Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: róża

wtorek, 08 marca 2016

 

Dziś zapraszam na pierwszą tegoroczną wielkanocną propozycję. Mazurek! Na kruchym cieście, z płatkami róży ucieranymi w cukrze, kremem z owych płatków i mascarpone oraz prażonymi migdałami. Pyszny, delikatny, elegancki. Konfiturę z płatków róży, najprawdziwszą i przepyszną, dostałam jeszcze na Boże Narodzenie od Mamy, w prezencie z wrocławskiego jarmarku. Nie mogłabym wykorzystać jej lepiej ;). Polecam!

 

Mazurek z kremem różanym, płatkami róży w cukrze i migdałami

Przepis inspirowany kilkoma znalezionymi w sieci.

Składniki na kruchy spód maślany (forma 25x35cm):

  • 100 g cukru pudru
  • 200 g masła, zimnego, w kawałeczkach
  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Ze składników szybko zagnieść gładką kulę ciasta, w razie czego dodając odrobinę zimnej wody. Schłodzić 30 minut w lodówce. Następnie rozwałkować o wylepić nim formę. Ponakłuwać. Piec ok. 15-20 minut w 180 stopniach. Wystudzić całkowicie.

Krem różany z mascarpone:

  • 200 g konfitury z płatków róży lub płatków róży ucieranych z cukrem
  • 250 g mascarpone

Składniki zmiksować do uzyskania gładkiego kremu.

Ponadto:

  • 3 łyżki płatków róży ucieranych z cukrem
  • 80 g płatków migdałowych, podprażonych
  • opcjonalnie: płatki róży, niewoskowanej

Na wystudzonym spodzie posmarować cienką warstwę płatków róży z cukrem. Pokryć kremem i posypać płatkami migdałowymi. Można też udekorować płatkami róży. Przechowywać w lodówce.

 

Smacznego!