Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: fasola/fasolka/groszek

środa, 19 października 2016

 

Dziś zapraszam na proste danie, które robiła często moja mama, gdy byłam w wieku szkolnym ;) - tortellini z sosem serowym i zielonym groszkiem, ja od siebie dodałam jeszcze kawałki brokuła. Pyszne i sycące, dobre na zimową porę. Ostatnio na blogu dużo prostych, zwyczajnych dań, bardziej inspiracji niż stricte przepisów. Ale o ile w ogóle będę dalej prowadzić tego bloga, to raczej takie dania będą się teraz pojawiać.

 

Tortellini z sosem serowym, groszkiem i brokułem

Przepis własny.

Składniki (4 porcje):

  • 1 opakowanie tortellini z ulubionym nadzieniem (250 g)
  • 1 puszka groszku zielonego
  • 1/2 brokuła (ok. 250 g)
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 400 ml mleka
  • 115 g żółtego sera o wyrazistym smaku, startego
  • sól, pieprz, odrobina curry

Tortellini ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić. Brokuła oczyścić, podzielić na małe różyczki i ugotować al dente. Groszek odsączyć.

W rondlu roztopić masło, dodać mąkę i zasmażyć. Dodawać stopniowo mleko, mieszając trzepaczką, do uzyskania gładkiego beszamelu. Dodać ser, wymieszać do rozpuszczenia. Doprawić do smaku. Sos wymieszać z tortellini i groszkiem. Nakładać na talerze, na wierzch kłaść kawałki brokuła.

 

Smacznego!

 

czwartek, 23 czerwca 2016

 

Może na początek napiszę – wybacz, że wraz z tym wpisem publikuję przepis na jakąś głupią sałatkę z ziemniaków i fasolki, ale nie mam nic innego w zanadrzu. Sałatka musi wystarczyć. Chociaż tak naprawdę wiem, że ucieszyłbyś się nawet, gdybym zrobiła dziś zapiekanki z serem.

Pamiętam, jak ostatniej jesieni odwiedziłam cię na G. i dałeś mi do ręki pięknego kasztana. Trzymałam go przez te sześć lat w pięknej szkatułce, którą kupiłam kiedyś w Krakowie, razem z twoim medalikiem od komunii, ale tych rzeczy już nie ma, zabrali je ci, co włamali je nam do domu. Jak wyjeżdżałam do Warszawy, wzięłam ze sobą twój ulubiony kubek w pszczoły, z którego zawsze piłeś zieloną herbatę. Ale jego też już nie ma, bo zbiłam go niechcący w zeszły weekend.

Mogę posklejać ten kubek, tak jak niedługo będę musiała sklejać wspomnienia, bo przez te lata zmieniło się tak wiele, że czasy, kiedy byłeś, wydają mi się tak odległe. Czasem chciałabym sobie wyobrazić, jakby to było, gdybyś odwiedzał mnie w Warszawie, co robilibyśmy razem, jak byłoby śmiesznie rozmawiać z tobą przez telefon, ale potem uzmysławiam sobie, że nawet nie wiem, jak to by było, gdybyś czasami odwoził mnie do liceum. I wtedy przestaję sobie wyobrażać, bo wiem, że nie potrafię.

Czasami myślę, że nie wiem, na co to wszystko i wtedy chciałabym, żebyś tylko mi powiedział, że jednak na coś jest, i że kiedyś wszyscy będziemy szczęśliwi.

Wszystkiego najlepszego, Tato.

 

Sałatka z ziemniakami, fasolką szparagową, suszonymi pomidorami, orzechami i sosem cezar

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 750 g młodych ziemniaków
  • 600 g fasolki szparagowej
  • 140 g suszonych pomidorów z oleju (waga po odsączeniu)
  • 50 g włoskich orzechów, podprażonych
  • sól, pieprz

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, ugotować. Fasolkę umyć, odciąć końcówki, ugotować, przekroić na połówki. Ziemniaki i fasolę osuszyć, włożyć do dużej miski. Dodać posiekane grubo pomidory i orzechy. Doprawić lekko pieprzem i solą.

Sos cezar:

  • 2 żółtka
  • 6 łyżek oleju spod suszonych pomidorów
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku, sól, pieprz

Żółtka umieścić w miseczce z musztardą, cytryną i zmiażdżonym czosnkiem. Utrzeć mikserem, a następnie po kropli dodawać olej, ucierając, do uzyskania gęstego sosu. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z sałatką. Jeśli trzeba, doprawić do smaku.

 

Smacznego!

 

piątek, 15 kwietnia 2016

 

Dziś mam dla Was naprawdę pyszne wegetariańskie danie. Inspiracją do jego wykonania był dhal makhani, czyli maślany dal - aromatyczne wschodnie danie z warzyw strączkowych. Do swojej wersji użyłam ciecierzycy, czerwonej soczewicy i czerwonej fasoli, do tego pomidory, jogurt naturalny dużo przypraw i duużo masła :). Oraz pyszna posypka ze smażonej z curry cebulki. Co tu więcej mówić, niebo w gębie! Serdecznie polecam! (p.s. najlepiej smakuje na drugi dzień!)

 

Dal makhani (maślany) z ciecierzycą, soczewicą, czerwoną fasolą, pomidorami i cebulką

Przepis jest inspirowany kilkoma znalezionymi w necie na maślany dal, wersja finalna – autorska.

Składniki (4 porcje):

  • 60 g soczewicy czerwonej, suchej
  • 60 g ciecierzycy, suchej
  • 1 puszka (400 g) fasoli czerwonej
  • 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych
  • 80 g masła
  • 240 g jogurtu naturalnego
  • po 1 łyżeczce curry, cynamonu, kuminu; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, imbiru, pieprzu czarnego; kilka ziarenek kolendry; ew. garam masala (zamiast powyższych)
  • sól

Ciecierzycę namoczyć przez noc w zimnej wodzie. Odsączyć, przełożyć do garnka, zalać 2 szklankami wody i gotować  pod przykryciem 1,5 godziny, w razie potrzeby dolewając nieco więcej płynu. Dodać soczewicę i pomidory i gotować ponownie ok. 20 minut, aż soczewica będzie miękka. Dodać fasolę z całą zalewą, wymieszać. Dodać jogurt. Całość lekko rozdrobnić blenderem (gdzieniegdzie). Dodać masło w kawałkach, zagotować i mieszać do rozpuszczenia. Pogotować chwilę, jeśli całość jest zbyt rzadka. Dodać przyprawy, doprawić do smaku solą.

Ponadto:

  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka curry
  • jogurt

Cebulę drobno posiekać, wrzucić na olej i smażyć, aż stanie się chrupka i złocista. Dodać curry, oprószyć solą.

Danie podawać z chlebem, posypką cebulową i jogurtem.

 

Smacznego!!!

 

niedziela, 03 kwietnia 2016

 

W piękny, wiosenny dzień zapraszam na szybki, pożywny i pyszny wiosenny obiad. Smażona na maśle cukinia, szparagowa fasolka, jajko z na wpół miękkim żółtkiem, feta i pyszny sosik... Co tu więcej dodawać. Polecam serdecznie!

 

Cukinia i fasolka szparagowa z jajkiem na miękko, fetą i miodowo-musztardowym sosem

Przepis własny.

Składniki (1 porcja lub 2 małe):

  • 200 g fasolki szparagowej
  • 1/3 niedużej cukinii
  • 2 jajka
  • 50 g sera feta
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Fasolę ugotować na miękko w osolonej i posłodzonej wodzie, odcedzić. Cukinię pokroić w półplastry, zrumienić na maśle. Dodać fasolkę, chwilę razem przesmażyć, dodać posiekaną fetę. Połączyć oliwę, miód, musztardę i sok z cytryny, sos wymieszać z warzywami na tej samej patelni. Doprawić solą i pieprzem.

Jajka ugotować na miękko lub półtwardo, obrać ciepłe. Danie na patelni podgrzać, dodać pokrojone jajko. Wymieszać całość z płynnym żółtkiem (jeśli chcemy). Jeść na ciepło.

 

Smacznego!

 

czwartek, 17 marca 2016

 

Jak już nieraz mówiłam, uwielbiam wytrawne tarty. Tym razem zdecydowałam się na klasyczne i wiosenne połączenie warzyw: zielonej cukinii, fasolki i szparagów, ze śmietaną oraz serem feta. Dodałam jednak pewną innowację: zamiast klasycznego kruchego spodu maślanego, zdecydowałam się na spód serowy z kremowego serka. Wyszedł pyszny i ciekawy, coś jak smak serowych ciasteczek kupowanych w cukierni. Polecam!

 

Tarta serowa z cukinią, fasolką, szparagami, śmietaną i fetą

Przepis autorski.

Składniki na spód serowy:

  • 200 g serka kremowego (np. philadelphia, Twój Smak)
  • 50 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki wody

Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, rozwałkować dość cienko i wylepić prostokątną blachę (ok. 25x30 cm). Podpiec przez 20 minut w 180 stopniach.

Wypełnienie:

  • 200 g fasolki szparagowej (waga po obraniu końcówek)
  • 10 szparagów
  • 1 mała cukinia
  • 100 g śmietany 12 %
  • 100 g sera feta
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie

Cukinię pokroić w dość cienkie plastry, ze szparagów odciąć twarde końcówki. Szparagi ugotować przez 5 minut w wodzie, odcedzić, pokroić na kawałki. Fasolkę ugotować, aby była al dente. Spód posmarować śmietaną, posypać ziołami i gałką. Rozłożyć warzywa, posypać pokruszoną fetą. Posypać solą i pieprzem. Piec w 180 stopniach ok. 15 minut.

 

Smacznego!

 

poniedziałek, 15 lutego 2016

 

Pyszne danie w meksykańskim stylu - chili z mięsa mielonego z salami, czerwoną fasolą, pomidorami, oregano i... kakao! Nadaje ono nie tylko pięknego, ciemnego koloru, ale też ciekawego smaku - choć ja za nic nie poznałabym, że to kakao. Bardzo wyraziste w smaku danie potrzebuje dla zrównoważenia jakiegoś delikatnego akcentu, jak biały ryż czy też pszenna tortilla. Polecam więc i zapraszam!

 

Chili z salami, pomidorami, kakao i fasolą

Inspiracja: ten przepis, podaję po zmianach.

Składniki (4 porcje):

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 100 g salami
  • 1 łyżka oleju
  • 400 g pomidorów z puszki, krojonych
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 1 łyżka oregano, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej
  • sól, pieprz, cukier
  • 200 g mozzarelli

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w półplasterki salami i wytopić. Dodać mięso, rozdrobnić i smażyć do zrumienienia. Zalać pomidorami i 1/2 szklanki wody. Przykryć i dusić 20 minut. Dodać ketchup i sos sojowy i gotować bez przykrycia, aż płyn się zredukuje. Wmieszać kakao. Następnie dodać przyprawy – papryki i oregano oraz z grubsza odsączoną fasolę. Wymieszać, jeśli trzeba, nieco rozcieńczyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podawać z ryżem lub w tortilli, posypane oregano i porwaną mozzarellą.

 

Smacznego!

 

sobota, 16 stycznia 2016

 

A dziś, na szybko - szybkie, chłopskie jadło, czyli coś akurat dla mnie :D Smażone ziemniaczki z chrupkim boczkiem, czerwoną fasolą, doprawione czosnkiem i papryką. Czego tu nie lubić? Pysznie. I idealnie na zimę :)

 

Ziemniaki smażone z boczkiem i czerwoną fasolą

Przepis stąd, podaję po zmianach.

Składniki (2 porcje):

  • 500 g ziemniaków (waga po obraniu)
  • 1 puszka czerwonej fasoli                                                                                        
  • 100 g boczku w plastrach
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, słodka i ostra papryka, bazylia

Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, ugotować. Na patelnię wrzucić pokrojony w paski boczek i wytopić. Dodać oliwę i ziemniaki oraz zmiażdżony czosnek. Usmażyć je do zrumienienia.

Doprawić solą, pieprzem, bazylią, paprykami. Podawać ciepłe, np. z dodatkiem maślanki.

 

Smacznego!

 

piątek, 11 września 2015

 

Tak jak mówiłam, ostatnio odżywiam się płynami i papkami. Dlatego też dziś bez zbędnych wstępów zapraszam na dwa "bezzębne" dania ;).

Puree z białej fasoli z rozmarynem, czosnkiem i cytryną - kremowe i aromatyczne... Oraz dawno już planowana przeze mnie baba ghanoush - pasta z bakłażana z tahini. Obie potrawy wyszły naprawdę pyszne. Dobrze doprawione, a jednak łagodne i delikatne... Uwielbiam takie smaki. Polecam serdecznie :).

P.S. Jako, że wykosztowałam się i kupiłam pastę tahini, w najbliższym czasie zapewne pojawi się więcej przepisów z nią w roli głównej lub dodatkowej ;).

 

 

Baba ghanoush

Przepis z Jadłonomii, podaję po zmianach.

Składniki:

  • 1 kg bakłażanów
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki tahini
  • sok z 1/2 cytryny
  • oliwa
  • sól, pieprz

Bakłażany przekroić na połówki. Opalać je na palniku kuchenki przez 15 minut, obracając, następnie przełożyć na blachę i piec 15 minut w 220 stopniach. Wyjąć. Przestudzić. Obrać ze skórki. Miąższ umieścić w misce ze zmiażdżonym czosnkiem, tahini i cytryną, zblendować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

 

 

 

 

Puree z fasoli z rozmarynem, czosnkiem i cytryną

Inspiracja: ten przepis.

Składniki (2 porcje):

  • 2 puszki fasoli cannellini (480 g po odsączeniu)
  • 40 ml oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu + trochę więcej
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Fasolę dokładnie odsączyć z zalewy. Dodać rozmaryn, oliwę, zmiażdżony czosnek i cytrynę i zmiksować blenderem na gładkie puree. Doprawić solą i pieprzem. Podgrzać. Podawać posypane odrobiną rozmarynu.

 

Smacznego!

 

czwartek, 20 sierpnia 2015

 

Jestem w trakcie przeprowadzki. W trakcie przenoszenia i porządkowania. Chciałabym, żeby udało mi się uporządkować też swoją głowę. Bo czas płynie.

A dziś zapraszam na dwa pyszne dodatki do dania głównego. Pomidory faszerowane bułką tartą z ziołami i oliwą - pyszne, niesamowicie aromatyczne i pachnące, koniecznie ze świeżymi letnimi pomidorami. I fasolka szparagowa w miodowo-musztardowym sosie z prażonymi płatkami migdałowymi. Równie pyszna i niebanalna. Polecam!

 

 

Fasolka szparagowa w sosie miodowo-musztardowym z migdałami

Inspiracja: przepis Gordona Ramsaya, finalna wersja – własna.

Składniki (2 porcje):

  • 250 g zielonej fasolki szparagowej
  • 3 łyżki oleju o łagodnym smaku
  • 1 pełna łyżeczka miodu
  • 1 czubata łyżeczka musztardy
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól, pieprz, cukier
  • 30 g płatków migdałowych, podprażonych

Fasolkę umyć, odciąć końcówki, ugotować w osolonej i posłodzone wodzie, odcedzić. Oprószyć solą i pieprzem.

W miseczce wymieszać na gładki sos olej, musztardę, miód, dobrze zmiażdżony czosnek i trochę soli. Sos wymieszać z osuszoną fasolą. Posypać migdałami.

 

 

 

Pomidory pieczone faszerowane bułką tartą i ziołami

Przepis autorski.

Składniki:

  • 2 duże pomidory
  • 2 czubate łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki suszonego czosnku, 1 łyżeczka oregano

Pomidory umyć, osuszyć, przekroić w poprzek na pół. Wydrążyć nasiona i sok. Wnętrze osuszyć i oprószyć solą i pieprzem. Pomidory umieścić w natłuszczonym naczyniu i natłuścić je od środka (zużyć na to łyżkę oliwy). Bułkę tartą wymieszać z ziołami, solą i resztą oliwy. Nadziać pomidory. Piec w 200 stopniach przez ok. 35 minut, aż bułka się zrumieni.

 

Smacznego!!!

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

wtorek, 11 sierpnia 2015

 

Kiedy masło w maselniczce roztapia się na płyn, to znaczy, że już jest bardzo źle. A ja czekam do weekendu, zastanawiając się, czy całe życie będę wegetować cały tydzień oczekując tylko na to. Może przynajmniej uda mi się coś poukładać. 

Dzisiejsze danie jest niesamowicie wielofunkcyjne. Zimą, podane jako gorący kociołek, zapewne świetnie rozgrzeje po mroźnym spacerze - latem zaś smakuje wyśmienicie jedzone na zimno. Czerwona soczewica, ziemniaki, fasolka szparagowa, pomidory i feta. Pyszny i niebanalny jednogarnkowiec, a przy tym jaki zdrowy. Polecam serdecznie!

 

Soczewica w pomidorach z fasolką szparagową, ziemniakami i fetą

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 240 g czerwonej soczewicy
  • 2 puszki (800 g) pomidorów w kawałkach
  • 500 g fasolki szparagowej
  • 2 średnie ziemniaki
  • 200 g sera feta
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, 3/4 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 1/4 szklanki bulionu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Fasolę umyć, odciąć końcówki. Ziemniaki i fasolkę ugotować w osolonej wodzie, aby nie były za miękkie. Pomidory rozgnieść tłuczkiem.

W garnku rozgrzać olej, dodać zmiażdżony czosnek i soczewicę i smażyć minutę. Zalać bulionem, przykryć i gotować 13 minut do zmięknięcia soczewicy. Następnie dodać pomidory i odrobinkę wody, zagotować i gotować pod przykryciem 10 minut. Odkryć, dodać cukier i przyprawy, jeśli trzeba to odparować. Dodać ziemniaki i fasolę, wymieszać. Doprawić do smaku – jednak nie za mocno, gdyż ser jest słony. Na koniec dodać fetę pokrojoną w kostkę.

Danie najlepsze jest następnego dnia, gdy smaki się przegryzą.

 

Smacznego!!!

 

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

 
1 , 2 , 3