Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: truskawki/maliny/jeżyny

niedziela, 17 lipca 2016

 

Ostatnio miałam dość długą przerwę w blogowaniu, jako że byłam w rozjazdach i nie gotowałam nic zupełnie. Teraz zapewne będzie musiało się to zmienić. Ale póki co - prezentuję Wam pyszny tort, który przygotowałam na okrągłe urodziny mojej Mamy! Klasyka z lekkim urozmaiceniem: biszkopt, krem mascarpone, maliny, truskawki, a w środku migdałowa beza. Pysznie i letnio.

Poza tym, w ostatnich dniach na fanpage`u stuknęło mi 500 fanów! Bardzo, bardzo dziękuję wszystkim. Mam nadzieję, że przyniesie mi to wenę.

 

Tort Truskawkowo-Malinowy Ogródek

Przepis autorski.

Składniki na biszkopt (tortownica ok. 28 cm):

  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z solą na sztywno, a następnie po łyżce dodawać cukier, ubijając, do uzyskania gęstej, lśniącej masy. Wmiksować żółtka. Mąki przesiać. Szybko, lecz dokładnie wmieszać w trzech turach szpatułką do masy. Masę wylać do tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia). Piec w 160 stopniach ok. 45 minut. Zrzucić z wysokości 0,5 metra na ziemię, wystudzić całkowicie. Wyjąć z formy, przekroić na dwa blaty.

Blat migdałowy:

  • 3 białka, szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 100 g płatków migdałowych, z grubsza pokruszonych

Białka ubić z solą, a następnie po łyżce dodawać cukier, ubijając, do uzyskania gęstej, sztywnej, lśniącej masy. Wmieszać migdały. Masę wyłożyć do tortownicy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia, rozsmarować. Suszyć w temperaturze 160 stopni ok. 30 minut, a następnie w 140 ok. 40 minut lub do uzyskania suchej bezy (zależy od piekarnika). Wystudzić, oddzielić od papieru.

Nasączenie:

  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/4 szklanki wódki

Wymieszać.

Krem mascarpone:

  • 1 kg sera mascarpone
  • 330 ml kremówki 30 %
  • 10 łyżek cukru pudru (lub do smaku)

Mascarpone ubić z kremówką na sztywny krem, pod koniec dodając cukier puder do smaku.

Owoce:

  • 200 g malin
  • 200 g truskawek

Maliny oczyścić delikatnie, jeśli trzeba; truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć, pokroić w plasterki.

Ponadto:

  • owoce, kolorowe kuleczki do ozdoby
  • 2 opakowania biszkoptów ladyfingers
  • wstążeczka

Na paterze umieścić jeden blat biszkoptu. Ponakłuwać i nasączyć połową ponczu. Wyłożyć cienką warstwę kremu, na to wyłożyć truskawki (ile chcemy) i pokryć sporą ilością kremu. Przykryć blatem bezowym. Posmarować cienką warstwą kremu, ułożyć przekrojone na pół maliny, przykryć kremem i ostatnim blatem biszkoptowym. Ponakłuwać, nasączyć. Górę i boki tortu pokryć resztą kremu. Górę przyozdobić. Boki tortu obłożyć biszkoptami. Przewiązać wstążeczką. Podawać od razu po przyrządzeniu, aby beza nie zmiękła.

 

Smacznego!

 

niedziela, 03 lipca 2016

 

Zdecydowanie niebanalna sałatka, którą wymyśliłam, puszczając nieco wodze fantazji :D Raczej nie jest ona przeznaczona dla ludzi o tradycyjnych gustach, ale mi smakowała bardzo! Truskawki, zielone oliwki, kremowa ricotta, parmezan, sos miodowo-balsamiczny, pieprz... Pycha! Polecam odważnym :)

 

Sałatka z truskawkami, zielonymi oliwkami, ricottą i parmezanem

Przepis autorski.

Składniki (1 porcja):

  • 140 g truskawek
  • 70 g zielonych oliwek (ulubionych)
  • 80 g ricotty
  • 2 łyżki tartego parmezanu (lub startego w płatki)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz, pieczywo

Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki, przekroić na połówki. Odsączone oliwki też przekroić na połówki. Na talerzu ułożyć truskawki i oliwki. W miseczce wymieszać oliwę, miód i ocet, polać sałatkę. Oprószyć czarnym pieprzem. Poukładać kopce z ricotty. Posypać parmezanem. Podawać z pieczywem.

 

Smacznego!!!

 

środa, 29 czerwca 2016

 

W tym roku dostałam na urodziny książkę Kingi Paruzel Fit Słodkości i dziś chciałabym zaprezentować Wam pierwszy przepis z niej pochodzący - na początek coś łatwego :) - lody wegańskie! Z malin, mleka kokosowego i miodu. Trzyskładnikowe, pyszne i zdrowe, na obecne upały idealne :)

 

Lody malinowo-kokosowe (wegańskie)

Przepis z książki Kingi Paruzel Fit Słodkości, podaję po zmianach.

Składniki:

  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 100 g miodu lub syropu z agawy (lub do smaku)
  • 1 opakowanie malin (ok. 250 g)

Wszystkie składniki zmiksować blenderem na gładką masę – dodać miodu lub syropu do smaku. Przelać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z instrukcją lub wstawić do zamrażarki i przez pierwsze 4 godziny co pół godziny miksować blenderem, aby pozbyć się kryształków lodu. Przed jedzeniem 30 minut wcześniej wyjąć do lodówki, aby lody zmiękły.

 

Smacznego!

 

środa, 22 czerwca 2016

 

Kiedy jest się małym dzieckiem, czeka się z utęsknieniem na każde urodziny - bo dostaje się wtedy prezenty, bo przychodzą przyjaciele i ten jedyny dzień w roku jest "tylko dla ciebie". Kiedy byłam trochę starsza, urodziny były dla mnie przybliżaniem się do wieku dorosłości. Potem pamiętam osiemnaste urodziny, które skończyły się katastrofą, na szczęście byli wokół mnie przyjaciele, którzy sprawili, że dzień nie był taki zły.

Dziewiętnaste urodziny, podczas których byłam w fatalnym miejscu w życiu, ale rodzina przyjechała wtedy z niespodzianką, aby osłodzić mi ten dzień. Nie wiem, czy tak już jest, że każde następne przyjmuje się już raczej z całkowitą obojętnością. Koledzy i koleżanki nie przyjdą już z czapeczkami i dmuchanymi balonikami, rodzina jest daleko, a ja sama patrzę na ten piękny, upalny dzień za oknem i stwierdzam, że to dzień jak każdy inny.

W mało popularnym blogu dobre jest to, że raczej niewiele osób czyta to, co piszę. Czasem ktoś zrobi karpatkę z mojego przepisu, czasem tiramisu, i bardzo mnie to cieszy. A jeśli ktoś nie czyta moich wpisów, to ok, bo w takim razie do takich osób po prostu nie są one skierowane. Ci, co czytają, to właśnie ludzie, którzy powinni to przeczytać.

Gdybym miała wyszukać jakiś największy pozytyw w moim obecnym życiu, to powiedziałabym tak: praktycznie nie zdarza mi się zawalać rzeczy, na których naprawdę mi zależy. Przez wszystkie lata swojego życia, a może raczej lata ostatnie nauczyłam się wytrwałości i tego, żeby nigdy się nie poddawać. Może czasem powoduje to, że walę głową w ścianę próbując naprawić coś wciąż tym samym sposobem albo ratować rzecz, dla której nie ma już ratunku. Może ktoś powie, że na co komu sukcesy, które tak naprawdę wcale nie cieszą. Ale w braniu życia na rozum chodzi o to, że ma się nadzieję na to, że kiedyś jednak wstanie taki dzień, w którym to wszystko sprawi, że powiem: jestem szczęśliwa. Jeśli nie miałabym nadziei, nie miałabym po co żyć ogólnie, ale jeśli ma się ją nadal - trzeba mieć życie, do którego można potem będzie wrócić. 

To chyba tyle. Happy birthday to me.

Tradycyjnie, w tym roku także upiekłam sobie tort. Z moim ulubionym maślanym kremem truskawkowym, miękkim biszkoptem, chrupiącą warstwą z białej czekolady i polewą z białej czekolady również. Nie jest może idealny, ale jestem z niego zadowolona. Zaplanowałam go sobie i wymyśliłam już dawno temu - teraz tylko pozostaje rozkoszować się jego smakiem! Polecam więc serdecznie.

 

Tort Chrupiąca Truskawka White

Luźna inspiracja: tort Chrupiąca Malina z Cukierni Sowa; przepis, wykonanie i cała reszta – autorskie.

Składniki na biszkopt (tortownica 18 cm):

  • 3 jajka
  • 71 g mąki pszennej
  • 26 g mąki ziemniaczanej
  • 95 g cukru
  • szczypta soli

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodając cukier i miksując dalej aż do uzyskania gęstej, bardzo sztywnej piany. Następnie dodać żółtka, dokładnie, lecz niezbyt długo miksując. W misce wymieszać oba rodzaje mąki. Dodawać je w 3 partiach do ubitych jajek, przesiewając przez sitko i mieszając dokładnie, lecz bardzo delikatnie drewnianą łyżką. Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (lub natłuszczonej – jednak tylko dno, nie boki – w przeciwnym razie biszkopt opadnie). Piec ok. 45-50 minut w 170 stopniach. Następnie gotowy biszkopt zrzucić na ziemię z wysokości ok. 0,5 metra i zostawić w formie do przestudzenia. Gdy wystygnie całkowicie, wyjąć delikatnie z formy, oddzielając nożem boki. Zostawić do całkowitego przestudzenia,  przekroić na 3 równe blaty.

Krem maślany truskawkowy:

  • 200 g truskawek
  • 150 g masła, miękkiego
  • 3 łyżki cukru pudru (lub do smaku)

Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować, zmiksować blenderem, jednak tak, aby zostały małe kawałki owoców. Wymieszać z cukrem, podgrzać do rozpuszczenia cukru, wystudzić. Masło ubić mikserem na puch, a następnie po łyżce dodawać wystudzone truskawki. Miksować do uzyskania puszystego kremu. Jeśli trzeba, dodać cukru pudru do smaku.

Truskawki w czekoladzie:

  • 20 g czekolady białej, roztopionej z odrobiną masła
  • 3 truskawki

Truskawki umyć, dokładnie osuszyć. Maczać do połowy w czekoladzie. Odstawić do lodówki do zastygnięcia.

Chrupka:

  • 80 g białej czekolady
  • 50 g rurek waflowych z kremem
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki śmietany kremówki

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z masłem i śmietanką, wmieszać rozdrobnione rurki.

Poncz:

  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 łyżki spirytusu

Wymieszać.

Na dużej desce, na papierze do pieczenia umieścić pierwszy blat tortu, nasączyć. Posmarować cieniutką warstwą kremu, na to rozsmarować całą chrupkę i znów posmarować cieniutką warstwą kremu. Położyć środkowy blat, nasączyć, wyłożyć grubą warstwę kremu. Na górę położyć ostatni blat, nasączyć. Wierzch i boki posmarować kremem, wygładzić nożem. Włożyć na 15 minut do zamrażarki.

Glazura z białej czekolady:

  • 100 g białej czekolady
  • 45 ml kremówki
  • 1 g żelatyny
  • 1 łyżeczka glukozy

Glukozę, śmietankę i żelatynę umieścić w garnuszku, podgrzać do rozpuszczenia cukru i żelatyny (nie gotować!). Wmieszać pokruszoną czekoladę, odczekać chwilę, a następnie wymieszać do uzyskania gładkiej polewy. Zmrożony tort wyjąć z zamrażarki, oblać polewą, tak, aby ściekała po bokach, pomagając sobie szerokim nożem.

Ponadto:

  • 150 g rurek waflowych

Kilka rurek pokroić na kawałki. Udekorować nimi dolny brzeg tortu oraz górę. Resztę pokruszyć, obsypać boki. Na górze ułożyć truskawki w czekoladzie. Włożyć do lodówki do stężenia. Przed jedzeniem wyjąć odpowiednio wcześniej, aby krem zmiękł.

 

Smacznego!!!

 

środa, 15 czerwca 2016

 

Jeśli chodzi o galaretki, nie jestem aż tak wymagająca - choć faktem jest, że od kupnych jedzonych w dużej ilości trochę bolą mnie zęby. Dlatego ostatnio, gdy kupiłam truskawki, a w domu nie miałam ani jajek, ani żadnego nabiału, z którego mogłabym wyczarować jakiś deser, postanowiłam zrobić domowe galaretki truskawkowe. Błyskawiczne do przygotowania, słodkie do tego stopnia, jak lubimy, pełne owoców - pyszne. Uwaga: w oryginalnym przepisie mowa jest o obtaczaniu ich w cukrze - nie wiem, możecie próbować, gdy ja próbowałam, cukier na galaretkach roztapiał się dosłownie w dwie sekundy. Możecie spróbować wymieszać glukozę ze skrobią ziemniaczaną i w takiej mieszance obtaczać galaretki lub po prostu użyć kokosa czy mielonych migdałów.

Drugi deser truskawkowy to również coś niezwykle prostego i ekspresowego - krem truskawkowy tylko z truskawek, kremówki i cukru pudru. Jest on delikatnie truskawkowy, ale nie radzę zwiększać ilości owoców - chyba, że chcecie dodać do kremu żelatyny; w mojej wersji są to idealne proporcje, aby krem zachował sztywność bez dodatku żelatyny czy fixu. Przy okazji chciałabym dodać, że do kremu użyłam śmietanki 30 % Mleczna Dolina z Biedronki - na wielu blogach naczytałam się, jaka to beznadziejna śmietanka i jak zepsuła komuś ciasto. Otóż NIE - mnie ta śmietanka ubiła się bez wysiłku na idealnie gęsty krem. Także nie warto obwiniać firmy śmietanki za kulinarne niepowodzenia - wystarczy poćwiczyć swój warsztat :) Zapraszam na przepisy!

 

 

Krem truskawkowy z bitej śmietanki, najprostszy

Przepis autorski.

Składniki:

  • 450 ml kremówki 30 %, bardzo zimnej
  • 70 g cukru pudru, lub do smaku
  • 150 g truskawek

Kremówkę ubić na mocno sztywny krem, pod koniec dodając cukier puder. Truskawki rozgnieść blenderem na mus z małymi kawałeczkami owoców, jeśli trzeba, dosłodzić do smaku.

 

 

 

Galaretki truskawkowe w cukrze

Przepis z Moich Wypieków (klik).

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 g cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 25 g żelatyny
  • cukier puder wymieszany ze skrobią lub mielone wiórki kokosowe/migdały do obtaczania

Żelatynę zalać wodą, odstawić do napęcznienia. Truskawki rozgnieść blenderem na mus. Dodać cytrynę i cukier, zagotować i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Dodać napęczniałą żelatynę, podgrzać do rozpuszczenia – nie gotować. Następnie masę wylać do wyłożonej folią przezroczystą formy kwadratowej (ok. 18x18). Wystudzić, schłodzić przez kilka godzin w lodówce do stężenia. Następnie kroić w prostokąty. Bezpośrednio przed jedzeniem obtaczać w cukrze lub wiórkach/migdałach.

 

Smacznego!!!

 

wtorek, 07 czerwca 2016

 

Po świetnym weekendzie wrócić trzeba do rzeczywistości, niestety. Może ten serniczek choć trochę umili mi nastrój, może umili go i Wam - dwukolorowy kremowy sernik na zimno z truskawkami - jedna warstwa jest mocno truskawkowa, druga bardziej śmietankowa, obie pyszne. Do tego polewa z kwaśnej śmietany i ciasteczkowy spód. Smak lata - polecam!

 

Sernik na zimno truskawkowy dwukolorowy z białą czekoladą i kremówką

Przepis stąd, podaję po zmianach.

Składniki na spód (tortownica 18 cm):

  • 50 g herbatników maślanych
  • 40 g masła

Herbatniki pokruszyć w blenderze, wymieszać z miękkim masłem. Masą wyłożyć dno tortownicy. Schładzać przez 30 minut w lodówce.

Masa serowa:

  • 250 g twarogu 3-krotnie zmielonego
  • 150 ml kremówki 30 %
  • 300 g truskawek
  • 4 lekko czubate łyżki cukru pudru (lub do smaku)
  • 75 g białej czekolady
  • 2,5 łyżeczki żelatyny

Twaróg umieścić w misie miksera razem ze śmietanką, ubić na sztywną masę. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić. 2 łyżeczki żelatyny zalać 3 łyżkami wody, odstawić na 10 minut. Następnie pogrzać do rozpuszczenia – nie gotować. Czekoladę zahartować łyżką masy, zmiksować do masy. Tak samo postąpić z żelatyną.

Pozostałe 1/2 łyżeczki żelatyny zalać łyżką wody, odstawić na kilka minut, rozpuścić, nie gotować. Truskawki rozgnieść na mus. Masę serową podzielić na dwie części. Do jednej dodać 3/4 musu truskawkowego, do drugiej 1/4. Następnie dodać do każdej z części cukru pudru do smaku. Pozostałą żelatynę zahartować łyżką masy z większą ilością truskawek, zmiksować razem. Na spód herbatnikowy wyłożyć jaśniejszą masę, a na nią ciemniejszą. Odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.

Polewa śmietanowa:

  • 3 czubate łyżki śmietany 18 % (kwaśnej)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • truskawki

Wymieszać, rozprowadzić po serniku. Udekorować truskawkami.

 

Smacznego!

 

niedziela, 01 maja 2016

 

Witam urlopowo i wiosennie :) Jako, że na dworze piękna pogoda, a myśli wędrują już w kierunku późnowiosennym, przygotowałam na majówkę pyszną kremową charlotte. To francuski deser składający się z kremu bądź musu otoczonego biszkoptami ladyfingers. U mnie jest to kwaskowy mus malinowy i aksamitny, jasnoróżowy krem mascarpone z malinami. Pysznie i wiosennie. Ulubione smaki mojej Mamy :) Zapraszam!

 

Charlotte z musem malinowym i malinowym kremem mascarpone

Przepis z MW (klik), podaję po modyfikacjach.

Składniki (tortownica ok. 18 cm):

  • 200 g biszkoptów ladyfingers (do tiramisu)
  • cukier puder, orzechy włoskie, czerwone owoce, różowy cukier do dekoracji

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty lekko poucinać od dołu po skosie, aby swobodnie stały w tortownicy, i poukładać na stojąco, tworząc obręcz.

Mus malinowy:

  • 350 g malin (mogą być mrożone)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 %
  • 2,5 łyżeczki żelatyny

Maliny umieścic w garnuszku, dodać cytrynę i cukier i podgrzewać, aż cukier się rozpuści, a owoce puszczą sok (lub: rozmrożą się, gdy mrożone). Rozgnieść blenderem na mus. Uwaga: jeśli pesteczki w malinach nam przeszkadzają, można przetrzeć mus przez sito, ja tego nie robiłam. Dodać żelatynę, podgrzewać do rozpuszczenia (uwaga: nie gotować). Odstawić do ostudzenia.

Kremówkę ubić na sztywno. Następnie łyżkę bitej śmietany wmieszać do musu malinowego, aby go zahartować; potem całą śmietanę dodać do musu i wymieszać krótko, lecz dokładnie mikserem. Wstawić do lodówki, aby masa zaczęła tężeć (w międzyczasie mieszać) – gdy już lekko stężeje, wyłożyć ją do środka formy, pomiędzy biszkopty, wyrównać. Wstawić do lodówki na godzinę, aż mus będzie prawie stężały.

Krem malinowy mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone
  • 130 ml kremówki 30 lub 36 %
  • 4 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 150 g malin (mogą być mrożone)

Maliny umieścić w garnuszku, podgrzewać, aż puszczą sok (lub się rozmrożą). Zmiksować blenderem. Dodać żelatynę, podgrzewać, aż się rozpuści (mieszając) – nie gotować. Odstawić do przestudzenia.

Mascarpone umieścić w misie miksera z cukrem pudrem i kremówką. Ubić na gęsty i sztywny krem. Następnie łyżkę kremu wmiksować do malin, aby go zahartować. Dodać całość malinowego musu do kremu mascarpone, zmiksować, jeśli trzeba, dosłodzić. Krem wyłożyć równomiernie na stężały mus malinowy. Włożyć do lodówki na kilka godzin, aż deser całkowicie stężeje.

Następnie delikatnie usunąć obręcz tortownicy, deser przełożyć na paterę. Udekorować cukrem pudrem, owocami, orzechami itp., można przewiązać wstążeczką.

 

Smacznego!!!

 

środa, 11 listopada 2015

 

Miałam ochotę na sernik czekoladowy. Jak to mówiłam nieraz, nie przepadam za pieczonymi sernikami, także po zaspokojeniu chętki stwierdziłam, że wcale mi aż tak nie smakuje. Ale mojemu chłopakowi, który serniki bardzo lubi, chyba zasmakował, dlatego też podaję przepis i polecam sernikomaniakom :).

Uwaga: dodałam do ciasta sporo truskawek, jednak ściemniały one i zagubiły się całkowicie w masie. Można więc dodać ich jeszcze więcej lub zamienić na bardziej wyraziste maliny.

 

Sernik czekoladowy z truskawkami, ganache i bitą śmietaną

Inspiracja: ten przepis, podaję po zmianach – zmieniłam maliny na truskawki i dodałam znacznie więcej cukru (masa wg przepisu była kwaśna i niesmaczna).

Spód ciasteczkowy (tortownica 18 cm):

  • 50 g herbatników maślanych
  • 40 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Składniki rozgnieść blenderem do otrzymania konsystencji mokrego piasku, wyłożyć masą spód natłuszczonej tortownicy. Wstawić do lodówki. 

Masa serowa:

  • 500 g tłustego twarogu, 3-krotnie zmielonego
  • 3 jajka
  • 4 łyżki kremówki
  • 210 g cukru (lub mniej, w zależności od kwaśności sera)
  • 160 g gorzkiej czekolady
  • 20 dużych truskawek, pokrojonych w kawałki (lub maliny)

Składniki masy krótko, lecz dokładnie zmiksować, wmieszać owoce. Masę wyłożyć na ciasteczkowy spód. Piec w kąpieli wodnej, w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok. 90 minut. Wystudzić dokładnie i schłodzić mocno w lodówce.

Dodatkowo:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml kremówki
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml kremówki, ubitej z 1 łyżką cukru pudru

Czekoladę roztopić z masłem i śmietanką do uzyskania gładkiego ganache. Pokryć polewą sernik. Gdy zastygnie, udekorować bitą śmietanką.

 

Smacznego!

 

poniedziałek, 21 września 2015

 

Ostatnio przywiozłam sobie z domu Desery mistrza Herme i parę dni temu zrobiłam z tej książki prosty, ale wykwintny i niebanalny deser. Mus czekoladowo-malinowy, ale... nie składa się on z warstw musu z malin i czekolady. Malinowe puree znajduje się... w środku musu czekoladowego, nadając czekoladzie kwaskowy, malinowy smak! Takiego musu jeszcze nie jedliście. Polecam serdecznie :)

 

Mus malinowo-czekoladowy

Przepis P. Herme, od siebie dodałam cukier, zamieniłam jeżyny na maliny.

Składniki (4-8 pucharków):

  • 90 ml śmietanki 30 %
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 150 g malin, przetartych przez sito
  • 100 g cukru
  • 300 g śmietanki 36 %, mocno zimnej
  • 100 g gorzkiej czekolady

Śmietankę 36 % ubić na sztywno, odstawić do lodówki. Maliny wymieszać z cukrem i żelatyną i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru i żelatyny. 90 ml śmietanki zagotować, dodać pokruszoną czekoladę. Odczekać 2 minuty, a następnie wymieszać do uzyskania gładkiego sosu. Owoce i czekoladę wystudzić.

Do bitej śmietany dodać masę czekoladową i owocową (przestudzone) i wymieszać dokładnie szpatułką do uzyskania gładkiej masy. Schłodzić w lodówce. Nałożyć do pucharków i schładzać kilka godzin.

 

 

Smacznego!

poniedziałek, 31 sierpnia 2015

 

Parę dni temu upiekłam łososia. Nie chciałam jednak, żeby była to zwykła pieczona ryba, dlatego nasmarowałam ją papryką w proszku i podałam w towarzystwie jeżynowego chutneyu. A do tego - puree z kukurydzy i ziemniaków. Wyszło naprawdę pysznie, prosto i niebanalnie. Gorąco polecam!

 

Łosoś w papryce z chutneyem jeżynowym

Przepis inspirowany tym, wykorzystanie jeżyn i finalna wersja – autorska.

Składniki (2 porcje):

  • 260 g filetu z łososia, podzielonego na 2 równe porcje
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, słodka i ostra papryka

Łososia osuszyć, nasmarować oliwą, natrzeć solą, odrobiną ostrej papryki i sporą ilością słodkiej. Ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Piec 15-20 minut w 200 stopniach.

Chutney jeżynowy:

  • 150 g jeżyn
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej rozrobiona w 2 łyżkach wody
  • sól, ostra papryka

Jeżyny wrzucić do rondla, dodać 3 łyżki wody i dusić kilka minut, rozgniatając owoce widelcem (jednak nie do końca, mają pozostać duże kawałki jeżyn). Dodać cukier i cytrynę, podgrzewać do zgęstnienia. Dodać skrobię i gotować chwilę do uzyskania gęstego sosu. Doprawić papryką i niewielką ilością soli. Podawać do łososia.

 

 

 

Puree ziemniaczano-kukurydziane ze słodką papryką

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 120 g ziemniaków, ugotowanych
  • 200 g kukurydzy z puszki, odsączonej z zalewy
  • 1 pełna łyżka masła
  • sól, słodka papryka

Kukurydzę i ziemniaki oraz masło zblendować na puree, zostawiajać gdzieniegdzie ziarnka kukurydzy. Doprawić do smaku solą i odrobiną papryki. Podawać posypane papryką.

 

Smacznego! :)

 

 
1 , 2 , 3 , 4