Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: grzanki/okruszki

środa, 06 lipca 2016

 

Dziś zapraszam na smażone na maśle kurki - z cebulką, zrumienioną bułką tartą, czarnym pieprzem oraz kopytkami. Pyszne. I takie proste. Polecam gorąco!

 

Kopytka ze smażonymi kurkami, cebulką i bułką tartą

Inspiracja: tutaj, podaję własną wersję.

Składniki (2 porcje):

  • 400 g kopytek (domowych lub kupnych)
  • 300 g kurek
  • 1 nieduża cebula
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 40 g masła
  • sól, pieprz

Kurki oczyścić. Na patelnię wrzucić bułkę tartą i zrumienić, odłożyć do miseczki. Na patelnię wrzucić masło, roztopić. Dorzucić posiekaną cebulkę i pokrojone na duże kawałki kurki. Smażyć do zrumienienia. Dodać bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem.

Kopytka w międzyczasie ugotować, odcedzić, osuszyć, wymieszać z kurkami.

 

Smacznego!

 

czwartek, 28 kwietnia 2016

 

Zdrowo i smacznie, czyli kolejny raz danie z kaszy - tym razem znów bulgur, z bazyliowym pesto, bobem, zielonymi szparagami, chrupiącym boczkiem i zrumienioną bułką tartą. Pysznie, zielono, wiosennie, co tu więcej mówić. Polecam :)

 

Kasza bulgur z pesto, bobem, szparagami, boczkiem i bułką tartą

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 240 g kaszy bulgur
  • 150 g pesto bazyliowego
  • 450 g bobu
  • 10 szparagów zielonych
  • 100 g boczku wędzonego w plastrach
  • 1 łyżka oliwy
  • 40 g bułki tartej
  • sól, pieprz, czosnek

Kaszę przyrządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu, wymieszać z pesto, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Boczek pokroić w paski, wytopić na suchej patelni.

Bób ugotować, obrać. Szparagi: odłamać końcówki, ugotować (3 minuty), pokroić w kawałki. Bób i szparagi dodać na patelnię z boczkiem, dodać też kaszę, wymieszać. Doprawić do smaku. Bułkę tartą zrumienić na oliwie. Posypać danie.

 

Smacznego!!!

 

wtorek, 15 marca 2016

 

Dziś kolejny przepis na makaronowe muszle, znów w bardzo klasycznej wersji - ze szpinakiem i niebieskim serem, odrobiną beszamelu oraz posypką z bułki tartej i pestek słonecznika. Klasyczne, najlepsze na świeżo, aby nadzienie zbytnio się nie wysuszyło. Zapraszam...

 

Muszle (lumaconi) ze szpinakiem, niebieskim serem i chrupiącą posypką ze słonecznikiem

Przepis własny, inspirowany wieloma.

Składniki (4 porcje):

  • 250 g makaronu muszle
  • 450 g szpinaku, mrożonego
  • 200 g niebieskiego sera (lazur, gorgonzola)
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz

Makaron ugotować, odcedzić. Szpinak rozmrozić na patelni, dodać pokrojony drobno ser i podgrzewać, aż się stopi. Dodać zmiażdżony czosnek i majonez oraz trochę wody, podgrzewać do uzyskania niezbyt gęstej masy. Doprawić do smaku.

Ponadto:

  • 1 szklanka dość rzadkiego beszamelu
  • sól, pieprz, gałka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki pestek słonecznika

Zrobic beszamel, doprawić solą, pieprzem i gałką. Rozsmarować w natłuszczonym naczyniu. Na to poukładać muszle i nadziać farszem szpinakowym. Posypać mieszanką bułki tartej i pestek. Zapiec w 200 stopniach przez 10 minut, do zrumienienia posypki.

 

Smacznego!

 

czwartek, 20 sierpnia 2015

 

Jestem w trakcie przeprowadzki. W trakcie przenoszenia i porządkowania. Chciałabym, żeby udało mi się uporządkować też swoją głowę. Bo czas płynie.

A dziś zapraszam na dwa pyszne dodatki do dania głównego. Pomidory faszerowane bułką tartą z ziołami i oliwą - pyszne, niesamowicie aromatyczne i pachnące, koniecznie ze świeżymi letnimi pomidorami. I fasolka szparagowa w miodowo-musztardowym sosie z prażonymi płatkami migdałowymi. Równie pyszna i niebanalna. Polecam!

 

 

Fasolka szparagowa w sosie miodowo-musztardowym z migdałami

Inspiracja: przepis Gordona Ramsaya, finalna wersja – własna.

Składniki (2 porcje):

  • 250 g zielonej fasolki szparagowej
  • 3 łyżki oleju o łagodnym smaku
  • 1 pełna łyżeczka miodu
  • 1 czubata łyżeczka musztardy
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól, pieprz, cukier
  • 30 g płatków migdałowych, podprażonych

Fasolkę umyć, odciąć końcówki, ugotować w osolonej i posłodzone wodzie, odcedzić. Oprószyć solą i pieprzem.

W miseczce wymieszać na gładki sos olej, musztardę, miód, dobrze zmiażdżony czosnek i trochę soli. Sos wymieszać z osuszoną fasolą. Posypać migdałami.

 

 

 

Pomidory pieczone faszerowane bułką tartą i ziołami

Przepis autorski.

Składniki:

  • 2 duże pomidory
  • 2 czubate łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki suszonego czosnku, 1 łyżeczka oregano

Pomidory umyć, osuszyć, przekroić w poprzek na pół. Wydrążyć nasiona i sok. Wnętrze osuszyć i oprószyć solą i pieprzem. Pomidory umieścić w natłuszczonym naczyniu i natłuścić je od środka (zużyć na to łyżkę oliwy). Bułkę tartą wymieszać z ziołami, solą i resztą oliwy. Nadziać pomidory. Piec w 200 stopniach przez ok. 35 minut, aż bułka się zrumieni.

 

Smacznego!!!

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

niedziela, 09 sierpnia 2015

 

Jako, że cały świat oficjalnie topnieje, zakładam, że nikt nie ma ochoty włączać dodatkowo piekarnika, mimo wszystko jednak proponuję Wam ten pyszny sposób na moje ulubione bakłażany. Co prawda muszą się one piec, ale samo przygotowanie zajmuje dosłownie 5 minut, a później pyszna przekąska gotowa. Cóż, podaję więc prosty przepis i wracam topnieć dalej.

 

Bakłażany faszerowane bułką tartą, ziołami i serem

Przepis własny.

Składniki (2 porcje):

  • 300 g bakłażanów (waga po obraniu, odcięciu końcówek itp., ok. 450 g niesprawionego)
  • 25 g bułki tartej
  • 30 g tartego parmezanu
  • sól, pieprz, bazylia, czosnek
  • 2 łyżki oliwy

Bakłażana umyć, odciąć końcówki i przekroić na pół. Każdą połówkę przekroić w poprzek. Następnie odciąć czarne końce, aby otrzymać dwa prostokątne kawałki i przekroić je jeszcze raz na pół wzdłuż. Nasmarować oliwą, oprószyć solą i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Bułkę tartą, ser, sól i przyprawy wymieszać. Posypką sowicie obsypać plastry bakłażana, gdzieniegdzie formując kupki (utworzą się z nich apetyczne minigrzanki). Piec ok. 25 minut w 200 stopniach, do zrumienienia posypki.

 

Smacznego! :)

 

wtorek, 19 sierpnia 2014

 

Długo nie było notki na blogu, bo pracuję wyczerpująco i długo. Dziś leje cały dzień. Dopełniam więc kolejnego obowiązku.

Sałatkę grecką zna chyba każdy, ja więc przedstawiam swoją jej wersję. Tak, tak, w tradycyjnej sałatce greckiej nie ma sałaty, i co z tego - ja ją dodałam, tak samo jak lekko miodowy, cytrynowy winegret. A żeby stanowiła bardziej wartościowy posiłek, podałam ją z czosnkowymi grzankami. Oprócz tego - tradycyjnie: pomidor, ogórek, czerwona cebula, czarne oliwki i ser feta. Oliwa z oliwek i bazylia. Polecam :).

 

Sałatka grecka z grzankami czosnkowymi

Przepis powszechnie znany, proporcje własne.

Składniki (1 nieduża miska):

  • 1/2 główki sałaty lodowej lub niecała doniczka innej sałaty świeżej
  • 2 duże pomidory
  • 1 średni ogórek wężowy
  • 1 mała czerwona cebula
  • 100 g sera feta
  • 1 wąski słoiczek czarnych oliwek (ok. 70 g)
  • sól, pieprz, bazylia

Sos winegret z miodem:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, bazylia
  • 3/4 łyżeczki miodu

Składniki sosu wymieszać, doprawić do smaku solą i bazylią.

Sałatę umyć, osuszyć, poszarpać na kawałki i wrzucić do miski. Pomidory umyć, pokroić w kostkę (usuwając twardy środek). Ogórka umyć, również pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w paski, oliwki poprzekrawać na połówki. Wszystko dodać do miski z sałatą i wymieszać. Fetę pokroić w kostkę (najłatwiej zrobić do, gdy będzie bardzo zimna), wmieszać delikatnie, lecz dokładnie do sałatki. Wlać sos, wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią.

Grzanki czosnkowe:

  • 1 bułka lub 1/2 bagietki
  • 2 łyżki + trochę więcej oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól

Bułkę lub bagietkę pokroić na kromeczki. 2 łyżki oliwy wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, lekko posolić. Posmarować masą kromeczki z obu stron. Na patelni rozgrzać warstwę oliwy (może być wymieszana z olejem), zmniejszyć ogień. Wrzucić kromeczki i smażyć na małym ogniu kilka minut z obu stron, aż się zrumienią i staną się chrupkie. Podawać do sałatki.



Smacznego! :)))

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

środa, 21 maja 2014

 

... a dziś, jako że pogoda na dworze zniechęcająca do siedzeniu w domu, a już tym bardziej stania przy kuchni - przepis na błyskawiczny, lekki, ale jakże pyszny makaron!

Kokardki farfalle, duszona cukinia, suszone pomidory, dużo czosnku i oleju spod suszonych pomidorów, dających potrawie zniewalający aromat... Oraz chrupka gremolata, czyli posypka z okruszków chleba i skórki cytrynowej podsmażonych na oliwie. Szybko, pysznie i letnio - serdecznie polecam!

 

Farfalle z cukinią, suszonymi pomidorami, czosnkiem i chrupką gremolatą

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 200 g makaronu farfalle (użyłam makaronu grzybowego)
  • 1 średnia cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki oleju spod suszonych pomidorów
  • miąższ z dwóch kromek czerstwego ciemnego chleba
  • 1 łyżeczka oleju
  • skórka z 1/3 cytryny

Makaron ugotować w osolonej wodzie, aby był al dente, odcedzić.

Cukinię pokroić na kawałki (w niezbyt cienkie plastry, a później każdy plaster na 4 części). Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cukinię i dusić na niewielkim ogniu (kilka minut pod przykryciem, potem bez), aż warzywo zmięknie. Czosnek drobniutko pokroić, dodać do cukinii i przesmażyć. Dodać pokrojone suszone pomidory, wymieszać. Dodać makaron i oliwę spod pomidorów. Wszystko razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podgrzać.

W międzyczasie przygotować gremolatę. Miąższ pokruszyć, wrzucić na rozgrzaną patelenkę i zrumienić. Dodać łyżeczkę oleju, wymieszać i jeszcze chwilkę podsmażyć, aby okruszki były chrupiące, ale absolutnie nie spalone. Wymieszać ze skórką cytryny i szczyptą soli.

Makaron rozłożyć na talerze, porcje posypać chrupką gremolatą.

 

Smacznego! :)))

 

sobota, 12 kwietnia 2014

 

Często przechodząc koło jarmarków na Starym Rynku, z utęsknieniem patrzę na stoiska ze swojskim, polskim jadłem. Na smażoną kiełbasę, smażone ziemniaczki, boczek, kaszankę czy też - smażone w oleju pieczarki. Czasem nawet coś tam kupię, jednak wiem, że przecież śmiesznie łatwo mogę zrobić podobne pyszności w domu, zaoszczędzając przy tym małą fortunę ;). Bo to, że to "tłuste, kaloryczne, niezdrowe" naprawdę mnie nie obchodzi. Zresztą, nie jadam takich dań codziennie. Liczy się smak.

Postanowiłam więc usmażyć pieczarki w oleju - całe kapelusze, z dużą ilością pokrojonej w piórka cebuli. Bez zbędnych przypraw - tylko pieprz i sól. Aby grzyby smakowały jeszcze lepiej, dodałam do nich nieco masła. Do tego - grzanki z ciemnego chleba... I pyszny posiłek gotowy!

Chętnym jednak proponuję jeszcze pyszne, glazurowane udka. Z powidłami śliwkowymi, miodem i sosem sojowym. Lepkie, spieczone, słodko-kwaśno-słodkie. Takie, jak lubię. I również - z dodatkiem cebuli ;). Polecam serdecznie!

 

 

Pieczarki smażone z cebulką

Przepis własny.

Składniki (2 porcje):

  • 600 g pieczarek średniej wielkości
  • 2 duże cebule
  • 4 łyżki oleju
  • 2 pełne łyżki masła
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Pieczarki oczyścić, usunąć delikatnie nóżki. Cebule pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej z masłem i wrzucić pieczarki wraz z cebulą (jeśli mamy niewielką patelnię, możliwe, że trzeba będzie robić to na dwie tury). Wymieszać, przykryć i dusić kilka minut, aż grzyby zmiękną. Następnie odkryć i smażyć kilkanaście minut, mieszając od czasu do czasu i przewracając kapelusze, aż pieczarki ładnie się przyrumienią. W razie potrzeby dolać więcej oleju – grzyby mają być nim obklejone. Doprawić solą i sowitą porcją pieprzu.

Do podania:

  • kromki chleba
  • masło

Z chleba przyrządzić grzanki na maśle. Podawać z pieczarkami.

 

 

Udka w glazurze śliwkowo-miodowo-sojowej z cebulką

Przepis własny.

Składniki (5 pałek):

  • 5 udek z kurczaka
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 duże cebule
  • olej
  • sól

Udka oprószyć solą. W misce wymieszać na gładką masę powidła, miód, ocet i sos sojowy, w glazurze dokładnie obtoczyć nóżki. Zostawić na 2 godziny w marynacie. Następnie rozłożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym wraz z całą marynatą. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i jeszcze raz dobrze obtoczyć w marynacie (cebulę również). Piec w 200 stopniach przez ok. 45 minut lub dłużej, w zależności od wielkości nóżek. W trakcie pieczenia 2-3 razy przewracać mięso i powtórnie polewać marynatą, która z niego spłynęła.

 

Smacznego! *_*

 

czwartek, 13 marca 2014

 

Bo gdy jest tak pięknie i ciepło, mało kto ma ochotę na długie stanie przy garach ;). Zupa, którą dziś Wam prezentuję, jest szybka, pożywna i pyszna. Kremowa - zrobiona z topionych serków, z pysznym, smażonym na maśle porem i podsmażonym mielonym mięsem. Podana - z chrupiącymi grzankami. Podobną zupę robiła moja Mama, jednak ona lepiła z mięsa malutkie klopsiki... Mnie niestety nie chciało się tego robić ;). Ale i moja wersja smakuje naprawdę pysznie! Polecam serdecznie ;).

 

Zupa z serków topionych z porem, mięsem mielonym i grzankami

Przepis Mamy, robiłam jednak wg własnych proporcji.

Składniki (4 porcje):

  • 200 g serków topionych (2 kostki), o dowolnym smaku
  • 1 duży por
  • 200 g mielonego mięsa
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 litr bulionu wołowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz

Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojonego w talarki pora (biała część) i dusić na niewielkim ogniu ok. 10 minut (częściowo pod przykryciem), aż stanie się miękki. Na innej patelni rozgrzać olej i usmażyć mięso do zezłocenia. W garnku zagotować bulion. Dodać serki topione i roztopić, mieszając trzepaczką, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać sos sojowy, wymieszać. Dodać podsmażone pory oraz mięso, wymieszać i podgrzewać kilka minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ponadto:

  • 4 kromki czerstwego chleba (użyłam ciemnego)
  • 1 łyżka masła

W międzyczasie przygotować grzanki. Chleb pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić chleb i smażyć, mieszając, aż stanie się lekko chrupki.

Gorącą zupę nalewać do talerzy, podawać w towarzystwie maślanych grzanek.

 

Smacznego! :)

 

piątek, 24 stycznia 2014

 

Dnie mijają tak wolno, a jednocześnie tak szybko orientuję się, że minął już kolejny tydzień. Nawet na blogu spostrzegam się co chwilę, że tyle już minęło od ostatniego wpisu.

Dziś więc publikuję pyszną i wykwintną, a jednocześnie bardzo prostą sałatkę. Jest tu mieszanka sałat z rukolą, kozi ser pleśniowy na ciepło, pysznie roztapiający się w ustach... Prażone płatki migdałowe, konfitura żurawinowa oraz dressing żurawinowo-cytrynowy. Do tego pszenna bagietka. Pysznie ;) Polecam serdecznie, zwłaszcza na lekką kolację we dwoje ;).

 

Sałatka z serem kozim, migdałami i żurawiną

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 1/2 opakowania mieszanki sałat lub sałaty rukoli
  • 190 g koziego sera pleśniowego w roladce (użyłam mini roladek z Lidla)
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 4 łyżki konfitury żurawinowej (lub domowej - suszonej żurawiny gotowanej z cukrem)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 1/2 pszennej bagietki

Sałatę umyć, osuszyć, rozłożyć ozdobnie na talerzu. Rozłożyć kilka kleksów żurawiny, oprószyć solą.

W miseczce wymieszać składniki sosu: oliwę, cukier i ocet, doprawić solą i pieprzem do smaku. Sosem polać sałatę na talerzu. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, połową posypać sałatę.

Bagietkę pokroić na kromeczki. Posmarować leciutko olejem i podpiec lub posmażyć, aby stała się chrupiąca. Rozłożyć na mniejszym talerzyku. Można też nie robić grzanek, tylko podać świeżą bagietkę.

Ser kozi pokroić w plastry, obtoczyć w migdałach. Obsmażyć krótko z obu stron na patelni, aby zaczął się roztapiać. Położyć na sałatce. Podawać z bagietką.

Smacznego! :)

 

 
1 , 2