Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: ricotta

niedziela, 03 lipca 2016

 

Zdecydowanie niebanalna sałatka, którą wymyśliłam, puszczając nieco wodze fantazji :D Raczej nie jest ona przeznaczona dla ludzi o tradycyjnych gustach, ale mi smakowała bardzo! Truskawki, zielone oliwki, kremowa ricotta, parmezan, sos miodowo-balsamiczny, pieprz... Pycha! Polecam odważnym :)

 

Sałatka z truskawkami, zielonymi oliwkami, ricottą i parmezanem

Przepis autorski.

Składniki (1 porcja):

  • 140 g truskawek
  • 70 g zielonych oliwek (ulubionych)
  • 80 g ricotty
  • 2 łyżki tartego parmezanu (lub startego w płatki)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz, pieczywo

Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki, przekroić na połówki. Odsączone oliwki też przekroić na połówki. Na talerzu ułożyć truskawki i oliwki. W miseczce wymieszać oliwę, miód i ocet, polać sałatkę. Oprószyć czarnym pieprzem. Poukładać kopce z ricotty. Posypać parmezanem. Podawać z pieczywem.

 

Smacznego!!!

 

czwartek, 21 kwietnia 2016

 

Jako, że uwielbiam makarony i makaronowe zapiekanki, postanowiłam zrobić kolejny eksperyment z lazanią, tym razem przekładając płaty bazyliowym pesto, ricottą i czosnkiem, polewając pomidorowym sosem i posypując mozzarellą. Wyszło naprawdę pysznie. Jeśli tak jak ja uwielbiacie wyraziste pesto i delikatną ricottę, musicie spróbować!

 

Lasagne z pesto bazyliowym, ricottą, sosem pomidorowym i mozzarellą

Przepis własny.

Składniki (4 porcje):

  • 180 g płatów makaronu lasagne
  • 150 g pesto bazyliowego
  • 500 g ricotty
  • sól, pieprz, czosnek (zmiażdżony lub w proszku), bazylia, 1 łyżeczka cukru
  • 200 g mozzarelli
  • 1 łyżka oliwy
  • 700 ml passaty pomidorowej

Ricottę rozgnieść widelcem z 3 łyżkami wody i niedużą ilością soli. Passatę wymieszać w garnku z oliwą i cukrem, doprawić sporą ilością soli, pieprzem, dużą ilością czosnku i bazylią (nie trzeba gotować ani redukować sosu, sam się „zrobi” podczas pieczenia ;)).

Makaron podgotować przez 2 minuty, odcedzić, uważać, aby się nie posklejał. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia wylać 3 łyżki sosu pomidorowego, na to rozłożyć 1/3 płatów. Posmarować połową pesto. Położyć równomiernie połowę sera, oprószyć czosnkiem. Czynność powtórzyć z drugą warstwą lasagne. Całość przykryć trzecią warstwą, oprószyć solą. Wylać równomiernie sos pomidorowy. Posypać startą mozzarellą. Piec w 190 stopniach ok. 35 minut, aż makaron będzie miękki (w razie potrzeby, gdyby góra zbyt się rumieniła, przykryć folią).

 

Smacznego!

 

piątek, 13 listopada 2015

 

Kolejny sposób na cannelloni, tym razem zupełnie nieklasyczny. Makaron faszerowany mieszanką tuńczyka i sera ricotta, zapieczony pod warstwą śmietanki i mozzarelli. Dużo czarnego pieprzu i inne przyprawy... Szybko i smacznie. Polecam...

 

Cannelloni z tuńczykiem, ricottą i mozzarellą

Przepis stąd, podaję po zmianach.

Składniki (4 porcje):

  • 20 rurek cannelloni
  • 2 puszki tuńczyka w zalewie (240 g po odsączeniu)
  • 500 g ricotty
  • 4 ząbki czosnku, oregano, sól, pieprz
  • 200 ml śmietanki 18 % + 100 ml wody
  • 125 g mozzarelli

Tuńczyka odsączyć, wymieszać z ricottą, doprawić zmiażdżonym czosnkiem, oregano, solą i dużą ilością pieprzu. Makaron nadziewać masą i układać w natłuszczonym naczyniu. Całość polać mieszanką wody i śmietanki, pokryć plastrami sera, posypać solą i dużą ilością pieprzu. Przykryć folią i piec w 200 stopniach 30 minut, następnie odkryć i piec kolejne 20 minut – lub dopóki makaron będzie miękki, a płyn nieco się zredukuje.

 

Smacznego!

 

środa, 16 września 2015

 

Pyszny wyszedł mi ten krem. Obłędnie aromatyczny i pomidorowy. Myślę, że zawdzięcza to kilku rzeczom: po pierwsze - dodaniu dobrej passaty; po drugie - dodaniu pasty z suszonych pomidorów (dostałam swoją od Mamy); po trzecie - dodatkowi cukru (zawsze dodaję go do potraw z pomidorami) i wreszcie - dodatkowi oliwy (gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku). Wyrazisty w smaku krem podałam z łagodnym serkiem ricotta i to był kolejny dobry wybór. A więc naprawdę gorąco polecam, zwłaszcza na obecne znów ciepłe dni :).

 

Krem z pomidorów z oliwą, czosnkiem, bazylią i ricottą

Przepis autorski.

Składniki (3 porcje):

  • 800 g dobrej passaty pomidorowej lub puree ze świeżych pomidorów
  • 40 g pasty z suszonych pomidorów
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • sól, pieprz
  • 250 g serka ricotta

Passatę zmiksować z bulionem, cukrem, zmiażdżonym czosnkiem i bazylią. Zagotować. Wmieszać pastę pomidorową oraz oliwę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać na ciepło lub zimno, z serkiem ricotta.

 

Smacznego!!!

 

poniedziałek, 24 listopada 2014

 

Zapraszam na pyszne, absolutnie nie bezglutenowe naleśniki: z farszem ze szpinaku, sera ricotta i czosnku, zapieczone z beszamelem i warstwą żółtego sera. Smakowite - oraz zdrowe. Polecam serdecznie!

 

Naleśniki ze szpinakiem i ricottą pod beszamelem i serem

Inspiracja: ten przepis, proporcje i wykonanie potrawy – przepisy własne.

Naleśniki (8 sztuk):

  • 300 ml mleka
  • 130 g mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • 2 jajka

Wszystkie składniki zmiksować blenderem na gładką masę. Odstawić na pół godziny. Następnie przemieszać. Smażyć cienkie naleśniki na patelni, za każdym razem lekko naoliwiając ją papierkiem.

Farsz szpinakowo-serowy:

  • 400 g szpinaku, świeżego lub mrożonego
  • 450 g serka ricotta
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Szpinak umieścić na patelni – jeśli jest mrożony, podgrzewać do rozmrożenia pod przykryciem, następnie dodać masło i pokrojony w plasterki czosnek. Smażyć całość kilka minut, w razie potrzeby podlewając odrobiną wody, aż czosnek zmięknie, a szpinak straci smak surowizny. Następnie wymieszać z ricottą, doprawić solą i pieprzem.

Naleśniki kolejno zawijać z nadzieniem w rulony i układać w naczyniu żaroodpornym.

Kołderka beszamelowo-serowa:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 270 ml mleka
  • sól, gałka muszkatołowa
  • 80-100 g tartego sera żółtego

W rondelku roztopić masło, następnie dosypać mąkę i energicznie mieszając, połączyć składniki. Potem stopniowo dolewać mleko, wciąż mieszając - do zgęstnienia sosu. Doprawić gałką muszkatołową i solą. Sosem polać naleśniki w naczyniu, posypać tartym serem. Zapiekać 10 minut w 180 stopniach, do roztopienia sera.

 

Smacznego! :)

 

 

środa, 13 marca 2013

 

Moja Mama wprost przepada za papryką. Mówi nawet, że to jej ulubione warzywo (chociaż właściwie, mówiła tak już o fasolce szparagowej i ziemniakach... Cóż, zmienność :D). Już od dawna miałam zamiar przyrządzić makaron z grillowaną papryką, nie wiedziałam tylko dokładnie, jakie dodatki smakowe do tego dania dobrać. Zainspirowałam się przepisem z Kwestii Smaku - i zrobiłam pesto z grillowanej papryki! Z parmezanem, oliwą, kapką octu balsamicznego. Proporcje dobrałam według własnego uznania... I to było to! Do tego moim pomysłem było, aby dodatkowo dorzucić kawałki grillowanej papryki... A całość posypałam pokruszoną, kremową ricottą oraz duużą ilością bazylii. Akurat miałam w domu śliczny makaron cuori (serduszka) z Lidla, dlatego też podałam go do sosu. Powiem nieskromnie, że danie wyszło przepyszne! Delikatne, ale wyraziste, aromatyczne... Genialne! A jakie szybkie i bezproblemowe ;). Polecam gorąco!

 

Inspiracja: ten przepis (klik), ja jednak zrobiłam danie wg własnego uznania. Do pesto dodałam więcej oliwy i parmezanu, zrezygnowałam z czosnku oraz cytryny. Ponadto - do dania dodałam pokrojoną w kawałki czerwoną paprykę, całość zaś podałam z pokruszoną ricottą oraz dużą ilością bazylii. Podaję po zmianach.

 

Składniki (3 porcje)

Pesto z czerwonej papryki:

  • 2 czerwone papryki
  • 50 g tartego parmezanu
  • 40 g migdałów, bez skórek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • sól, pieprz

Papryki umyć, osuszyć, poprzekrajać na pół lub na 4 części, usunąć gniazda nasienne. Następnie rozłożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry. Wstawić je do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na najwyższą półkę. Warzywa grillować przez ok. 30 minut, co jakiś czas obracając je na blasze, do czasu, aż skórka zrobi się czarna w niektórych miejscach. Po tym czasie papryki wyjąć z piekarnika i przełożyć do szczelnego foliowego woreczka. Odczekać ok. 10 minut, a następnie wyjąć warzywa i obrać je ze skórki (odejdzie bardzo łatwo).

Do pojemnika blendera włożyć migdały, obrane papryki, parmezan, oliwę, ocet balsamiczny i bazylię. Wszystko razem zblendować na gładkie pesto. Następnie doprawić solą i pieprzem do smaku.

Ponadto:

  • 1 czerwona papryka
  • ok. 300 g makaronu (u mnie: cuori, makaron serca)
  • 150 g ricotty
  • bazylia
  • oliwa z oliwek, tarty parmezan

Paprykę zgrillować wraz z poprzednimi dwiema w taki sam sposób. Po obraniu pokroić na kawałeczki.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić (nie zalewać zimną wodą!). Następnie przełożyć do garnka i trzymać w cieple. Dodać paprykowe pesto i dobrze wymieszać. Następnie dorzucić pokrojoną w kawałki paprykę. Rozłożyć na talerze, posypać pokruszoną ricottą i bazylią oraz dodatkowo parmezanem i oliwą z oliwek.

 

Smacznego! *_*

 

niedziela, 09 września 2012

 

Uwielbiam wszelkiego rodzaju wytrawne tarty - za przepyszne, maślane ciasto i morze dodatków - które mogę skomponować tak, jak tylko chcę: w zależności od okazji, upodobania i pasujących do siebie smaków. Teraz nie robię już raczej tart czy quiche`ów z gotowych przepisów, zdecydowanie wolę własne eksperymenty ;). Ale nie, nigdy nie robię w kuchni tak, że rzucam na ciasto wszystko, co tylko znajdę w lodówce. Moje receptury są raczej przemyślane, skomponowane smakowo, z moimi ulubionymi produktami i uzupełniającymi się zestawieniami.

Taka tarta chodziła już za mną od jakiegoś czasu - dawno nie robiłam niczego w tym stylu, z kurczakiem, warzywami i kremowym wypełnieniem - oj, jak ja uwielbiam wszystko, co kremowe, śmietankowe, maślane itp... *_* Jeśli chodzi o tarty, rzadko decyduję się na klasyczny quiche. A quiche, jakby ktoś nie wiedział, jest rodzajem tarty, która zalewana jest tą charakterystyczną, jajeczną masą. Mnie ta masa nie podchodzi, to dla mnie taka trochę "jajecznica".

No ale dobra, koniec wstępu, przechodzę do opisu tej obłędnej tarty. Jest tu więc oczywiście pyszne, maślane ciasto (tym razem jednak trochę zmieniłam recepturę - zamiast tego, które zwykle robię - mąka i masło 2:1 - zmniejszyłam nieco ilość masła i dodałam jajko. Również było bardzo dobre, jednak tamto chyba smakuje mi bardziej), kilka łyżek bazyliowego pesto, mój ulubiony kurczak w korzenno-miodowej marynacie (z własnego pomysłu, uwielbiam), grillowana papryka (już dawno chciałam ją przyrządzić - jest pyszna, aromatyczna i na pewno nie raz jeszcze zagości na mym stole), kremowa ricotta oraz, ciekawy i przyjemnie kwaśny, przełamujący kremowość dania dodatek - ziarenka granatu. I było przepysznie! Tarta smakowała wszystkim domownikom, mnie również - coś wybornego. Serdecznie polecam!

Przepis autorski.

 

Składniki na spód (na formę 24-26 cm):

  • 200 g mąki pszennej
  • 80 g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • odrobina wody

Mąkę wymieszać z solą, dodać pokrojone na kawałki masło i posiekać nożem. Wbić jajko, zagnieść szybko gładkie ciasto - w razie potrzeby dodając odrobinę wody. Ciastem wylepić natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia formę na tartę. Ponakłuwać widelcem oraz obciążyć fasolkami i podpiekać 15 minut w 180 stopniach.

Składniki na wypełnienie:

  • 120 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżki miodu (polecam spadziowy bądź gryczany)
  • 1/2 łyżeczki garam masali
  • spora szczypta słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • 2 niewielkie czerwone papryki
  • 150 g serka ricotta
  • 3 łyżki pesto bazyliowego
  • sól, pieprz
  • nasionka wydłubane z 1/2 granata

Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w niewielką kostkę. W misce wymieszać składniki marynaty: oliwę, miód, garam masalę, paprykę słodką, doprawić solą i pieprzem. Włożyć do marynaty mięso, wymieszać i odstawić na 30 minut. Po tym czasie usmażyć na złotobrązowy kolor na patelni.

Papryki przekroić na pół. Piec w 250 stopniach na najwyższej półce piekarnika przez ok. 25 minut, w trakcie obracając warzywa. Skórka powinna sczernieć w kilku miejscach. Następnie papryki wyjąć z piekarnika i przełożyć do szczelnej foliowej torebki na kilka minut. Po tym czasie wyjąć z woreczka, obrać ze skórki (będzie łatwo odchodzić) i pokroić w kostkę.

Ricottę umieścić w miseczce, rozgnieść widelcem, doprawić solą i pieprzem.

Na podpieczonym spodzie rozsmarować bazyliowe pesto, rozłożyć równomiernie kawałki kurczaka i papryki, a także ricottę. Piec ok. 10 minut w 180 stopniach. Po tym czasie tartę wysunąć, posypać równomiernie pestkami granata i piec jeszcze 10-15 minut. Niebo w gębie *__*

 

Smacznego!!!

 

wtorek, 31 lipca 2012

 

Podczas słonecznych wakacji u Rodziny miałam czas na wiele rzeczy, na które brakuje go w ciągu roku. Tyczy się to również sfery kulinarnej. Dlatego też jednego pięknego przedpołudnia podjęłam się... wspólnego lepienia pierogów ;).

Z naszego lepienia wyszło wiele, wiele tych smakołyków, w większości były to tradycyjne pierożki ruskie. Jednak ja, przy okazji, chciałam wypróbować nowy przepis - taki, który od dawna mnie intrygował:

pyszne pierogi z nadzieniem z białych serów: ricotty i mozzarelli oraz parmezanu, podane z cudownym, domowym sosem ze świeżych pomidorów i parmezanem. O domowym sosie, w którym do reszty się zakochałam, będę jeszcze pisać, a tymczasem podaję przepis na to właśnie danie. Pierożki są przepyszne - kremowe, bardzo delikatne, wprost rozpływają się w ustach. Do tego rozkoszna świeżość i wyrazistość sosu pomidorowego... Pyszności.

Inspirację na pierogi zaczerpnęłam z Kwestii Smaku (klik) - podaję z moimi zmianami, a przepis na sos i na ciasto pierogowe - własne.

 

Składniki na pierogi:

  • 350 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • ponad 1 szklanka wrzątku
  • 125 g mozzarelli
  • 250 g ricotty
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu

Z mąki, soli i wody wyrobić gładkie ciasto.

W misce umieścić ricottę i parmezan, mozzarellę porwać na drobne kawałki, a następnie wszystko dobrze wymieszać i ugnieść widelcem. Z ciasta odkrawać porcje i cienko rozwałkowywać, resztę zakrywając, aby nie wyschło. Wykrawać kółka, następnie kłaść na nie porcje farszu i zlepiać. Wrzucać na gotującą się, osoloną wodę i gotować kilka minut od wypłynięcia.

Składniki na sos pomidorowy:

  • 4 świeże, mięsiste pomidory
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • kilka łyżek wrzącej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • garść świeżej bazylii
  • sól, pieprz
  • tarty parmezan do posypania

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Usunąć nasiona. Miąższ pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek i smażyć 3 minuty. Następnie dodać pomidory. Dusić ok. 5 minut, a po tym czasie lekko rozgnieść pomidory widelcem. Dodać ocet balsamiczny i dusić jeszcze ok. 10 minut. Doprawić solą i pieprzem oraz posiekaną bazylią.

Pierogi rozkładać na talerze, polewać sosem pomidorowym i posypywać parmezanem. Pyszne ;)

 

Smacznego!