Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: olej kokosowy

środa, 14 grudnia 2016

 

Dziś zapraszam na pyszny makaron z kurczakiem, liśćmi szpinaku, pomidorem i kremowym sosem curry. Bardzo smaczne, aromatyczne i pożywne :)

 

Farfalle z kurczakiem w kremowym sosie curry, szpinakiem i pomidorami

Przepis własny.

Składniki (3-4 porcje):

  • 250 g makaronu farfalle lub innego krótkiego
  • 500 g filetów z piersi kurczaka
  • 1 pełna łyżka oleju kokosowego
  • 1/2 cebuli
  • 1 pomidor
  • 3 garści świeżego szpinaku
  • 200 ml kremówki 30 %
  • 1,5 łyżki curry
  • sól, pieprz, chili w płatkach, płatki migdałów

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Kurczaka oczyścić, pokroić, oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na oleju kokosowym – nie ma się rumienić, jedynie przestać być surowy. W połowie smażenia dorzucić posiekaną cebulę, a następnie pokrojonego drobno pomidora (bez gniazda) oraz umyty, porwany szpinak. Smażyć, aż szpinak zwiędnie, a płyn odparuje.

Kremówkę rozrobić w szklance z curry, dodać na patelnię. Do szklanki dodać wodę do 1/3 objętości, aby wypłukać resztki sosu i dodać na patelnię. Zagotować. Wrzucić makaron, wymieszać i gotować do zgęstnienia sosu.

Doprawić do smaku solą i płatkami chili. Podawać posypane uprażonymi migdałami.

 

Smacznego!

 

wtorek, 15 listopada 2016

 

Dokładnie dziś blog kończy 5 lat. Co więcej, 5 lat temu 15 listopada również był wtorek.

Pamiętam, jak przy każdej rocznicy mówiłam o tym, ile blog daje mi radości i jak dziękuję wszystkim, którzy go odwiedzają. Tym razem moje refleksje są nieco inne.

Gotowanie od dawna nie sprawia mi już przyjemności. Nadal lubię piec ciasta i robić desery, ale to chyba za mało, a na pewno za mało dla mnie w tym momencie, żebym cieszyła się jakkolwiek z tego, co tutaj robię. Jeszcze nigdy blog nie był tak wysoko w rankingach, nie miałam tylu fanów ani odwiedzających. Ale ja nie mam z tego ani grosza, ani żadnych możliwości. A teraz również już satysfakcji.

Nie usuwam na razie bloga, bo moją najlepszą i najgorszą cechą w jednym jest to, że nie potrafię się poddawać. Jak myślicie, że to dobra i przydatna w życiu cecha, to nigdy nie byliście w miejscu, gdy tyle rzeczy Was unieszczęśliwia, ale nadal je robicie, bo nie potraficie powiedzieć: koniec. I zostawić to wszystko, czemu poświęciliście lata czasu, pasji i wysiłku. A może gdzieś w środku nadal mam nadzieję, że i blog, i to wszystko o czym myślę, zacznie znów sprawiać mi przyjemność, bo w końcu jestem dobrą studentką psychologii i wiem, że nic nie przychodzi łatwo i samo i czasami rzeczy zachodzą tak daleko, że trzeba naprawdę się postarać, żeby znów zaczęły być czymś dobrym.

Tak więc wygląda moja okrągła rocznica i chyba nie chce mi się pisać więcej, gdyż i tak zmarnowałam dziś ogromną ilość czasu na obrabianie zdjęć i pisanie zaległych przepisów.

Zakończę to wszystko optymistycznym akcentem - parę dni temu zrobiłam zupę-krem z brokułów i ziemniaków - wegańską, dla mojej siostry weganki. Zupa bardzo jej smakowała, jadła ją i na obiad, i na kolację, co wywołało uśmiech na mojej twarzy i w sercu. Przedstawiam Wam więc przepis. I tyle na dziś.

 

Krem z brokuła i ziemniaków z olejem kokosowym, wegański

Przepis własny.

Składniki (3-4 głębokie talerze zupy):

  • 1 brokuł (ok. 500 g)
  • 2 spore ziemniaki
  • 1 pełna łyżka oleju kokosowego (użyłam nierafinowanego, pachnącego kokosem)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • chlust mleka sojowego
  • sól, pieprz, cukier
  • pestki dyni, płatki migdałowe itp.

Brokuła oczyścić, różyczki ugotować do miękkości, odcedzić. Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki i też ugotować do miękkości. Warzywa odcedzić.

Bulion przygotować, trzymać w cieple.

W garnku z grubym dnem rozgrzać olej kokosowy, krótko podsmażyć zmiażdżony czosnek. Następnie do garnka dodać ugotowane warzywa i bulion, zmiksować całość na gładki krem. Dodać trochę mleka sojowego i wymieszać. Następnie możemy dodać trochę więcej wody, jeśli krem wyszedł za gęsty – zależy to od wielkości ziemniaków itp. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Podawać gorące posypane prażonymi pestkami.

P.S. Jako, że ja nie jestem weganką, posypałam sobie gotową zupę parmezanem i to właśnie widzicie na zdjęciach.

 

Smacznego

 

poniedziałek, 10 października 2016

 

Zapraszam na przepyszne ciasto czekoladowe. Ale od początku - znalazłam kiedyś w sieci przepis na ciasto czekoladowe z pestkami dyni (na Kwestii smaku konkretnie), ale jakoś nie przekonywało mnie w stu procentach i tak sobie leżało na liście "do zrobienia". Aż ostatnio wpadłam na super pomysł.

Masło w cieście zastąpiłam przepysznym, nierafinowanym olejem kokosowym (takim o kokosowym zapachu), zaś mąkę dyniową - wymieszanymi zmielonymi pestkami dyni i zmielonymi wiórkami kokosa. W ten sposób powstało przepyszne, ciężkie, ciągnące ciasto czekoladowe, trochę jak brownie, ale jeszcze bardziej klejące - o kokosowym smaku i zapachu oraz ciekawej strukturze. Bezmączne, w sumie - całkiem zdrowe, bo w końcu ciemna czekolada, olej kokosowy i zmielone ziarna... Ja takie ciasta uwielbiam, chociaż nie wiem, czy poleciłabym je kulinarnym konserwatystom ;). Wszystkich innych zachęcam gorąco!

 

Ciągnące bezmączne ciasto czekoladowo-kokosowe z pestkami dyni

Inspiracja: ten przepis, jednak zamieniłam masło na olej kokosowy nierafinowany, a mąkę dyniową – na zmielone pestki dyni i wiórki kokosowe.

Składniki (tortownica 18 cm):

  • 60 g oleju kokosowego
  • 135 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 2 jajka
  • 65 g cukru
  • 35 g wiórków kokosowych (+ więcej do posypania)
  • 50 g pestek dyni (+ więcej do posypania)

Wiórki kokosowe i pestki dyni zmielić razem w blenderze na mąkę. Połowę czekolady roztopić w kąpieli wodnej wraz z olejem kokosowym, lekko przestudzić. Wymieszać z roztrzepanymi żółtkami oraz mieszanką dyniowo-kokosową. Białka ubić na sztywno, a następnie po łyżce dodawać cukier, ubijając, do uzyskania gęstej i sztywnej masy jak na bezę. W trzech turach dokładnie wmieszać do masy czekoladowej. Na koniec dodać posiekaną resztę czekolady.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (dno), boki nasmarować tłuszczem. Masę przelać do formy, wyrównać. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 20 minut. Wyjąć, studzić przez 30 minut – ciasto opadnie.

Nieco wiórków kokosowych zmielić z pestkami dyni na mąkę, aby otrzymać „zieloną” posypkę (więcej dyni niż wiórków, na oko). Posypać ciasto. Przestudzić całkowicie (dopiero gdy ciasto będzie zimne i czekolada w cieście stężeje, będzie się dobrze kroić).

 

Smacznego!!!

 

poniedziałek, 25 lipca 2016

 

Dziś przepis na zdrowy i wegański deser! Który jest tak zdrowy, że bez wyrzutów sumienia możecie jeść go na śniadanie ;). To najprawdziwsze jagody z kruszonką z płatków owsianych, migdałów i kokosa, z olejem kokosowym. Robi się błyskawicznie i bezproblemowo, a najlepiej smakuje z lodami lub gęstym słodkim jogurtem :)

 

Crumble z płatków owsianych, kokosa i migdałów z olejem kokosowym i jagodami

Przepis z książki Kingi Paruzel Fit słodkości, podaję po zmianach.

Składniki (okrągła forma ok. 24 cm):

  • 3 niepełne szklanki jagód (lub mieszanych owoców leśnych)
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego nierafinowanego
  • 1/4 szklanki płatków migdałowych
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki cukru, cukru brązowego lub ksylitolu (lub do smaku, zależy od owoców)
  • wanilia (np. ekstrakt)

Owoce umyć, osuszyć. Olej kokosowy roztopić. Dodać do niego migdały, kokos, wanilię i płatki owsiane. Wmieszać też miód i cukier/słodzik. Na koniec wmieszać owoce. Przełożyć do natłuszczonej foremki. Piec w 180 stopniach ok. 20 minut, aż wierzch się zrumieni. Podawać z gęstym jogurtem lub gałką lodów.

 

Smacznego!