Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: miód

środa, 23 listopada 2016

 

Bardzo zdrowe danie z kaszy pęczak. Z brokułami, kukurydzą, migdałami, fetą oraz sosem miodowo-musztardowym. Na początku planowałam zrobić tę potrawę z komosy ryżowej, ale jest ona bardzo droga, dlatego zdecydowałam się na tańszy rodzaj kaszy. Jednak sądzę, że z komosą może wyjść jeszcze lepsze - spróbujcie. Polecam i zapraszam.

 

Pęczak z brokułem, kukurydzą, fetą, migdałami i sosem miodowo-musztardowym

Przepis własny.

Składniki (4 porcje):

  • 200 g kaszy pęczak (lub innej – bardziej polecam np. komosę czy jaglaną)
  • 450 g brokułów (użyłam mrożonych)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 50 g płatków migdałowych
  • 150 g sera feta
  • sól, pieprz, cukier
  • 5 łyżek dobrego oleju
  • 2 płaskie łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku

Kaszę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Brokuła podzielonego na różyczki ugotować w osolonej i posłodzonej wodzie – tak, aby był al dente. Odcedzić. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Kaszę, brokuła i kukurydzę wymieszać w garnku. Dodać pokruszoną fetę. Olej wymieszać z miodem, musztardą, sokiem z cytryny i zmiażdżonym czosnkiem, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z zawartością garnka, doprawić całość do smaku solą i pieprzem. Migdały podprażyć i wymieszać z potrawą. Podawać ciepłe.

 

Smacznego!

 

poniedziałek, 21 listopada 2016

 

Łosoś w delikatnej miodowej glazurze, złocisty z wierzchu, delikatny w środku. Do tego ulubione dodatki - zapraszam na zdrowy obiad.

 

Łosoś pieczony w miodowej glazurze z chili i imbirem

Przepis własny.

Składniki (2 porcje):

  • 2 filety z łososia, w sumie ok. 270 g (lub jeden duży – przekroić)
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • sól, pieprz, chili w proszku, imbir w proszku

Łososia dokładnie osuszyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarować olejem. Oprószyć solą i pieprzem. W miseczce wymieszać miód, sos sojowy, chili i imbir (ilość w zależności od tego, jak ostre potrawy lubimy). Glazurą posmarować wierzch łososia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 10 minut, polewając glazurą. Następnie zwiększyć temperaturę do 200 stopni, łososia ponownie polać glazurą i położyć na 5-10 minut pod grillem, aby glazura się zrumieniła.

 

Smacznego!

 

Tagi: miód ryby
14:37, nashelly , Obiadowe
Link Komentarze (3) »
czwartek, 10 listopada 2016

 

Pyszne, kremowe, słodkie pralinki z mlecznej czekolady (lub ciemnej, jak kto lubi). Z lekką wiśniową nutką. Szybkie do zrobienia i urocze :) Polecam!

 

Pralinki lekko wiśniowe z mlecznej czekolady 

Przepis z książki Cukiernia Lidla, zmodyfikowany lekko. Uwaga: pralinki wychodzą mocno słodkie, jeśli chcemy bardziej wytrawne, polecam użyć deserowej czekolady.

Składniki (ok. dwa talerzyki pralinek):

  • 25 ml kremówki 30 %
  • 20 g płynnego miodu
  • 225 g czekolady mlecznej (lub deserowej/gorzkiej/pół na pół)
  • 35 g masła
  • 35 ml likieru wiśniowego (lub innego ulubionego) lub pomieszany wiśniowy syrop z wódką

Kremówkę roztopić z miodem. Dodać połamaną na kawałeczki czekoladę i poczekać, aż się roztopi; jeśli nie roztopi się całkowicie, roztapiać jeszcze chwilę w kąpieli wodnej. Wmieszać masło do roztopienia. Lekko wymieszać, wmieszać alkohol. Masę wlewać do foremki na pralinki i wstawiać na kilka godzin do lodówki do stężenia. Wyjąć z foremek. Można również z tężejącej masy formować kulki i odkładać do dalszego tężenia. Opcjonalnie obtoczyć w kakao.

 

Smacznego!

 

poniedziałek, 25 lipca 2016

 

Dziś przepis na zdrowy i wegański deser! Który jest tak zdrowy, że bez wyrzutów sumienia możecie jeść go na śniadanie ;). To najprawdziwsze jagody z kruszonką z płatków owsianych, migdałów i kokosa, z olejem kokosowym. Robi się błyskawicznie i bezproblemowo, a najlepiej smakuje z lodami lub gęstym słodkim jogurtem :)

 

Crumble z płatków owsianych, kokosa i migdałów z olejem kokosowym i jagodami

Przepis z książki Kingi Paruzel Fit słodkości, podaję po zmianach.

Składniki (okrągła forma ok. 24 cm):

  • 3 niepełne szklanki jagód (lub mieszanych owoców leśnych)
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego nierafinowanego
  • 1/4 szklanki płatków migdałowych
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki cukru, cukru brązowego lub ksylitolu (lub do smaku, zależy od owoców)
  • wanilia (np. ekstrakt)

Owoce umyć, osuszyć. Olej kokosowy roztopić. Dodać do niego migdały, kokos, wanilię i płatki owsiane. Wmieszać też miód i cukier/słodzik. Na koniec wmieszać owoce. Przełożyć do natłuszczonej foremki. Piec w 180 stopniach ok. 20 minut, aż wierzch się zrumieni. Podawać z gęstym jogurtem lub gałką lodów.

 

Smacznego!

 

niedziela, 03 lipca 2016

 

Zdecydowanie niebanalna sałatka, którą wymyśliłam, puszczając nieco wodze fantazji :D Raczej nie jest ona przeznaczona dla ludzi o tradycyjnych gustach, ale mi smakowała bardzo! Truskawki, zielone oliwki, kremowa ricotta, parmezan, sos miodowo-balsamiczny, pieprz... Pycha! Polecam odważnym :)

 

Sałatka z truskawkami, zielonymi oliwkami, ricottą i parmezanem

Przepis autorski.

Składniki (1 porcja):

  • 140 g truskawek
  • 70 g zielonych oliwek (ulubionych)
  • 80 g ricotty
  • 2 łyżki tartego parmezanu (lub startego w płatki)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz, pieczywo

Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki, przekroić na połówki. Odsączone oliwki też przekroić na połówki. Na talerzu ułożyć truskawki i oliwki. W miseczce wymieszać oliwę, miód i ocet, polać sałatkę. Oprószyć czarnym pieprzem. Poukładać kopce z ricotty. Posypać parmezanem. Podawać z pieczywem.

 

Smacznego!!!

 

środa, 29 czerwca 2016

 

W tym roku dostałam na urodziny książkę Kingi Paruzel Fit Słodkości i dziś chciałabym zaprezentować Wam pierwszy przepis z niej pochodzący - na początek coś łatwego :) - lody wegańskie! Z malin, mleka kokosowego i miodu. Trzyskładnikowe, pyszne i zdrowe, na obecne upały idealne :)

 

Lody malinowo-kokosowe (wegańskie)

Przepis z książki Kingi Paruzel Fit Słodkości, podaję po zmianach.

Składniki:

  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 100 g miodu lub syropu z agawy (lub do smaku)
  • 1 opakowanie malin (ok. 250 g)

Wszystkie składniki zmiksować blenderem na gładką masę – dodać miodu lub syropu do smaku. Przelać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z instrukcją lub wstawić do zamrażarki i przez pierwsze 4 godziny co pół godziny miksować blenderem, aby pozbyć się kryształków lodu. Przed jedzeniem 30 minut wcześniej wyjąć do lodówki, aby lody zmiękły.

 

Smacznego!

 

piątek, 17 czerwca 2016

 

Pyszne, klasyczne udka z kurczaka, które robią się właściwie same, trzeba je tylko co jakiś czas przewracać na blaszce. Musztarda francuska, dużo miodu, sól i pieprz. Z tych składników tworzy się pyszna glazura, a w efekcie otrzymujemy pełne smaku, chrupiące nóżki. Polecam!

 

Udka w glazurze miodowo-musztardowej z musztardą francuską

Przepis stąd, podaję własną wersję.

Składniki (4 porcje):

  • 8 podudzi z kurczaka (ze skórką)
  • 90 g płynnego miodu
  • 75 g musztardy francuskiej
  • 25 g musztardy delikatesowej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól, pieprz

Podudzia osuszyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, doprawić solą i pieprzem. Miód wymieszać z octem, olejem i musztardami, posolić. Połową glazury posmarować dokładnie udka i włożyć na 2 godziny do lodówki. Piekarnik nagrzać do 225 stopni. Udka polać glazurą (jeśli z nich spłynęła) i piec ok. 50 minut, co 10 minut przewracając i polewając resztą glazury z miseczki – ostatnie 15 minut piec pod grillem piekarnika. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.

 

Smacznego!

 

czwartek, 19 maja 2016

 

Dziś zapraszam na obiad w stylu azjatyckim. Pyszny kurczak w lepkim sosie z miodu, sosu sojowego, cebulki, czosnku i przypraw z sezamem, a do tego - kinpira, czyli japońska jarzynka z marchewki z sosem sojowym i sezamem również. Marchewka nie każdemu posmakuje, jest bowiem dość specyficzna, ale polecam do spróbowania. Za to pyszne mięso polecam każdemu!

 

 

Kurczak z miodem, sosem sojowym i sezamem po azjatycku

Przepis stąd, podaję po zmianach.

Składniki (2-4 porcje):

  • 550 g filetów z piersi kurczaka
  • 100 g miodu
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz, ostra papryka, imbir
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 2-4 łyżki sezamu, podprażonego

Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę. Wymieszać z olejem, solą i pieprzem, włożyć do garnka z grubym dnem.

W miseczce wymieszać miód, sos sojowy, ketchup, posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek oraz ostrą paprykę do smaku. Dodać do kurczaka w garnku. Przykryć i gotować na małym ogniu ok. 20 minut, następnie odkryć i gotować kolejne 10, aż płyn się zredukuje (czas może się nieco różnić w zależności od tego, w jak dużą kostkę pokroiliśmy mięso). Skrobię rozrobić w 1/2 szklanki wody, dodać do garnka i podgrzewać do zgęstnienia, w razie czego dolać więcej wody. Doprawić do smaku. Podawać z ryżem, posypane sezamem.

 

 

 

Kinpira, marchewka po japońsku z sosem sojowym i sezamem

Przepis stąd, po modyfikacjach.

Składniki:

  • 400 g marchewki
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki mirinu
  • 1 łyżka sezamu, podprażonego
  • ostra papryka
  • 1 łyżka oleju

Marchewki oskrobać, zetrzeć na dużych oczkach tarki lub pokroić w cienką zapałkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić marchew i smażyć metodą stir-fry dwie minuty. Dodać mirin, sos sojowy i cukier, smażyć kolejne dwie minuty do lekkiej karmelizacji. Podawać posypane ostrą papryką i sezamem.

 

Smacznego!

 

wtorek, 05 kwietnia 2016

 

Dziś chciałam pokazać Wam przepis na kaczkę, którą upiekła na Święta moja Mama. Kaczka, którą zrobiłyśmy razem na Boże Narodzenie była pyszna, ale ta to po prostu mistrzostwo świata. Pysznie doprawiona, rozpływająca się w ustach, z pysznym sosem i niebanalnym nadzieniem. Miód, żubrówka, imbir, estragon, jabłko, rodzynki, cebulka, żurawina... No po prostu poezja. Bez zbędnych wstępów więc zapraszam na przepis :)

P.S. Nie jest on do końca dokładny, gdyż Mama nie odmierza składników z zegarmistrzowską precyzją ;). Ale bez problemu można sobie poradzić!

 

Kaczka nadziewana żurawiną, jabłkami i rodzynkami z żubrówką i miodem

Inspiracja: przepis stąd, wykonanie i cała reszta – moja Mama.

Składniki (4 porcje):

  • 1 mała kaczka ze skórą (niecałe 2 kg)
  • 3 jabłka
  • 2 łyżki rodzynek
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 2 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki miodu
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 4 łyżki żubrówki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • imbir, 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej, estragon
  • sól, pieprz

Kaczkę dzień wcześniej oczyścić z piór i zbytniego nadmiaru tłuszczu. Włożyć do garnka, zalać wodą z 1 łyżką soli. Odstawić na noc do lodówki.

Cebulkę posiekać, podsmażyć na oleju. Dodać żurawinę, rodzynki i 2 pokrojone w kostkę jabłka. Doprawić ziołami, solą, pieprzem. Wystudzić. Będzie to farsz. Wystudzony farsz włożyć do wnętrza kaczki, spiąć wykałaczkami, otwór zatkać trzecim jabłkiem.

Następnie kaczkę osuszyć. Natrzeć mocno solą, pieprzem, imbirem, przyprawą korzenną i estragonem, od zewnątrz i od środka. Na glazurę wymieszać miód, żubrówkę, sok z cytryny, zmiażdżony czosnek, 1/2 łyżeczki imbiru, mąkę ziemniaczaną. Kaczkę posmarować połową glazury. Ułożyć w brytfance, podlać kilkoma łyżkami wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 90 minut, podlewając sosem i smarując glazurą co jakiś czas. Gdyby kaczka się mocno rumieniła, przykryć pokrywką. Ostatnie minuty piec bez przykrycia, aby skórka się mocno zarumieniła.

 

Smacznego!

 

niedziela, 03 kwietnia 2016

 

W piękny, wiosenny dzień zapraszam na szybki, pożywny i pyszny wiosenny obiad. Smażona na maśle cukinia, szparagowa fasolka, jajko z na wpół miękkim żółtkiem, feta i pyszny sosik... Co tu więcej dodawać. Polecam serdecznie!

 

Cukinia i fasolka szparagowa z jajkiem na miękko, fetą i miodowo-musztardowym sosem

Przepis własny.

Składniki (1 porcja lub 2 małe):

  • 200 g fasolki szparagowej
  • 1/3 niedużej cukinii
  • 2 jajka
  • 50 g sera feta
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Fasolę ugotować na miękko w osolonej i posłodzonej wodzie, odcedzić. Cukinię pokroić w półplastry, zrumienić na maśle. Dodać fasolkę, chwilę razem przesmażyć, dodać posiekaną fetę. Połączyć oliwę, miód, musztardę i sok z cytryny, sos wymieszać z warzywami na tej samej patelni. Doprawić solą i pieprzem.

Jajka ugotować na miękko lub półtwardo, obrać ciepłe. Danie na patelni podgrzać, dodać pokrojone jajko. Wymieszać całość z płynnym żółtkiem (jeśli chcemy). Jeść na ciepło.

 

Smacznego!

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9