Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: parmezan/pecorino/ser twardy

środa, 30 listopada 2016

 

Kremowe risotto z duszoną cukinią, smażoną salami, parmezanem i oregano. Nawet mi bardzo smakowało, a ostatnio mało rzeczy mi smakuje. Także polecam serdecznie :)

 

Risotto z cukinią, salami i parmezanem

Przepis własny.

Składniki (3-4 porcje):

  • 200 g ryżu do risotto, np. arborio, carnaroli
  • 120 g salami
  • 1/2 dużej cebuli
  • 1 duża cukinia
  • 3 łyżki oliwy
  • 100 ml białego wina
  • 900 ml lekkiego bulionu drobiowego lub warzywnego, gorącego
  • sól, pieprz, oregano
  • 2 łyżki tartego parmezanu + do posypania

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić drobno posiekaną cebulkę i zeszklić. Dodać ryż i smażyć chwilę, mieszając, aby wszystkie ziarenka obtoczyły się w tłuszczu. Wlać wino, gotować do odparowania. Następnie po chochli wlewać bulion, za każdym razem przykrywając patelnię i gotując do wchłonięcia się płynu. Czynność powtarzać do wyczerpania bulionu lub do czasu, aż ryż będzie miękki i kremowy.

W międzyczasie salami pokroić na półplasterki i wytopić na innej patelni, odłożyć na bok. Na tłuszcz wytopiony z salami włożyć pokrojoną w ćwierćplastry cukinię, podsmażyć. Następnie wlać nieco wody i dusić do miękkości (ale ma pozostać jędrna).

Do risotto wmieszać parmezan i oregano oraz cukinię i salami. Wymieszać wszystko, doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Podawać posypane parmezanem.

 

Smacznego!

 

środa, 09 listopada 2016

 

Dziś coś dla wielbicieli brukselki i niekonwencjonalnych smaków. Małe kapustki w śmietanowym sosie z parmezanem i żurawiną. Ważne, żeby dobrze wypłukać brukselki, aby pozbyć się goryczy oraz żeby ich nie rozgotować. Zapraszam...

 

Brukselka w śmietance z parmezanem i żurawiną

Przepis własny.

Składniki (2-4 porcje):

  • 500 g brukselki
  • 200 ml kremówki 30 %
  • 40 g tartego parmezanu lub grana padano
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • sól, cukier, pieprz, majeranek

Brukselkę oczyścić, odciąć zdrewniałe końcówki, obrać z wierzchnich, zepsutych liści. Wrzucić na osolony i posłodzony wrzątek i zblanszować przez kilka minut, aż zmiękną, ale nie będą się rozpadać! Odcedzić, pokroić na połówki. Włożyć na głęboką patelnię, wlać śmietankę. Zagotować. Dodać ser i wymieszać, roztopić. Wmieszać żurawinę. Pogotować chwilę do zgęstnienia sosu, doprawić do smaku. Podawać z puree ziemniaczanym lub świeżym pieczywem.

 

Smacznego!

 

niedziela, 03 lipca 2016

 

Zdecydowanie niebanalna sałatka, którą wymyśliłam, puszczając nieco wodze fantazji :D Raczej nie jest ona przeznaczona dla ludzi o tradycyjnych gustach, ale mi smakowała bardzo! Truskawki, zielone oliwki, kremowa ricotta, parmezan, sos miodowo-balsamiczny, pieprz... Pycha! Polecam odważnym :)

 

Sałatka z truskawkami, zielonymi oliwkami, ricottą i parmezanem

Przepis autorski.

Składniki (1 porcja):

  • 140 g truskawek
  • 70 g zielonych oliwek (ulubionych)
  • 80 g ricotty
  • 2 łyżki tartego parmezanu (lub startego w płatki)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz, pieczywo

Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki, przekroić na połówki. Odsączone oliwki też przekroić na połówki. Na talerzu ułożyć truskawki i oliwki. W miseczce wymieszać oliwę, miód i ocet, polać sałatkę. Oprószyć czarnym pieprzem. Poukładać kopce z ricotty. Posypać parmezanem. Podawać z pieczywem.

 

Smacznego!!!

 

środa, 21 października 2015

 

Przygotowałam  przepyszny gulasz wieprzowy z dynią i suszoną żurawiną. Naprawdę, pyszny - rozpływające się w ustach mięso, dobrze doprawiony sos, mięsista, kremowa dynia i słodka żurawina. Do tego - pieczone, mocno rumiane ziemniaczki w parmezanowej skórce. I tyle... Polecam gorąco :)

 

 

Gulasz wieprzowy z dynią i żurawiną

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 600 g mięsa wieprzowego na gulasz, pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki oleju
  • 1 mała dynia hokkaido
  • 90 g suszonej żurawiny
  • 1 l bulionu drobiowo-wołowego
  • sól, pieprz, majeranek, rozmaryn
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej

Z dyni usunąć pestki, pokroić w kostkę. Uwaga: dyni hokkaido nie trzeba obierać, gdy używamy innej odmiany, należy to zrobić.

Mięso posolić, podsmażyć na oleju, wrzucić do dużego garnka. Zalać bulionem, dodać przyprawy, zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu 1,5 godziny. Po tym czasie dodać pokrojoną dynię, wymieszać i gotować kolejne 30 minut. Następnie wrzucić żurawinę, wymieszać. Jeśli trzeba, dodać nieco płynu (jeśli zbyt dużo odparowało). Do szklanki dodać kilka łyżek gulaszu, rozrobić w nich mąkę. Dodać do garnka, wymieszać i podgrzewać do zgęstnienia. Doprawić do smaku. Najlepiej smakuje z ziemniakami, bułką czy też kaszą gryczaną.

 

 

 

Ziemniaczki pieczone w parmezanowej skórce

Przepis własny.

Składniki (3-4 porcje):

  • 700 g ziemniaków (waga po obraniu)
  • 5 łyżek oleju
  • 70 g tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz

Ziemniaki pokroić w małą kostkę. Umieścić w blasze. Wymieszać dokładnie z olejem, serem i przyprawami. Piec w 220 stopniach przez ok. 45 minut (do miękkości – różnie w zależności od wielkości kawałków).

 

Smacznego!!!

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

niedziela, 04 października 2015

 

Dziś zapraszam na proste i szybkie spaghetti: z masłem z pieczonego czosnku, bazylią i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi. Ostatni powiew lata :)

 

Spaghetti z masłem z pieczonego czosnku, parmezanem i pomidorkami

Inspiracja: ten przepis, podaję po zmianach.

Składniki (2 porcje):

  • 140 g makaronu spaghetti
  • 1 mała główka czosnku
  • 60 g masła
  • 300 g pomidorków koktajlowych + 1 łyżka oliwy
  • 40 g tartego parmezanu
  • sól, pieprz, bazylia

Główkę czosnku przeciąć na pół (nie usuwając łupin). Przełożyć na blachę wyłożoną folią ząbkami do góry i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40 minut aż całkowicie zmięknie. Po 10 minutach pieczenia na blachę dodać pomidorki wymieszane z oliwą, solą i bazylią. Piec, aż skórka się pomarszczy (ok. 30 minut).

Czosnek lekko przestudzić, wycisnąć z łupinek i wymieszać z miękkim masłem. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Wymieszać z masłem czosnkowym i parmezanem, doprawić solą i pieprzem oraz bazylią. Podawać posypane pieczonymi pomidorkami.

 

Smacznego!

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

niedziela, 09 sierpnia 2015

 

Jako, że cały świat oficjalnie topnieje, zakładam, że nikt nie ma ochoty włączać dodatkowo piekarnika, mimo wszystko jednak proponuję Wam ten pyszny sposób na moje ulubione bakłażany. Co prawda muszą się one piec, ale samo przygotowanie zajmuje dosłownie 5 minut, a później pyszna przekąska gotowa. Cóż, podaję więc prosty przepis i wracam topnieć dalej.

 

Bakłażany faszerowane bułką tartą, ziołami i serem

Przepis własny.

Składniki (2 porcje):

  • 300 g bakłażanów (waga po obraniu, odcięciu końcówek itp., ok. 450 g niesprawionego)
  • 25 g bułki tartej
  • 30 g tartego parmezanu
  • sól, pieprz, bazylia, czosnek
  • 2 łyżki oliwy

Bakłażana umyć, odciąć końcówki i przekroić na pół. Każdą połówkę przekroić w poprzek. Następnie odciąć czarne końce, aby otrzymać dwa prostokątne kawałki i przekroić je jeszcze raz na pół wzdłuż. Nasmarować oliwą, oprószyć solą i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Bułkę tartą, ser, sól i przyprawy wymieszać. Posypką sowicie obsypać plastry bakłażana, gdzieniegdzie formując kupki (utworzą się z nich apetyczne minigrzanki). Piec ok. 25 minut w 200 stopniach, do zrumienienia posypki.

 

Smacznego! :)

 

piątek, 17 lipca 2015

 

Wróciłam. Nigdy nie myślałam, że będę tak dobrze czuć się w jakimś mieście. Po odwiedzeniu bardzo wielu miejsc w Polsce i mieszkaniu w trzech dużych miastach mogę powiedzieć tylko, że nie ma drugiego miasta choć trochę podobnego klimatem do Warszawy.

Tymczasem muszę się wprawić w blogowanie, dlatego dziś zapraszam Was tylko na kolejne danie. Fasolka szparagowa w zupełnie nowym wydaniu. Podana ze słodko-kwaśnym sosem cytrynowym, czosnkiem oraz tartym parmezanem. Aż byłam zaskoczona, jaka wyszła smakowita. Polecam więc serdecznie :).

 

Fasolka szparagowa z parmezanem, czosnkiem, oliwą i cytryną

Przepis autorski.

Składniki (3 porcje):

  • 500 g fasolki szparagowej
  • 4 łyżki oliwy
  • skórka otarta z 1 cytryny i sok z 1/2 cytryny
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 30 g tartego parmezanu
  • sól, pieprz

Fasolę umyć, odkroić końce, ugotować w osolonej i posłodzonej wodzie, odcedzić. W garnuszku wymieszać oliwę, cytrynę i cukier. Całość wymieszać z fasolą. Posypać parmezanem, solą i pieprzem do smaku.

 

Smacznego! :)

 

czwartek, 18 czerwca 2015

 

Dziś serwuję Wam potężną dawkę zdrowia - danie z jednej patelni z kaszą jaglaną, jarmużem, suszonymi pomidorami, cukinią i pestkami słonecznika.

Otóż to, pierwszy raz w życiu kupiłam (i jadłam) jarmuż. Zaopatrzyłam się w ogromną, półkilową torbę zielska i szczerze mówiąc, nie wiem, co z resztą zrobię, bo - tak jak się spodziewałam - choć smakuje mi, nie będzie on na pewno jednym z moich ulubionych dań ani nawet jarzyn :). Tak myślałam, że zachwyty bloggerek nad jarmużem to właściwie namawianie samego siebie, bo jarmuż smakuje jak delikatna kapusta o innej nieco konsystencji, po prostu. Cieszę się, że go spróbowałam, ale jeszcze bardziej cieszę się, że słucham własnego mózgu, a nie obecnej (nawet zdrowej :)) mody. Aczkolwiek - jedzeniu potrawy towarzyszy niezmiernie przyjemne uczucie psychiczne, że pakuję w siebie coś tak zdrowego :). No i jest smakowicie! Także polecam!

 

Kasza jaglana z jarmużem, suszonymi pomidorami, cukinią i słonecznikiem

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 2 1/4 szklanki lekkiego bulionu
  • 1 nieduża cukinia
  • 3 łyżki oliwy
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 250 g jarmużu
  • 50 g pestek słonecznika, podprażonych
  • 30 g parmezanu, tartego
  • sól, pieprz, słodka papryka

Kaszę wrzucić na suchą patelnię i podprażyć 2-3 minuty. Następnie zalać bulionem i gotować 13 minut do miękkości i wchłonięcia wody. Cukinię pokroić w półplastry i usmażyc na łyżce oliwy do zrumienienia (lekkiego).

Jarmuż porwać na kawałki, wrzucić na głęboką patelnię. Podlać wodą, przykryć i dusić, aż zwiędnie i zmięknie (ok. 10 minut). Odkryć, odparować. Dodać kaszę, cukinię i pokrojone pomidory oraz resztę oliwy. Wymieszać i smażyć chwilę. Wmieszać parmezan, doprawić porządnie do smaku. Na koniec wmieszać słonecznik.

 

Smacznego!!!

 

środa, 10 czerwca 2015

 

Chciałabym dziś napisać coś więcej. Ale jestem zajęta czymś innym, nie potrafię znaleźć miejsca w swoim umyśle. A tymczasem tworzę w kuchni nowe rzeczy. Dziś więc przedstawię Wam pomysł na obiad, aby nie robić w swoich przepisach większej i większej kolejki...

Wczoraj na obiad zrobiłam kotlety mielone z grzybów. Użyłam pieczarek i grzybów suszonych, lecz można użyć również świeżych grzybów leśnych. Do tego dużo pieprzu, sól i... wyszły po prostu obłędne. Niczym niezakłócony grzybowy smak. Wyraziste, aromatyczne, wilgotne. A takie proste. Gorąco polecam!

Do kotlecików przygotowałam zapiekany szpinak ze śmietanką, pieczarkami i parmezanem. Pyszny sposób na szpinak, naprawdę!

Zapraszam więc na przepisy i polecam serdecznie!

 

 

Kotlety mielone z grzybów

Inspiracja: jakiś przepis z Kuchni Polskiej, wykonanie – własne.

Składniki (8-10 małych kotlecików):

  • 300 g grzybów (leśnych lub wymieszanych z pieczarkami) lub 6 dag suszonych
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula, nieduża
  • 60 g bułki tartej
  • 1 duże jajko
  • sól, pieprz, olej

Suszone grzyby namoczyć przez kilka godzin, a następnie ugotować w tej samej wodzie (30 minut), odcedzić. Świeże oczyścić. Grzyby pokroić na kawałki i podsmażyć na oleju. Dodać posiekaną cebulkę, smażyć razem do zeszklenia.

Następnie przestudzić. Zmielić w maszynce lub blenderem. Dodać jajko i bułkę tartą, aby otrzymać gęstą masę. Doprawić solą i dużą ilością pieprzu. Z masy formować małe, spłaszczone kotleciki i smażyć do zrumienienia na oleju z obu stron (uwaga: łatwo się rozpadają).

 

 

Szpinak zapiekany z pieczarkami, śmietanką i parmezanem

Przepis stąd, podaję po zmianach.

Składniki (2 porcje obiadowe lub 4 jako dodatek):

  • 400 g szpinaku
  • 350 g pieczarek
  • 1 duża łyżka masła
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 1/2 szklanki wytrawnego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 100 g tartego parmezanu

Pieczarki pokroić w plastry, zezłocić na maśle, pod koniec dodając posiekany czosnek. Dodać szpinak – jeśli jest mrożony, wcześniej go rozmrozić; podgrzewać razem, aż zwiędnie. Dodać wino, odparować. Wlać śmietankę, gotować chwilę (nie odparowywać). Następnie dodać 70 g parmezanu, doprawić solą i pieprzem. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego (masa ma być rzadka), posypać resztą sera i zapiekać ok. 30 minut s 180 stopniach, aż wierzch się zrumieni.

 

Smacznego! :)))

 

środa, 27 maja 2015

 

Kolejne danie wykonane z mojego ogromnego pęczka szparagów. Bez zbędnych wstępów:

makaron tagliatelle w niewielkiej ilości kremowego sosu ze śmietanki, z parmezanem, zielonymi szparagami, smażonym boczkiem (ważne, aby był dobrej jakości) i... jajkiem na miękko. To moja ulubiona część potrawy, czyli płynne żółtko tworzące pyszny sos. Smakowicie i pożywnie. Serdecznie polecam!

 

Tagliatelle ze szparagami, boczkiem, parmezanem i jajkiem na miękko w kremowym sosie

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 120 g makaronu tagliatelle
  • 12 niegrubych zielonych szparagów
  • 80 ml śmietanki 18 lub 30 %
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 50 g chudego boczku wędzonego
  • sól, pieprz, estragon
  • 2 jajka

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, odcedzić. Boczek pokroić w paski i wytopić na suchej patelni. Dodać makaron oraz śmietankę, wymieszać i podgrzać. Doprawić solą i pieprzem. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce i ugotować – wrzucić na posolony i osłodzony wrzątek i gotować 4 minuty. Odcedzić, pokroić na kawałki i wmieszać do makaronu razem z parmezanem. Całość dobrze wymieszać i podgrzewać do uzyskania gęstego sosu, w razie potrzeby dolewając odrobinę wody. Doprawić do smaku solą, pieprzem i estragonem. Rozłożyć na talerze.

W międzyczasie jajko ugotować na miękko – włożyć delikatnie do gotującej się, osolonej wody i gotować 3,5-4 minuty (w zależności od wielkości jajka). Zalać zimną wodą. Następnie osuszyć, delikatnie obrać. Przekrojone na pół jajko położyć na porcjach makaronu, tak, aby wypływało z niego żółtko.

 

Smacznego!!!

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6