z komosy ryżowej, ale jest ona bardzo droga, dlatego zdecydowałam się na tańszy rodzaj kaszy. Jednak sądzę, że z komosą może wyjść jeszcze lepsze - spróbujcie. Polecam i zapraszam.

 

Pęczak z brokułem, kukurydzą, fetą, migdałami i sosem miodowo-musztardowym

Przepis własny.

Składniki (4 porcje):

  • 200 g kaszy pęczak (lub innej – bardziej polecam np. komosę czy jaglaną)
  • 450 g brokułów (użyłam mrożonych)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 50 g płatków migdałowych
  • 150 g sera feta
  • sól, pieprz, cukier
  • 5 łyżek dobrego oleju
  • 2 płaskie łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku

Kaszę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Brokuła podzielonego na różyczki ugotować w osolonej i posłodzonej wodzie – tak, aby był al dente. Odcedzić. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Kaszę, brokuła i kukurydzę wymieszać w garnku. Dodać pokruszoną fetę. Olej wymieszać z miodem, musztardą, sokiem z cytryny i zmiażdżonym czosnkiem, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z zawartością garnka, doprawić całość do smaku solą i pieprzem. Migdały podprażyć i wymieszać z potrawą. Podawać ciepłe.

 

Smacznego!

 

niedziela, 28 sierpnia 2016

 

Dziś zapraszam na rybę w panierce cebulowej z musztardą jako odmianę dla zwykłej panierowanej ryby. Tak gdyby ktoś miał ochotę gotować w takie upały :) Ja użyłam makreli, która ma dość specyficzny smak, ale można użyć każdej innej białej ryby. A do tego można przygotować pieczone frytki z batatów ;). Zapraszam!

 

Makrela w panierce cebulowej z musztardą

Przepis z Palce lizać, podaję po zmianach.

Składniki (3 porcje):

  • 400 g filetów z makreli lub innej białej ryby
  • 1 łyżka oleju
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 średnia cebula
  • 25 g bułki tartej
  • sól, pieprz, rozmaryn

Rybę oczyścić, osuszyć, ułożyć na blasze, oprószyć solą i pieprzem. Jajko roztrzepać, wymieszać z drobniutko posiekaną cebulą, olejem, bułką tartą, musztardą, cukrem, doprawić do smaku. Ułożyć grubą warstwą na filetach. Piec w 190 stopniach ok. 30 minut lub do czasu, aż panierka się zrumieni.

  

 

 

Frytki z batatów, pieczone

Składniki:

  • 2 dość duże bataty
  • 3 łyżki oliwy
  • sól

Bataty obrać, pokroić na dość równe, grube frytki. Umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wymieszać z oliwą i solą. Piec w 180 stopniach ok. 20 minut lub do miękkości i chrupiącej skórki, co jakis czas przewracając.

 

Smacznego!

czwartek, 23 czerwca 2016

 

Może na początek napiszę – wybacz, że wraz z tym wpisem publikuję przepis na jakąś głupią sałatkę z ziemniaków i fasolki, ale nie mam nic innego w zanadrzu. Sałatka musi wystarczyć. Chociaż tak naprawdę wiem, że ucieszyłbyś się nawet, gdybym zrobiła dziś zapiekanki z serem.

Pamiętam, jak ostatniej jesieni odwiedziłam cię na G. i dałeś mi do ręki pięknego kasztana. Trzymałam go przez te sześć lat w pięknej szkatułce, którą kupiłam kiedyś w Krakowie, razem z twoim medalikiem od komunii, ale tych rzeczy już nie ma, zabrali je ci, co włamali je nam do domu. Jak wyjeżdżałam do Warszawy, wzięłam ze sobą twój ulubiony kubek w pszczoły, z którego zawsze piłeś zieloną herbatę. Ale jego też już nie ma, bo zbiłam go niechcący w zeszły weekend.

Mogę posklejać ten kubek, tak jak niedługo będę musiała sklejać wspomnienia, bo przez te lata zmieniło się tak wiele, że czasy, kiedy byłeś, wydają mi się tak odległe. Czasem chciałabym sobie wyobrazić, jakby to było, gdybyś odwiedzał mnie w Warszawie, co robilibyśmy razem, jak byłoby śmiesznie rozmawiać z tobą przez telefon, ale potem uzmysławiam sobie, że nawet nie wiem, jak to by było, gdybyś czasami odwoził mnie do liceum. I wtedy przestaję sobie wyobrażać, bo wiem, że nie potrafię.

Czasami myślę, że nie wiem, na co to wszystko i wtedy chciałabym, żebyś tylko mi powiedział, że jednak na coś jest, i że kiedyś wszyscy będziemy szczęśliwi.

Wszystkiego najlepszego, Tato.

 

Sałatka z ziemniakami, fasolką szparagową, suszonymi pomidorami, orzechami i sosem cezar

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 750 g młodych ziemniaków
  • 600 g fasolki szparagowej
  • 140 g suszonych pomidorów z oleju (waga po odsączeniu)
  • 50 g włoskich orzechów, podprażonych
  • sól, pieprz

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, ugotować. Fasolkę umyć, odciąć końcówki, ugotować, przekroić na połówki. Ziemniaki i fasolę osuszyć, włożyć do dużej miski. Dodać posiekane grubo pomidory i orzechy. Doprawić lekko pieprzem i solą.

Sos cezar:

  • 2 żółtka
  • 6 łyżek oleju spod suszonych pomidorów
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku, sól, pieprz

Żółtka umieścić w miseczce z musztardą, cytryną i zmiażdżonym czosnkiem. Utrzeć mikserem, a następnie po kropli dodawać olej, ucierając, do uzyskania gęstego sosu. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z sałatką. Jeśli trzeba, doprawić do smaku.

 

Smacznego!

 

piątek, 17 czerwca 2016

 

Pyszne, klasyczne udka z kurczaka, które robią się właściwie same, trzeba je tylko co jakiś czas przewracać na blaszce. Musztarda francuska, dużo miodu, sól i pieprz. Z tych składników tworzy się pyszna glazura, a w efekcie otrzymujemy pełne smaku, chrupiące nóżki. Polecam!

 

Udka w glazurze miodowo-musztardowej z musztardą francuską

Przepis stąd, podaję własną wersję.

Składniki (4 porcje):

  • 8 podudzi z kurczaka (ze skórką)
  • 90 g płynnego miodu
  • 75 g musztardy francuskiej
  • 25 g musztardy delikatesowej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól, pieprz

Podudzia osuszyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, doprawić solą i pieprzem. Miód wymieszać z octem, olejem i musztardami, posolić. Połową glazury posmarować dokładnie udka i włożyć na 2 godziny do lodówki. Piekarnik nagrzać do 225 stopni. Udka polać glazurą (jeśli z nich spłynęła) i piec ok. 50 minut, co 10 minut przewracając i polewając resztą glazury z miseczki – ostatnie 15 minut piec pod grillem piekarnika. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.

 

Smacznego!

 

niedziela, 03 kwietnia 2016

 

W piękny, wiosenny dzień zapraszam na szybki, pożywny i pyszny wiosenny obiad. Smażona na maśle cukinia, szparagowa fasolka, jajko z na wpół miękkim żółtkiem, feta i pyszny sosik... Co tu więcej dodawać. Polecam serdecznie!

 

Cukinia i fasolka szparagowa z jajkiem na miękko, fetą i miodowo-musztardowym sosem

Przepis własny.

Składniki (1 porcja lub 2 małe):

  • 200 g fasolki szparagowej
  • 1/3 niedużej cukinii
  • 2 jajka
  • 50 g sera feta
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Fasolę ugotować na miękko w osolonej i posłodzonej wodzie, odcedzić. Cukinię pokroić w półplastry, zrumienić na maśle. Dodać fasolkę, chwilę razem przesmażyć, dodać posiekaną fetę. Połączyć oliwę, miód, musztardę i sok z cytryny, sos wymieszać z warzywami na tej samej patelni. Doprawić solą i pieprzem.

Jajka ugotować na miękko lub półtwardo, obrać ciepłe. Danie na patelni podgrzać, dodać pokrojone jajko. Wymieszać całość z płynnym żółtkiem (jeśli chcemy). Jeść na ciepło.

 

Smacznego!

 

niedziela, 20 marca 2016

 

Prosta i minimalistyczna sałatka na ciepło - z pieczonych, glazurowanych plastrów buraczków, camemberta i prażonych pestek, z miodowo-musztardowym sosem. Świetne połączenie słodkich buraczków i słonego, roztapiającego się sera. Zapraszam :)

 

Sałatka z glazurowanymi plastrami buraków, camembertem, pestkami i sosem miodowo-musztardowym

Przepis własny.

Składniki (2 porcje):

  • 400 g buraków (waga po obraniu)
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki miodu
  • 30 g pestek (dyni, siemienia, słonecznika itp.)
  • 1 krążek sera camembert
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • sól, pieprz

Pestki uprażyć. Buraki obrać, pokroić w plastry, wymieszać z łyżką oliwy i miodu, oprószyć solą. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 220 stopniach ok. 20 minut, przewracając w połowie (lub mniej/więcej, zależy od grubości plastrów).

Resztę oliwy, miód, cytrynę, musztardę wymieszać. Wymieszać na blasze z pieczonymi burakami, dodać pokrojony ser i podgrzewać w piekarniku jeszcze chwilę, aż ser lekko się stopi. Dodać pestki. Posolić, popieprzyć do smaku. Jeść na ciepło.

 

Smacznego!

 

czwartek, 19 listopada 2015

 

Dość dawno nie było na blogu nowego wpisu, byłam na wyjeździe i nie gotowałam, co się rozumie samo przez siebie. Ale wróciłam, wracają więc nowe przepisy. Tyle...

Sałatka z polędwiczką wieprzową w pieprzu, brzoskwiniami, pieczarkami i sosem z musztardy francuskiej. Niebanalna i pyszna, taka jak lubię. Polecam!

 

Sałatka z polędwiczką, pieczarkami, brzoskwinią i musztardą francuską

Inspiracja: ten przepis.

Składniki (2 porcje):

  • 1 polędwiczka wieprzowa (400 g) + 2 łyżki oleju
  • 4 połówki brzoskwiń z puszki
  • 250 g pieczarek
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 płaskie łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz
  • opakowanie mieszanki sałat z rukolą

Polędwiczkę oczyścić, posolić. Obsmażyć z każdej strony na oleju, następnie mocno obtoczyć w świeżo mielonym pieprzu i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut. Wyjąć, zostawić na kilka minut, aby odpoczęła, po czym pokroić w plastry.

Pieczarki pokroić, usmażyć na tym samym oleju, co mięso. Posolić, popieprzyć. Brzoskwinie pokroić, obsmażyć krótko.

Do miski włożyć sałatę, dodać grzyby i brzoskwinie. Musztardę wymieszać z oliwą i cytryną, wymieszać sos z sałatką. Doprawić do smaku.

 

Smacznego!!!

 

czwartek, 20 sierpnia 2015

 

Jestem w trakcie przeprowadzki. W trakcie przenoszenia i porządkowania. Chciałabym, żeby udało mi się uporządkować też swoją głowę. Bo czas płynie.

A dziś zapraszam na dwa pyszne dodatki do dania głównego. Pomidory faszerowane bułką tartą z ziołami i oliwą - pyszne, niesamowicie aromatyczne i pachnące, koniecznie ze świeżymi letnimi pomidorami. I fasolka szparagowa w miodowo-musztardowym sosie z prażonymi płatkami migdałowymi. Równie pyszna i niebanalna. Polecam!

 

 

Fasolka szparagowa w sosie miodowo-musztardowym z migdałami

Inspiracja: przepis Gordona Ramsaya, finalna wersja – własna.

Składniki (2 porcje):

  • 250 g zielonej fasolki szparagowej
  • 3 łyżki oleju o łagodnym smaku
  • 1 pełna łyżeczka miodu
  • 1 czubata łyżeczka musztardy
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól, pieprz, cukier
  • 30 g płatków migdałowych, podprażonych

Fasolkę umyć, odciąć końcówki, ugotować w osolonej i posłodzone wodzie, odcedzić. Oprószyć solą i pieprzem.

W miseczce wymieszać na gładki sos olej, musztardę, miód, dobrze zmiażdżony czosnek i trochę soli. Sos wymieszać z osuszoną fasolą. Posypać migdałami.

 

 

 

Pomidory pieczone faszerowane bułką tartą i ziołami

Przepis autorski.

Składniki:

  • 2 duże pomidory
  • 2 czubate łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki suszonego czosnku, 1 łyżeczka oregano

Pomidory umyć, osuszyć, przekroić w poprzek na pół. Wydrążyć nasiona i sok. Wnętrze osuszyć i oprószyć solą i pieprzem. Pomidory umieścić w natłuszczonym naczyniu i natłuścić je od środka (zużyć na to łyżkę oliwy). Bułkę tartą wymieszać z ziołami, solą i resztą oliwy. Nadziać pomidory. Piec w 200 stopniach przez ok. 35 minut, aż bułka się zrumieni.

 

Smacznego!!!

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

piątek, 26 czerwca 2015

 

Na początek wolności upiekłam puszyste, drożdżowe bułeczki pszenne z chrupiącą skórką, a do tego przyrządziłam kremową pastę tuńczykową z chrzanem. Na śniadanie lub kolację zestaw idealny. Póki co, to na tyle. Polecam :)

 

Bułki pszenne z chrupiącą skórką

Przepis stąd – jednak jest w nim stanowczo za mało mąki, podaję po zmianach.

Składniki (5-6 małych bułeczek):

  • 280 g mąki pszennej + sporo do podsypywania
  • 5 g soli
  • 3,5 g drożdży instant lub 7 g świeżych
  • 175 ml wody, letniej

Mąkę wymieszać z drożdżami (ze świeżych zrobić rozczyn), dodać sól, wodę i zagnieść ciasto. Wyrobić porządnie (10 minut), podsypując mąką, a następnie włożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłe miejsce do wyrastania na godzinę lub troszkę więcej. Następnie ponownie krótko wyrobić, uformować bułki i ułożyć je na natłuszczonej blasze. Przykryć i zostawić do wyrastania na kolejne 35 minut. Następnie włożyć do nagrzanego do 230 stopni piekarnika i piec ok. 12-15 minut, aż lekko się zezłocą. Na dno piekarnika postawić formę z gorącą wodą, aby para stworzyła chrupiącą skórkę.

 

 

Pasta z tuńczyka z chrzanem i pieprzem

Przepis własny.

Składniki:

  • 100 g tuńczyka z puszki, w wodzie (masa po odsączeniu)
  • 45 g masła, miękkiego
  • 1 łyżka chrzanu
  • szczypta cukru, sól, pieprz, papryka w proszku

Tuńczyka bardzo dokładnie odsączyć z zalewy. Masło i tuńczyka rozgnieść blenderem na gładką pastę, wmieszać chrzan, cukier, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do miseczki, oprószyć papryką. Wstawić do lodówki na 30 minut do stężenia.

 

Smacznego!

 

piątek, 29 maja 2015

 

Ten obiad był bardzo spontaniczny. Wybrałam się do sklepu w poszukiwaniu czegoś zupełnie innego, lecz nie zastałam tego, co chciałam. Mój wzrok spoczął wtedy na pięknej, dorodnej botwince. Pomyślałam, że razem z burakiem, serem feta, prażonym słonecznikiem i dużą ilością koperku będzie stanowić wspaniałe danie z kaszą gryczaną w roli głównej. Do dania oczywiście, oprócz liści i buraczków, dodałam również łodyżki botwinki - są pyszne!

Ale zanim podam przepis, chcę powiedzieć słów kilka na inny nieco temat.

Mnóstwo się teraz mówi o zdrowym żywieniu, co jest akurat dobre - niestety, często popada się przy tym w przesadę i paranoję, co już niestety nie jest dobre. Szczególnie zaciekawił mnie jeden pogląd, propagowany na przykład na kilku bardzo znanych kulinarnych blogach, a mianowicie: nie dawaj dziecku żadnych (!) słodyczy, nawet sklepowych jogurtów od święta (sic!), a wtedy przyzwyczai się do domowego jedzenia i nie będzie chciało jeść "niezdrowych" rzeczy.

Oczywiście, takie teksty wynikają z elementarnego braku wiedzy. Otóż pogląd, że człowiek jest czystą kartą, którą można uwarunkować w jaki sposób się chce, upadł dobre kilkadziesiąt lat temu. Człowiek posiada wrodzoną, ludzką NATURĘ - i w naturze tej leży umiłowanie do słodkiego, tłustego czy innych pysznych rzeczy. A więc ok, to super, że ktoś chce karmić swoje dzieci tylko zdrowymi eko potrawami, jednak jeśli naprawdę myśli, że w przypadku, gdy spróbuje ono np. u kolegi w szkole czekolady lub chipsów, nie będzie mu to smakować - to jest to zwyczajnie śmieszne. Otóż będzie, i jeśli dziecku całe życie nie pokazuje się lub zabrania jeść "zakazanych przyjemności", to zapewne po ich odkryciu będzie do nich lgnąć dwa razy bardziej. Kolejny raz więc apel - wszystko z umiarem. I trochę więcej wiedzy, zanim zacznie szerzyć się nieuzasadnione poglądy.

A tymczasem, przewrotnie, zapraszam na bardzo zdrowe, i pyszne przy tym danie. :)

 

Kasza gryczana z botwinką, buraczkami, fetą, musztardą i koperkiem

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 1 pęczek botwinki z buraczkami
  • 2 nieduże buraki
  • 250 g sera feta
  • 5 łyżek oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 szklanki bulionu
  • 1/2 pęczka koperku
  • 4 łyżki ziaren słonecznika, uprażonych
  • sól, pieprz 

Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić.

Buraki i buraczki od botwinki obrać, pokroić na małe plasterki (buraki – na małe kawałki). Wrzucić na głęboką patelnię, dodać połowę bulionu, przykryć i dusić ok. 25 minut, aż staną się miękkie (al dente). W międzyczasie dodać następne 1/4 szklanki bulionu, jeśli go ubędzie. Odkryć, odparować.

Listki i łodyżki botwinki pokroić i dodać na patelnię. Wlać resztę bulionu, wymieszać i dusić jeszcze kilka minut pod przykryciem. Odkryć, odparować. Dodać łyżkę oliwy i zmiażdżony czosnek. Smażyć chwilę.

Dodać na patelnię kaszę, wymieszać i podgrzewać chwilę. W miseczce wymieszać resztę oliwy z musztardą i wmieszać do dania. Wmieszać również pokruszoną fetę. Całość wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Na koniec dodać słonecznik oraz koperek.

 

Smacznego! :))

 

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

 
1 , 2 , 3