Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: kremówka/słodka śmietanka

środa, 14 grudnia 2016

 

Dziś zapraszam na pyszny makaron z kurczakiem, liśćmi szpinaku, pomidorem i kremowym sosem curry. Bardzo smaczne, aromatyczne i pożywne :)

 

Farfalle z kurczakiem w kremowym sosie curry, szpinakiem i pomidorami

Przepis własny.

Składniki (3-4 porcje):

  • 250 g makaronu farfalle lub innego krótkiego
  • 500 g filetów z piersi kurczaka
  • 1 pełna łyżka oleju kokosowego
  • 1/2 cebuli
  • 1 pomidor
  • 3 garści świeżego szpinaku
  • 200 ml kremówki 30 %
  • 1,5 łyżki curry
  • sól, pieprz, chili w płatkach, płatki migdałów

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Kurczaka oczyścić, pokroić, oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na oleju kokosowym – nie ma się rumienić, jedynie przestać być surowy. W połowie smażenia dorzucić posiekaną cebulę, a następnie pokrojonego drobno pomidora (bez gniazda) oraz umyty, porwany szpinak. Smażyć, aż szpinak zwiędnie, a płyn odparuje.

Kremówkę rozrobić w szklance z curry, dodać na patelnię. Do szklanki dodać wodę do 1/3 objętości, aby wypłukać resztki sosu i dodać na patelnię. Zagotować. Wrzucić makaron, wymieszać i gotować do zgęstnienia sosu.

Doprawić do smaku solą i płatkami chili. Podawać posypane uprażonymi migdałami.

 

Smacznego!

 

sobota, 10 grudnia 2016

 

Zapraszam na deser w klimacie świątecznym - czyli bożonarodzeniowe trifle! Pokruszone nadziewane pierniczki wymieszane z suszonymi owocami i cynamonem, waniliowy krem angielski na śmietance kremówce, bita śmietana... Pyszny i aromatyczny. I prosty do zrobienia! Polecam :)

 

Trifle: pierniczki, custard, suszone owoce, bita śmietana, cynamon

Przepis autorski.

Składniki na custard waniliowy ze śmietanką:

  • 400 ml kremówki 30 %
  • 100 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Kremówkę u mleko zagotować z cukrem i wanilią. Żółtka i jajko ubić na puch. Wlewać do nich strumieniem gorącą śmietankę z mlekiem, ubijając. Następnie całość przelać znów do garnka i podgrzewać, mieszając trzepaczką, do zgęstnienia kremu. Uwaga: należy być ostrożnym, aby nie zrobiła się jajecznica. Przelać do miski, nakryć folią i ostudzić całkowicie, a następnie schłodzić w lodówce.

Warstwa pierniczkowo-bakaliowa:

  • 150 g pierniczków czekoladowych nadziewanych
  • 50 g suszonych śliwek, posiekanych
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki rumu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki kawy (płynu, nie proszku)
  • cynamon

Śliwki i rodzynki zalać rumem, cytryną i kawą, zagotować i zostawić do ostudzenia, aby napęczniały. Odlać nadmiar płynu. Wymieszać z kawałkami pierniczków. Umieścić na dnie szklanej miski lub pucharków, oprószyć cynamonem.

Na to wyłożyć krem jajeczny.

Ponadto:

  • 250 ml kremówki 30 %
  • 1 łyżka cukru pudru
  • pierniczki i cynamon do dekoracji

Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wyłożyć na krem w pucharkach lub misce. Oprószyć cynamonem i udekorować pierniczkami. Przechowywać w lodówce.

 

Smacznego!!!

 

poniedziałek, 28 listopada 2016

 

Witam i przedstawiam smakowitą zapiekankę ziemniaczaną ze szpinakiem, fetą, serkiem kremowym i innymi smakowitymi dodatkami. To moja wariacja (podyktowana zawartością lodówki) na temat znanej zapiekanki z Kwestii Smaku, którą robiła kiedyś moja Ciocia i Kuzynka (o ile dobrze pamiętam). Jest pyszna, dobrze trzyma formę i nie taka pracochłonna do zrobienia. Zapraszam!

 

Zapiekanka z ziemniakami, szpinakiem, fetą i kremowym serkiem

Inspiracja: ten przepis z Kwestii Smaku, jednak bardzo wiele w nim zmieniłam. Podaję własną wersję.

Składniki (forma ok. 25x25 cm):

  • 750 g ziemniaków (waga po obraniu)
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek, oregano
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 200 g serka kremowego
  • 150 g sera feta
  • 4 średnie jajka

Ziemniaki obrać, pokroić na plastry (nie jakieś bardzo cienkie). Zagotować w osolonej wodzie i gotować przez jakieś 3-5 minut, aż zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Odcedzić na durszlaku. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować łyżką oleju. Wyłożyć na dno połowę ziemniaków, równomiernie. Oprószyć solą.

Szpinak włożyć do garnka, rozmrozić, odparować wodę. Dodać masło, podgrzać. Dodać czosnek (dodałam suszony) oraz szczyptę soli. Połowę serka kremowego i połowę pokruszonej fety wymieszać z 50 ml śmietanki i jajkami, roztrzepać wszystko razem. Wymieszać całość ze szpinakiem. Doprawić solą, pieprzem, gałką oraz sporą ilością czosnku. Masę wylać na ziemniaki w formie.

Resztę serka wymieszać z resztą pokruszonej fety i śmietanki. Doprawić solą, pieprzem, gałką. Wylać masę na szpinak. Na górę wyłożyć resztę ziemniaków. Oprószyć solą, pieprzem i oregano. Piec w 200 stopniach ok. 30 stopni lub do czasu, aż zapiekanka stężeje.

 

Smacznego!

 

czwartek, 10 listopada 2016

 

Pyszne, kremowe, słodkie pralinki z mlecznej czekolady (lub ciemnej, jak kto lubi). Z lekką wiśniową nutką. Szybkie do zrobienia i urocze :) Polecam!

 

Pralinki lekko wiśniowe z mlecznej czekolady 

Przepis z książki Cukiernia Lidla, zmodyfikowany lekko. Uwaga: pralinki wychodzą mocno słodkie, jeśli chcemy bardziej wytrawne, polecam użyć deserowej czekolady.

Składniki (ok. dwa talerzyki pralinek):

  • 25 ml kremówki 30 %
  • 20 g płynnego miodu
  • 225 g czekolady mlecznej (lub deserowej/gorzkiej/pół na pół)
  • 35 g masła
  • 35 ml likieru wiśniowego (lub innego ulubionego) lub pomieszany wiśniowy syrop z wódką

Kremówkę roztopić z miodem. Dodać połamaną na kawałeczki czekoladę i poczekać, aż się roztopi; jeśli nie roztopi się całkowicie, roztapiać jeszcze chwilę w kąpieli wodnej. Wmieszać masło do roztopienia. Lekko wymieszać, wmieszać alkohol. Masę wlewać do foremki na pralinki i wstawiać na kilka godzin do lodówki do stężenia. Wyjąć z foremek. Można również z tężejącej masy formować kulki i odkładać do dalszego tężenia. Opcjonalnie obtoczyć w kakao.

 

Smacznego!

 

środa, 09 listopada 2016

 

Dziś coś dla wielbicieli brukselki i niekonwencjonalnych smaków. Małe kapustki w śmietanowym sosie z parmezanem i żurawiną. Ważne, żeby dobrze wypłukać brukselki, aby pozbyć się goryczy oraz żeby ich nie rozgotować. Zapraszam...

 

Brukselka w śmietance z parmezanem i żurawiną

Przepis własny.

Składniki (2-4 porcje):

  • 500 g brukselki
  • 200 ml kremówki 30 %
  • 40 g tartego parmezanu lub grana padano
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • sól, cukier, pieprz, majeranek

Brukselkę oczyścić, odciąć zdrewniałe końcówki, obrać z wierzchnich, zepsutych liści. Wrzucić na osolony i posłodzony wrzątek i zblanszować przez kilka minut, aż zmiękną, ale nie będą się rozpadać! Odcedzić, pokroić na połówki. Włożyć na głęboką patelnię, wlać śmietankę. Zagotować. Dodać ser i wymieszać, roztopić. Wmieszać żurawinę. Pogotować chwilę do zgęstnienia sosu, doprawić do smaku. Podawać z puree ziemniaczanym lub świeżym pieczywem.

 

Smacznego!

 

niedziela, 23 października 2016

 

Dawno nie było na blogu jakiegoś dania, będzie więc dziś. Plastry schabu zapiekane z cebulą, brokułem, śmietanką i żółtym serem. Szybkie do zrobienia, pyszne i pożywne :)

 

Schab zapiekany z cebulą, brokułem, serem i śmietanką

Przepis własny.

Składniki (4 porcje):

  • 700 g schabu
  • 1/2 brokuła (ok. 250 g)
  • 1 duża cebula
  • 200 ml kremówki 30 %
  • 130 g żółtego sera
  • sól, pieprz, przyprawy (użyłam mieszanki rozmarynu, oregano, tymianku, pieprzu)

Schab oczyścić z tłuszczu, pokroić na kotlety. Doprawić solą, pieprzem i przyprawami. Umieścić w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia – tak, aby przykryć dno. Na wierzchu położyć pokrojoną w piórka cebulę i zblanszowane różyczki brokuła. Śmietankę posolić lekko i popieprzyć, wylać na zapiekankę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 1,5 godziny – do miękkości mięsa. Na ostatnie 15 minut przykryć wierzch plasterkami sera, aby się stopił. Podawać z ryżem lub ziemniakami.

 

Smacznego!

 

piątek, 21 października 2016

 

Kilka razy prezentowałam już przepis na domowy krem a`la nutella. Tak jak mówiłam kiedyś przy okazji, w domu nie da się przygotować czegoś co smakowałoby do złudzenia jak kupny produkt - bo trzeba by użyć silnego aromatu orzechów laskowych - gdyż same orzechy dodane w takiej ilości, żeby ich aromat był wyczuwalny, zawsze zmienią konsystencję kremu.

Jakkolwiek by nie było, ta prezentowana dziś wersja jest najlepsza z wszystkich tu prezentowanych i naprawdę pyszna. Kremowa, słodka, z wyczuwalnym aromatem orzechów, ale bez zbytnich grudek - orzechów nie jest ani za dużo, ani za mało. Właściwie taką wersję robiłam już jakiś czas temu, ale zmieniłam lekko proporcje i dodałam lepsze zdjęcia - tamten przepis znika już z bloga. Zapraszam więc serdecznie!

 

Domowa nutella, kremowa; najlepsza ze wszystkich trzech

Inspiracja: ten przepis, ja jednak mocno zmieniłam sposób przygotowania oraz proporcje. Podaję własną wersję.

Składniki (1 słoik):

  • 50 g orzechów laskowych
  • 20 g cukru pudru
  • 30 g deserowej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady (lub sama mleczna 130 g, wtedy pominąć cukier)
  • 115 g śmietanki kremówki 30 %

Orzechy uprażyć w piekarniku, a następnie usunąć skórki, pocierając nimi między ściereczką. Następnie rozdrobnić robotem, a później zmiksować blenderem na gładką pastę – będzie to trwać ok. 10 minut, a w efekcie powstać ma gładka, tłusta, orzechowa masa. Pod koniec wmiksować cukier puder. Czekolady posiekać, umieścić w misce. Zalać je wrzącą śmietanką i mieszać, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa. Czekolady dodać do orzechów z cukrem i wszystko razem zblendować na gładką, jednolitą pastę. Przełożyć do słoiczka lub miseczki i wstawić do lodówki do stężenia.

 

Smacznego!

 


sobota, 08 października 2016

 

Nic specjalnego dziś Wam nie zaprezentuję, bo coraz mniej chce mi się gotować. Ale zapraszam na kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek, z sosem pieczarkowym i jarmużem ze śmietanką i czosnkiem. Smacznie i zdrowo, polecam.

 

 

 

Kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek z sosem pieczarkowym

Składniki (12 kotletów):

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 1/2 sporej cebulki
  • 250 g pieczarek
  • 1 łyżka oleju
  • 3 duże jajka
  • sól, pieprz, bułka tarta, olej do smażenia

Kaszę ugotować, odcedzić, odparować. Pieczarki oczyścić, pokroić, cebulę posiekać. Grzyby i cebule wrzucić na rozgrzany olej i usmażyć. Następnie dodać do kaszy i zblendować – nie musi być idealnie gładko. Dodać jajka, doprawić do smaku. Dodać tyle bułki tartej, aby masa była odpowiednio gęsta. Formować spłaszczone kotlety i smażyć je z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju (niewielki palnik).

Sos pieczarkowy:

  • 250 g pieczarek
  • 120 g kremówki 30 %
  • 1/2 małej cebulki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej + 1/4 szklanki wody
  • sól, pieprz

Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę posiekać. Pieczarki i cebulę wrzucić na rozgrzane masło, posolić i smażyć, aż cebula zmięknie, a grzyby się przyrumienią i zmniejszą objętość. Dodać śmietankę, zagotować. Skrobię rozpuścić w wodzie, dodać na patelnię i zagotować. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dolać nieco więcej wody. Doprawić solą i pieprzem. Sosem polewać kotlety.

 

  

Jarmuż duszony z czosnkiem i śmietanką

Składniki:

  • 200 g jarmużu (waga po usunięciu twardych żyłek)
  • 1 łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku, sól
  • 100 g kremówki 30 %

Jarmuż umyć, porwać na kawałki, wrzucić na wrzątek i podgotować przez kilka minut. Odcedzić. Następnie wrzucić na rozgrzane masło. Dodać pokrojony dość drobno czosnek i smażyć całość na średnim ogniu, aż jarmuż zwiędnie i zmięknie. Dodać kremówkę, zagotować i gotować kilka minut. Doprawić do smaku.

 

Smacznego!

wtorek, 30 sierpnia 2016

 

Zapraszam na szybką i nie taką zwyczajną tartę. Kruche, chrupiące, maślane ciasto wypełnione po brzegi śliwkowym kremem z bitą śmietanką, udekorowane rozetkami kremu i przybrane świeżymi śliwkami. Pod koniec śliwkowego sezonu musiałam zrobić ten deser :). Polecam serdecznie!

 

Tarta z puszystym kremem śliwkowym i świeżymi śliwkami

Przepis autorski.

Składniki na spód (tortownica 18 cm):

  • 40 g cukru pudru
  • 80 g masła
  • 120 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Ze składników zagnieść gładką kulę ciasta, wylepić nim natłuszczoną formę (dół i boki, dość wysoko). Schłodzić 30 minut w lodówce. Następnie podziurkować i piec w 180 stopniach ok. 20 minut, pierwsze 8 minut z obciążeniem. Wystudzić całkowicie, wyjąć z formy.

Składniki na mus śliwkowy (wyjdzie nieco więcej niż potrzeba):

  • 300 g fioletowych śliwek + 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 100 g cukru pudru
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny
  • 300 ml kremówki 30 %

Śliwki umyć, odpestkować, zmiksować blenderem z cukrem pudrem. Dodać sok z cytryny. Żelatynę zalać wodą tylko do pokrycia, odstawić na kilka minut do napęcznienia, a następnie rozpuścić na małym ogniu (nie gotować). Dodać łyżkę musu śliwkowego, wymieszać, a następnie wymieszać z resztą musu. W międzyczasie kremówkę ubić na sztywno. Dodawać do musu śliwkowego w trzech partiach, mieszając energicznie. Gotowy mus wyłożyć na spód po brzegi, a następnie wycisnąć fantazyjnie na górę.

Ponadto:

  • 3 fioletowe śliwki

Śliwki umyć, odpestkować, pokroić. Udekorować tartę. Wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.

 

Smacznego!!!

 

niedziela, 07 sierpnia 2016

 

Dziś na blogu wreszcie coś bardziej skomplikowanego i wysublimowanego niż krążki cebulowe, ale nadal prosto i szybko: puszysty jogurtowy mus z sosem brzoskwiniowym. Do wykonania tego deseru zainspirował mnie jogurt Fantassia Mousse. Oczywiście, nie wyszło identycznie, bo tamten deser spulchniany jest azotem czy Bóg wie czym, w każdym razie czymś, do czego ja nie mam dostępu, ale miało być po prostu podobnie i smakowicie - i tak właśnie wyszło. Polecam na leniwy niedzielny deser :)

 

Mus jogurtowy z sosem brzoskwiniowym

Przepis na mus z MW, pomysł podania deseru – własny.

Składniki na mus jogurtowy (ok. 4 pucharki):

  • 250 g jogurtu greckiego
  • 250 g kremówki 30 lub 36 %
  • 9 g żelatyny + 3 łyżki wody
  • 40 g cukru pudru, wanilia

Żelatynę namoczyć w wodzie. 100 g jogurtu podgrzać, dodać namoczoną żelatynę i podgrzewać do rozpuszczenia (nie gotować). Przestudzić. Następnie wymieszać z resztą jogurtu. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając puder i wanilię. Wymieszać w trzech turach z jogurtem. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Następnie rozłożyć do pucharków.

Sos brzoskwiniowy:

  • 300 g puree z brzoskwiń
  • 2 łyżki cukru pudru lub do smaku
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny

Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody. Puree z brzoskwiń zagotować, dodać cukier. Do gorącego puree dodać żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia (nie gotować). Wystudzić całkowicie. Gdy sos zacznie tężeć, wyłożyć na jogurtowy mus.

 

Smacznego!

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 16