Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: wędlina/szynka/salami

środa, 30 listopada 2016

 

Kremowe risotto z duszoną cukinią, smażoną salami, parmezanem i oregano. Nawet mi bardzo smakowało, a ostatnio mało rzeczy mi smakuje. Także polecam serdecznie :)

 

Risotto z cukinią, salami i parmezanem

Przepis własny.

Składniki (3-4 porcje):

  • 200 g ryżu do risotto, np. arborio, carnaroli
  • 120 g salami
  • 1/2 dużej cebuli
  • 1 duża cukinia
  • 3 łyżki oliwy
  • 100 ml białego wina
  • 900 ml lekkiego bulionu drobiowego lub warzywnego, gorącego
  • sól, pieprz, oregano
  • 2 łyżki tartego parmezanu + do posypania

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić drobno posiekaną cebulkę i zeszklić. Dodać ryż i smażyć chwilę, mieszając, aby wszystkie ziarenka obtoczyły się w tłuszczu. Wlać wino, gotować do odparowania. Następnie po chochli wlewać bulion, za każdym razem przykrywając patelnię i gotując do wchłonięcia się płynu. Czynność powtarzać do wyczerpania bulionu lub do czasu, aż ryż będzie miękki i kremowy.

W międzyczasie salami pokroić na półplasterki i wytopić na innej patelni, odłożyć na bok. Na tłuszcz wytopiony z salami włożyć pokrojoną w ćwierćplastry cukinię, podsmażyć. Następnie wlać nieco wody i dusić do miękkości (ale ma pozostać jędrna).

Do risotto wmieszać parmezan i oregano oraz cukinię i salami. Wymieszać wszystko, doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Podawać posypane parmezanem.

 

Smacznego!

 

środa, 12 października 2016

 

Zapraszam na całkiem dobry ;) makaron z kremowym sosem z dyni hokkaido, smażoną szynką, pieczarkami i natką pietruszki. Zdrowy, szybki no i sezonowy do tego :)

 

Penne z sosem dyniowym, smażoną szynką, pieczarkami i natką pietruszki

Przepis własny.

Składniki (3-4 porcje):

  • 1 mała dynia hokkaido (ok. 800 g)
  • 1 łyżka masła
  • 250 g makaronu penne lub innego krótkiego
  • 200 g szynki (użyłam polędwicy sopockiej)
  • 350 g pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz

Dynię pokroić na duże kawałki, usunąć pestki oraz „ogonek” i brzydkie fragmenty skórki, upiec lub ugotować na miękko. Następnie zmiksować blenderem na gładkie puree. Dodać łyżkę masła i kilka łyżek wody, jeśli będzie za gęste. Wymieszać z natką, doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować, odcedzić, wymieszać z puree dyniowym.

Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry lub półplastry, szynkę pokroić na paseczki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić grzyby i smażyć na małym ogniu, aż zwiędną. Dodać szynkę i smażyć, aż wszystko się zrumieni. Wymieszać z makaronem. Doprawić do smaku. Można posypać startym serem lub zapiec.

 

Smacznego!

 

sobota, 09 kwietnia 2016

 

Dziś makaron błyskawiczny, prosty, ale naprawdę pyszny. Jeśli ktoś tak jak ja uwielbia zapach i smak podsmażonej szynki i cebulki, będzie zadowolony. Do tego łagodne czarne oliwki, dużo czosnku i oliwy... Pyszne!

 

Fusilli ze smażoną szynką, cebulą, czarnymi oliwkami i czosnkiem

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 120 g makaronu fusilli lub innego krótkiego
  • 120 g szynki
  • 75 g czarnych oliwek
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.

Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić posiekaną cebulę i smażyć kilkanaście minut do zrumienienia. Dodać pokrojoną szynkę, smażyć, aż stanie się chrupka. Dodać też zmiażdżony czosnek, przesmażyć minutę.

Oliwki odcedzić, pokroić, wymieszać z zawartością patelni. Wymieszać z makaronem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

 

Smacznego!

 

niedziela, 06 marca 2016

 

Dzisiejsze danie na pewno nie należy do typowych, ale ja podobne połączenie próbowałam już nie raz i zawsze mnie zachwyca. A więc.... wytrawna tarta na cieście francuskim, z szynką, serem żółtym, sosem pomidorowym i, uwaga, plasterkami banana. Całość posypana curry. Naprawdę, pyszności.

Czytałam ostatnio artykuł o foodpairingu w kuchni molekularnej i dowiedziałam się, że pozornie kontrowersyjne połączenia, które smakują razem genialnie, najprawdopodobniej mają podobną strukturę chemiczną. Od razu pomyślałam o szynce i bananie ;). Polecam więc gorąco!

 

Tarta francuska z szynką, bananami, curry i serem

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 300 g gotowego ciasta francuskiego (surowego)
  • 230 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 niepełna łyżka cukru
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 180 g szynki, w plastrach
  • 2 nieduże banany
  • 100 g sera żółtego
  • sól, curry

Ciasto francuskie rozłożyć na blasze, pokroić na prostokąty. W miseczce wymieszać przecier, cukier, ocet, doprawić solą i oregano. Sosem posmarować prostokąty.

Szynkę pokroić w kawałki, banany w nie za grube plastry. Ser porwać. Na cieście rozkładać równomiernie ser, szynkę i na wierzchu banany. Posypać dużą ilością curry. Piec ok. 20 minut w 190 stopniach.

 

Smacznego!!!

 

poniedziałek, 15 lutego 2016

 

Pyszne danie w meksykańskim stylu - chili z mięsa mielonego z salami, czerwoną fasolą, pomidorami, oregano i... kakao! Nadaje ono nie tylko pięknego, ciemnego koloru, ale też ciekawego smaku - choć ja za nic nie poznałabym, że to kakao. Bardzo wyraziste w smaku danie potrzebuje dla zrównoważenia jakiegoś delikatnego akcentu, jak biały ryż czy też pszenna tortilla. Polecam więc i zapraszam!

 

Chili z salami, pomidorami, kakao i fasolą

Inspiracja: ten przepis, podaję po zmianach.

Składniki (4 porcje):

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 100 g salami
  • 1 łyżka oleju
  • 400 g pomidorów z puszki, krojonych
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 1 łyżka oregano, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej
  • sól, pieprz, cukier
  • 200 g mozzarelli

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w półplasterki salami i wytopić. Dodać mięso, rozdrobnić i smażyć do zrumienienia. Zalać pomidorami i 1/2 szklanki wody. Przykryć i dusić 20 minut. Dodać ketchup i sos sojowy i gotować bez przykrycia, aż płyn się zredukuje. Wmieszać kakao. Następnie dodać przyprawy – papryki i oregano oraz z grubsza odsączoną fasolę. Wymieszać, jeśli trzeba, nieco rozcieńczyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podawać z ryżem lub w tortilli, posypane oregano i porwaną mozzarellą.

 

Smacznego!

 

piątek, 02 października 2015

 

Ostatnim razem, gdy byłam u Mamy, dostałam od Niej puszkę mleka kokosowego i puszkę karczochów. Myślałam długo, co z nimi zrobić, aż w końcu zdecydowałam się na risotto na mleku kokosowym z karczochami i chrupiącą szynką. Wyszło pyszne, kremowe i niebanalne w smaku. Polecam!

 

Risotto na mleku kokosowym z karczochami i chrupiącą szynką

Przepis inspirowany kilkoma znalezionymi w necie, wersja finalna – autorska.

Składniki (4 porcje):

  • 280 g ryżu do risotto (arborio, carnaroli)
  • 2 łyżki oleju (może być kokosowy)
  • 1 mała cebulka
  • 500 ml mleka kokosowego
  • 900 ml bulionu (około)
  • 1 puszka serc karczochów (240 g po odsączeniu)
  • 150 g suszonej szynki (np. parmeńskiej, szwarcwaldzkiej)
  • sól, pieprz, czosnek w proszku, gałka muszkatołowa
  • 1 czubata łyżka tartego parmezanu

Cebulkę posiekać, zeszklić na oleju. Dodać ryż i smażyć chwilę, mieszając, aż wszystkie ziarenka będą oblepione tłuszczem. Wlać mleko kokosowe, wymieszać, zagotować. Gotować do wchłonięcia się mleka. Następnie stopniowo dolewać gorący bulion, następną chochlę wlewając, gdy poprzednia zostanie wchłonięta – i tak do czasu, aż ryż będzie miękki (ok. 20 minut). Doprawić solą, pieprzem, parmezanem, gałką i odrobiną czosnku. Wmieszać karczochy pokrojone w duże kawałki.

Szynkę pokroić w paski, usmażyć na chrupiąco na suchej patelni. Risotto podawać posypane szynką.

 

Smacznego!

 

poniedziałek, 24 sierpnia 2015

 

Podejrzewałam, że to danie będzie bardzo mi smakować, jako że uwielbiam słodko-słone i niebanalne połączenia. Nie myliłam się. Wyszło naprawdę przepyszne. Mogę śmiało powiedzieć, że banany zyskały dla mnie zupełnie nowy wymiar. Mączyste, słodkie banany, słony, roztopiony, a miejscami chrupki ser, chrupiąca i słona szynka, tłuste, aromatyczne orzechy oraz pachnąca natka pietruszki. Naprawdę, świetna potrawa. Dla niebojących się eksperymentować - polecam gorąco!

 

Banany pieczone z szynką, serem, orzechami i natką pietruszki

Przepis podpatrzony w jakiejś gazetce.

Składniki (2-4 porcje):

  • 4 niezbyt duże banany
  • 4 spore plastry szynki (najlepiej w typie szwarcwaldzkiej)
  • 6 dużych plastrów żółtego sera o wyrazistym smaku
  • 40 g orzechów (ziemnych zmieszanych z laskowymi)
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 1/3 pęczka natki pietruszki

Banany obrać, umieścić w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Owinąć każdy 1 plastrem sera – przekrawając go wzdłuż na pół i owijając połówkami dwa boki. Pośrodku owinąć każdy banan plastrem szynki. Posypać resztą sera. Oprószyć solą i dużą ilością pieprzu oraz posiekanymi orzechami. Skropić olejem. Piec 20 minut w 200 stopniach lub do czasu gdy banany staną się miękkie, a szynka się zrumieni. Podawać posypane natką.

 

Smacznego!!!

 

niedziela, 15 marca 2015

 

Dziś bez zbędnych wstępów. To niesłychane, jak mało można mieć czasu, pracując głównie w domu. I to będąc bardzo zorganizowanym.

A że ostatnio gotuję stosunkowo sporo, żeby przepisy nie piętrzyły się na dysku, publikuję dziś kolejną potrawę.

Jest to zdrowy, nietuzinkowy i smakowity sposób na obiad lub ciepłą kolację. Podduszona cukinia, słodka kukurydza i podsmażona na chrupiąco salami w pysznym, aromatycznym, słodkawym sosie pomidorowym. Danie podać można z ryżem, makaronem lub pieczywem albo jeść samo w sobie jako mniejsze danie. Naprawdę smakowite. Polecam serdecznie :)

 

Jednogarnkowiec z cukinią, kukurydzą i chrupiącym salami w sosie pomidorowym

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 100 g salami (w małych plasterkach)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 średnia cukinia
  • 1 puszka kukurydzy (340 g)
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka 

Cukinię umyć, pokroić w niezbyt grube plastry, a następnie każdy plaster na pół.

Salami włożyć na patelnię i smażyć, aż tłuszcz się wytopi, a salami zrumieni i stanie się lekko chrupka (w międzyczasie zamieszać). Przełożyć do innego naczynia. Do tłuszczu wytopionego z salami dodać oliwę, wrzucić cukinie i smażyć, aż zmiękną. Dodać passatę, zagotować, wrzucić kukurydzę. Wymieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu kilkanaście minut. Odkryć i gotować chwilę, aż sos zgęstnieje (woda odparuje). Następnie wmieszać cukier. Dodać salami, doprawić do smaku. Skrobię rozmieszać w 2 łyżkach wody, dodać do sosu i gotować chwilę, mieszając, do zgęstnienia. Podawać danie w towarzystwie ryżu lub makaronu lub samo w sobie.

 

Smacznego! :)

 

czwartek, 07 sierpnia 2014

 

A kiedy wszystko się skończy...

****************

Dziś zapraszam na danie wytrawne - szybki i lekki makaron. Bez kremowego sosu, z pysznymi i aromatycznymi składnikami. Makaron penne połączyłam z podsmażaną szynką, do tego dużo posiekanego, zrumienionego czosnku, oliwa, kilka zielonych oliwek... I składnik najważniejszy: serca karczochów z zalewy! UWIELBIAM karczochy. A gdy wyjeżdżałam z domu, zostałam obdarowana przez Mamę słoiczkiem. Do pasty tej wpasował się idealnie. Jeszcze tylko tarty parmezan - i pyszny obiad gotowy! Polecam gorąco :)

 

Penne z karczochami, szynką, czosnkiem i parmezanem

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 140 g makaronu penne
  • 1 puszka serc karczochów w zalewie (240 g po odsączeniu)
  • 2 łyżki zielonych oliwek, przekrojonych na pół
  • 100 g szynki w plastrach
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czubate łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól, pieprz

Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente. Oliwę rozgrzać na patelni, dodać drobniutko pokrojony czosnek i przesmażyć pół minuty. Wrzucić pokrojoną w paseczki szynkę, wymieszać i smażyć kilka minut, aż szynka lekko się zrumieni. Karczochy delikatnie pokroić na spore części, wrzucić na patelnię do podsmażonej szynki i smażyć 3 minuty. Dodać oliwki i makaron, wymieszać i smażyć chwilę (można do lekkiego podsmażenia makaronu). Dodać parmezan, doprawić solą, pieprzem i bazylią. Wymieszać. Rozkładać na talerze, posypując w razie potrzeby serem.



Smacznego! :))

 

sobota, 24 maja 2014

 

Dziś - szybko, aby zdążyć jeszcze przed końcem Akcji Szparagowej - przepis na lekką i zdrową sałatkę. Tak - ja też czasem jem takie rzeczy, powiem więcej - sałatka naprawdę mi smakowała. A to dlatego, że uwielbiam szparagi, kocham też awokado no i oczywiście - pyszne jajko w koszulce z płynnym żółtkiem (które udało mi się wreszcie opanować - trening czyni mistrza :)), mniam. Każdy ma na to swoją metodę, osobiście próbowałam kilkakrotnie metody z wirem i nie wyszło mi ani razu, także proponuję bezpieczniejszy pomysł. Do tego lodowa sałata, podsmażona szynka parmeńska, młoda cebulka ze szczypiorem, tarty parmezan i sos miodowo-musztardowy. Świetny pomysł na lekki, letni lunch lub kolację. Polecam serdecznie!

 

Sałatka ze szparagami, awokado, jajkiem w koszulce, szynką i sosem miodowo-musztardowym

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 10 szparagów
  • 1/3 główki małej sałaty lodowej
  • 1 awokado, dojrzałe
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 plastry szynki – w typie parmeńska, szwarcwaldzka itp.
  • sól, pieprz
  • 1 mała, młoda cebulka ze szczypiorem
  • 2 łyżki tartego parmezanu

Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki, rozłożyć na talerzach, oprószyć solą i pieprzem. Awokado przepołowić, usunąć pestkę, pokroić w kostkę i wydrążyć. Skropić sokiem z cytryny i rozłożyć na sałacie. Szynkę porwać, zrumienić krótko na suchej patelni, aż stanie się chrupiąca, pokruszyć na sałatę. Szczypior z cebulką umyć, posiekać i rozłożyć na talerze.

Sos miodowo-musztardowy:

  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy zwykłej
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka oleju z orzechów włoskich
  • sól, pieprz

Składniki sosu umieścić w miseczce, doprawić. Szparagi umyć, usunąć zdrewniałe końce i wymieszać z 1/3 sosu. Umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec w 225 stopniach ok. 10-12 minut, aż będą miękkie, ale nadal jędrne. Resztą sosu polać po porcjach sałatki. Gotowe szparagi wyjąć z pieca, lekko przestudzić, pokroić na kawałki i rozłożyć na talerze. Oprószyć jeszcze raz lekko solą.

Jajka w koszulkach:

  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka octu

W garnku zagotować dużą ilość wody, dodać sól i ocet. Następnie zmniejszyć ogień, tak aby woda ledwo się gotowała. Jajka kolejno wbijać do miseczki – tak, aby nie uszkodzić żółtka. Następnie wkładać ostrożnie do wody, tak, aby miseczka dotykała tafli – a następnie energicznym ruchem przechylać miseczkę. Gotować ok. 2 minuty, w trakcie można zagarniać łyżką cedzakową białko, aby ładnie okryło żółtko. Wyłowić łyżką cedzakową, poczekać, aż odcieknie z wody i rozłożyć na talerze. Podawać od razu, posypane tartym serem.



Smacznego! :)))

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

 
1 , 2 , 3