Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: ser pleśniowy/niebieski

wtorek, 02 sierpnia 2016

 

Pyszna sałatka. Słodko-słone połączenia, ser i owoce, czyli to, co lubię najbardziej. Tym razem - karmelizowane śliwki, ser turkusowy lazur, chrupiący bekon, włoskie orzechy. Więcej dodawać nie trzeba. Lekka i pełna smaku. Gorąco polecam!

 

Sałatka z karmelizowanymi śliwkami, niebieskim serem, bekonem i orzechami włoskimi

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 330 g niedużych fioletowych śliwek
  • 3 liście sałaty
  • 40 g cukru
  • 80 g sera z niebieską pleśnią (u mnie: turkusowy lazur)
  • 90 g boczku w cienkich plastrach
  • 30 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

Śliwki umyć, wypestkować, pokroić wzdłuż na połówki. Wrzucić na patelnię wraz z cukrem i skarmelizować.

Na talerzu ułożyć porwaną, umytą i osuszoną sałatę, dodać śliwki. Sos z patelni zlać do miseczki. Bekon wytopić na patelni, ułożyć na śliwkach. Tłuszcz z patelni dodać do soku ze śliwek, dodać olej. Sosem polać sałatkę. Dodać pokruszony ser i uprażone, grubo pokrojone orzechy. Doprawić do smaku.

 

Smacznego!

 

sobota, 21 maja 2016

 

Szybki makaron z pieczarkami, boczkiem, słodkim sosem oraz rozpływającym się camembertem. Najlepszy na świeżo, ale błyskawiczny do zrobienia! Polecam :)

 

Tagliatelle z camembertem, boczkiem, pieczarkami i słodkim sosem

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 100 g makaronu tagliatelle
  • 250 g pieczarek
  • 70 g wędzonego boczku w plastrach
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżka słodkiego sosu chili
  • 2 łyżki cukru
  • sól, pieprz, czosnek
  • 1 krążek (120 g) sera camembert

Pieczarki umyć, pozbawić ogonków, pokroić na plastry. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucić pokrojony w paseczki boczek i wytopić przez kilka minut. Dodać cukier, skarmelizować. Dodać pieczarki i smażyć kilka minut, aż zwiędną. Wmieszać sos chili, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem.

W międzyczasie ugotować makaron. 100 ml wody z gotowania makaronu dodać na patelnię z dodatkami. Ugotowany makaron odcedzić. Wymieszać z zawartością patelni, zagotować i pogotować chwilę do zgęstnienia sosu. Jeśli trzeba, doprawić. Podawać gorące, z pokrojonym w trójkąty camembertem (aby ser się stopił).

 

Smacznego!

 

poniedziałek, 25 kwietnia 2016

 

Dziś zapraszam na danie niezwykle proste i szybkie, a przy tym wykwintne: sprawdzi się zarówno jako pyszny obiad dla dwojga, jak i danie główne na romantyczną kolację. Makaron tagliatelle w kremowym sosie z niebieskiego sera (u mnie: lazur), soczysta polędwiczka i dużo grubo mielonego pieprzu. Co tu więcej mówić - zapraszam!

 

Tagliatelle z polędwiczką wieprzową, kremowym sosem z niebieskiego sera i grubo mielonym pieprzem

Przepis inspirowany wieloma.

Składniki (4 porcje):

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa (ok. 500 g)
  • 1 łyżka oleju + 1 łyżeczka masła
  • 150 g sera z niebieską pleśnią (gorgonzola, lazur, rokpol itp.)
  • 200 ml śmietanki 12 %
  • sól
  • grubo mielony pieprz kolorowy (lub zwykły czarny)
  • 240 g makaronu tagliatelle

Polędwiczkę oczyścić, pokroić na grube plastry. Oprószyć je solą i obtoczyć w pieprzu. Na patelni rozgrzać olej i masło. Wrzucić mięso i smażyć z obu stron, w sumie kilka minut, aż lekko zrumieni się na brzegach, ale wciąż będzie soczyste – nie można smażyć za długo! Następnie mięso zdjąć z patelni, większe kawałki pokroić na połowy. Na patelnię (bez mycia) włożyć pokrojony ser. Dodać śmietankę i podgrzewać na małym ogniu, mieszając, do uzyskania gładkiego sosu (z małymi grudkami pleśni).

Makaron ugotować, kilka łyżek wody z gotowania (ok. 10) dodać na patelnię. Sos doprawić solą i dużą ilością pieprzu. Makaron odcedzić, przelać zimną wodą i wrzucić do sosu. Dokładnie wymieszać. Doprawić, jeśli trzeba. Wmieszać polędwiczki. Podawać posypane dodatkową porcją tłuczonego pieprzu.

 

Smacznego!

 

niedziela, 20 marca 2016

 

Prosta i minimalistyczna sałatka na ciepło - z pieczonych, glazurowanych plastrów buraczków, camemberta i prażonych pestek, z miodowo-musztardowym sosem. Świetne połączenie słodkich buraczków i słonego, roztapiającego się sera. Zapraszam :)

 

Sałatka z glazurowanymi plastrami buraków, camembertem, pestkami i sosem miodowo-musztardowym

Przepis własny.

Składniki (2 porcje):

  • 400 g buraków (waga po obraniu)
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki miodu
  • 30 g pestek (dyni, siemienia, słonecznika itp.)
  • 1 krążek sera camembert
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • sól, pieprz

Pestki uprażyć. Buraki obrać, pokroić w plastry, wymieszać z łyżką oliwy i miodu, oprószyć solą. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 220 stopniach ok. 20 minut, przewracając w połowie (lub mniej/więcej, zależy od grubości plastrów).

Resztę oliwy, miód, cytrynę, musztardę wymieszać. Wymieszać na blasze z pieczonymi burakami, dodać pokrojony ser i podgrzewać w piekarniku jeszcze chwilę, aż ser lekko się stopi. Dodać pestki. Posolić, popieprzyć do smaku. Jeść na ciepło.

 

Smacznego!

 

wtorek, 15 marca 2016

 

Dziś kolejny przepis na makaronowe muszle, znów w bardzo klasycznej wersji - ze szpinakiem i niebieskim serem, odrobiną beszamelu oraz posypką z bułki tartej i pestek słonecznika. Klasyczne, najlepsze na świeżo, aby nadzienie zbytnio się nie wysuszyło. Zapraszam...

 

Muszle (lumaconi) ze szpinakiem, niebieskim serem i chrupiącą posypką ze słonecznikiem

Przepis własny, inspirowany wieloma.

Składniki (4 porcje):

  • 250 g makaronu muszle
  • 450 g szpinaku, mrożonego
  • 200 g niebieskiego sera (lazur, gorgonzola)
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz

Makaron ugotować, odcedzić. Szpinak rozmrozić na patelni, dodać pokrojony drobno ser i podgrzewać, aż się stopi. Dodać zmiażdżony czosnek i majonez oraz trochę wody, podgrzewać do uzyskania niezbyt gęstej masy. Doprawić do smaku.

Ponadto:

  • 1 szklanka dość rzadkiego beszamelu
  • sól, pieprz, gałka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki pestek słonecznika

Zrobic beszamel, doprawić solą, pieprzem i gałką. Rozsmarować w natłuszczonym naczyniu. Na to poukładać muszle i nadziać farszem szpinakowym. Posypać mieszanką bułki tartej i pestek. Zapiec w 200 stopniach przez 10 minut, do zrumienienia posypki.

 

Smacznego!

 

poniedziałek, 26 października 2015

 

Uwielbiam dynię. A jej połączenie z niebieskim serem pleśniowym i oliwą wypróbowałam wiele lat temu, jeszcze mieszkając w domu i chodząc do liceum. Teraz, po latach, postanowiłam odświeżyć ten smak w pysznej zapiekance. Dodałam jeszcze pieczone grzyby oraz prażone orzechy włoskie. I polecam, naprawdę gorąco!

 

Dynia pieczona z grzybami, gorgonzolą, orzechami włoskimi i rozmarynem

Przepis własny.

Składniki (2-3 porcje):

  • 1 1/2 małej dyni hokkaido
  • 4 łyżki oliwy
  • 300 g grzybów lub pieczarek
  • 100 g sera gorgonzola
  • 40 g orzechów włoskich, grubo posiekanych i podprażonych
  • sól, pieprz, 1 łyżka rozmarynu, 1/4 łyżeczki gałki

Dynię umyć, wypestkować, usunąć ogonki i pokroić w dużą kostkę (dyni hokkaido nie trzeba obierać). Pieczarki oczyścić, usunąć ogonki, pokroić na ćwiartki. Dynię i grzyby wymieszać z oliwą, przyprawami, doprawić solą. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok. 30 minut lub do miękkości. Wymieszać z serem i orzechami. Podawać ciepłe.

 

Smacznego!!!

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

poniedziałek, 19 października 2015

 

Smakowita zapiekanka ziemniaczana z niebieskim serem, karmelizowaną cebulą, pieczarkami i śmietanką. Treściwa i niebanalna. Ważne, żeby cienko pokroić ziemniaki i dobrze skarmelizować cebulę. A reszta robi się sama. Polecam :)

 

Ziemniaki zapiekane z niebieskim serem, karmelizowaną cebulą i pieczarkami

Przepis inspirowany tym, pieczarki – mój dodatek, finalna wersja – własna.

Składniki (4 porcje):

  • 750 g ziemniaków (waga po obraniu)
  • 500 ml śmietanki 18 %
  • 250 g gorgonzoli, rokpola, lazura itp.
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru
  • 300 g pieczarek
  • sól, pieprz

Cebule obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebule. Smażyć na bardzo małym ogniu ok. 30 minut, aż cebula się skarmelizuje, w razie czego podlewając odrobiną wody. Następnie dodać pieczarki, przesmażyć, aż zwiędną. Dodać cukier, wymieszać i smażyć jeszcze parę minut aż zacznie się karmelizować. Posolić, popieprzyć.

Obrane ziemniaki pokroić w cienkie plastry. Wymieszać ze śmietanką, doprawić solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne natłuścić, wyłożyć 1/3 ziemniaków. Pokryć połową mieszanki cebulowej, posypać 1/3 sera. Powtórzyć czynność. Ostatnią warstwę ziemniaków zalać resztą śmietany, posypać serem, solą i pieprzem. Piec ok. godzinę w 200 stopniach.

 

Smacznego!!

 

sobota, 11 kwietnia 2015

 

W ten słoneczny dzień, gdy wciąż strasznie nie chce mi się pisać, zapraszam Was na smakowitą i elegancką sałatkę, która gościła jeszcze na moim wielkanocnym stole. 

Mieszanka sałat, świeża gruszka, ser z niebieską pleśnią i sos z miodu, musztardy francuskiej i octu balsamicznego. Do tego - prażone orzechy włoskie. Połączenie klasyczne i pyszne. Gorąco polecam!

 

Sałatka z gruszką, gorgonzolą, orzechami włoskimi i sosem miodowo-musztardowym

Przepis autorski.

Składniki:

  • 1,5 małego opakowania mieszanki sałat z rukolą (ok. 300 g)
  • 2 duże gruszki
  • 250 g sera gorgonzola, rokpol lub lazur
  • 60 g orzechów włoskich, grubo posiekanych i podprażonych
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki octu balsamicznego (użyłam jabłkowego, dobry będzie gruszkowy)
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 3/4-1 łyżka miodu (do smaku)
  • sól, pieprz, tymianek 

Sałatę włożyć do miski (jeśli nie była myta – umyć i dobrze wysuszyć). Gruszki pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki, lekko skropić cytryną, włożyć do miski. Ser pokroić w kostkę, włożyć do miski. Dodać również orzechy. Oprószyć lekko pieprzem, dodać tymianek i wymieszać całość. W misce wymieszać oliwę, ocet, miód i musztardę, doprawić solą i pieprzem. Sałatkę wymieszać z sosem przed podaniem.

 

Smacznego! :)

 

czwartek, 05 lutego 2015

 

Muszę jeszcze ochłonąć. Muszę zwolnić obroty, zanim wszystko zacznie się od początku i nie będzie czasu na myślenie. Może to i brzmi niewiarygodnie. Może brzmiało kilka lat temu, gdy jeszcze miałam naście lat. Ale to jest chyba rzecz, na którą zawsze czasu starcza najmniej.

*****************

Dziś proponuję danie proste i wykwintne zarazem. Roladki z piersi kurczaka z gruszką, serem gorgonzola i tymiankiem, który uwielbiam w tym połączeniu. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku, więc są one zupełnie nietłuste, a zarazem (przez niezbyt długie pieczenie) - naprawdę soczyste

Jednego dnia do roladek podałam kremowe puree z kalafiora - wyszło naprawdę przepyszne, to moje nowe odkrycie. Ugotowanego kalafiora zblendowałam ze sporą ilością masła i kremową śmietanką i lekko doprawiłam, dzięki czemu uzyskałam delikatny, kremowy smak.

Jako że postanowiłam zacząć eksperymentować z różnymi rodzajami warzywnych puree, drugiego dnia podałam roladki z puree z zielonego groszku. Tym razem postawiłam na zupełnie inny smak - groszek zmiksowałam z oliwą z oliwek oraz czosnkiem. Jeśli jedzenie może być optymistyczne, to takie z pewnością było to puree :). Polecam serdecznie!

 

Roladki z gorgonzolą i gruszką

Przepis autorski.

Składniki (4 duże roladki):

  • 2 duże pojedyncze piersi z kurczaka (ok. 500 g)
  • 1 duża gruszka
  • 100 g sera gorgonzola
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, tymianek

Z piersi oddzielić polędwiczki, nie będą potrzebne do przepisu. Każdą pierś podzielić wzdłuż na dwa płaty – w sumie powinniśmy otrzymać cztery duże płaty mięsa. Każdy rozbić dokładnie przez folię na cienki prostokąt, uważając, aby nie uszkodzić mięsa. Oprószyć z obu stron solą, pieprzem i tymiankiem.

Gruszkę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w małą kosteczkę. Wymieszać z pokruszonym serem i łyżką tymianku. Nadzienie wykładać kolejno na płat mięsa, zawijać roladki i związywać je nicią. Posmarować oliwą i umieścić w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Piec ok. 40 minut w 200 stopniach, w połowie leciutko podlewając wodą. Podawać posypane resztą nadzienia.

 

Kremowe puree z kalafiora

Przepis autorski.

Składniki:

  • 400 g różyczek kalafiora
  • sól, pieprz, cukier
  • 30 g masła
  • 4 łyżki śmietanki kremówki 36 %

Kalafiora ugotować w osolonej i posłodzonej wodzie z mlekiem, odcedzić. Dwie różyczki zachować do dekoracji, do reszty dodać masło i wszystko zmiksować blenderem na gładką masę. Wmieszać śmietankę, odparować na gazie. Jeśli puree jest za gęste, dodać odrobinę mleka lub śmietanki, jednak nie powinno być takiej potrzeby. Doprawić solą i pieprzem (nie za mocno). Podawać z roladkami, udekorowane kawałkiem kalafiora.

 

Puree z groszku z oliwą i czosnkiem

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 450 g mrożonego zielonego groszku
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki śmietanki kremówki 30 %
  • sól
  • 2 ząbki czosnku

Groszek ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Zostawić kilka ziarenek do dekoracji, a resztę zmiksować blenderem z oliwą i zmiażdżonym czosnkiem na gładką masę. Wmieszać śmietankę, dosolić do smaku. Podawać udekorowane kilkoma ziarenkami groszku.

 

Smacznego! :)

 

poniedziałek, 05 stycznia 2015

 

Choć dziś wpis miał być inny, postanowiłam, że najpierw zakończę publikację świątecznych potraw. Dziś więc prezentuję bohatera naszego bożonarodzeniowego obiadu, a mianowicie: polędwiczki wieprzowe z konfiturą cebulowo-żurawinową, camembertem oraz plastrami boczku. Soczyste, miękkie mięso, słodka marynata, słodka konfitura, ser oraz aromatyczny boczek... Pyszne i odświętne danie - mojego pomysłu! Gorąco polecam :)

 

Polędwiczki z konfiturą cebulowo-żurawinową, camembertem i boczkiem

Przepis autorski.

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe (każda ok. 400-500 g)
  • 100 g cienkich, długich plastrów boczku wędzonego
  • 1 krążek sera camembert

Konfitura cebulowo-żurawinowa:

  • 1 kg czerwonej cebuli
  • 80 ml octu balsamicznego
  • 5 łyżek cukru
  • 100 g suszonych żurawin
  • 7 łyżek oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • woda
  • rozmaryn

Cebule obrać, pokroić w dość dużą kostkę. W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę. Podsmażyć na małym ogniu, mieszając. Po ok. 20 minutach, kiedy cebula będzie szklista i miękka, wsypać cukier i dusić kolejne 10 minut. Następnie dodać żurawinę, rozmaryn, ocet balsamiczny oraz odrobinę wody. Gotować ok. pół godziny, aż wyparuje płyn i konfitura zgęstnieje. Doprawić pieprzem i solą.

Marynata:

  • 3 łyżki oliwy
  • 3/4 łyżeczki cynamonu, goździki, pieprz, sól
  • 4 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 60 ml czerwonego wina
  • 2 łyżki miodu
  • sól
  • 3 łyżki konfitury z żurawiny

Składniki marynaty wymieszać. Polędwiczki oczyścić z włókien, osuszyć, oprószyć solą, obtoczyć w marynacie, włożyć do lodówki na kilka godzin. Następnie wyjąć z marynaty, osuszyć (marynatę przełożyć do garnuszka) i obsmażyć z każdej strony (w sumie ok. 7 minut). Przełożyć na blaszkę.

Naciąć lekko polędwiczki w środku i włożyć do nacięć kawałki sera. Wierzch pokryć warstwą konfitury cebulowej (nie zużyjemy całej, nawet nie większości). Owinąć z wierzchu plastrami boczku. Piec w 190 stopniach ok. 30 minut, do miękkości mięsa (czas zależy od wielkości polędwiczek). Wyjąć i zostawić na kilka minut, aby mięso odpoczęło, kroić na plastry. Marynatę pozostałą w garnuszku zredukować, ewentualnie zagęścić skrobią. Podawać do mięsa wraz z pozostałą konfiturą.

 

Smacznego!!!

 

 

 
1 , 2 , 3