Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: sałata/rukola

wtorek, 02 sierpnia 2016

 

Pyszna sałatka. Słodko-słone połączenia, ser i owoce, czyli to, co lubię najbardziej. Tym razem - karmelizowane śliwki, ser turkusowy lazur, chrupiący bekon, włoskie orzechy. Więcej dodawać nie trzeba. Lekka i pełna smaku. Gorąco polecam!

 

Sałatka z karmelizowanymi śliwkami, niebieskim serem, bekonem i orzechami włoskimi

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 330 g niedużych fioletowych śliwek
  • 3 liście sałaty
  • 40 g cukru
  • 80 g sera z niebieską pleśnią (u mnie: turkusowy lazur)
  • 90 g boczku w cienkich plastrach
  • 30 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

Śliwki umyć, wypestkować, pokroić wzdłuż na połówki. Wrzucić na patelnię wraz z cukrem i skarmelizować.

Na talerzu ułożyć porwaną, umytą i osuszoną sałatę, dodać śliwki. Sos z patelni zlać do miseczki. Bekon wytopić na patelni, ułożyć na śliwkach. Tłuszcz z patelni dodać do soku ze śliwek, dodać olej. Sosem polać sałatkę. Dodać pokruszony ser i uprażone, grubo pokrojone orzechy. Doprawić do smaku.

 

Smacznego!

 

poniedziałek, 04 stycznia 2016

 

Choć do walentynek jeszcze daleko, każdy dzień czy weekend jest dobrą okazją do romantycznej kolacji z ukochaną/ukochanym. Dlatego dziś prezentuję Wam elegancką sałatkę, którą przygotowałam na romantyczny Sylwester we dwoje ;). Rukola, smażone na maśle i oliwie krewetki, pomarańcza i pomidorki koktajlowe. Do tego lekki sos, bagietka, obowiązkowe wino... Minimum pracy, maksimum efektu i smaku. Polecam serdecznie!

 

Sałatka z krewetkami, pomarańczami, pomidorkami i rukolą

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 225 g krewetek (dużych)
  • 2 pomarańcze
  • 8 pomidorków koktajlowych (lub mniej/więcej w zależności od ich wielkości)
  • rukola
  • 1 czubata łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • sól, pieprz, ostra papryka

Krewetki osuszyć (mrożone rozmrozić), oderwać delikatnie ogonki i wyjąć jelita.

Rukolę i pomidorki umyć, osuszyć. Pomidorki pokroić na połówki. Pomarańcze wyfiletować – obrać skórkę i wyciąć cząstki, pozbywając się białych błonek. Na talerzach rozłożyć rukolę, połówki pomidorków i cząstki pomarańczy. Oprószyć solą, pieprzem i ostrą papryką.

Ocet i syrop klonowy wymieszać, polać porcje sałatki. Na patelni rozgrzać masło z oliwą. Wrzucić krewetki i smażyć na niedużym ogniu ok. 1,5 minuty z jednej strony i tyle samo z drugiej (gdy krewetki były surowe, a nie blanszowane, czas może ulec lekkiemu wydłużeniu). Posolić, posypać ostrą papryką i rozłożyć na talerze. Sałatkę polać mieszanką oliwy i masła z patelni, która została po smażeniu krewetek. Podawać z bagietką.

 

Smacznego!!!

 

poniedziałek, 14 grudnia 2015

 

Szybka przekąska w szybkim okresie, gdy na nic nie ma czasu. Quesadillas z kurczakiem, suszonymi pomidorami, szynką i roszponką. Zdrowe i smaczne zarazem. Polecam :)

 

Quesadillas z kurczakiem, suszonymi pomidorami, serem i roszponką

Inspiracja: ten przepis.

Składniki (4 porcje):

  • 4 placki pszennej tortilli
  • 450 g piersi z kurczaka
  • 150 g suszonych pomidorów z oleju
  • 200 g sera żółtego, startego
  • 2 garście roszponki lub rukoli
  • sól, pieprz, słodka papryka, ketchup

Kurczaka oczyścić, oprószyć solą, pieprzem i sporą ilością papryki. Pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju spod pomidorów i usmażyć kurczaka na złoto, lekko spłaszczając go łopatką.

Na dwóch tortillach rozsypać połowę sera, przykryć sałatą, posiekanymi pomidorami i kurczakiem. Opcjonalnie polać ketchupem i posypać resztą sera (ser sklei placki). Przykryć pozostałymi plackami. Piec w piekarniku lub w zgrzewaczu do kanapek, aż placki się zrumienią i staną się chrupiące. Kroić na trójkąty.

 

Smacznego!

 

czwartek, 19 listopada 2015

 

Dość dawno nie było na blogu nowego wpisu, byłam na wyjeździe i nie gotowałam, co się rozumie samo przez siebie. Ale wróciłam, wracają więc nowe przepisy. Tyle...

Sałatka z polędwiczką wieprzową w pieprzu, brzoskwiniami, pieczarkami i sosem z musztardy francuskiej. Niebanalna i pyszna, taka jak lubię. Polecam!

 

Sałatka z polędwiczką, pieczarkami, brzoskwinią i musztardą francuską

Inspiracja: ten przepis.

Składniki (2 porcje):

  • 1 polędwiczka wieprzowa (400 g) + 2 łyżki oleju
  • 4 połówki brzoskwiń z puszki
  • 250 g pieczarek
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 płaskie łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz
  • opakowanie mieszanki sałat z rukolą

Polędwiczkę oczyścić, posolić. Obsmażyć z każdej strony na oleju, następnie mocno obtoczyć w świeżo mielonym pieprzu i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut. Wyjąć, zostawić na kilka minut, aby odpoczęła, po czym pokroić w plastry.

Pieczarki pokroić, usmażyć na tym samym oleju, co mięso. Posolić, popieprzyć. Brzoskwinie pokroić, obsmażyć krótko.

Do miski włożyć sałatę, dodać grzyby i brzoskwinie. Musztardę wymieszać z oliwą i cytryną, wymieszać sos z sałatką. Doprawić do smaku.

 

Smacznego!!!

 

wtorek, 21 lipca 2015

 

Dziś chciałam zawrzeć w jednym dwa przepisy na smakowity obiad - swoją drogą, świetnie sprawdzą się w formie jednego obiadu razem: dania i dodatku. Obie potrawy są letnie i słoneczne, chcę jak najwięcej wycisnąć smakowo z tego lata.

Pierwsza propozycja to pyszna i niebanalna sałatka z sałatą, bobem, twarogiem, czerwoną cebulką, kaparami i miodowo-cytrynowym winegretem. Skomponowałam ją trochę na "smak", trochę inspirując się innymi przepisami i wyszła naprawdę super :).

Drugi przepis to chrupiący, wielki placek ziemniaczany z żółtym serem - ja usmażyłam go na patelni, jednak polecam usmażyć go na jednej stronie, a następnie wsadzić do piekarnika aby zrumienił się z wierzchu - gdyż przewracanie takiego wielkiego placka jest dość sporym problemem. A pieczenia w piekarniku całego placka nie polecam, bo nie równa się on moim zdaniem do smażonego :). Polecam więc i zapraszam :)

 

Sałatka z bobem, twarogiem, cebulką, kaparami i miodowym winegretem

Przepis własny.

Składniki:

  • 1 mała główka sałaty masłowej
  • 350 g bobu (waga po wyłuskaniu)
  • 200 g półtłustego twarogu
  • 3 łyżki kaparów
  • 1 mała czerwona cebulka

Miodowy sos winegret:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Bób ugotować w osolonej wodzie, wyłuskać. Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Wymieszać w misce z bobem. Dodać kapary, pokrojoną w paski cebulkę i pokruszony twaróg. Posolić. W miseczce wymieszać oliwę, sok z cytryny i miód, doprawić solą i pieprzem. Sos wymieszać z sałatką.

 

 

Prażynka ziemniaczana (placek) z serem

Składniki:

  • 500 g ziemniaków (waga po obraniu)
  • 1 duże jajko
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 40 g tartego parmezanu
  • 2 plastry żółtego sera o wyrazistym smaku
  • sól, pieprz, olej

Ziemniaki zetrzeć na grubych oczkach, osączyć z nadmiaru płynu. Wymieszać z jajkiem, mąką, parmezanem i doprawić do smaku. Na dużej patelni rozgrzać olej. Wyłożyć na nią masę ziemniaczaną, dociskając. Smażyć do zrumienienia od spodu, a następnie delikatnie przewrócić na drugą stronę, pomagając sobie dużym talerzem. Na wierzchu smażyć kolejne 10 minut, następnie posypać podartym serem żółtym. Można również nie przewracać placka tylko dopiec go w piekarniku, aby zrumienił się z wierzchu. Podawać gorące, kroić na kawałki.

 

Smacznego!!!

 

wtorek, 19 maja 2015

 

Zdaję sobie sprawę z faktu, że to nawet nie jest przepis i umieszczanie na blogu sałaty ze śmietaną graniczy ze śmiesznością. Ale po pierwsze - wielu robi ją na słono, ja zaś uwielbiam w wersji na słodko i tak też prezentuję, po drugie - prezentuję Wam dość dokładne proporcje i po trzecie - blog to mój kulinarny notatnik i chcę w nim mieć sporo pomysłów na dodatki do obiadów. Dlatego też polecam serdecznie i życzę szczęśliwego dnia :).

 

Sałata ze śmietaną

Przepis powszechnie znany.

Składniki (3-4 porcje):

  • 1 główna sałaty masłowej (nieduża)
  • 180 kwaśnej śmietany 18 %
  • 5 łyżeczek cukru
  • sól

Sałatę porwać, umyć i dokładnie osuszyć. Włożyć do miski i oprószyć solą. Śmietanę dokładnie wymieszać z cukrem – ma być wyraźnie słodka. Następnie dobrze wymieszać z sałatą. Odstawić na chwilę do lodówki do przegryzienia się.

 

Smacznego!

 

sobota, 11 kwietnia 2015

 

W ten słoneczny dzień, gdy wciąż strasznie nie chce mi się pisać, zapraszam Was na smakowitą i elegancką sałatkę, która gościła jeszcze na moim wielkanocnym stole. 

Mieszanka sałat, świeża gruszka, ser z niebieską pleśnią i sos z miodu, musztardy francuskiej i octu balsamicznego. Do tego - prażone orzechy włoskie. Połączenie klasyczne i pyszne. Gorąco polecam!

 

Sałatka z gruszką, gorgonzolą, orzechami włoskimi i sosem miodowo-musztardowym

Przepis autorski.

Składniki:

  • 1,5 małego opakowania mieszanki sałat z rukolą (ok. 300 g)
  • 2 duże gruszki
  • 250 g sera gorgonzola, rokpol lub lazur
  • 60 g orzechów włoskich, grubo posiekanych i podprażonych
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki octu balsamicznego (użyłam jabłkowego, dobry będzie gruszkowy)
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 3/4-1 łyżka miodu (do smaku)
  • sól, pieprz, tymianek 

Sałatę włożyć do miski (jeśli nie była myta – umyć i dobrze wysuszyć). Gruszki pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki, lekko skropić cytryną, włożyć do miski. Ser pokroić w kostkę, włożyć do miski. Dodać również orzechy. Oprószyć lekko pieprzem, dodać tymianek i wymieszać całość. W misce wymieszać oliwę, ocet, miód i musztardę, doprawić solą i pieprzem. Sałatkę wymieszać z sosem przed podaniem.

 

Smacznego! :)

 

wtorek, 19 sierpnia 2014

 

Długo nie było notki na blogu, bo pracuję wyczerpująco i długo. Dziś leje cały dzień. Dopełniam więc kolejnego obowiązku.

Sałatkę grecką zna chyba każdy, ja więc przedstawiam swoją jej wersję. Tak, tak, w tradycyjnej sałatce greckiej nie ma sałaty, i co z tego - ja ją dodałam, tak samo jak lekko miodowy, cytrynowy winegret. A żeby stanowiła bardziej wartościowy posiłek, podałam ją z czosnkowymi grzankami. Oprócz tego - tradycyjnie: pomidor, ogórek, czerwona cebula, czarne oliwki i ser feta. Oliwa z oliwek i bazylia. Polecam :).

 

Sałatka grecka z grzankami czosnkowymi

Przepis powszechnie znany, proporcje własne.

Składniki (1 nieduża miska):

  • 1/2 główki sałaty lodowej lub niecała doniczka innej sałaty świeżej
  • 2 duże pomidory
  • 1 średni ogórek wężowy
  • 1 mała czerwona cebula
  • 100 g sera feta
  • 1 wąski słoiczek czarnych oliwek (ok. 70 g)
  • sól, pieprz, bazylia

Sos winegret z miodem:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, bazylia
  • 3/4 łyżeczki miodu

Składniki sosu wymieszać, doprawić do smaku solą i bazylią.

Sałatę umyć, osuszyć, poszarpać na kawałki i wrzucić do miski. Pomidory umyć, pokroić w kostkę (usuwając twardy środek). Ogórka umyć, również pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w paski, oliwki poprzekrawać na połówki. Wszystko dodać do miski z sałatą i wymieszać. Fetę pokroić w kostkę (najłatwiej zrobić do, gdy będzie bardzo zimna), wmieszać delikatnie, lecz dokładnie do sałatki. Wlać sos, wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią.

Grzanki czosnkowe:

  • 1 bułka lub 1/2 bagietki
  • 2 łyżki + trochę więcej oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól

Bułkę lub bagietkę pokroić na kromeczki. 2 łyżki oliwy wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, lekko posolić. Posmarować masą kromeczki z obu stron. Na patelni rozgrzać warstwę oliwy (może być wymieszana z olejem), zmniejszyć ogień. Wrzucić kromeczki i smażyć na małym ogniu kilka minut z obu stron, aż się zrumienią i staną się chrupkie. Podawać do sałatki.



Smacznego! :)))

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

środa, 28 maja 2014

 

Dziś, przechodząc koło pobliskiego warzywniaka, zauważyłam, że truskawki potaniały już dwukrotnie! Tak, to właśnie ten czas, gdy można będzie jeść je na kilogramy i rozkoszować się ich słodkim zapachem i pięknym kolorem… No i oczywiście – używać ich w kuchni ;).

A ja sezon truskawkowy zaczynam bardzo nietypowo – nie ciastem, nie tartą i nie deserem, a… sałatką! I to sałatką wytrawną, na dodatek – z wątróbką ;). Brzmi egzotycznie? Zapewniam, że to pyszne i wykwintne połączenie – co prawda, nie dla każdego, dla dzieci lub osób nieotwartych na nowe smaki – niekoniecznie. Ale odważnych naprawdę zachęcam. Delikatna, smażona wątróbka drobiowa, truskawki, sos truskawkowo-balsamiczny, dużo czosnku, parmezan i prażony słonecznik – podane na sałacie. Do tego tylko czosnkowa bagietka lub domowe grzanki – i pyszny lunch gotowy. Serdecznie polecam!

 

Sałatka z wątróbką, truskawkami, sosem balsamicznym, słonecznikiem i parmezanem

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • sałata lub mieszanka sałat
  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 1 łyżka oleju
  • 150 g truskawek
  • 1/3 szklanki soku truskawkowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki słonecznika
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sól, pieprz

Sałatę umyć, osuszyć, rozłożyć na talerzach, oprószyć solą i pieprzem. Wątróbkę oczyścić, pokroić w duże kawałki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić wątróbki i usmażyć, mieszając, przez kilka minut, aby zrobiły się miękkie. Zdjąć z patelni, doprawić solą i pieprzem.

Sok truskawkowy wymieszać z oliwą i octem balsamicznym oraz zmiażdżonym czosnkiem, doprawić lekko solą i pieprzem. Słonecznik uprażyć na suchej patelni.

Truskawki umyć, osuszyć, rozłożyć na sałacie. Polać częścią sosu. Dodać wątróbki, polać resztą sosu. Posypać parmezanem oraz ziarnami słonecznika. Podawać z domowymi grzankami czosnkowymi z białej bagietki.



Smacznego! :)

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

sobota, 24 maja 2014

 

Dziś - szybko, aby zdążyć jeszcze przed końcem Akcji Szparagowej - przepis na lekką i zdrową sałatkę. Tak - ja też czasem jem takie rzeczy, powiem więcej - sałatka naprawdę mi smakowała. A to dlatego, że uwielbiam szparagi, kocham też awokado no i oczywiście - pyszne jajko w koszulce z płynnym żółtkiem (które udało mi się wreszcie opanować - trening czyni mistrza :)), mniam. Każdy ma na to swoją metodę, osobiście próbowałam kilkakrotnie metody z wirem i nie wyszło mi ani razu, także proponuję bezpieczniejszy pomysł. Do tego lodowa sałata, podsmażona szynka parmeńska, młoda cebulka ze szczypiorem, tarty parmezan i sos miodowo-musztardowy. Świetny pomysł na lekki, letni lunch lub kolację. Polecam serdecznie!

 

Sałatka ze szparagami, awokado, jajkiem w koszulce, szynką i sosem miodowo-musztardowym

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 10 szparagów
  • 1/3 główki małej sałaty lodowej
  • 1 awokado, dojrzałe
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 plastry szynki – w typie parmeńska, szwarcwaldzka itp.
  • sól, pieprz
  • 1 mała, młoda cebulka ze szczypiorem
  • 2 łyżki tartego parmezanu

Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki, rozłożyć na talerzach, oprószyć solą i pieprzem. Awokado przepołowić, usunąć pestkę, pokroić w kostkę i wydrążyć. Skropić sokiem z cytryny i rozłożyć na sałacie. Szynkę porwać, zrumienić krótko na suchej patelni, aż stanie się chrupiąca, pokruszyć na sałatę. Szczypior z cebulką umyć, posiekać i rozłożyć na talerze.

Sos miodowo-musztardowy:

  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy zwykłej
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka oleju z orzechów włoskich
  • sól, pieprz

Składniki sosu umieścić w miseczce, doprawić. Szparagi umyć, usunąć zdrewniałe końce i wymieszać z 1/3 sosu. Umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec w 225 stopniach ok. 10-12 minut, aż będą miękkie, ale nadal jędrne. Resztą sosu polać po porcjach sałatki. Gotowe szparagi wyjąć z pieca, lekko przestudzić, pokroić na kawałki i rozłożyć na talerze. Oprószyć jeszcze raz lekko solą.

Jajka w koszulkach:

  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka octu

W garnku zagotować dużą ilość wody, dodać sól i ocet. Następnie zmniejszyć ogień, tak aby woda ledwo się gotowała. Jajka kolejno wbijać do miseczki – tak, aby nie uszkodzić żółtka. Następnie wkładać ostrożnie do wody, tak, aby miseczka dotykała tafli – a następnie energicznym ruchem przechylać miseczkę. Gotować ok. 2 minuty, w trakcie można zagarniać łyżką cedzakową białko, aby ładnie okryło żółtko. Wyłowić łyżką cedzakową, poczekać, aż odcieknie z wody i rozłożyć na talerze. Podawać od razu, posypane tartym serem.



Smacznego! :)))

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

 
1 , 2