Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: kapusta

środa, 11 maja 2016

 

 

Dziś kolejne danie z młodymi warzywami - tym razem: z młodą kapustą. Kasza gryczana smażona z młodą kapustą właśnie, mielonym mięsem z indyka, cebulką, koperkiem i chili. PYSZNA! Naprawdę, w życiu bym nie przypuszczała, że tak mi będzie smakować. Zdrowe, niebanalne, pełne smaku danie. Co tu więcej mówić - zróbcie koniecznie! :)

 

Kasza gryczana z młodą kapustą, mięsem mielonym, koperkiem i chili

Przepis inspirowany przepisem na Kwestii Smaku, finalne danie - autorskie.

Składniki (4 porcje):

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 1/2 dużego pęczka koperku
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • sól, pieprz, cukier

Kaszę ugotować, odcedzić. Kapustę poszatkować, ugotować w wodzie z solą i cukrem – tak, aby była lekko al dente. Odcedzić.

Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę i mięso, smażyć do zrumienienia mięsa. Dodać kapustę, smażyć kilka minut. Dodać posiekany koperek. Doprawić solą, pieprzem i chili. Wmieszać kaszę, jeśli trzeba, doprawić dodatkowo do smaku.

 

Smacznego!!!

 

czwartek, 27 sierpnia 2015

 

Dziś zapraszam na obiad w pełnej krasie. Kurczak w pysznym sosie ze świeżych śliwek, z nutą cynamonu i papryki. Do tego - ożywcza surówka z kapusty pekińskiej, papryki, pomidora i jabłkowego winegretu. Jeszcze tylko ryż i pyszny (błyskawiczny) obiad gotowy :)

 

Kurczak w sosie śliwkowym z nutą cynamonu i papryki

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 500 g filetów z piersi kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku, cynamon
  • 500 g śliwek
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru

Kurczaka oczyścić, pokroić w duże kawałki. Oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć mięso z obu stron. Następnie kawałki kurczaka przełożyć do miski – na patelni zostawić wszystkie soki. Wrzucić na nią umyte i pokrojone śliwki, smażyć chwilę. Następnie dodać wodę, przykryć i dusić kilka minut. Odkryć, dodać sok z cytryny, cukier i sos sojowy i redukować chwilę. Dodać kurczaka, doprawić do smaku solą, cynamonem i papryką (sporo). Zagęścić skrobią rozrobioną w łyżce wody. Podawać z ryżem i ulubioną surówką.

 

 

 

Surówka z kapusty pekińskiej z papryką i pomidorem

Przepis własny.

Składniki (duża miska):

  • 1/2 główki dużej kapusty pekińskiej
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 duży pomidor
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 1 czubata łyżka cukru
  • sól, pieprz

Kapustę umyć, osuszyć, poszatkować. Pomidora i paprykę pokroić w małą kostkę, wymieszać z kapustą, solą i pieprzem. Olej, ocet i cukier wymieszać w miseczce, doprawić solą i pieprzem. Sos wymieszać z sałatką.

 

Smacznego!

 

poniedziałek, 08 grudnia 2014

 

Taką tartę przyrządza moja Mama, od kiedy pamiętam. Uwielbiam ziemniaki w każdej postaci, dlatego smakuje mi ona wyśmienicie. A jest taka prosta: ziemniaczane ciasto, kiszona kapusta z podsmażonymi pieczarkami, kremowy sos z żółtka i śmietany - a na wierzch plasterki ziemniaków i tarty ser. Pyszna zapiekanka, idealna na zimowe dni. Dopiero niedawno zrobiłam ją sama. Wyszła smakowita i rozgrzewająca... Dlatego też przedstawiam przepis i gorąco polecam!

 

Tarta ziemniaczana z kiszoną kapustą i pieczarkami

Przepis mojej Mamy.

Składniki (4 porcje):

  • 700 g ziemniaków, waga po obraniu
  • 100 g żółtego sera

Ziemniaki ugotować w całości. Ser zetrzeć.

Spód ziemniaczany (duża blaszka lub tartownica):

  • 350 g ziemniaków, ugotowanych i dokładnie rozgniecionych praską (z tych powyżej)
  • 200 g mąki
  • 30 g masła
  • sól, gałka muszkatołowa

Ugotowane i rozgniecione ziemniaki połączyć z mąką i masłem, doprawić solą i gałką muszkatołową, zagnieść gładką kulę ciasta. Formę natłuścić. Ciasto rozwałkować na kształt formy, wyłożyć formę i podpiec w 200 stopniach przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika.

Farsz:

  • 450 g kapusty kiszonej
  • 350 g pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, kminek
  • 250 g śmietany 18 %
  • 1 żółtko

Pieczarki pokroić w plastry, podsmażyć na oleju. Następnie dodać kapustę i kminek (niedużo), podlać lekko wodą i dusić kilkanaście minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Śmietanę rozbełtać z żółtkiem, wymieszać z kapustą i pieczarkami. Jeśli trzeba, dodatkowo doprawić. Farsz rozłożyć na podpieczonym spodzie.

Resztę ugotowanych ziemniaków (350 g) pokroić w plastry, rozłożyć na farszu. Posypać tartym serem. Zapiekać całość 15 minut w 200 stopniach.

 

Smacznego!!! :)

 

piątek, 17 października 2014

 

Dziś ostatni jak na razie przepis z cyklu swojsko jak u mamy - bo choć w kolejce czekają potrawy z dynią w roli głównej, czekam z publikacją ich do jutra, kiedy to rozpoczyna się Festiwal Dyni u Bei :).

A więc, bez zbędnych wstępów - klasyczny przepis na łazanki. Takie, jak pamiętam z domu - a mianowicie: z kiszoną, a nie zwykłą kapustą. Do tego podsmażone pieczarki oraz dodatek, którego w domu u mnie nie było, ale który nadaje moim zdaniem świetnego posmaku daniu: wędzony, przyrumieniony boczek. Polecam, idealne na studencką kieszeń!

 

Łazanki z kapustą, pieczarkami i boczkiem

Danie powszechnie znane, proporcje autorskie.

Składniki (3-4 porcje):

  • 500 g kapusty kiszonej z marchewką
  • 450 g pieczarek
  • 50 g wędzonego boczku w plastrach
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/4 łyżeczki kminku
  • 1 listek laurowy
  • sól, czarny pieprz
  • 250 g makaronu łazanki

Kapustę umieścić w garnku, zalać wodą, aby cała była zakryta. Dodać kminek, majeranek i listek laurowy i gotować pod przykryciem ok. 30 minut, aż kapusta będzie miękka. Odcedzić, usunąć listek. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.

Pieczarki pokroić w kawałki. Boczek pokroić, wrzucić na patelnię i smażyć, aż się przyrumieni, a tłuszcz wytopi. Dodać olej i wrzucić pokrojone pieczarki. Smażyć całość aż do zezłocenia grzybów. Lekko posolić. Dodać ugotowaną kapustę i makaron, wymieszać. Doprawić do smaku solą i dużą ilością czarnego pieprzu. Równie dobrze, a może nawet lepiej smakuje odgrzane na drugi dzień.



Smacznego! :)

 

czwartek, 12 czerwca 2014

 

Tak, tak, wiem - jeszcze lata nie mamy (i wiem do podwójnie - bo akurat w pierwszy dzień lata przypadają moje urodziny :)), ale pogoda letnia i prezentowane przeze mnie dania zawierają bardzo letnie składniki... Lekkie, proste dania - zapewne każdy je zna, jednak publikuję, aby pamiętać własne proporcje, no i wprowadzić trochę lata na bloga :).

Pierwsze danie to klasyka - duszona młoda kapusta - w mojej wersji: z dużą ilością masła - dlatego jest taka pyszna! Żadne dietetyczne ohydztwa bez tłuszczu nie dorównają takiej potrawie :) Z dużą ilością świeżego koperku i młodą cebulką.

Kolejna propozycja - to młode ziemniaczki gotowane w mundurkach ze śmietaną, szczypiorkiem i czerwoną cebulką. Klasyka :).

I na koniec - coś bardzo intrygującego, a mianowicie prosta sałatka z młodych ziemniaczków z cytryną, cebulką, rozmarynem i sosem z oliwy, musztardy i szczypty cukru. Serdecznie polecam!

 

 

Młoda kapusta z koperkiem i masłem

Przepis własny, inspiracja - oczywiście Mamusia :).

Składniki:

  • 1 mała główka młodej kapusty
  • ok. 2 szklanki lekkiego bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cebulka
  • 3 pełne łyżki masła
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 1/2 pęczka koperku
  • trochę soku z cytryny

Kapustę pozbawić wierzchnich liści, przekroić na cztery części, wyciąć głąb. Pokroić na paski i włożyć do dużego garnka. Zalać bulionem, przykryć i gotować ok. 10 minut, aż kapusta zmięknie i znacznie zmniejszy objętość. W międzyczasie na 1 łyżce masła podsmażyć posiekaną cebulkę, dodać do kapusty razem z tłuszczem. Wymieszać i gotować jeszcze ok. 10 minut, aby kapusta stała się miękka. Dodać cukier, wymieszać. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Następnie dodać do niej łyżkę wazową płynu spod kapusty i mieszać na palniku, do uzyskania gęstego sosu. Dodać do kapusty, wymieszać. Dodać również posiekany koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, a także odrobiną soku z cytryny, wmieszać ostatnią łyżkę masła. Podawać na ciepło, z młodymi ziemniaczkami lub puree.

 

 

 

Sałatka z młodych ziemniaków z cytryną, oliwą, musztardą i cebulką

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • ok. 340 g małych młodych ziemniaczków
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • sok wyciśnięty z 1/3 cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru (lub więcej, do smaku)
  • 1/4 łyżeczki musztardy zwykłej i 1/2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 mała czerwona cebulka
  • sól, pieprz

Ziemniaczki umyć, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzić, pokroić na grube plastry, rozłożyć na talerzu. Oprószyć solą. W miseczce umieścić sok i skórkę z cytryny, musztardy i dolewać olej, mieszając energicznie, aż do uzyskania gładkiej emulsji. Dodać cukier, doprawić solą i pieprzem. Cebulkę drobno posiekać. Ziemniaki na talerzu polać sosem, posypać rozmarynem i cebulką.

 

 

 

Młode ziemniaki ze śmietaną, szczypiorkiem i cebulą

Chyba nie muszę komentować :).

Składniki:

  • 1 kg małych, młodych ziemniaczków (około)
  • 250 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 3 łyżki masła
  • szczypiorek
  • 1 cebulka
  • sól, pieprz

Ziemniaczki oskrobać, ugotować w mundurkach. Odcedzić, dodać masło i wymieszać do rozpuszczenia. Doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę, posiekaną cebulę i część posiekanego szczypiorku. Rozłożyć ciepłe na talerze, posypać resztą szczypiorku.

 

Smacznego!!! :)

 

niedziela, 15 grudnia 2013

 

Mój ulubiony rodzaj potrawy - wytrawna tarta. Tym razem w wydaniu świątecznym.

Maślane ciasto kruche, kiszona kapusta, duszone na maśle leśne grzyby. Do tego - suszone śliwki, cebula. I przyprawy... Przepyszna propozycja na wigilijne lub przedświąteczne danie. Polecam gorąco!

 

Tarta z kiszoną kapustą, grzybami i suszonymi śliwkami

Przepis autorski.

Kruchy spód maślany (tartownica 26 cm):

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5-6 łyżek wody

W misce umieścić mąkę, sól i pokrojone na kawałki masło. Całość siekać nożem, a następnie krótko wyrabiać palcami, formując „kruszonkę”. Ciasto zagnieść w gładką kulę, dolewając wody w razie potrzeby. Rozwałkować na placek wielkości formy (najwygodniej wałkuje się między dwoma kawałkami przezroczystej folii). Do natłuszczonej tartownicy przenieść ciasto i wylepić nim formę. Całość ponakłuwać widelcem i obciążyć np. fasolkami. Podpiekać w 180 stopniach przez ok. 8 minut, następnie wyjąć obciążenie i podpiekać kolejne 7. Wyjąć z piekarnika.

Kapusta z grzybami i śliwkami:

  • 600 g kiszonej kapusty
  • 250 g leśnych grzybów, świeżych lub mrożonych (uprzednio rozmrożonych)
  • 150 g suszonych śliwek
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1 cebula
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Kapustę umieścić na durszlaku, przepłukać, aby pozbyć się nadmiernej kwasowości i odcisnąć. Następnie umieścić w garnku razem z listkami laurowymi, zielem, cynamonem i kminkiem i cukrem, zalać wodą. W międzyczasie cebulkę posiekać i podsmażyć na 2 łyżkach oliwy, dodać do kapusty razem z całym tłuszczem ze smażenia. Wymieszać. Całość gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 40-50 minut, aż kapusta zmięknie. Następnie wmieszać pokrojone w kawałeczki śliwki.

Grzyby oczyścić, pokroić w kawałeczki i podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Następnie lekko posolić, dodać masło i wmieszać do kapusty. Gotować razem jeszcze ok. 10 minut. Doprawić sosem sojowym, solą i pieprzem, dodać resztę oleju.

Farsz wyłożyć równomiernie na podpieczony spód. Całość piec ok. 15 minut w 180 stopniach. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.



Smacznego!!! *_*

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

wtorek, 11 czerwca 2013

 

Ależ tort truskawkowy dla Mamy zdobył dużo komentarzy! Strasznie mi miło i dziękuję :*. Dzisiaj więc będzie znacznie mniej spektakularnie xd. Co nie oznacza oczywiście, że niesmacznie :).

Kiedy zobaczyłam u Wiosenki przepis na colcannon, wiedziałam, że muszę to zrobić - tak szybko i prosto, że bardziej już się chyba nie da. A jednocześnie jak pysznie! Kremowe, ziemniaczane puree z masełkiem i mlekiem wymieszane z... duszoną młodą kapustą. Do tego sporo koperku. Proste jak budowa cepa. I niesłychanie dobre. Smak lata. Polecam serdecznie! :)

A na dokładkę, poniżej, kolejna porcja pytań z Liebster Blog Award. Nominację otrzymałam od Cariiby z kuchniapostudencku.blogspot.com oraz od cooking-for-pleasure.blog.pl. Dziękuję ogromnie, strasznie mi miło! :* Jednak nie będę już zgłaszać swoich nominacji, gdyż zrobiłam to poprzednim razem. Jednak na pytania odpowiem z przyjemnością ;).

 

Genialny pomysł znaleziony u Wiosenki (klik), ja jednak zmieniłam sporo proporcje i sposób wykonania kapusty, dałam jej również więcej, pominęłam pietruszkę, dodałam więcej kopru, zrobiłam puree wg własnego uznania itp. Generalnie jest to bardziej pomysł niż przepis, jednakże bardzo pyszny ;). Podaję po zmianach.

 

Składniki (2-3 porcje):

  • 500 g ziemniaków, umytych i obranych
  • 200 g kapusty (koniecznie młodej! N.)
  • 1/2 małej marchewki, oskrobanej o pokrojonej w plasterki
  • 3 pełne łyżki masła
  • 1/3 szklanki mleka lub śmietanki
  • sól, pieprz
  • 1/2 pęczka świeżego koperku

W rondlu rozgrzać 2 łyżki masła, wrzucić umytą, poszatkowaną kapustę i dusić kilka minut. Następnie dodać marchewkę, lekko posolić, zalać wodą i dusić całość, aż warzywa całkiem zmiękną. Gdy tak się stanie, odlać w razie potrzeby zbędną wodę, dodać posiekany koperek.

W międzyczasie ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, a następnie odcedzić i ugnieść na gładkie puree z resztą masła i mlekiem lub śmietanką. Dodać kapustę, w razie potrzeby lekko dosolić i lekko doprawić pieprzem, wszystko wymieszać. Podawać posypane koperkiem.



Smacznego :)

 

*********

 

Liebster Blog Award

Od Cariiby z kuchniapostudencku.blogspot.com:

  1. Pizza z pizzerii czy domowa?

Raczej – z pizzerii ;). Najprawdziwsza, włoska, na odpowiednim cieście. Bo mało kto w domu umie zrobić taką „prawdziwą” pizzę ;). Chociaż samodzielne zrobienie pizzy w domu również jest bardzo kuszące, bo można położyć na niej, co się tylko chce.

  1. Na słodko czy na słono?

Trudne pytanie! Uwielbiam zarówno słodkie, jak i słone dania… Naprawdę, trudno się zdecydować.

  1. Ulubione warzywo?

Bakłażan! Uwielbiam go w każdej postaci, obowiązkowo zgrillowanego ze sporym chlustem oliwy! Kocham też pomidory – te letnie, pachnące słońcem… Oraz ziemniaki – w postaci najprostszego puree, ale też zapiekanek, tart, placuszków. No i jeszcze – młodą fasolkę szparagową lub kalafiora z tartą bułką zrumienioną na masełku. Cudo!

  1. Teraz mam ochotę, żeby zjeść...

Pizzę – którą dzisiaj przyrządzam na obiad! :). A potem kawałek stojącego w lodówce millefeuille!

  1. Czekolada mleczna czy gorzka?

Mleczna, zdecydowanie. Gorzką lubię tylko okazyjnie, z niecodziennymi dodatkami, i to tę najlepszych marek. Mleczną uwielbiam – za słodycz, oczywiście, ale bardziej za jej delikatny, kremowy, mleczno-śmietankowy smak.

  1. Lubisz gotować z książką kucharską?

Nie bardzo. Denerwuje mnie sprawdzanie co chwilę, co powinnam w danej chwili zrobić. Wolę bazować na zapamiętanych przepisach albo własnej wyobraźni ;).

  1. Ulubiony program kulinarny?

Niestety, w polskiej telewizji bardzo słabo z kulinarnymi programami. Jeśli chodzi o te zagraniczne – uwielbiam oglądać kuchnię Buddy`ego Valastro – za szczerość i bezpretensjonalność. Jeszcze parę by się znalazło. Najlepsze, jakie znam, lecą chyba na BBC Lifestyle.

  1. Szarlotka czy sernik?

Jeśli szarlotka – to taka na maślanym, kruchym, słodkim cieście, ze słodkimi, aromatycznymi jabłkami… A sernik – najchętniej na zimno, ale w wersji bardzo kremowej – z kremówką lub białą czekoladą, absolutnie nie z jogurtem! Z pieczonych serników uwielbiam klasyczny królewski z kakaowym ciastem oraz lekką „Złotą Rosę”.

  1. Ulubiony smak koktajlu?

Jeśli chodzi o bezalkoholowe – najbardziej lubię najprostszy, czekoladowo-bananowy ;). Zaś te z procentami – chyba klasyczną Pina Coladę.

  1. Wolisz przygotować obiad czy deser?

Lubię i to, i to… Ale bardziej jednak – desery. Szczególnie, gdy skrupulatnie wymyślam jego skład od podstaw… Uwielbiam przyrządzać desery złożone z wielu warstw, kremy, torty – potrawy trudne, czasochłonne, ale dzięki temu niezwykle satysfakcjonujące ;).

  1. Jaka kuchnia jest Ci najbliższa?

Chyba… polska ;). Za wszelkie mączne wyroby, za pyszne mięsa i gulasze, dania smażone, dużo tłuszczu ;)) oraz – cudowne, kremowe torty. Ponadto uwielbiam kuchnię włoską oraz orientalną – bo kocham w kuchni połączenie słonego i słodkiego.

 

Od cooking-for-pleasure.blog.pl

  1. Nie wyobrażasz sobie gotowania bez…

Szczypty wprawy i doświadczenia… Ale głównie – bez własnej inwencji i ogromnej wyobraźni ;).

  1. Największe kulinarne wyzwanie..

Oj, jest ich naprawdę wiele… Z pewnością mięsa – nadal nie pokusiłam się jeszcze o przyrządzenie dobrej wołowiny, dziczyzny, królika, perliczki… Mam na swoim koncie jedynie kaczkę – i choć to było duże wyzwanie, wyszła mi chyba dobrze ;). No i oczywiście – wszelkie torty i skomplikowane desery, zawsze są dla mnie wyzwaniem, jednak uwielbiam je robić.

  1. Twój kulinarny autorytet to…

Nie będę tu oryginalna – Pierre Herme. Właściwie to zafascynowałam się nim niedawno. Jego przepisy, choć często trudne i czasochłonne, są naprawdę genialne i dopracowane w każdym calu.

  1. Wolisz sprawdzone receptury czy eksperymenty ?

Eksperymenty, zdecydowanie! ;). W kuchni najbardziej lubię uruchamiać swoją wyobraźnię.

  1. Ulubiona kuchnia to…

Odpowiadałam na podobne pytanie w puli powyżej – zapraszam więc tam ;).

  1. Czego najbardziej nie lubisz robić w kuchni?

Siekać cebuli, trzeć sera albo warzyw, obierać warzyw. Takich rzemieślniczych robót, jak chyba każdy.

  1. Opisz jak wyglądałaby Twoja wymarzona kuchnia?

Duża, jasna, z ogromnymi oknami, w miejscu, które zawsze oświetlone jest promieniami słońca… Najchętniej – połączona z salonem. Z całym potrzebnym sprzętem, ale sprzętem i meblami trochę w stylu vintage ;). No i – z zawsze pełną spiżarnią :D.

  1. Czego nigdy nie zjesz?

Na razie ciężko mi myśleć o jedzeniu robactwa, a także ośmiornic, kałamarnic i tym podobnych. Ale nie wykluczam absolutnie, że kiedyś tego spróbuję, do odważnych świat należy ;).

  1. Ulubiony deser to…

Torty z kremami! Najprawdziwsze, ciężkie, maślane i mocno kaloryczne… Najlepiej takie, gdzie blaty złożone są z orzechów, a między nimi znajduje się kremu naprawdę gruba warstwa ;).

  1. Jaką książkę kucharską polecasz?

Z pewnością te najbardziej podstawowe – „Desery” Herme`a albo „Jajka” Roux... „Złotą księgę czekolady”… Ale też wiele pomniejszych książek, w której obok przepisów znaleźć można również ciekawe przemyślenia i obszerne komentarze, niepozbawione szerokich dygresji.

  1. Twoim zdaniem danie idealne na romantyczną kolację to…

Na początek – jakaś wytrawna tarta na kruchym, maślanym cieście. Do tego lekka sałatka, ze słodko-słonym połączeniem owoców i wytrawnych produktów. A na deser – najbardziej pasuje mi kremowy, delikatny mus: bavarois, panna cotta, krem karmelowy albo waniliowy… Z maślanymi ciasteczkami i gęstym sosem. No i obowiązkowo – miska świeżych owoców z czekoladowym fondue ;).

 

 

***********

 


Ten wpis bierze udział w akcji: